تاریخ انتشار: ۱۱:۱۷ - ۰۶ شهريور ۱۴۰۱

ناکامی مجلس در گشودن گره کور شفافیت

هیات‌عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت در نامه‌ای به شورای نگهبان تاکید کرد اکثر ایرادهایش به طرح شفافیت به قوت خود باقی است.

شفافیت ارا

اقتصاد۲۴- طرح «شفافیت قوای سه‌گانه، دستگاه‌های اجرایی و سایر نهادها» که ابتدا در مجلس دهم و توسط اصلاح‌طلبان آن دوره پیشنهاد شده‌بود، در حالی از ماه‌ها پیش در دستور کار نمایندگان اصولگرای مجلس یازدهم قرار گرفته که مجلس‌یازدهمی‌ها ماه‌ها بر تصویب طرحی با عنوان «شفافیت آرای نمایندگان» اصرار کرده و به نتیجه نرسیدند. هرچند حالا ماه‌ها از جایگزینی طرح پیشنهادی اصلاح‌طلبان دوره دهم با طرح مورد علاقه خودشان نیز می‌گذرد و همچنان خبری از تحقق شعار انتخاباتی این مجلس نیست. مجلسی که با شعار «شفافیت» روی کار آمد و هنوز در تحقق آن به نتیجه روشنی دست نیافته است.

«شفافیت» شعار انتخاباتی دو، سه سال گذشته جریانی بود که حالا آن بخش از قوای حاکمیتی را در اختیار گرفته که به‌اصطلاح انتخابی‌اند و با رای شهروندان تعیین‌تکلیف می‌شود؛ آن هم در شرایطی که گفتمان حاکم بر بخش‌های غیرانتخابی و انتصابیِ «حاکمیت» در نظام جمهوری اسلامی نیز به همین جریان سیاسی نزدیک است و این دست‌کم روی کاغذ، یعنی جریان حاکم بر این مملکت در این روز‌ها و سال‌های اخیر، خود را به شفافیت در همه امور و سطوح متعهد می‌داند. عملکرد این جریان سیاسی در راستای تحقق وعده شفافیت، اما در این بیش از دو، سه سالی که مجلس، «یک‌دست» اصولگراست و یکی، دو سالی که فرمان هدایتِ دولت نیز در ید اختیار اصولگرایان قرار گرفته، چندان نشانی از شفافیت سیاسی و پارلمانی و اجرایی ندارد.

تا جایی که بیراه نیست اگر بگوییم اوضاع حتی نسبت‌به حدود یک دهه پیش از بازگشت محافظه‌کاران و دست‌راستی‌ها به مجلس و دولت، از این حیث، نامساعد‌تر است. بماند که وقتی اصولگرایان در آستانه برگزاری انتخابات مجلس یازدهم، ناگهان از «شفافیت» گفتند و در ادامه نیز وقتی خود را برای تصاحب پاستور مهیا می‌کردند، همان شعار‌ها را تکرار کردند، بسیاری از ناظران می‌دانستند و می‌گفتند که «شفافیت» با صرفِ شعار و وعده و گفته محقق نمی‌شود و اتفاقاً عمل و اقدام می‌طلبد و البته روحیه‌ای ناسازگار با محافظه‌کاری و پنهان‌کاری.


بیشتر بخوانید: دلالان به دنبال تسلط بر حوزه وكالت


سخنگوی شورای نگهبان از بررسی طرح شفافیت قوای سه‌گانه دستگاه‌های اجرایی و سایر نهاد‌ها در نشست روز چهارشنبه گذشته این شورا خبر داد و گفت: در مرحله قبل ایراد‌ها و ابهام‌های این طرح فراوان بود که اکثر آن‌ها توسط مجلس اصلاح شد، ولی چند مورد معدود باقی مانده است

این در حالی است که آن‌چه در خصوص اقدامات دولت و مجلس در راستای تحقق شعار شفافیت در این مدت، گفتنی است، چیزی نیست جز عقبگرد آشکار دولت نسبت‌به هر آن‌چه پیش از این، به‌عنوان شفافیت سیاسی در رفتار و گفتار دولتمردان جمهوری اسلامی به چشم می‌آمد و البته اقداماتی که نمایندگان مجلس انقلابی در مسیر تصویب یک طرح پارلمانی در دستور کار قرار دادند. اقداماتی که البته نتیجه‌ای نداشته، مگر چندین و چند بار رفت و برگشت مصوبات از کمیسیون‌های تخصصی به صحن علنی و بالعکس و البته از صحن علنی پارلمان به شورای نگهبان و بالعکس. اقداماتی که همچنان بی آن‌که حداقل نتایجی از آن به چشم بیاید، هنوز و همچنان نیز ادامه دارد و حالا در آخرین گام، بار دیگر تنها می‌توانیم بگوییم که هنوز زود است و همچنان باید انتظار کشید.

چه آن‌که مصوبات مجلس در مسیر تصویب طرح موسوم به شفافیت، در حالی در جلب موافقت شورای نگهبان ناکام مانده که به‌باور بسیاری از ناظران، محتوای این طرح حتی در صورت دریافت تاییدیه این شورا و رسمیت یافتن به‌عنوان قانون، اگر مناسبات سیاسی و اداری قوای سه‌گانه و حاکمیت جمهوری اسلامی را بیش از گذشته از دسترس شهروندان و قضاوت افکار عمومی پنهان نکند، کمکی هم به شفافیت بیشتر آن نزد جامعه ایرانی نخواهد کرد.

علی‌الحساب، اما چنان‌که اشاره شد، اکنون هنوز تا رسیدن به آن مقطع زمانی فاصله داریم و اقدامات مجلس در راستای تصویب طرح موسوم به شفافیت قوای سه‌گانه نتیجه‌ای درپی نداشته است. چنان‌که تلاش نمایندگان برای تصویب طرحی به‌مراتب ضعیف‌تر و پرحاشیه‌تر با عنوان شفافیت آرای نمایندگان نیز پیش از ناکامی اخیر، بی‌نتیجه مانده بود. این در حالی است که حجم و شدت انتقاد‌ها و به‌بیان دقیق‌تر، عمق و میزان عیب و ایراد‌های طرح مقدماتی «شفافیت آرای نمایندگان» به‌مراتب بیشتر از طرحی است که هم‌اکنون با ایراد شورای نگهبان مواجه شده‌است.

درنتیجه اگر همین را که مجلس تحت فشار افکار عمومی و انتقاد‌های ناظران سیاسی ناگزیر به عقب‌نشینی از آن طرح اولیه شد و با رجوع به طرح «شفافیت قوای سه‌گاه دستگاه‌های اجرایی و سایر نهادها»، ادامه مسیری را پی گرفته که اتفاقاً اصلاح‌طلبان در مجلس دهم کلید زده بودند، به‌عنوان اقدام آنان برای تحقق شعار شفافیت در نظر بگیریم، می‌توان گفت که دست‌کم وضعیت را به‌لحاظ شفافیت در مناسبات سیاسی مملکت، بدتر نکرده‌اند.

اما فارغ از آن‌چه در خصوص طرح بحث‌انگیز شفافیت آرای نمایندگان نیمه‌کاره رها شد و نیز اقداماتی که نمایندگان در مسیر تصویب طرح «شفافیت قوای سه‌گانه، دستگاه‌های اجرایی و سایر نهادها» در دستور کار داشتند، حالا نهادی که در این خصوص تصمیم‌گیر است، شورای نگهبان است و این در حالی است که سخنگوی این نهاد در آخرین موضع‌گیری خود در ارتباط با این طرح با بیان این‌که «طرح شفافیت قوای سه‌گانه دستگاه‌های اجرایی و سایر نهاد‌ها در جلسه چهارشنبه گذشته شورای نگهبان بررسی شد»، گفته است: «در مرحله قبل ایراد‌ها و ابهام‌های این طرح فراوان بود که اکثر آن‌ها توسط مجلس اصلاح شد، ولی چند مورد معدود باقی مانده است.»

هادی طحان نظیف: هیات عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام هم ایراد‌هایی به این طرح گرفته بود و اخیراً هم نامه‌ای به ما دادند که در این نامه آمده اکثر ایراد‌های آنان همچنان به قوت خودش باقی است

هادی طحان‌نظیف که در نشست خبری روز گذشته سخنگوی شورای نگهبان در این رابطه توضیح می‌داد، البته گفته است: «ایراد‌ها و ابهام‌های شورای نگهبان به طرح شفافیت قوای سه‌گانه دو یا سه مورد است.» او در عین حال تاکید کرده که «هیات عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام هم ایراد‌هایی به این طرح گرفته بود و اخیراً هم نامه‌ای به ما دادند که در این نامه آمده اکثر ایراد‌های آنان همچنان به قوت خودش باقی است.» سخنگوی شورای نگهبان همچنین گفته که این نهاد بنابر آن‌چه روال کار در این راستا تعریف کرده، ایراد‌های هیات عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت و نامه‌ای را که در این خصوص ارسال شده، به مجلس ارسال می‌کنیم تا اصلاح شود.

به این ترتیب باید بگوییم بازی شفافیت مجلس انقلابی هنوز به دقیقه ۹۰ نرسیده و نمایندگانی که در آستانه ورود به بهارستان از «شفافیت سیاسی و پارلمانی» به‌عنوان مهمترین شعار و رویکردشان در دوره چهارساله نمایندگی می‌گفتند، حالا در شرایطی باید بار دیگر عیب و ایراد‌های شورای نگهبان و هیات عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت را به این طرح رفع و رجوع کنند که زمان باقی مانده تا برگزاری انتخابات مجلس بعد، به‌مراتب کمتر از زمانی است که از موعد ورودشان به بهارستان گذشته است.

 

منبع: پیام ما

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

ژیلا صادقی جواب تمام منتقدانش را یکجا داد! + فیلم

قیمت سکه و طلا امروز دوشنبه ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

احتمال ریزش قیمت طلای ۱۸ عیار تا این رقم/ شیرینی آرامش در بازار طلا به کام طلافروشان زهر شد/ حرکت زرگران به سمت بازار‌های دبی و استانبول

قیمت سکه و طلا امروز سه‌شنبه ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت پسته، تخمه، آجیل و خشکبار + جدول

قیمت دلار و یورو امروز دوشنبه ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

الفاظ رکیک سپهر حیدری درباره هوادار سپاهان که کاربران را شوکه کرد+ عکس

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت دلار و یورو امروز سه‌شنبه ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت تبلت اپل امروز + جدول

قیمت انواع زعفران + جدول

قیمت سکه پارسیان امروز دوشنبه ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز دوشنبه ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز سه‌شنبه ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های میتسوبیشی اوتلندر، لنسر و میراژ در بازار امروز + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز دوشنبه ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

ازدواج ملکه زیبایی لبنان غوغا کرد! + عکس

هشدار نارنجی برای این استان‌ها در آخر هفته

آرمین زارعی خواننده به دلیل فشار عصبی بستری شد

افزایش جزئی حقوق، بازنشستگان را عصبانی کرد

افشای عمدی فایل صوتی ظریف به روایت سعید لیلاز

هزینه اجاره نشینی در آپارتمان‌های لوکس تهران+ لیست قیمت

حضور فعال بیمه سرمد در بیست‌وهشتمین نمایشگاه بین‌المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی

گام‌های بلند بیمه البرز در راستای تحقق منویات رهبر معظم انقلاب

دولت در فروردین چقدر مالیات گرفت؟

تمرین استقلال تعطیل شد

دهمین گفت‌وگوی زنده تلویزیونی رئیسی با مردم

پیشنهاد جنجالی مهاجری درباره ردصلاحیت روحانی

یک رأی تاریخی؛ پرسپولیس - سپاهان فقط با حضور بانوان!

بیمه سرمد میزبان جلسۀ عمومی شورای هماهنگی شرکت‌های بیمۀ استان اصفهان

پیش بینی بورس فردا چهارشنبه ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۳

فیلم/ رانندگی با ماشین دنده اتومات

سکوت مجری پرحاشیه درباره ماجرای اخراجش شکست

بانک سینا در حوزه بانکداری دیجیتال پیشرو خواهد بود

حادثه عجیب برای فرزند مربی استقلال و از حال رفتن چند بازیکن

عدم تمدید پرتفو‌های زیان‌ده رویکردی مهم در بیمه تجارت‌نو

پیش بینی قیمت دلار چهارشنبه ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۳

جمعیت ایران تا ۲۰ سال آینده ۹۰ میلیونی می‌شود

زاکانی: شهرداری تهران برای مدیرانش خانه سازمانی ندارد

پیشگوی معروف هلندی: زمین لرزه بزرگی در راه است

کشف ۱۰۶ کیلوگرم تریاک با طعم هندوانه!

پارسا پیروفر شباهتی به مولانا ندارد

چرا داده‌های نرخ تورم بانک مرکزی شفاف نیست؟

بازگشت بنزین پتروشیمی به چرخه سوخت

سن بازنشستگی تغییر کرد؟

جنایت وحشتناک جوان ۲۲ ساله در خانه مجردی دایی اش

فیلم/ «انجیلسی» دیگر زباله نمی‌پذیرد

شهردار مرند بازداشت شد

رقابتِ تنگاتنگ ۳۷ نماینده سابق در مرحله دوم انتخابات مجلس/ این چهره‌ها به مرحله دوم رفتند +جدول

اورونوف سریعترین بازیکن پرسپولیس+ عکس

مرسدس بنز برای شکست بی‌ام‌و دست به کار شد + عکس

مالکان خانه‌های خالی اخطار گرفتند

بازیگر زن داعشی سریال پایتخت در دنیای واقعی + عکس

اعلام تعرفه‌های جدید برقراری خط اینترنت

عکس های جدید سحر قریشی در مقابل کاخ سفید آمریکا

عکس/ تنها تماشاچی زن بازی پرسپولیس و نساجی

فیلم/ کل مردم این شهر لندکروز سوارند!

توقف رشد شاخص روند اشتغال آمریکا

پتروشیمی‌ها به دنبال تامین خوراک از گاز فلر

فیلم/کادوی بهرنگ علوی به مهران غفوریان حسابی جنجالی شد!

اونس طلا به بازار داخلی خط داد

فیلم/ قهر شهربانو منصوریان در دیدار با وزیر ورزش!

عکس/ لاغری چشمگیر حسین رضازاده

کامبک لحظه آخری استقلال گریه این بازیکن را درآورد+ عکس

تاثیر بارش‌های اخیر بر موجودی آب سد‌ها چقدر بود؟

اینفوگرافی/۱۰۰۰ روز با دولت ابراهیم رئیسی؛ دولت سیزدهم چه تغییراتی در شاخص‌های کلان ایجاد کرد؟