تاریخ انتشار: ۱۰:۲۲ - ۱۴ شهريور ۱۴۰۱
تبعات توفان‌های نمکی دریاچه ارومیه؟

هشدار زیست محیطی درباره خطرات اتصال جزایر دریاچه ارومیه به خشکی

با توجه به اینکه مهاجرت پرندگان از نیمه دوم سال به دریاچه آغاز می‌شود و معمولا در نیمه دوم سال با فروکش کردن گرمای هوا و آغاز بارش‌ها وضعیت دریاچه رو به بهبودی می‌رود بنابراین امسال نیز دریاچه و تالاب‌های اقماری آن میزبان پرندگان مهاجر مخصوصا فلامینگو خواهند بود

هشدار زیست محیطی درباره خطرات اتصال جزایر دریاچه ارومیه به خشکی

اقتصاد۲۴- مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی گفت: بر اثر خشک شدن دریاچه ارومیه جزایر این دریاچه به خشکی متصل شدند.
سعید شهند در گفتگو با ایلنا، در رابطه با تاثیرات خشکی دریاچه ارومیه بر مهاجرت پرندگان به این دریاچه گفت: با توجه به اینکه مهاجرت پرندگان از نیمه دوم سال به دریاچه آغاز می‌شود و معمولا در نیمه دوم سال با فروکش کردن گرمای هوا و آغاز بارش‌ها وضعیت دریاچه رو به بهبودی می‌رود بنابراین امسال نیز دریاچه و تالاب‌های اقماری آن میزبان پرندگان مهاجر مخصوصا فلامینگو خواهند بود. خشکی دریاچه ارومیه بر تعداد پرندگان مهاجر تاثیرگذار بوده به‌طوری که تعداد آن‌ها نسبت به سال‌های گذشته کمتر شده است.

به دنبال این هشدار، مسوول سابق دفتر نظارت و پایش ستاد احیای دریاچه ارومیه ضمن اشاره به تبعات بی‌شمار خیزش توفان نمک ناشی از خشک شدن دریاچه ارومیه تنها راه جلوگیری از این توفان را احیای دریاچه دانست و گفت: با گفتمان مشترک، همدلی و همراهی همه دستگاه‌های متولی بخش آب و به دور از رقابت‌های جناحی و سیاسی می‌توان دریاچه ارومیه را احیا کرد و جلوی بروز این پدیده خطرناک را گرفت.

علیرضا شریعت در گفتگو با ایسنا به ترکیبات ریزگرد‌های توفان‌های نمکی دریاچه ارومیه اشاره و اظهار کرد: بر اساس گزارش‌های مطالعات صورت گرفته توسط دانشگاه‌های علوم پزشکی تبریز و ارومیه - که در همان ابتدای شروع فعالیت ستاد صورت گرفت - ذرات موجود در ریزگرد‌های نمکی دریاچه ارومیه حاوی ترکیبات کلسیم، آهن، آلومینیوم و منیزیم هستند. کلسیم موجود در محیط خطر ابتلا به سنگ کلیه، گرفتگی مجاری کلیه و رگ‌های خونی را بالا می‌برد. آهن موجود در این ریزگرد‌ها نیز ممکن است منجر به ورم و بروز آسیب‌های چشمی شود و جذب آن از طریق تنفس طولانی‌مدت نیز التهاب ریه را در پی دارد.

او افزود: تنفس منیزیم موجود در ریزگرد‌ها باعث افسردگی، گیجی و ضعف عمومی می‌شود، اما درباره آلومینیوم وضع از این هم بدتر است و حتی تنفس کوتاه‌مدت ذرات حاوی آلومینیوم باعث سرفه، تحریک شش و صدمه به دستگاه تنفسی می‌شود. اگرچه خشکی دریاچه ارومیه طیف گسترده‌ای از بیماری‌ها یا اختلالات را موجب می‌شود، اما مهم‌ترین و شایع‌ترین این اختلالات متوجه ریه، مری، سیستم عصبی و دستگاه‌های داخلی خواهد شد.

مسوول سابق دفتر نظارت و پایش ستاد احیای دریاچه ارومیه ادامه داد: متاسفانه موضوعی که همیشه مغفول می‌ماند، بی‌توجهی بسیاری از مسوولان و حتی دلسوزان در خصوص اثرات مخرب خشک شدن دریاچه ارومیه و دیگر دریاچه‌ها، رودخانه‌ها و تالاب‌ها بر بهداشت روانی مردم است، چراکه همه این نعمات خداوندی به منظور ایجاد آرامش روحی و روان انسان‌ها آفریده شده است و نابودی آن‌ها علاوه بر مشکلات جسمانی، عوارض روحی و روانی بسیاری دارد و باید به عنوان یک موضوع مهم مورد توجه قرار گیرد.

شریعت با اشاره به نتایج یک پیمایش توضیح داد: نتایج یک پیمایش آماری - که در ستاد احیای دریاچه ارومیه و با همکاری پلیس راه منطقه انجام شد - نشان داد پرآبی دریاچه ارومیه باعث کاهش بسیار تصادفات رانندگی در مسیر جاده حاشیه دریاچه ارومیه و حتی کاهش دعوا‌های خیابانی در شهر ارومیه شده و این روند هنگام خشک شدن دریاچه ارومیه به‌طور کامل برعکس شده بود. این موضوع نشان می‌دهد که «آب» یک ماده چند وجهی است که علاوه بر جنبه‌های اقتصادی، بهداشت و سلامت و... وجه بهداشت روانی هم دارد.

او به گستره توفان نمک دریاچه ارومیه اشاره کرد و گفت: توفان نمک دریاچه ارومیه علاوه بر تحت تاثیر قرار دادن استان‌های همجوار دریاچه، تا هزاران کیلومتر دورتر یعنی تا شمال شرق ایران را هم تحت تاثیر قرار می‌دهد و گستره آن به استان‌های تهران، قم، خراسان شمالی، خراسان رضوی و سمنان هم می‌رسد. در بهترین حالت حدود ۶ میلیون نفر از جمعیت ساکن در حاشیه این دریاچه را مجبور به ترک منطقه خواهد کرد. این ۶ میلیون به کجا مهاجرت خواهند کرد؟ هزاران میلیارد تومان باید صرف اسکان و زندگی این افراد در مناطق دیگر شود. آیا به این فکر کرده‌ایم که اگر دریاچه ارومیه احیا نشود و این جمعیت ۶ میلیون نفری مجبور به مهاجرت به استان‌های دیگری شوند چه اتفاقی خواهد افتاد؟ آیا زیرساخت‌های لازم برای استقرار این جمعیت در دیگر استان‌ها وجود دارد؟ قطعا خیر!


بیشتر بخوانید: مصائب تالاب انزلی؛ ۵ آتش‌سوزی عمدی در تالاب طی یک سال


این کارشناس آب با اشاره به تاثیر گرد و غبار نمک بر کشور‌های همسایه تاکید کرد که این پدیده علاوه بر مناطقی در ایران، کشور‌های همسایه را نیز تحت تاثیر قرار می‌دهد و با توجه به آسیب‌های ناشی از توفان نمک و راهکار‌های جلوگیری از آن گفت: هر چه رطوبت دریاچه ارومیه بیشتر باشد، امکان خیزش گرد و غبار نمک از سطح آن کمتر خواهد بود. در صورت تداوم خشکی دریاچه و تغییر بافت بستر دریاچه، این ذرات نمکی با کمترین میزان باد هزاران کیلومتر از غرب تا شمال شرق کشور را در بر خواهند گرفت. به علاوه نشستن این گرد و غبار روی برگ درختان و گیاهان باعث نابودی آن‌ها نیز می‌شود. مواد و املاح این گرد و غبار از نظر شیمیایی به‌گونه‌ای است که بر حیات گونه‌های جانوری منطقه هم اثرگذار است.

شریعت با تاکید بر اینکه نمی‌توان جلوی توفان نمک را گرفت، بلکه لازم است دریاچه ارومیه را از حالت بی‌آبی خارج کرد، به پیش‌بینی مرحوم پرفسور پرویز کردُوانی - جغرافیدان و پدر کویرشناسی ایران- درباره عدم احیای دریاچه ارومیه اشاره و اظهار کرد: او معتقد بود که دریاچه ارومیه احیا نخواهد شد، چراکه از نظر مهندسی قابل انجام نیست و برای جلوگیری از تبعات خشک شدن دریاچه مانند خیزش گرد و غبار نمک باید روی کل دریاچه یک لایه خاک ریخت. در همان مقطع بنده معتقد بودم که سخنان پرفسور کردوانی درخصوص عدم احیای دریاچه ارومیه کاملا بجاست ولی از یک منظر دیگر. چالش اصلی عدم احیای دریاچه ارومیه عوامل غیرمهندسی و غیرتکنیکال هستند و عامل اصلی آن به‌طور قطع عدم باور، اعتقاد و همراهی همه دستگاه‌های حاکمیتی اعم از قوای سه‌گانه و نهاد‌ها و سازمان‌های مختلف همچنین تعارض منافع است که به آن بخشی‌نگری و ماموریت‌محوری بخش‌های مختلف را می‌توان اضافه کرد. به تعبیری دریاچه ارومیه به محلی برای منازعات حزبی و سیاسی و استانی تبدیل شد که امیدوارم هر چه سریع‌تر و با تغییر پارادایم و در یک محیط کاملا غیراحساسی و ملی به داد این دریاچه زیبا و حیاتی برسیم.

این کارشناس آب به بخشی از فعالیت‌های انجام شده در ستاد احیای دریاچه ارومیه اشاره و اظهار کرد: مهم‌ترین اقدامی که در تاریخ آب کشور بی‌سابقه بود و برای اولین‌بار با درایت چیت‌چیان - وزیر اسبق وزارت نیرو - و پیگیری ستاد اتفاق افتاد، موضوع «الزام به رعایت دقیق حقابه محیط زیستی دریاچه ارومیه» از طرف این وزارتخانه بود که تا آن مقطع به رغم وجود مصوبات قانونی به آن عمل نمی‌شد و همین موضوع تاثیر شگرفی در رهاسازی حقابه به دریاچه و آبگیری تالاب‌ها داشت ولی متاسفانه در اواخر دولت دوازدهم و تحت فشار‌های سیاسی و همین‌طور تفکر استانی به‌طور ناقص انجام شد. از اقدامات دیگر می‌توان به مصوبه کارگروه نجات دریاچه ارومیه به جلوگیری از توسعه کشاورزی یا طرح‌های انتقال آب و تغییر الگوی کشت اشاره کرد که این فعالیت‌ها هم در دوره گذار دولت دوازدهم و شروع دولت سیزدهم رها شد و اعتبارات لازم برای انجام این فعالیت‌ها پرداخت نشد که امیدوارم در دوره جدید و در کارگروه فعلی مساله احیای دریاچه ارومیه دوباره به عنوان یک مساله ویژه در دستور کار قرار گیرد.

او در ادامه اظهار کرد: به‌طور قطع هر کار جدیدی خالی از اشکال نیست و فعالیت‌های ستاد احیای دریاچه ارومیه کاستی‌هایی داشت ولی باید بپذیریم همین که بعد از مدت‌ها توانست مساله آب و محیط زیست را در صدر توجه قرار دهد و همه دستگاه‌های مرتبط را دور یک میز جمع کند، به عنوان یک دستاورد بزرگ باید مورد توجه قرار گیرد و صد البته در همان مدت فعالیت ستاد، به رغم همه مشکلات و تنگنا‌ها دریاچه به تثبیت رسید و همین که در حال حاضر با الگوبرداری و تجارب حاصله از این ستاد، ستاد احیای زاینده‌رود هم شکل گرفته نشان‌دهنده آن است که تجارب این مجموعه باید مورد توجه جدی قرار گیرد.

شریعت افزود: با توجه به چند وجهی بودن موضوع آب، اگر بتوانیم موضوعات مربوط به «آب و محیط زیست» را در یک محیط تعاملی و گفت‌وگومحور و استفاده از همه ظرفیت‌های ملی شامل دستگاه حاکمیتی، بخش خصوصی و ذی‌نفعان حل کنیم به‌طور قطع حل موضوعات دیگر کشور خیلی راحت‌تر خواهد بود.

او ضمن اظهار اشاره به اقدامات یکی، دو ماه اخیر دولت سیزدهم و پیگیری و ادامه عملیات اجرایی تعدادی از پروژه‌های ستاد احیای دریاچه ارومیه شامل انتقال پساب شهر‌های ارومیه و تبریز به پیکره دریاچه و تکمیل پروژه سد و تونل انتقال آب زاب گفت: به‌طور قطع در کنار فعالیت‌های اجرایی و سازه‌ای، مهم‌ترین و اساسی‌ترین فعالیت‌ها برای احیای دریاچه ارومیه جلوگیری از توسعه کشاورزی بی‌رویه، کاهش مصرف آب در بخش کشاورزی با تغییر الگوی کشت با در نظر گرفتن معیشت کشاورزان و حمایت از آنان در بازه زمانی این تغییر و تضمین خرید محصولات از کشاورزان، جلوگیری از استقرار صنایع پر آب‌بر، احترام به حقابه زیست‌محیطی دریاچه و از همه مهم‌تر پیگیری و استقرار دقیق مدیریت واحد حوضه آبریز دریاچه ارومیه است. تغییر ساختار وزارت نیرو از مدیریت آب استانی به مدیریت حوضه‌های آبریز، توسعه متوازن و التزام به آمایش سرزمین - که مدت‌هاست مطرح است و بدان توجه نشده- هم باید به عنوان یک اصل مهم در دستور کار دولت سیزدهم قرار گیرد.

منبع: اعتماد

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت انواع دستگاه ماینر امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس امروز + جدول

تصویری به یاد ماندنی از بهروز وثوقی و جمشید مشایخی در قیصر

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI امروز + جدول

عکس جنجالی مسعود پزشکیان در کنار مولوی عبدالحمید

عکس زیرخاکی ۵۰ ساله از منوچهر وثوق، فردین، بهمن مفید و ایرج قادری

عکس/ نمایندگانی که به حضور ظریف در دولت رای موافق دادند

عکس/ نمایی خاص از بهمن مفید و سعید راد در سال ۱۳۵۴

عکس/ زیبایی حیرت انگیز پاییز در کلیبر آذربایجان شرقی

عکس/ قدیمی‌ترین تاس کشف شده در جهان متعلق به ایران

عکس/ بازار فرش هزار رنگ و دیدنی شهر تبریز

اینفوگرافی/ ایران در نرخ تورم از ۵ کشور عربی همسایه پیش افتاد

عکس/ تهران در ۲ روز پاک و آلوده

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

اعلام زمان تحویل واحد‌های نهضت ملی مسکن

فیلم/ سرلشکر سلامی: مطمئن باشید از اسرائیل انتقام می‌گیرم

تصویری وحشتناک از برخورد موتورسوار با عابرپیاده!

با ۲۰ هزار میلیارد تومان کاسبی فیلترینگ چه کارهایی می‌توان کرد؟/ کاسبان فیلترینگ؛ تراژدی میلیاردی در سایه سیاست‌های محدودکننده!

واکنش رئیس دانشگاه آزاد به ماجرای دختر علوم و تحقیقات

واکنش بایدن به حکم بازداشت نتانیاهو

عکس/ حرکت زیبای رسول خادم به مناسبت روز مرد

بیانیه ایران درباره قطعنامه شورای حکام

عکس / ابعادِ دم هواپیمای لجستیک سی۵

عکسی متفاوت از مسعود پزشکیان در سیستان و بلوچستان

عکس/ استوری سیدحسین حسینی برای امیر قلعه‌نویی

عکس/ آرامگاه شیخ صفی الدین اردبیلی

فیلم/ جشن تولد امیر قلعه نویی در کنار پسرش

فیلم/ حضور پزشکیان در گردهمایی سراسری مسئولین بسیج دانشجویی

آزمایش HIV محرمانه و رایگان است

عکس/ عیدی و پاداش کارگران ۳۰ سال پیش

چرا علیرضا بیرانوند افت کرد؟

کدام کشورها به قطعنامه علیه ایران رأی مثبت دادند؟

واکنش سازمان ملل به حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت

احتمال نیمکت نشینی علیرضا بیرانوند

عکس/ استوری مسعود ریگی برای هواداران پرسپولیس

فیلم/ برف روبی در گردنه عسل‌کشان کوهرنگ

قیمت بیت کوین ترمز برید

پیش بینی قیمت خودرو در هفته ابتدایی آذر

عکس/ قیمت خودرو‌های وارداتی ۱۰ سال پیش

اینفوگرافی/ چند سال باید کار کنیم تا خانه دار شویم؟

عکس/ جدیدترین فتوشات سحر دولتشاهی

فیلم/ آخرین وضعیت آب و هوا

عکس/ دنیای نتانیاهو کوچک شد!

تاریخ برگزاری کنکور ۱۴۰۴ مشخص شد

آمار نگران کننده وزیر علوم از مهاجرت اساتید دانشگاه

شرایط کارت به کارت تغییر کرد + جزییات

قیمت گوسفند و گوساله در بازار + جدول

گرانی بی‌سابقه قیمت خودرو در بازار + جدول

سود جدید سهام عدالت در راه است؟

ضعف یادگیری دانش‌آموزان در مدرسه؛ محتوای کتاب‌های درسی مورد علاقه دانش‌آموزان نیست/ تاثیر آموزش ناکارآمد دوران کرونا بر فقر یادگیری دانش‌آموزان

ساز مخالف عربستان با آمریکا؛ ریاض از توافق با تل‌آویو سر باز زد؟/ آخرین پلن ترامپ برای خروج واشنگتن از تنگنا

خیز تروئیکای اروپا برای بازگشت فشار حداکثری به ایران/ توافق تهران با ترامپ ممکن است؟

مانور امارات و عربستان بر میادین گازی با کارت کره جنوبی/ سئول؛ اهرم جدید واشنگتن برای نفوذ در خاورمیانه؟

وضعیت آلودگی هوای تهران در ۲ آذر ۱۴۰۳

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس

قیمت انواع دستگاه ماینر + جدول

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو + جدول

قیمت سکه پارسیان + جدول