تاریخ انتشار: ۱۰:۱۹ - ۱۰ شهريور ۱۴۰۱

کدام خوراکی ها ارزان شدند؟+جزئیات

در مرداد ماه، خوراکی‌های پرتقاضا مانند مرغ ماشینی و روغن مایع، تورم منفی ماهانه را تجربه کردند؛ به این معنی که از سطح قیمت آنها نسبت به تیرماه کاسته شده است. به نظر می‌رسد که این رویه کاهش قیمت‌ها در ماه‌های آینده نیز تداوم یابد.

کاهش قیمت خوراکی ها

اقتصاد۲۴- گزارش‌ها نشان می‌دهد دمای خوراکی‌ها در مرداد ماه کاهش یافته است. پس از افزایش بی‌سابقه تورم خوراکی‌ها در خرداد و تیر، ناشی از حذف ارز ترجیحی، حال کارنامه آماری تایید می‌کند که برخی کالاهای پرطرفدار، کاهش تورم را ثبت کردند.

در مرداد ماه، خوراکی‌های پرتقاضا مانند مرغ ماشینی و روغن مایع، تورم منفی ماهانه را تجربه کردند؛ به این معنی که از سطح قیمت آنها نسبت به تیرماه کاسته شده است. به نظر می‌رسد که این رویه کاهش قیمت‌ها در ماه‌های آینده نیز تداوم یابد.

مرکز آمار ایران، جزئیات تورم کالا‌های خوراکیمناطق شهری در مردادماه را منتشر کرد. پیش‌تر در گزارش تورم مردادماه مرکز آمار، تورم نقطه به نقطه کالا‌های خوراکی را ۴/ ۸۰ درصد اعلام کرده بود که این عدد نسبت به تیرماه ۶/ ۵ واحد درصد کاهش را تجربه کرده بود. همچنین در آن گزارش تورم ماهانه خوراکی‌ها ۴/ ۱ درصد اعلام شد که نشان از کاهش ۳/ ۴ واحد درصدی قیمت ماهانه این گروه دارد.

براساس گزارش جدید مرکز آمار که در نهم شهریور منتشر شد، در گروه میوه و خشکبار، پرتقال با ۲/ ۲۴ درصد بیشترین افزایش قیمت را در بین اقلام خوراکی داشته است. پس از آن در گروه سبزیجات و حبوبات، هویج فرنگی با ۸/ ۲۱ درصد در رتبه دوم افزایش قیمت قرار گرفته است. همچنین براساس این گزارش در گروه میوه و خشکبار، هندوانه با منفی ۷/ ۲۲ درصد، بیشترین کاهش قیمت را در میان تمام اقلام خوراکی داشته است. از نکات قابل توجه آمار تورم خوراکی‌ها در این ماه، کاهش قیمت مرغ ماشینی به میزان منفی ۵/ ۴ درصد است.


بیشتر بخوانید: منت افزایش دستمزد نگذارید! تورم را صفر نگه دارید


جزئیات تورم کالا‌های خوراکی نشان می‌دهد از لیست ۵۳ قلم کالای خوراکی بررسی‌شده، ۱۲ قلم کالا نسبت به مدت مشابه سال گذشته بیش از ۱۰۰ درصد افزایش قیمت داشته اند. از سوی دیگر ۳۲ قلم درصد تغییر سالانه بالاتر از نرخ تورم نقطه‌ای نقاط شهری کشور (۱/ ۵۱) داشته اند. به نظر می‌رسد که اثر حذف ارز ترجیحی کالا‌های اساسی که در اردیبهشت ماه اتفاق افتاد، درحال تخلیه شدن است؛ چراکه پس از افزایش تورم سالانه خوراکی‌ها در تیرماه، این نرخ در مرداد با کاهش قابل ملاحظه‌ای مواجه و با کاهش تورم ماهانه کالا‌های خوراکی همسو شد.

تصویر تورم اقلام خوراکی در مرداد

مرکز آمار ایران، ۹ شهریور آمار تورم خوراکی‌ها در مردادماه را منتشر کرد. براساس گزارش مرکز آمار در دومین ماه تابستان سال ۱۴۰۱، در بخش تورم ماهانه، پرتقال صدرنشین افزایش قیمت است. پرتقال با افزایش قیمت ۲/ ۲۴ درصدی نسبت به تیرماه، پرچم دار تورم ماهانه خوراکی‌ها در مردادماه است. پس از پرتقال، هویج فرنگی با رشد ۸/ ۲۱ درصدی نسبت به ماه قبل، در رتبه دوم بیشترین افزایش قیمت ماهانه اقلام خوراکی قرار گرفت. این دوقلم با افزایش بالای ۲۰ درصدی قیمت نسبت به تیرماه، در صدر جدول تورم ماهانه خوراکی‌ها قرار گرفتند.

همچنین سیب با ۱/ ۱۳ درصد و سس مایونز با ۸/ ۱۰ درصد، کالا‌هایی هستند که رشد قیمت ماهانه بیش از ۱۰ درصد را تجربه کردند. در گزارش یکم شهریور مرکز آمار که تورم کلی مردادماه بررسی شده بود، نرخ تورم نقطه به نقطه کالا‌های خوراکی به ۴/ ۸۰ درصد و نرخ تورم ماهانه این گروه کالا به ۴/ ۱ درصد رسید. بررسی آمار‌های پیشین مرکز آمار نشان می‌دهد نرخ تورم نقطه به نقطه اقلام خوراکی در مرداد نسبت به تیرماه ۶/ ۵ واحد درصد و نرخ تورم ماهانه ۳/ ۴ واحد درصد کاهش داشته است. به نظر می‌رسد که تورم ماهانه مواد خوراکی از قله خود عبور کرده؛ چراکه برای دومین ماه متوالی، روند کاهشی این نرخ ادامه یافته است.

کاهش قیمت خوراکی ها

عبور از پیک تورم خوراکی‌ها

پس از حذف ارز ترجیحی کالا‌های اساسی در اردیبهشت ماه، تورم در خرداد ماه افزایش قابل توجهی یافت. آمار‌ها نشان می‌دهد که نرخ تورم ماهانه خرداد به سطح ۲/ ۱۲ درصد و نرخ تورم ماهانه کالا‌های خوراکی نیز در آخرین ماه بهار به ۴/ ۲۵ درصد رسید. بررسی آمار‌های تورم تیرماه نشان از عبور نرخ تورم از قله است؛ چراکه نرخ تورم ماهانه خوراکی‌ها در اولین ماه تابستان به ۷/ ۵ درصد رسید. در مردادماه نیز این روند کاهشی ادامه پیدا کرد و این عدد به ۴/ ۱ درصد رسید.

براساس آمار‌های منتشرشده گذشته، نرخ تورم نقطه به نقطه خوراکی‌ها از ۶/ ۸۱ درصد در خرداد ماه به ۸۶ درصد در تیرماه رسید. در مردادماه، اما با کاهش ۶/ ۵ واحد درصدی، این نرخ به ۴/ ۸۰ درصد و از پیک خود در تیرماه فاصله گرفت و به نظر می‌رسد اثر حذف ارز ترجیحی به مرور درحال تخلیه شدن است؛ چراکه پس از افزایش تورم سالانه خوراکی‌ها در تیرماه، این نرخ در مرداد با کاهش قابل ملاحظه‌ای مواجه و با کاهش تورم ماهانه کالا‌های خوراکی همسو شد.


بیشتر بخوانید: روایت جدید از تورم بی‌سابقه شهریور ۱۴۰۰


این کاهش در تورم مواد خوراکی را می‌توان به‌عنوان واکنشی به تحولات بین المللی نیز در نظرگرفت؛ چراکه پیش بینی‌های تازه در سطح جهان حاکی از آن است که تورم جهانی کالا‌های خوراکی در سه ماه چهارم سال ۲۰۲۲ به نصف سه ماه دوم سال جاری میلادی خواهد رسید. این مساله می‌تواند تا حد زیادی به کنترل قیمت مواد غذایی در ایران کمک کند. البته بازار محصولات کشاورزی در سطح جهان به دلیل ادامه جنگ اوکراین همچنان بی ثبات است و این بی ثباتی در بازار‌های جهانی، می‌تواند به افزایش قیمت محصولات خوراکی در ایران نیز منجر شود. باید منتظر ماند و دید که تحولات جهانی در کنار مسائل داخلی، قیمت کالا‌های خوراکی را به کدام‌سو می‌برد.

بررسی تورم سالانه کالا‌های خوراکی

بخش دیگری از گزارش مرکز آمار درباره تورم کالا‌های خوراکی به بررسی تورم نقطه به نقطه این دسته از کالا‌ها اختصاص یافته است. بر این اساس در میان ۵۳ کالای بررسی‌شده در این گزارش ۳۲ قلم کالا تورم نقطه به نقطه‌ای بالاتر از تورم نقطه به نقطه مردادماه را که ۱/ ۵۱ درصد بوده، ثبت کرده است.

روغن مایع و روغن نباتی جامد به ترتیب با ثبت تورم نقطه به نقطه ۶/ ۳۱۴ درصدی و ۳/ ۲۸۸ درصدی صدرنشین تورم نقطه به نقطه خوراکی‌ها بودند. سیب‌زمینی با ۸/ ۱۹۳ درصد، برنج درجه‌یک ایرانی با ۳/ ۱۹۰ درصد و ماکارونی با ۱/ ۱۶۲ درصد در رده‌های بعدی بالاترین تورم نقطه به نقطه کالا‌های خوراکی در تیرماه قرار دارد. رشد نقطه به نقطه بالای صددرصد در کالا‌هایی مانند پنیر، ماست و ماکارونی حاکی از آن است که کالا‌های اساسی در یک سال گذشته افزایش قیمت قابل توجهی را تجریه کرده اند و فشار مضاعفی را بر دوش خانوار‌ها قرار داده است.

جزئیات تورم گروه‌های مختلف

جزئیات آمار منتشرشده مرکز آمار در مردادماه نشان می‌دهد در گروه نان و غلات، اقلام «رشته آش» با ۲/ ۴ درصد «برنج ایرانی درجه یک» با رشد ۱/ ۴ درصد و «شیرینی خشک» با ۳ درصد بالاترین افزایش قیمت نسبت به ماه گذشته را به خود اختصاص داده اند. در گروه «گوشت قرمز، سفید و فرآورده‌های آنها» اقلام «گوشت گاو یا گوساله» با ۵/ ۳ درصد «کنسرو ماهی تن» با ۹/ ۱ درصد و «ماهی قزل آلا» با ۱/ ۱ درصد بیشترین رشد قیمت را نسبت به ماه قبل داشته اند. نکته قابل توجه در این گروه از اقلام خوراکی، کاهش قابل توجه قیمت قلم «مرغ ماشینی» نسبت به ماه قبل است. آمار‌ها نشان می‌دهد که «مرغ ماشینی» با منفی ۵/ ۴ درصد بیشترین کاهش قیمت را نسبت به تیرماه سال جاری داشته است. در گروه «لبنیات، تخم مرغ و انواع روغن» بیشترین افزایش قیمت نسبت به ماه قبل مربوط به «خامه پاستوریزه» با ۹/ ۵ درصد، «کره پاستوریزه» با ۸/ ۴ درصد و «دوغ پاستوریزه» با ۱/ ۴ درصد بوده است.

همچنین در این گروه بیشترین کاهش قیمت مربوط به «روغن نباتی جامد» با منفی ۷/ ۱ درصد بوده است. در گروه «میوه و خشکبار» بیشترین افزایش قیمت نسبت به ماه قبل مربوط به «پرتقال» با ۲/ ۲۴ درصد و «سیب» با ۱/ ۱۳ درصد است. همچنین در این گروه «هندوانه» با منفی ۷/ ۲۲ درصد و «لیموترش» با منفی ۴/ ۷ درصد با کاهش قیمت مواجه شده‌اند. در گروه «سبزیجات و حبوبات» نیز بیشترین افزایش قیمت نسبت به ماه قبل به «هویج فرنگی» با ۸/ ۲۱ درصد، «پیاز» با ۹/ ۵ درصد و «لوبیا چیتی» با ۴/ ۴ درصد تعلق دارد. در نهایت در گروه «قند، شکر، آشامیدنی‌ها و سایر خوراکی ها» سس مایونز با ۸/ ۱۰ درصد و سس گوجه فرنگی با ۶/ ۵ درصد بیشترین افزایش قیمت را نسبت به ماه قبل داشته اند.

منبع: دنیای اقتصاد
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

قیمت سکه و طلا امروز سه‌شنبه ۴ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت ساعت اپل، سامسونگ و شیائومی امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت دلار و یورو امروز سه‌شنبه ۴ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز سه‌شنبه ۴ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع زعفران + جدول

قیمت خودرو‌های میتسوبیشی اوتلندر، لنسر و میراژ در بازار امروز + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز سه‌شنبه ۴ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

استایل مجلسی هلیا امامی بازیگر شب‌های مافیا + عکس

قیمت سکه پارسیان امروز سه‌شنبه ۴ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

تکرار سناریوی سرکوب ارز در سال ۱۴۰۳/ دلار ۸۰ هزار تومانی با فرود قوی سیاه در بازار ارز؟

فیلم/جمعیت عظیم افغان‌ها و نصب پرچم افغانستان در ایران!

پست جدید میلاد کی مرام با تم جشن تولد + فیلم

توماج صالحی به اعدام محکوم شد؟

جزییات جدید از پرونده مرگ زهره فکورصبور!

سارا و نیکای پایتخت به ایران بازمی‌گردند؟

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس متفاوت بازیگر گیلدخت

پرفروش‌ترین فیلم‌ های تاریخ سینمای ایران

عکس /هوتن شکیبا در پشت‌صحنه مهمونی

قلیان اکسیژن چیست و چه خطراتی دارد؟

عکس/تغییر چهره ۲ خواهر سریال بزنگاه بعد از ۱۶ سال

سونامی افزایش قیمت خودرو تا کی ادامه دارد؟/ همان پیکان را به مردم بدهند هنر کرده‌اند

پوستر «مست عشق»، سوژه خنده کاربران شد

حکم اعدام برای ۳ پسر به اتهام تجاوز به ۲ دختر نوجوان

شورای اسلامی نسیم شهر منحل شد

چند درصد ایرانی‌ها «مسافرت» می‌روند؟

توماج صالحی به اعدام محکوم شد؟

عزل یک مسئول به‌خاطر ورزش رزمی مختلط در لواسان

اعمال تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران

بی‌انضباطی‌های نان دار برای فدراسیون

حسین انصاریان‌: نماز جماعت در کشور به خط پایان رسیده است

هشدار باران شدید در ۲۱ استان

عکس/خالکوبی منشوری تتلو

عکسی از پوشش جالب یک زن دیپلمات در دیدار با رئیسی

ماجرای تجمع مردم مقابل فرمانداری بندرعباس

تماس علی دایی با پدر ترانه علیدوستی

یادداشت یک پدر روی کلید کولر + عکس

رئیسی دکتری گرفت + عکس

پیش بینی بورس فردا چهارشنبه ۵ اردیبهشت ۱۴۰۳

یک نکته عجیب در عکس‌های جدید تتلو در دادگاه

خلاقیت عجیب و خبرساز وزارت بهداشت در تولید قلیان!

قتل جوان ۱۷ ساله و دستگیری قاتل در نهاوند

حمایت تمام‌قد میرسلیم از بازگشت گشت ارشاد

پیش‌بینی قیمت دلار فردا ۵ اردیبهشت ۱۴۰۳

شیرینی فرانسه رفع پلمب شد

تجدید میثاق مدیران و کارکنان بانک رفاه کارگران با آرمان‌های بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی

خبر بد و ناراحت‌کننده برای بانوان هوادار تراکتور

چرا مردم هشدار‌های سیل را جدی نمی‌گیرند؟

کاهش محسوس علاقه پسران به دانشگاه ها؟

این سه ادویه، ماکارونی شما را معرکه می‌کند!

سه سناریو درباره رشد نقدینگی در سال ۱۴۰۳

عضو اتاق بازرگانی: بانک مرکزی مسئول قیمت نهایی نیست

گل مژه چشم چیست؟ و آیا درمان دارد؟

اولین تمدیدی پرسپولیس مشخص شد!

ممنوعیت ورود زنان تبریزی به استادیوم+ عکس

یک مزایده بی نظیر در تاریخ صرافی ها: مزایده "ساتوشی حماسی (Epic) " کوینکس اکنون در حال برگزاری است

کت و شلوار هوتن شکیبا جهانی شد+ عکس

قتل وحشتناک مدیر یک شرکت مشهور در برج ۲۰ طبقه‌اش

حقوق رایزن‌های اقتصادی ایران در خارج چقدر است؟

درآمد شغل مدلینگ در ایران چقدر است؟

اعتراض ژاپن به تاکتیک‌های تجاری گوگل

قیمت جدید انواع برنج ایرانی در بازار

شاسی بلند جدید چری که خیلی گران نیست! + عکس

فیلم/پاداش ۱۸ میلیونی فرزند آوری در یک وزارت خانه

فیلم/ وقوع سیل در نطنز

نگاهی به هزینه‌های صداوسیما در سال ۱۴۰۳+ اینفوگرافی