اقتصاد۲۴- در چند روز گذشته بخشی از سیاستمداران و عقلای سیاسی نزدیک به قدرت که سکوت پیشه کرده بودند، مطالباتی را مبنی بر ضرورت انجام اصلاحات در کشور مطرح کردهاند.
در میانه ناآرامیها همواره انتقاداتی نسبت به عدم ورود عقلای سیاسی نزدیک به جریان قدرت مطرح میشد، اما در روزهای اخیر، بتدریج شاهد اتخاذ مواضعی انتقادی و مبنی بر ضرورت انجام اصلاحات بنیادی در کشور هستیم. برای نمونه محمد باقر قالیباف در نشست یکشنبه (۱۵ آبان) اظهار امیدواری کرده که هرچه زودتر امنیت در کشور بصورت کامل تثبیت شود تا تغییرات مشروع و لازم به سمت حکمرانی نو در عرصههای اقتصادی، اجتماعی و سیاسی، در چارچوب نظام سیاسی جمهوری اسلامی آغاز شود. علی لاریجانی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و رئیس سابق مجلس نیز اخیرا از ضرورت گوش دادن به صدای طرف مقابل سخن به میان آورده و گفته شاید در گوشهای از سخنان آنها هم یک حرف حقی وجود داشته باشد.»
در ادامه گشایشهای سیاسی، دیگر گام مهم اجرای فرآیند اصلاحات در ایران بعد از اعتراضات ۱۴۰۱، تلاش برای سروسامان دادن به مشکلات اقتصادی و معیشتی است. مشکلاتی که ملموستر از هر حوزه دیگری، در سالهای اخیر، گریبانگیر زندگی و سفرههای خانوادهای ایرانی شده است. بر کسی پوشیده نیست که تورم افسار گسیخته، عدم توازون بین درآمد و هزینههای روزمره، ناتوانی نسل جوان برای آغاز زندگی مستقل و انتشار گاهوبیگاه اخباری از فسادهای کلان در کشور، سطحی از ناامیدی و دلزدگی کلان اجتماعی را به همراه داشته است؛ لذا در شرایط جدید ضروری به نظر میرسد از هر اقدامی که بتواند در بهبود وضعیت اقتصادی کشور تاثیر مثبت داشته باشد، استقبال شود. حال این اقدام میتوان در قلب اروپا و وین باشد یا در قلب تهران صورت بگیرد. اکنون هدف وسیله را توجیه میکند. برای مردم اهمیت چندانی ندارد که از چه طریقی اقدام میشود، بلکه مهم این است که از زیر بار فشار تورم افسارگسیخته رهایی پیدا کنند.
بیشتر بخوانید: اعتراضات اخیر نتیجه سالها سیاست انکار است
در کنار گامهای مهم سیاسی و اقتصادی، صداوسیمای ملی نیز یکی از متغیرهای مهمی است که در اجرایی شدن فرآیند اصلاح میبایست تغییراتی جدی را تجربه کند. این که حتی خود صداوسیمای ملی اقرار میکند، رسانههای فارسیزبان خارج از کشور به مرجع روایت واقعیات اجتماعی تبدیل شدهاند، گویای عمق فاجعه عملکرد این نهاد است.
رسانه ملی که باید بازتاب دهنده صدای کل آحاد ملت ایران باشد، خود به یکی از کاتالیزورهای اصلی مساله تبدیل شده است. مشروعیت دادن یک جانبه به هویت فرد مومن، انقلابی، بسیجی، اخراج مجریها و مدیران محبوب، از دست دادن رابطه حسنه با سلبریتیها و تبلیغ دوقطبی کردن جامعه، از جمله اشتباهات استراتژیک این نهاد است که موجب شده، که شبکههای خارج از کشور همانند ایران اینترنشنال، بیبیسی، منوتو و... تولید و بازنمایی وقایع را در کنترل داشته باشند؛ لذا ضروریست در گام ششم، بازبینی جدید در عملکرد صداوسمیای ملی و تغییر رویه آن همزمان با تغییرات رویکرد نهادهای رسمی به عرصه سیاست صورت بگیرد.
در ادامه گامهای ششگانه مورد اشاره، آخرین قدم، میتواند میدان دادن به متخصصان برای بیان مواضع و بهرهگیری از تخصص آنها در مدیریت جامعه است. در میانه اعتراضات اخیر شبکه چهارم صداوسیما در برنامه «شیوه» قدمهایی هر چند کوچک را در این زمینه برداشت که کافی به نظر نمیرسد. در وضعیت جدید نیز ضروری است، حرفهای متخصصان دانشگاهی در کنار برخی افراد همیشه تریبوندار نیز شنیده شوند. در این راستا، ایجاد اتاقهای گفتگوی تخصصی میتواند در دستور کار قرار بگیرد.