اقتصاد۲۴- افت ۱۰ هزار واحدی شاخص کل بورس در معاملات روز گذشته در راستای همان نوسانات طبیعی بازار سهام طی یک روند صعودی محسوب میشود. گرچه دیروز بازار کمتر از یک درصد افت کرد، اما این افت را باید به حساب نوسانات عادی بازار گذاشت. در مسیر صعودی، همیشه افتهایی هم اتفاق میافتد که افت دیروز در همان راستا بود.
البته در چنین مواقعی باید بازار را با دقت رصد کرد و چنانچه سیگنالهای دیگری مبنی بر منفی شدن روند مشاهده شد، تصمیمات لازم را گرفت. اما فعلا زود است که روند صعودی ایجاد شده در بورس را پایان یافته بدانیم. فعلا باید تا پایان هفته و حتی اوایل هفته آینده صبر کرد و دید معاملات به چه شکلی پیش میرود و آن موقع میتوان اظهار نظر دقیق تری داشت.
با این وجود اتفاقاتی که در معاملات دیروز رخ داد، سرمایه گذاران حقیقی را به این ترس انداخته که روند صعودی بازار تمام شده و باید سهام خود را بفروشند. به همین دلیل بود که دیروز حقیقیها حدود ۶۸۰ میلیارد تومان پول از بازار خارج کردند.
این ۶۸۰ میلیارد تومان، رقم بزرگی است و معمولا در بدترین روزهای امسال هم کم پیش آمده که چنین رقمی از بورس خارج شود. از طرفی دیروز قدرت خریداران حقیقی نیز کمی کاهش یافت، اما این کاهش به میزانی نبود که نگران کننده باشد. شاخص قدرت خریداران حقیقی دیروز به عدد ۰.۹۴ رسید که برتری جزئی فروشندهها را نشان میدهد.
بیشتر بخوانید: مهمترین اقدامات ضروری برای توسعه پایدار در بازار سهام
همچنین ارزش معاملات خرد نیز دوباره کاهش یافت و با افت ۱۰۰ میلیارد تومانی نسبت به روز یکشنبه، به رقم ۳۳۰۰ میلیارد تومان رسید. کاهش ارزش معاملات گرچه رقم بزرگی نبوده، اما با توجه به ادامه دار شدن این موضوع، میتوان یکی از سیگنالهای منفی را همین موضوع دانست.
در شرایطی که هفته گذشته ارزش معاملات خرد تا حدود ۶۰۰۰ میلیارد تومان هم پیشروی کرده بود، افت مجدد ارزش معاملات آن هم برای چند روز متوالی، میتواند یک دغدغه مهم برای فعالان بازار سرمایه باشد.
با توجه به روند معاملات در چند روز گذشته، برای امروز هم میتوان افت شاخصها را پیش بینی کرد. فعلا تا زمانی که ارزش معاملات خرد رشد نداشته باشد، فعالان بازار امید زیادی به رشد مجدد بورس ندارند، اما رشد ارزش معاملات هم اتفاق دور از ذهنی نیست و احتمال اول این است که طی امروز یا فردا، دوباره شاهد بالا رفتن رقم معاملات خرد باشیم.