اقتصاد۲۴- صفهای طولانی دلار در فضای مجازی خبرساز شده است. عدهای از کاربران معتقد هستند افزایش تقاضا برای دلار موجب افزایش قیمت دلار و فتح کانالهای جدید قیمتی شده است. برخی دیگر، اما اعتقاد دارند که صفی برای دلار ایجاد نشده و میزان عرضه ارز کاهش داشته است. آنها به آنلاینشدن تقاضای ارز اشاره کرده و میگویند همین مسئله سیر خریدوفروش ارز را کُند کرده و تلاشی از سوی دولت برای کاهش تقاضا و کاهش فشار بر بازار ارز بوده است.
بررسیهای میدانی «شرق» از بازار ارز حاکی از کرکرههای نیمهپایین بسیاری از صرافیها در چهارراه استانبول است. صرافیهای چهارراه استانبول میگویند که برای همین دلار ۳۶ هزارتومانی هم تقاضا وجود دارد؛ اما ارز نیست و بسیاری از صرافیها از فروختن ارز امتناع کرده یا در حجم پایین میفروشند. برخی صرافیها میگویند که روند تزریق ارز کُند شده است و البته بسیاری از صرافیها منکر صف طولانی برای دلار میشوند و میگویند که تقاضا بیشتر برای دلار صرافی ملی است که همچنان با نرخ حدود ۲۹ هزار تومان معامله میشود و هر فرد با کارت ملی خود میتواند تا سقف دو هزار دلار در سال از صرافیهای ملی خرید کند. آنها میگویند اختلاف زیاد بین دلار بازار آزاد و ارز صرافی ملی موجب افزایش تقاضا در این بخش شده است.
با این حال سخنگوی بازار متشکل ارزی میگوید که از ۵۱۰ صرافی فعال در تهران فقط ۱۰ تا ۱۵ صرافی تقاضای زیادی برای خرید دلار داشتهاند. سخنگوی بازار متشکل ارزی اظهار کرد: در این چند روز اخیر در بین ۱۰ تا ۱۵ صرافی صف تقاضای ارز تشکیل شده بود؛ اما دلالان با هدف القای بار روانی به مردم و بازار به این صفوف دامن میزنند و به دنبال این هستند که با طولانیشدن صف این تصور را بین مردم ایجاد کنند که عرضه ارز کاهش یافته و باعث نگرانی مردم شوند.
مسعود توکلی در گفتگو با ایلنا با اشاره به میزان تقاضای خرید ارز از سامانه برخط بازار متشکل ارزی پس از شروع به کار این سامانه، توضیح داد: سامانه برخط بازار متشکل ارزی در اسفندماه سال گذشته رونمایی شد و در این مدت سامانه برای انجام اقداماتی فعال بود.
بانک مرکزی تصمیم گرفت برای مدیریت صف صرافیها، جلوگیری از اتلاف وقت مردم، خرید ارز از طریق این سامانه را آغاز کند تا با نوبتدهی آنلاین، تعیین زمان مراجعه به صرافی در اختیار متقاضی باشد و از این طریق جلوی تشکیل صف و سوءاستفاده دلالان از این صفوف و بروز تخلفات گرفته میشود.
بیشتر بخوانید: دلار قدرت گرفت
او ادامه داد: از شنبه که امکان ثبت سفارش خرید ارز از طریق این سامانه فراهم شده، تاکنون تقریبا ۳۰ هزار مراجعه به سامانه انجام شده و سه هزار نفر در مراجعه به سامانه، نوبت خرید ارز از صرافی را دریافت کردند. سخنگوی بازار متشکل ارزی با بیان اینکه سامانه برخط از سوءاستفاده دلالان از شرایط بازار و ایجاد جو روانی بین مردم جلوگیری میکند، گفت: درحالحاضر در این شرایط کنونی بازار ارز از بین ۵۱۰ صرافی فعال در سطح شهر تهران تنها صرافیهایی که در چهار موقعیت مکانی پر ازدحام شهر واقع شدهاند، شلوغ بودند؛ یعنی در این چند روز اخیر در بین ۱۰ تا ۱۵ صرافی صف تقاضای ارز تشکیل شده بود؛ اما دلالان با هدف القای بار روانی به مردم و بازار به این صفوف دامن میزنند و به دنبال این هستند که با طولانیشدن صف این تصور را بین مردم ایجاد کنند که عرضه ارز کاهش یافته و باعث نگرانی مردم شوند.
توکلی افزود: این در حالی است که به غیر از این ۱۰ تا ۱۵ صرافی که صف تقاضای ارز داشتند، طبق گزارشها و آمار سنا در سایر صرافیهای فعال در تهران تقاضای ارز بین یک تا شش مورد مراجعه بوده است. او تأکید کرد: درحالحاضر با هیچ محدودیتی در منابع ارزی مواجه نیستیم.
سخنگوی بازار متشکل ارزی با بیان اینکه بانک مرکزی موظف است به نیاز واقعی شهروندان به ارز پاسخ دهد، گفت: درحالحاضر امکان ثبت خرید تا سقف دو هزار یورو یا تا سقف دو هزار دلار برای هر فرد و هر کد ملی در بخش سرفصل «سایر» وجود دارد و هر نیازی که جزء سرفصلهای مصوب نیست (مانند سرفصلهای دانشجویی، درمانی، مسافری) در سرفصل سایر قرار میگیرد.
درحالحاضر هر فرد میتواند سهمیه خود در سرفصل سایر را از طریق سامانه برخط بازار متشکل ارزی استفاده کند و این شامل ارز مسافری نمیشود و نیازی نیست برای تقاضای خرید ارز مسافری، افراد به سامانه مراجعه کنند. توکلی تأکید کرد: مردم توجه داشته باشند که امکان استفاده از این سرفصلها برای هر فرد یک بار در یک سال است و سنا تعدد درخواست و استفاده افراد از سهمیه ارزی را بررسی میکند و در صورت استفاده از آن، امکان تقاضا و فروش دوباره نیست.
هر فرد یک بار در سال میتواند از یکی از این سرفصلها استفاده کند. به این معنا که فردی که یک بار در سال از سرفصل ارز مسافری استفاده کرده باشد، این امکان را ندارد که از ارز سرفصل سایر هم استفاده کند. او گفت: همچنین متقاضیان باید توجه داشته باشند که سقف استفاده از آن برای هر فرد در یک سال دو هزار یورو است و اگر در ماههای گذشته از بخشی از آن استفاده کرده باشد، درحالحاضر فقط امکان استفاده از بخشی از ظرفیت باقیمانده تا سقف دو هزار یورو را دارد.
سخنگوی بازار متشکل ارزی در پاسخ به این سؤال که آیا ثبت یورو در سامانه، اما خرید دلار از صراف وجود دارد، گفت: درحالحاضر نرخ برابری دلار نسبت به یورو بیشتر است؛ یعنی دلار گرانتر از یورو است؛ بنابراین اگر افراد امروز از صرافی به جای یورو، دلار درخواست کنند، دلار کمتری از سقف دو هزار دلار تعیینشده دریافت خواهند کرد و بهصرفه نیست؛ البته تأکید میکنم این شرایط نرخی بین دلار و یورو متوجه امروز است و قابل تعمیم به روزهای آینده نیست.
او همچنین با اشاره به تفاوت نرخ دلار بازار آزاد و نرخ بازار توافقی توضیح داد: درحالحاضر در بازار غیررسمی نرخ ثابتی وجود ندارد و اعداد مختلفی گفته میشود؛ اما رصدهای میدانی نشان میدهد که قیمت دلار در بازار آزاد بین ۳۶ هزار تومان تا ۳۵هزارو ۴۰۰ تومان یا ۳۵هزارو ۳۰۰ تومان است و نرخ دلار توافقی در روز گذشته حدود ۳۴هزارو ۴۰۰ تومان تا حدود ۳۴هزارو ۵۰۰ تومان بوده است.