اقتصاد۲۴- در این برنامه، اخبار روز اقتصادی کشور توسط کارشناسان به بحث و گفتگو گذاشته شد؛ موضوع اصلاح الگو مصرف در کشور و بررسی طرح نهضت ملی مسکن در دومین قسمت «پایش»، مانند قسمت اول آن بررسی شد. موضوع اصلی که در این برنامه بهطور ویژه به بحث گذاشته شد، موضوع تورم بهعنوان یکی از مهمترین دغدغههای روز در کشور ما بود.
در ادامه این برنامه برای پیگیری موضوع افزایش بلیت زائران اربعین به عراق و قیمتهای نجومی کنونی در بازار، با حسن مذنب، دبیر اجرایی ستاد اربعین وزارت راه و شهرسازی تلفنی گفتگو شد. مذنب در توضیح این موضوع گفت که قیمت مصوب پروازهای داخلی برای بلیت اربعین حدودا سه میلیون تومان است و ارقام نجومی که برای پروازها در حال حاضر ارائه میشود، مربوط به پروازهای خارجی است که قابل نرخگذاری نیستند.
او با اشاره به ظرفیت محدود کنونی، در ادامه از زائران اربعین خواست برای خرید بلیت فقط به سایتهای رسمی مراجعه کنند و در صورت تخلف میتوانند موضوع را از طریق سایت وزرات راه یا به سامانه ۲۰۰۰۷۲۲۲ گزارش دهند.
در ادامه برنامه پایش، موضوع بازار مسکن با حضور علی نادری شاهی، کارشناس اقتصاد مسکن بررسی شد. نادری شاهی با تاکید بر این مسئله که برای کنترل بازار مسکن بهترین راهکار آن است که اعطای تسهیلات در این بازار به سمت تولید سوق داده شود، گفت: رشد اقتصادی کشور در دهه ۹۰ تقریبا صفر بوده و بخش مسکن در دهه ۹۰، ۳۵ درصد کوچکتر شده، اما سهم مسکن در سبد خانوار رشد چشمگیری داشته است.
او درباره قانون نهضت ملی مسکن هم گفت: دولت سیزدهم در تلاش است تا حداقل ۲۰ درصد از تسهیلات پرداختی بانکها را به ساخت مسکن اختصاص بدهند تا معضل مسکن کاهش یابد. اگر تیم اقتصادی دولت در این مسیر حرکت کند، میتوان تا حدودی این بازار را سازماندهی کرد.
نادری شاهی در ادامه با اشاره به مسئله تورم افزود: اگر حرکت به سمت تولید مسکن به پیش برود، تورم انتظاری در این بازار با کاهش همراه خواهد بود.
در دیگر بخش این برنامه دکتر علیرضا میرباقری بهعنوان کارآفرین معرفی شد. او که دارای دکتری مهندسی مکانیک از دانشگاه صنعتی شریف و موسس و مدیرعامل شرکت دانش بنیان نوآوران رباتیک و پزشکی سینا است، توانسته ربات جراح سینا را طراحی و آن را به مرحله تولید برساند و به کشورهای نظیر اندونزی صادر کند. همچنین قرار است تا این ربات در آینده نزدیک به کشورهای مانند روسیه و سوئیس نیز صادر شود.
علیرضا میرباقری با حضور در برنامه پایش ضمن معرفی شرکت و تیم حرفهای خود، با تاکید بر این موضوع که کشورهای همسایه با فروش زمین ارزان قیمت به شرکتهای دانش بنیان قصد بر جذب نخبگان ایرانی را دارند، گفت: این موضوع باعث مهاجرت نیروهای متخصص شده است چرا که شرکتهای نوپا توان توسعه فعالیتهایشان در کشور را باتوجه به شرایط اقتصادی و گرانی قیمت زمین ندارند.
در ادامه در بخش اصلی برنامه پایش با حضور هادی سبحانیان، معاون وزیر اقتصاد بحث تورم به بحث گذاشته شد. سبحانیان با اشاره به وجود تورم بالا در کشورمان طی سالهای گذشته، گفت: متاسفانه ایران جزو کشورهای است که بالاترین سطح تورم دارد و به همین دلیل با دستور شخص رییسجمهوری موضوع کنترل تورم در دستور کار اصلی دولت قرار گرفته است.
معاون وزیر اقتصاد در پاسخ به پرسش مجری برنامه که چرا باوجود اقدامات دولت، مردم همچنان تورم را بهطور مملوس در زندگی خود لمس میکنند، گفت: رشد نقدینگی در کشور ما مانند سیل است و دولت درصدد است در مدت زمان کوتاه مانع افزایش نقدینگی در کشور شود. این امکان وجود ندارد تا در ظرف چندماه تورم ۶۰ درصدی مثلا به ۵ درصد کاهش یابد.
سبحانیان با اشاره به بستهای تصویب شده در ستاد اقتصادی دولت نیز تاکید کرد: امیدواریم با ادامه روند طی شده در یک سال اخیر و اجرای بسته اقتصادی بتوانیم به روزی برسیم که مردم کاهش تورم را سفرههای خودشان مشاهده کنند.
معاون وزیر اقتصاد با اشاره به تشکیل شورای عالی سران و اعطای اختیارات کلان به دولت برای کنترل تورم، گفت: طی سالهای گذشته مسیر درستی برای کنترل تورم طی نشده بود و زمانی که کسری بودجه به شدت افزایش مییابد، دولت چارهای جزو استقراض از بانک مرکزی ندارد. اکنون مردم و نخبگان باید از مقامات بخواهند تا در مسیر درست حرکت کنند.
سبحانیان در ادامه تاکید کرد که دولت برای مملوس شدن بحث کنترل تورم، بستهای را با نام «بستهای رشد غیرتورمی فقرزدا» تدوین و تصویب کرد. در این بسته دولت تلاش میکند که کیک اقتصادی بهصورت عادلانه بین مردم توزیع شود.
معاون وزیر اقتصاد در پاسخ به پرسشی درباره اینکه آیا با ترازنامه بانکها بهصورت یکسان برخورد میشود، گفت: یکی از مسیرهای که دولت دنبال میکند، کنترل خلق نقدینگی است. برای رسیدن به این هدف سهم هر یک از بانکها مشخص و درصورت تخلف، مدیران بانکها جریمه خواهند شد و امیدواریم این موضوع با کمک بانک مرکزی اجرایی شود.
او در ادامه افزود: رییسجمهوری تاکید دارند که با هر مسئول و مدیری که از قانون تخطی میکند باید برخورد شود و طبق بسته تعریف شده مدیران بانکی متخلف به هیأت انتظامی بانکها معرفی میشوند. متاسفانه در حال حاضر بانکها بخش قابل توجهی از تسهیلات را به اشخاص نزدیک و مرتبط میدهند، اما طبق این بسته، سقفی برای تسهیلات مشخص میشود و در صورت تخلف با مدیران برخورد جدی میشود.
سبحانیان درباره استقراض دولت از بانکها نیز افزود: دولت صرفا در اندازهای که مجلس تصویب کرده میتواند اوراق بفروشد. دولت یا میتواند از بانک مرکزی استقراض کند یا از منابع موجود دولتی برای رفع نیاز نقدینگی استفاده کوتاهمدت بکند که مسیر طی شده، مسیر درستی است.
معاون وزیر اقتصاد در ادامه تاکید کرد که بررسی مالیات بر سوداگری در کمیسیون اقتصاد مجلس به اتمام رسیده و منتظر ورود به صحن علنی مجلس است. دولت از این موضوع حمایت میکند و امیدوار است که این طرح به تصویب برسد. دولت امیدوار است که بتواند از فعالیتهای سوداگرانه در کشور مالیات اخذ کند تا بتواند بسترهای لازم را برای هدایت منابع کشور به سمت تولید ایجاد کند که یکی از آنان مالیات بر سوداگری است.