تاریخ انتشار: ۱۰:۳۴ - ۲۴ آبان ۱۴۰۱
محمدمهدی شریعت‌مدار هشدار داد؛

در اقتصاد دانش بنیان به شرکت‌های پرریسک وام پرداخت نمی‌شود

مدیرعامل صندوق توسعه فناوری ایرانیان گفت: در برخی حوزه‌ها تا زمانی عدد قابل توجهی سرمایه‌گذاری نشود به هدف نمی‌رسیم، در صورتی که در اقتصاد دانش بنیان متعارف در دنیا به شرکت‌های کوچکی که ریسک بالایی دارند، وام پرداخت نمی‌شود و و در قالب سرمایه خطرپذیر تأمین مالی می‌شود.

اقتصاد دانش بنیان

اقتصاد۲۴- سعید شجاعی، مدیرعامل صندوق توسعه فناوری ایرانیان با بیان اینکه هم‌اکنون حدود هفت تا هشت هزار شرکت دانش بنیان در کشور داریم، گفت: بخش قابل توجهی از این شرکت‌ها مستعد برای فعالیت دانش بنیان هستند یا شرکت نوپایی هستند که تولید نداشتند و در آینده اثرگذار هستند.

وی درباره سهم شرکت‌های دانش بنیان در اقتصاد کشور، ادامه داد: گزارش‌های زیست بوم شرکت‌های دانش بنیان در سال ۹۹ نشان میدهد شرکت دانش بنیان نزدیک به ۲۰۰ همت درآمد فروش داشتند. تمام این ۲۰۰ همت محصولات دانش بنیان نبوده است. چرا که برخی از شرکت‌های دانش بنیان اقدام به فروش محصولاتی غیردانش بنیان در سبد خود می‌کنند. بنابراین، برای اینکه درآمد اصلی دانش بنیان‌ها را بدانیم، باید محصولات اصلی دانش بنیان را درنظر بگیرم که مبلغ آن کم‌تر است.

شجاعی تصریح کرد: برای اینکه سهم اقتصاد دانش بنیان از کل اقتصاد کشور را بسنجیم باید با کل اقتصاد کشور مقایسه کنیم. در سالی که فروش محصولات دانش بنیان ۸۰ همت بوده، تولید ناخالصی داخلی حدود چهار هزار همت بوده است. در اقتصاد پیشروی دنیا مثل امریکا و برخی کشور‌های اروپایی سهم اقتصاد دانش بنیان از کل اقتصاد کمتر از سه تا چهار درصد است. اگر ۸۰ همت را تقسیم ۴ هزار که تولید خالصی کشور کرده و بعد بر سه تقسیم کنیم، حدود ۶۶ صدم درصد می‌شودو یعنی کم‌تر از یک درصد که در کشور‌های منطقه و اسیا وضعیت مناسبی داریم، اما از کشور‌های پیشرفته دنیا مثل امریکا که این عدد حدود چهار درصد است، عقب ماندگی داریم.

وی با بیان اینکه دریک دهه اخیر توجه خاصی به دانش بنیان‌ها شده و فضای عمومی کشور در این حوزه در حال رشد است، ادامه داد: اتفاق و راهبردی اشتباه پیگیری و باعث شد در اقتصاد نقش ایفا کند، این بوده سیاست ما سیاست گلخانه‌ای بوده است. تعداد شرکت را برچسب دانش بنیان زدیم، اما به صورت گلخانه‌ای از آن حمایت کردیم. یعنی یا وام دادیم یا ساختماین در اختیار ان‌ها قرار دادیم و آن‌ها را معاف از مالیت کردیم. یعنی ما با حمایت از شرکت دانش بنیان، نیاز آن‌ها به محیط اطراف را تا حد قابل توجهی کم کردیم. شرکت دانش بنیانی قرار بود از محل فروش محصول درامدزرایی کند یا از بانک وام بگیرد، ارتباطش را با بدنه اصلی اقتصاد کشور از طریق حمایتی شده، قطع کردیم.

شجاعی با اشاره به اینکه هشت هزار شرکت دانش بنیانی داریم که عمده نوپا یا مستعد هستند و درآمد فروش ندارند، تصریح کرد: ۸۰ درصد درآمد فروش شرکت‌های دانش بنیان ۸۰ مربوط به ۵ درصد تعداد شرکتهاست. یعنی ۹۵ درصد شرکت دانش بنیان ما فروش چندانی ندارند. این‌ها فعال هستند، اما کوچک هستند و تأثیر زیادی در اقتصاد کشور ندارند. نکته دیگر اینکه بالای ۹۰ درصد ۵ درصد شرکت‌ها که عمده درامد‌ها را به خود اختصاص دادند، در ۱۰ سال اخیر تأسیس نشدند بلکه در گذشته با منابع دولتی فعالیت خود را آغاز کرده بودند.

مشاور دانش بنیان شبکه تحلیل‌گران فناوری ایران با انتقاد از سیاست‌های حمایتی از شرکت‌های دانش بنیان، خاطر نشان کرد: ما سیاست‌هایی که برای توسعه اقتصاد دانش بنیان در این ۱۵ سال اخیر داشتیم، اشتباه بزرگی داشته است؛ به طوری که حمایت به نحوی بوده که باعث شده این شرکت‌ها فضای گلخانه و مستقل از بدنه عمومی اقتصاد کشور شود و بعد، چون این شرکت‌ها کوچک بوده و درآمد تاثیرگذاری نداشتند، برای اینکه آمار‌ها را بالا ببریم، شرکت‌های بزرگ را به عنوان دانش بنیان معرفی کردیم و گفتیم که این‌ها محصول سیاست ماست. در صورتی این روند اشتباه است و باید گفت برخی از این شرکت‌ها خروجی شرکت‌های فناورانه و دانش بنیان در این سال‌ها نبوده است.

وی با بیان اینکه دستاور‌های فعلی را نباید به ۱۰ سال اخیر تعمیم داد، تصریح کرد: درآمد فروش ۲۰۰ همتی سال ۹۹ برای شرکت دانش بنیان مربوط به شرکت‌هایی بوده که قبل از این سال‌ها تاسیس شده بودند. البته قبول دارم سیاست کشور باعث رشد آن‌ها شده، اما باید توجه داشت عمده دستاورد‌ها را نباید به ۱۰ سال اخیر دانست. از طرفی هم حمایت از شرکت‌های کوچک هم به نحوی نبوده که این شرکت‌ها رشد اقتصادی را تجربه کند. دلیل اصلی هم حمایت با جهت‌گیری اشتباه بوده است که مسیر گلخانه‌ای را طی کرده است.

شجاعی ادامه داد: شرکت‌های کوچکی داریم که برای تأمین مالی نیاز دارند با سرمایه گذار یا شرکتی وارد مشارکت شوند. در دنیا این شرکت‌های کوچک به شرکت بزرگ صاحب فناوری حوزه مربوطه می‌روند تا آن‌ها در قالب شرکت جدید فعالیت کنند. اما در کشورمان فناوری که چنین تکنولوژی دارد، به جای مراجعه به شرکت بزرگ به معاونت علمی یا صندوق شکوفایی ریاست جمهوری مراجعه می‌کند و درخواست وام می‌دهد که با سیستم اشتباه وام می‌گیرد و به نوعی با این اقدام ارتباط بین شرکت کوچک با شرکت بزرگ در آن حوزه قطع می‌شود.

وی با بیان اینکه ادامه این روند باعث می‌شود صندوق‌های پژوهش فناوری دیگر حاضر به سرمایه گذاری در شرکت کوچک نخواهد شد، گفت: ما موارد متعددی داشتیم تیم فناوری کوچک به صندوق‌ها مراجعه کرده و صندوق‌ها هم برای سرمایه گذاری اعلام آمادگی کردند، اما تیم فناور وقتی متوجه اعطای وام ارزان قیمت شده است، مسیر مذاکرات را رها کرده و شرکت را تاسیس کرده است و به این ترتیب ارتباط بین شرکت‌ها قطع می‌شود.

مدیرعامل صندوق توسعه فناتوری ایرانیان با اشاره به اینکه در صورتی که ارتباط بین فناور شرکت کوچک با شرکت‌های بزرگ قطع شود، تعداد مراجعه به صندوق نوآوری و شکوفایی زیاد می‌شود و به این ترتیب منابع محدود خواهند شد، تصریح کرد: به طور مثال شرکتی که برای شروع باید ۱۰ میلیارد تومان داشته باشد، صندوق نوآوری به دلیل محدودیت منابع یک میلیارد تومان می‌تواند وام دهد. بنابراین، فعالیت شرکت دانش بنیان که با هزینه ۱۰ میلیارد تومانی می‌خواسته به جایی برسد، به دلیل کمبود منابع با مشکل مواجه شده و ممکن است به شکست هم ختم شود. از طرفی هم این شرکت کوچک به صندوق هم بدهکار می‌شود.

وی با بیان اینکه در برخی حوزه‌ها تا زمانی عدد قابل توجهی سرمایه‌گذاری نشود به هدف نمی‌رسیم، گفت: در صورتی که در اقتصاد دانش بنیان متعارف در دنیا به شرکت‌های کوچکی که ریسک بالایی دارند، وام پرداخت نمی‌شود و و در قالب سرمایه خطرپذیر تأمین مالی می‌شود. به طوری که فناور که در حوزه سرمایه گذاری خطرپذیر تجربه دارد، مثل صندوق پژوهش فناوری، سبدی در شرکت‌ها ایجاد می‌کنند و این شرکت‌ها سرمایه گذاری کرده و بابت آن سهام می‌گیرند. بنابراین، این شرکت‌ها که با ریسک بالا دارند، ممکن است سرمایه سوخت شود و سرمایه از بین برود. البته از طرفی هم ممکن است نتیجه خوبی حاصل شود. بنابراین، اگر مکانیزم سرمایه‌گذاری خطرپذیر در دانش بنیان‌ها استفاده شود، سرمایه گذار در ۱۰ شرکت سرمایه‌گذاری می‌کند که ممکن است چند شرکت شکست بخورد و چند شرکت هم موفق شود که با این اقدام شرکت‌های سودآور سودی ایجاد می‌شود که خسارت را هم جبران می‌کند.

شجاعی افزود: اتفاق مثبتی رخ می‌دهد این است که سرمایه گذار، چون تجربه فضای کسب و کار را در اختیار تیم فناور قرار می‌دهدف علاوه بر تأمین مالی، احتمال موفقت فناور هم بالا میرود. یعنی علاوه بر تامین مالی احتمال شکست کاهش می‌یابد. به این سرمایه‌گذاری خطرپذیر، پولی وارد می‌شود که به آن پول هوشمند می‌گویند.

مدیرعامل صندوق توسعه فناوری ایرانیان در پایان تصریح کرد: اتفاق نسبتا اشتباهی در کشور افتاده این است تامین مالی شرکت‌های دانش بنیان را به وام ارزان قیمت وصل کردیم؛ در صورتی باید به سرمایه گذاری خطرپذیر متصل شود. در امار‌های گزارش زیست بوم فناوری نشان می‌دهد بالای ۸۰ درصد تأمین مالی شرکت‌های کوچک و نوپا با وام ارزان قیمت تأمین میشود در حالی باید با سرمایه گذاری خطرپذیر تدمبین مالی شوند که باید این روند تغییر کند.

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت خودرو‌های جک و لیفان شرکت کرمان موتور امروز + جدول

قیمت ماهی امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت خودرو‌های مدیران خودرو امروز

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت قند و شکر امروز

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت تبلت سرفیس و سامسونگ امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ بن سلمان زیر چادر در بیابان عربستان

عکس/ دیدار صادر کننده حکم بازداشت نتانیاهو با آیت الله سیستانی

عکس/ مهر‌های جعلی در پرونده چای دبش

عکس/همسر علیرام نورایی در اینستاگرام گرد و خاک به پا کرد

قیمت خودرو‌های سایپا امروز یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/محمدعلی فردین در پشت صحنه «سلطان قلب‌ها»

عکس عجیب میثم مطیعی در کنار ویرانه‌های بیروت

قیمت دلار و یورو امروز یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ + جدول

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

طلسم پرسپولیس در قطر هم نشکست

موسیمانه: ناامیدکننده بود که پیروز نشدیم

فیلم/ حسین تهی در گفت‌و‌گو با علی ضیا: روز عاشورا به دنیا آمدم و به همین دلیل نامم حسین است

عکس/ تازه‌ترین تصویر از سفیر ایران در لبنان

تعداد عجیب رانندگان تاکسی‌های اینترنتی در ایران

شمارش معکوس برای خداحافظی با کارت‌های بانک

آمار فنی AFC از بازی استقلال - پاختاکور

عکس/ تغییر چهره جذاب همسر اول جومونگ بعد از ۱۸ سال

فیلم/ درگیری لفظی درباره تنظیم بازار گوشت قرمز بر روی آنتن صداوسیما

انفجار یک معدن در گنجه رودبار

فیلم/ خلاصه دیدار استقلال ۰ - ۰ پاختاکور

پایان بدون گل دیدار استقلال - پاختاکور

حمید رسایی: خصومت شخصی با ظریف ندارم

عکس/ مهدی قایدی و سردار آزمون تماشاگر ویژه بازی استقلال

نخستین تیم صعود کننده لیگ نخبگان مشخص شد

جزئیات توافق آتش‌بس لبنان و اسرائیل

چه کسانی از مالیات معاف می‌شوند؟

تاکید محمد کبیری بر ارتقاء ارائه خدمات به مراجعه کنندگان بیمارستان کیش

حضور مؤثر بانک صادرات ایران در همایش و نمایشگاه بانکداری نوین و نظام‌های پرداخت یازدهم/ «سپینو»، میهمان ویژه همایش

گاریدو با یک تغییر بزرگ به دنبال اولین برد آسیایی

همایش ملی پتروفن ۱۴۰۳ آذر ماه برگزار می‌شود/ جایزه نوآوری صنعت پتروشیمی به شرکت‌های نوآور اهدا خواهد شد

فیلم/ توضیحات کارشناس صداوسیما درباره قوانین سامانه همسریابی اسلامی

اعضای جدید هیئت‌مدیره شرکت صنایع پتروشیمی خلیج‌فارس معرفی شدند/ خوشرو رئیس هیئت‌مدیره شد

مهمترین عامل رشد حق بیمه تولیدی تعاون

تفکر و فرهنگ بسیجی، زمینه ساز رشد و پیشرفت جامعه است

شبکه‌محوری؛ نقشه راه بیمه سینا

موافقت نتانیاهو با توافق آتش‌بس در لبنان

پیش بینی قیمت دلار فردا ۶ آذر ۱۴۰۳/ افزایش قیمت دلار ادامه دارد؟

پاداش بانک مسکن به مشتریان خوش حساب

حضور فعال بانک ملی ایران در یازدهمین همایش و نمایشگاه بانکداری نوین و نظام‌های پرداخت

بازدید دکتر بهشتی‌نژاد از غرفه بیمه سرمد در هجدهمین نمایشگاه بین‌المللی Iran Conmin ۲۰۲۴

بازگشت ستاره استقلال پس از ۵۶ روز

با قطعی برق خداحافظی کنید

ثبت آیفون مسافری از امروز آغاز شد

پیش‌بینی عجیب از درصد رشد جمعیت در ایران

صادرات گاز ایران به عراق مطابق برنامه برقرار است

پیش بینی قیمت سکه و طلا فردا ۶ آ‌ذر ۱۴۰۳/ عقبگرد سکه با فرمان اونس جهانی طلا

ترکیب استقلال برای دیدار با پاختاکور

غرق شدن قایق پناهجویان در آب‌های یونان

معرفی گزارشگران دیدارهای استقلال و پرسپولیس

پزشکیان: باید با مردم درباره اصلاحات اقتصادی ضروری صحبت کنیم

فیلم/ روایت جالب فرزند آیت‌الله جوادی آملی از شیوه تربیتی پدر

فیلم/ سکانسی شوکه‌کننده از سریال مسافران در سال ۸۸

فیلم/ بازی متفاوت بیتا سحر خیز در فیلم مهران مدیری

نماینده بابل: موضوع FATF باید حل شود

عکس/ استوری بامزه سردار آزمون از دخترش

پیش‌بینی بورس فردا سه‌شنبه ۶ آذر ماه ۱۴۰۳

کشف گنجینۀ شگفت‌انگیز ساسانی در دشت‌های اسکاتلند+ عکس

عکس/ بهترین مواد غذایی برای مبتلایان فشاری خون بالا

پایتخت جدید ایران کجاست؟