تاریخ انتشار: ۱۴:۳۲ - ۰۳ آبان ۱۴۰۱

زمستان سرد در پیش؛ چشم امید اروپا به گاز قطر

قطر که بزرگترین صادرکننده گاز مایع محسوب می‌شود، در صورت کسب مشوق و ضمانت از سوی اروپا برای سرمایه گذاری و تاسیس زیرساخت‌های لازم برای صادرات گاز می‌تواند گاز خود را جایگزین گاز روسیه کند.

زمستان سرد

اقتصاد۲۴ - اروپایی‌ها همچنان بر نقش اساسی قطر در تامین نیاز‌های انرژی در سایه بحران انرژی که پس از جنگ روسیه و اوکراین به وجود آمده، تاکید می‌کنند.
شارل میشل، رئیس شورای اتحادیه اروپا، چهارشنبه ۷ سپتامبر در دوحه و در دیدار با تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر گفت که این کشور نقش مهمی در بازار انرژی ایفا می‌کند و روس‌ها شریک غیرقابل اعتمادی هستند.
میشل پیشتر طی سفری رسمی برای بررسی شماری از مسائل و در راس آن بحران جهانی انرژی وارد قطر شده و با امیر این کشور دیدار و گفتگو کرده بود.
میشل پس از آن به قطر سفر کرد که روسیه اعلام کرده بود صادرات گاز به اروپا از طریق خط نوردستریم ۱ به دلیل نقص در خط لوله، متوقف شده است.

تکیه اروپا به قطر

از لحظه نخست جنگ روسیه و اوکراین، اروپایی‌ها برای جبران کمبود احتمالی گاز به قطر روی آوردند، اما قطر تاکید کرد که به تنهایی قادر به تامین گاز اروپا نیست.
با تشدید تحریم‌های کشور‌های غربی علیه مسکو، روسیه از گاز به عنوان عامل فشار استفاده کرد و قیمت آن را به سطح بی سابقه‌ای که به ۱۰ برابر بیشتر از سال گذشته می‌رسید، افزایش داد.
قطر در کنار امریکا، بزرگترین صادرکننده گاز مایع در جهان محسوب می‌شود و تضمین‌هایی به اروپا مبنی بر تامین نیاز‌های اروپا به گاز طبیعی مایع داده است حتی اگر مشتریان دیگر قیمت‌های بیشتری را دهند.
با این وجود، مقامات قطری بار‌ها تاکید کرده اند که نخواهند توانست به تنهایی گاز اروپا را تامین کنند و گفته اند که این مساله به همبستگی بین کشور‌های تولیدکننده نیاز دارد.

پیش از این سعد الکعبی در مصاحبه‌ای با شبکه سی ان ان گفته بود که قطر در کنار اروپا خواهد ماند و به صادرات گاز طبیعی به اروپا ادامه خواهد داد حتی اگر مشتریان دیگر بخواهند مبالغ بیشتری دهند.
قطر به برخی کشور‌های اروپایی گاز طبیعی مایع صادر می‌کند، اما به موجب قرارداد‌های امضا شده حق دارد در صورتی که کشور‌های دیگر مبالغ بیشتری پرداخت کنند، گاز را به مشتریان دیگر به فروش برساند.
اما الکعبی تاکید کرد که حتی اگر کشور‌های دیگر مبالغ بیشتری پیشنهاد دهند، قطر به عنوان نوعی همبستگی، به صادرات گاز به اروپا ادامه خواهد داد.
اتحادیه اروپا امیدوار است مصرف گاز طبیعی روسیه را در سال جاری کاهش دهد و برای بی نیاز شدن از بزرگترین صادرکننده انرژی به دلیل جنگ اوکراین آماده شود.


بیشتر بخوانید: بلینکن در گفتگو با رایس: تصمیم با مردم ایران است


قطر با اعمال تحریم بر بخش نفت و گاز روسیه مخالفت کرده و الکعبی گفته است که انرژی باید از سیاست به دور باشد.
وزیر انرژی قطر همچنین تاکید کرد که توقف صادرات گاز روسیه به اروپا عملا غیر ممکن است و گفت که کشورش، طرف هیچ یک از طرف‌ها در این جنگ نخواهد بود.
در حال حاضر حدود ۸۰ درصد از گاز قطر به کشور‌های شرق صادر می‌شود و تنها ۲۰ درصد آن به غرب صادر می‌شود. قطر امیدوار است که تا سال ۲۰۲۸، به طور مساوی به کشور‌های شرق و غرب گاز صادر کند.
آلمان و قطر در نیمه ماه مارس ۲۰۲۲ بر سر شراکت بلندمدت در حوزه انرژی توافق کردند، اما به گفته الکعبی دو کشور هنوز توافقنامه‌ای امضا نکردند.

تشدید تنش از سوی روسیه

اوایل سپتامبر ۲۰۲۲، روسیه صادرات گاز به اروپا از طریق خط لوله نوردستریم ۱ را به صورت کامل متوقف کرد.
بنابر آمار سازمان بین المللی انرژی، روسیه در سال ۲۰۲۱، ۳۰ الی ۴۰ درصد گاز طبیعی اروپا یعنی حدود ۱۵۸ میلیارد متر مکعب گاز و ۲۵ درصد از نفت غرب را تامین کرد.
یک روز پس از توقف صادرات گاز از روسیه به اروپا، محمد بن عبدالرحمن آل ثانی، وزیر امور خارجه قطر گفت که ثبات بازار انرژی در جهان برای دوحه مهم است و تاکید کرد که قطر سرمایه گذاری‌ها در حوزه گاز طبیعی را گسترش خواهد داد.
طی سال جاری، شرکت انرژی قطر، ۵ توافقنامه شراکت با شرکت‌های امریکایی، بریتانیایی، فرانسوی و ایتالیایی برای توسعه میدان گازی خود امضا کرد تا ظرفیت تولید گاز طبیعی را از ۷۷ میلیون تن در سال به ۱۱۰ میلیون تن در سال با آغاز ۲۰۲۷ افزایش دهد.

نیاز قطر به مشوق و تضمین غرب

فراس السالم، کارشناس امور نفت گفت که بسیاری از موانع لجستیکی و مالی در تلاش برای جایگزینی گاز روسیه با قطر در کوتاه مدت است و این رویداد زمانی رخ خواهد داد که اروپایی ها، مشوق و ضمانت ارائه دهد.
وی در گفت وگویی با الخلیج آنلاین، گفت که قطر پروژه‌ای بلندپروازانه برای توسعه میدان گازی دارد و اتحادیه اروپا به دنبال دریافت میزان خوبی از این گاز در آینده است و این مساله به زیرساخت‌های عظیم نیاز دارد.

السالم تصریح کرد که گاز روسیه به صورت مستقیم از طریق خط لوله به اروپا صادر می‌شود در حالی که صادرات گاز قطر به اروپا باید به صورت مایع باشد و به زیرساخت به صورت ایستگاه‌های مایع سازی و بنادر نیاز دارد.
این کارشناس نفتی گفت که این زیرساخت‌ها بسیار هزینه بردار است و به برنامه ریزی مهندسی دقیقی برای اجرای آن نیاز دارد علاوه بر اینکه زمان برای تکمیل این پروژه‌های سنگین کافی نیست.
السالم معتقد است که بودجه اروپا که در جنگ روسیه و اوکراین به شدت آسیب دیده، نمی‌تواند زیرساخت‌های لازم برای پذیرش گاز قطر را در آینده قابل پیش بینی تامین کند علاوه بر اینکه هزینه بارگیری گاز مایع بیشتر از خطوط گاز طبیعی است.
وی افزود که قطر با وجود صادرات گسترده‌ای که در سطح جهان دارد با موانع فنی مواجه است که می‌تواند گاز به اروپا صادر کند.


بیشتر بخوانید: دوربرگردان یک ایده؛ چرایی تغییر موضع دولت درباره زمستان سرد اروپا


السالم در پایان اظهار داشت که تنها راه جایگزینی گاز روسیه با گاز قطر، ایجاد صندوق سرمایه گذاری مشترک از سوی دوحه یا کشور‌های عضو شورای همکاری برای سرمایه گذاری در زیرساخت‌های تاسیسات واردات گاز و نفت از طریق قرارداد‌های اجاره و سرمایه گذاری بلندمدت با معافیت‌های مالیاتی است.

وی تصریح کرد که معافیت‌های این چنینی قطر و سایر کشور‌های عضو شورای همکاری را تشویق می‌کند که در آنچه اروپا اکنون به آن نیاز دارد، سرمایه گذاری کنند، زیرا کارخانه‌های بزرگ اروپا اکنون از کمبود گاز رنج می‌برند.
تا زمانی که بحران انرژی حل نشود، صادرات این کارخانه‌ها در سطح گسترده‌ای کاهش خواهد یافت و این به معنای افزایش خسارت آنهاست و این مساله تا زمانی که راه حلی ریشه‌ای و پایدار نداشته باشد، قابل پیشگیری نیست.

منبع: الخلیج آنلاین / دیپلماسی ایرانی

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت انواع دستگاه ماینر امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۲۳ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

عربستان ۲۰۲۵؛ از میانجی گری میان ایران و آمریکا تا حل بحران اوکراین/ در عربستان انقلاب نخواهد شد، چون جوانان بن سلمان را دوست دارند/ پادشاهی سعودی مانند کره جنوبی مدرنیزه می‌شود

قیمت دلار و یورو امروز پنجشنبه ۲۳ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ ژست عجیب شیدا یوسفی با فرش ایرانی

عکس/ تیپ گنگ مهسا حجازی در حال خرید عید با کلاه گپ چند میلیونی

عکس/ استوری عاشقانه آیسان آقاخانی و رضا گلزار حسابی سروصدا کرد

عکس/ بنر‌های عجیب در سراسر شهر تهران جلب توجه کرد

عکس/ سارا و نیکا در آغوش محسن تنابنده

عکس/ استایل طاووسی شبنم قلی‌خانی با جواهر گران قیمت

عکس/ نمایی از خرم آباد ۹۳ سال پیش با خانه‌های کاهگلی

عکس/ قابی ماندگار و دیدنی از کتایون ریاحی در کنار نوه محمدعلی فردین

عکس/ تیپ کژوال لیندا کیانی با کیف و گوشواره یاقوتی

عکس/ حال و هوای مردم تهران در اسفند ۲۳ سال پیش

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

اعتراف اسکارلت جوهانسن

شیرینی پزی مخصوص عید ۱۴۰۴

مرگ هولناک دختر مدرسه‌ای در ویلای اجاره‌ای

طرز تهیه فرنی شیره انگور، افطاری گرم و مقوی

جی ۲۰ چگونه عمل می‌کند و چرا اهمیت دارد؟/ اگر G20 متحمل شکست شود چه چیزی از بین خواهد رفت؟

رسوایی با برگه آزمایش

طرز تهیه نان سیب زمینی روسی

ربودن زن جوان با قصد آزار و اذیت

چرا برخی خاطرات را فراموش می‌کنیم؟

زیدآبادی: دکتر پزشکیان! مملکت در حال فنا شدن است، می‌خواهی چه کنی؟

ایران خواستار آتش‌بس دائمی در غزه شد

محمد فاضلی: عدد دبش در تاریخ ریاضیات می‌ماند!

واتساپ با قابلیت‌های تازه به‌روز‌رسانی شد!

سرپیچی ایرلاین‌ها از ممنوعیت توزیع مواد غذایی ناسالم

توضیح سخنگوی وزارت خارجه درباره محتوای نامه ترامپ به ایران

فیلم/حافظ‌خوانی سفیر کره جنوبی در ایران

ساعت کاری کارمندان تغییر کرد

پزشکیان: امروز دیگر کسی حرف خوب بدون عمل را از ما قبول نمی‌کند

پوتین: با پیشنهاد آتش‌بس موافقیم

ماجرای شماره متفاوت آقای گل لیگ یک

CFT و پالرمو در کمیسیون تصویب شد

آمریکا وزیر نفت را تحریم کرد

جزئیات قرعه‌کشی دور حذفی لیگ نخبگان آسیا اعلام شد

الجولانی پیش‌نویس اعلامیه قانون اساسی را امضا کرد

شهرداری تهران: هیچ مجوزی برای تخریب ساختمان سینگر صادر نشده

سهمیه سوخت تغییری نخواهد کرد

عصبانیت شدید نتانیاهو از گزارش سازمان ملل درباره جنایات اسرائیل

اتحادیه اروپا: به برجام متعهد هستیم

درگاه پرداخت ریالی روی وبسایت قمار!

محمدرضا شریفی نیا کیست؟| بازیگر پرحاشیه و تأثیرگذار سینمای ایران

مرگ پرویز در ۷۰ سالگی

مهدی قایدی به شخص مورد علاقه‌اش رسید

صلح اوکراین تازه آغاز ماجراست!

عکس/ ویلا‌های لاکچری ۸۳ سال پیش در بابلسر

اینفوگرافی/ عواملی که سلامت روده‌ها را تهدید می‌کند

فیلم‌های سینمایی آخر هفته تلویزیون

قیمت برنج ایرانی به ۲۰۰ هزار تومان رسید

بهترین افطاری برای ماه رمضان

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس

افزایش ۲۵ درصدی قیمت بلیت قطار در آستانه نوروز

قیمت انواع دستگاه ماینر + جدول

پرسپولیس گرانترین و تراکتور ارزانترین بلیت در ایران

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

فیلم/ عذرخواهی مجری صداوسیما از شهرداری

دلیل افطار کردن با خرما در ماه رمضان چیست؟

چرا بعد از غذا خوردن میل به شیرینی داریم؟

با رقم فساد چای دبش چند هواپیما می‌شد خرید؟

برای پیشگیری از زوال عقل در پیری چه باید کرد؟

فیلم/ تمرین شنای سوئدی امام جماعت با نمازگزاران در مسجد