اقتصاد۲۴- چلوکباب غذای لذیذ سنتی و ملی و البته اعیانی ما ایرانیان به حساب میآید. چنانچه در سفرنامههای بر جای مانده از روزگاران عهد قدیم هم به این موضوع بارها اشاره شده است.
وجه اشتراک بیشتر سفرنامههای خارجی که از شرح و توصیف ایران زمین در دست است تعریف و تمجید از دستپخت ایرانیان است. بهواقع کمتر گردشگری را میتوان یافت که غذای ایرانی را نپسندیده باشد. در مورد کباب هم تقریبا همگی آنها آن را خوشطعم و لذیذ عنوان کردهاند.
طرز کباب کردن در ایران از عهد قدیم تا امروز تغییر چندانی نکرده و همواره به این صورت بوده که گوشت گوسفند را به سیخ بکشند و بپزند و در کنار پلو و کره میل کنند.
اگر چه طرز تهیه کباب در گذر تاریخ ثابت بوده اما قیمت این غذای خوشمزه همواره روند صعودی داشته تا جایی که همین امسال به گفته رئیس اتحادیه کباب و حلیم تهران تا کنون دو سه بار قیمت هر پرس چلوکباب افزایش یافته است!
بیشتر بخوانید: افزایش تقاضا برای غذای نیم پرسی/ مردم پول رفتن به رستوران را ندارند
اگر تاریخ دور را در نظر نگیریم، در همین پنج شش سال اخیر میتوانیم جهش قیمت کباب را درک کنیم.
برای مثال، در سال ۱۳۹۴، بهای هر پرس چلوکباب کوبیده با ۷۰ گرم گوشت ۶ هزار تومان بوده؛ اگر واحد صنفی از ۳۰۰ گرم گوشت استفاده میکرد بهای تمامشده کباب ۱۲ هزار تومان میشد.
در سال ۱۳۹۶ که گوشت گوسفند کیلویی ۳۵ هزار تومان بود و هر کیلو برنج هم ۶ هزار تومان قیمت داشت، قیمت حداقلی یک پرس چلوکباب با کیفیت مناسب حدود ۱۵ تا ۲۰ هزار تومان و بالاترین نرخ ۲۰ تا ۲۵ هزار تومان بوده. قیمت چلوکباب کوبیده مخصوص در رستورانهای گرانقیمت هم ۵۰ هزار تومان بوده است.
رئیس اتحادیه کباب و حلیم تهران در گفتوگو با همشهری آنلاین در ابتدا با تاکید بر اینکه در سال ۱۴۰۱ قیمت کباب نسبت به بقیه کالاها و مواد غذایی آنچنان تغییری نکرده، درباره افزایش قیمت کباب در سال جاری گفت: امسال ما دو سه سری افزایش قیمت داشتیم که یکبار بعد از حذف ارز ترجیحی و آزاد شدن قیمت روغن و برنج و گندم بود و اخیرا هم چون یک مقدار قیمت گوشت و روغن و برنج بالا رفت، قیمت کباب هم بیشتر شد.
حسین محمدی با بیان اینکه هیچ ارزانی و گرانیای بی حکمت نیست، درباره قیمت فعلی یک پرس چلوکباب مرغوب افزود: قیمت چلوکباب به کیفیت و وزن و مواد مصرفی بستگی دارد. یعنی قیمت چلوکبابی که با گوشت تازه گوسفندی و برنج ایرانی کیلویی ۱۲۰ تا ۱۳۰ هزار تومان عرضه میشود با چلوکبابی که با گوشت برزیلی و برنج هندی و پاکستانی و تایلندی پخته شده خیلی فرق میکند.
وی ادامه داد: بر این اساس قیمت چلوکباب از ۷۰ هزار تا ۲۰۰ هزار تومان است. چلوکباب ۲۰۰ هزار تومانی هر سیخ ۲۵۰ گرم با ۴۰۰ گرم برنج دم کرده مرغوب است.
رئیس اتحادیه کباب و حلیم تهران در ادامه درباره میزان تقاضای مردم برای مصرف کباب در سال جاری گفت: تحت تاثیر گرانیهای اخیر یک مقدار قدرت خرید مردم پایین آمده است.
محمدی افزود: بعد از دوران کرونا نسبتا شرایط صنف ما بهتر شده بود اما گرانیها و همچنین ناآرامیهای اخیر در خرابی کاسبی ما به خصوص در عرضه شام اثر داشته و شرایط فروش خوب نیست.
رئیس اتحادیه کباب و حلیم تهران درباره اینکه آیا عرضه کباب با سنگدان مرغ و نان خشک و پیاز و ادویه صحت دارد، گفت: این خبر از اساس غلط است و اینها همه شایعه و در حد دروغ قرن است! چرا که اصلا با سنگدان مرغ نمیشود کباب درست کرد.
محمدی افزود: خبر عرضه کباب ارزان با سنگدان مرغ مثل شایعه پختن هلیم با پنبه و پشم به جای گوشت بود که آن هم دروغ بزرگی بود.
وی درباره علت قیمت پایینتر چلوکباب در برخی واحدهای صنفی گفت: در هیچ کدام از واحدهای صنفی دارای جواز در سطح تهران تاکنون چنین تخلفاتی مشاهده نداشته است و شاید واحدی یک مقدار گوشت آن را کمتر بریزند و کوبیده آن ۷۰-۸۰ گرم باشد اما تاکنون شاهد عرضه سنگدان مرغ چرخکرده به جای کباب نبودهایم.
قیمتهای اعلامی بالا در حالی است که اگر کسی هوس خوردن کباب در رستورانهای معروف تهران را کند، هر پرس چلوکباب برای او تا حدود ۵۰۰ هزار تومان هم تمام میشود.
برای مثال، در منوی آنلاین این رستورانها قیمت یک پرس کباب لقمه گوسفندی (مشتمل بر ۲ سیخ کباب لقمه) با یک پرس چلو کره ۴۰۰ هزار تومان است. اگر بخواهید کباب بره (یک سیخ راسته بره) به همراه برنج سفارش دهید خرجتان تا ۵۰۰ هزار تومان بالا میرود.
گفتنی است قیمت هر پرس شیشلیک (بدون برنج) در این رستورانها با توجه به وزن بین ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار تومان است.