اقتصاد۲۴- حجت حسنزاده، مدیر عامل همراه فلز، درباره اثر برجام بر بازار آهن و فولاد چنین گفت: "تاثیر توافق یا عدم توافق برجام بر تنشهای بازار آهن و فولاد و نوسانات قیمت مقاطع فولادی، بر کسی پوشیده و پنهان نیست."
هروقت موضوع توافقات برجام و از سرگیری مذاکرات تیتر خبرها میشود، یکی از بازارهایی که به شدت دچار تنش و استرس میگردد، بازار آهن و فولاد است.
اولین اتفاقی که در این جو پراسترس و پرتنش میافتد رکود بازار است، همه منتظر میمانند تا ببیند چه پیش میآید و نتایج مذاکرات به کدام سمت کشیده میشود. خریداران عمدتا به دلیل اخبار ضد و نقیض، دست نگه داشته و منتظر میمانند تا نتایج قطعی شود، در نتیجه میزان تقاضا به شدت پایین میآید.
هر چند برخی از اقتصاددانان و فعالان سیاسی، اثر برجام و توافقات آن بر بازار سرمایه را کمرنگ نشان میدهند، اما چیزی که در کف بازار میبینیم، خلاف این گفته را تصدیق میکند.
✅ در سوال بعدی از مدیرعامل مجموعه همراه فلز پرسیدهایم که آیا حباب قیمت آهنآلات با توافقات برجام شکسته میشود؟
حسنزاده در پاسخ گفت: اثر توافق یا عدم توافق برجام را باید در دو بعد خارجی و داخلی مورد بررسی قرار دهیم. یعنی در پی توافق چه اتفاقی در بازار داخلی میافتد و چه تاثیری بر بازار خارجی خواهد گذاشت؟
اگر توافق اتفاق بیفتد، درهای بازار جهانی به روی ما باز و صادرات و واردات ممکن میشود. در صورت تصمیمات هوشمندانه دولت بازار میتواند رقابتی شده و از انحصار خارج گردد. کیفیت بالا و قیمت پایین، حاصل بازار رقابتی جهانی است.
از دیگر سو، در صورت اتصال به بانکهای جهانی، تجارت مطمئنتر و پرسودتر شده و در این بازار به راحتی میتوان برای آینده برنامهریزی کرد و به سرمایهگذاریهای مطمئن و بلندمدت اندیشید.
در بعد داخلی، با تصویب قوانین جدید مالیاتی و شفاف سازی تراکنشهای بانکی، قاچاق کالا و معاملات غیررسمی کاهش پیدا کرده و در این بازار امن و مطمئن کمتر شاهد تنش و افت و خیزهای ناگهانی خواهیم بود.
وی افزود، تک نرخی شدن دلار هم از عوامل مهمی است که بر بازار داخلی و خارجی تاثیرگذار خواهد بود.
ولی خب اگر بنا به هر دلیلی این توافقات صورت نگیرد همه چیز با روال فعلی ادامه پیدا میکند و باید منتظر اتفاقات متفاوت و تاثیر آنها بر قیمت آهن و دیگر ملزومات فلزی باشیم.
✅ وی در ادامه گفت: "البته اگر بخواهیم نگاه منصفانهای داشته باشیم، علاوه بر توافق یا عدم توافق برجام، نرخ ارز، میزان عرضه و تقاضا، قیمت نفت و محصولات نفتی، وضعیت بورس ایران، حجم صادرات و واردات، میزان نیاز صنایع وابسته و هزینههای حمل و نقل هم بر قیمت محصولات فولادی بسیار تاثیرگذار هستند".
مسائل سیاسی روز ایران و جهان هم بر بازار فلزات تاثیر مستقیم میگذارد، مثلا جنگ اوکراین و روسیه تاثیرات شگرفی بر قیمت آهن و فولاد گذاشته است. اوکراین و روسیه هر دو از قطبهای بزرگ صادرات مقاطع فولادی هستند و جنگ میان آنها باعث کاهش تولید و صادرات و در نتیجه کاهش عرضه محصولات آهنی و فولادی شده است و خب انتظاری که از کاهش عرضه میرود، افزایش قیمت است.
✅ آقای حسن زاده در پاسخ به این سوال که "کدام مقطع فولادی در پی خبر احتمال توافق برجام، بیشترین نوسان قیمت را داشته است؟" گفت:
در بین مقاطع فولادی میلگرد بیشترین نوسان قیمت را داشته است، چون قیمت میلگرد به شدت وابسته به بازار مسکن است و با کاهش تقاضای مسکن و رکود این بازار، تقاضای میلگرد هم کاهش پیدا کرده و در پی آن قیمت میلگرد افت میکند.
اغلب زمانی که خبر توافقات برجام ترند روز میشود، بازار خرید و فروش مسکن به حالت انتظار میرود و همه منتظر میمانند تا نتایج برجام مشخص شود و این عدم رونق به بازار آهن هم ضربه میزند و اغلب فعالان این حوزه را متضرر میکند.
✅ نقش و تاثیر بازار مسکن بر بازار آهن چگونه است؟
حجت حسن زاده اینطور پاسخ دادند: همانطور که گفتم تاثیر بازار مسکن و میزان تقاضا و پویایی این بازار بر بازار آهن و قیمت آهنآلات بسیار مستقیم و قابل لمس است. با افزایش میزان تقاضا برای مسکن، ساخت و ساز افزایش پیدا کرده و به تبع آن بازار خرید و فروش انواع میلگرد، تیرآهن و هاش، انواع لوله و پروفیل، سپری و نبشی و دیگر مقاطع فولادی رونق پیدا میکند. در این بازار زنده و پویا اگر تعادل درستی بین عرضه و تقاضا وجود داشته باشد، قیمت میلگرد، قیمت تیرآهن و بقیه آهنآلات رقابتی میگردد، بطوریکه هم مصرف کننده، هم فروشنده و هم تولیدکننده با خیالی آسوده به تجارت میپردازند.
افزایش و کاهش رونق بازار مسکن هم متاثر از بسیاری عوامل میباشد، که یکی از این عوامل میتواند مربوط به برجام و خبرهایی در مورد توافقات یا عدم توافقات باشد.
✅ حسن زاده در انتهای این مصاحبه در مورد پیشبینی قیمت آهن و فولاد چنین گفت:
دو حالت وجود دارد، یا توافق صورت میگیرد یا نمیگیرد! مسلما با برداشته شدن تحریمها و توانایی ایران در واردات و صادرات، در بازار آهن و فولاد و میلگرد شاهد رشد خواهیم بود. با توجه به تجربههای مختلف از جمله برجام 94، اگر توافق انجام شود، احتمالاً شاهد کاهش قیمت دلار و در نتیجه تاثیر مثبت آن در قیمت آهن و فولاد خواهیم بود. اما به نظر میرسد اثر این موضوع کوتاه مدت باشد، چرا که خیلی از کارشناسان، نرخ تعادلی دلار را 30 هزار تومان در نظر گرفتهاند که در این صورت بعد از حدود چند ماه، اثر آن خنثی میشود.
اما نکته اصلی این است که هیچ تضمینی وجود ندارد که اگر مجددا حاکمیت آمریکا به دست جمهوری خواهان بیفتد، دوباره جریان سال 97 و خروج یکطرفه آمریکا از برجام اتفاق نیفتد.
علاوه بر این، انتخابات کنگره آمریکا در آبان 1401 نیز میتواند تاثیر بسیار زیادی بر تمایل طرف آمریکایی بگذارد.
در حال حاضر در بازار آهن و فولاد شاهد یک رکود هستیم که مطمئناً با برداشته شدن تحریمها و افزایش خرید و فروش، احتمال تغییر و ایجاد رشد در آن وجود دارد. اما نکته اصلی این است که میزان این رشد چقدر است؟ آیا امکان ایجاد تغییرات اساسی وجود دارد یا خیر؟
فعلاً همه فعالان بازار در انتظار یا به عبارت دقیقتر، در سردرگمی هستند و خیلی نمیتوان پیشبینی درستی در مورد قیمتها داشت.در بازارهای جهانی هم شاهد هستیم که قیمت مواد اولیه، مانند قیمت آهن اسفنجی روند کاهشی دارند. اما شمش، قیمت صعودی دارد. به همین دلیل نمیتوان در مورد آینده قیمت آهن و فولاد با اطمینان نظر داد.در هر صورت در شرایط فعلی چارهای جز انتظار و همسو شدن با سایر بازارها نیست و باید ببینیم سرانجام مذاکرات به کجا ختم میشود. توصیه میکنم در شرایط فعلی که بازار روی موج هیجانی قرار دارد از تصمیمات عجولانه پرهیز کنید و همه خبرها در حوزه مذاکرات و بازار آهن را از منابع موثق پیگیری کنید.
ما در مجموعه همراه فلز طیف گستردهای از آهنآلات، از میلگرد گرفته تا ورق فولادی، انواع لوله و دیگر مقاطع فولادی را تامین، تولید و توزیع میکنیم. رسالت ما این است که نه تنها قیمت رقابتی را برای همه محصولات خود ارائه میدهیم، دلیل افزایش یا کاهش قیمت یک مقطع فولادی خاص و عوامل مهمی که در هزینههای آن نقش دارند، را در اختیار مشتریان قرار دهیم تا خریدی مطمئن را تجربه کنند.
منبع: https://hamrahfelez.org/