اقتصاد۲۴- میناسادات حسینی: دبیرکل انجمن سرمایه گذاران و کارآفرینان کیش به اقتصاد ۲۴ میگوید: مناطق آزاد کشور قوانین مستقل خودشان را دارند و براساس قانونی که مجلس برای مناطق آزاد در سال ۱۳۷۲ تصویب کرد، دارای مزیتهایی شامل معافیت مالیاتی ۲۰ ساله و لغو روادید برای اتباع خارجی و ورود کالا به کیش با حداقل سود و عوارض گمرکی و... هستند که میتواند این مناطق را در بخش سرمایه گذاری دارای مزیتهای رقابتی و از مالیات معاف کند.
محسن قریب ادامه داد: البته این نص قانون است؛ اما مشکل اصلی به عدم اجرای قانون بازمی گردد، زیرا این قوانین به صورت کامل زمینه اجرایی پیدا نکرده اند و بروکراسیهای اداری در کنار عدم اجرای قانون باعث شده کندی و خلل در سرمایه گذاریهای قبلی هم صورت بگیرد.
دبیرکل انجمن سرمایه گذاران و کارآفرینان کیش با اشاره به ظرفیتهای مناطق آزاد برای ایجاد شغل و سرمایه گذاری به اقتصاد ۲۴ گفت: با وجود همه این مشکلات، مناطق آزاد ایران موفق شدند تاکنون حدود یک میلیون شغل ایجاد و خانوادههای بسیاری سر سفره مناطق آزاد ارتزاق کنند.
قریب با اشاره به اینکه مجموعا در مناطق آزاد در حال حاضر یک میلیون نفر شاغل هستند، ادامه داد: این افراد در حوزههای هتلداری، مجموعههای تفریحی، مجموعههای پذیرایی و رستوران ها، مجموعههای تجاری و بازارها و در بخش خدمات و... مشغول به کارند.
دبیرکل انجمن سرمایه گذاران و کارآفرینان کیش با انتقاد از اجرایی نشدن قانون مناطق آزاد در کشور گفت: منطقه آزاد کیش و به طور کلی مناطق آزاد ایران با وجود پتانسیلها و ظرفیتهایی که دارند به دلیل مشکلات متعددی که عزمی برای رفع آنها نیست، نتوانسته اند به اهداف عالیهای که قانون گذار برای آنها دیده، دست یابند.
به گفته قریب، مناطق آزاد ایران در خیلی از بخشها میتوانند همانند مناطق آزاد و ویژه اقتصادی سایر کشورها پرسرعتتر عمل کنند. به طور مثال، جزیره کیش یا به عبارتی منطقه آزاد کیش در حوزه گردشگری یک منطقه بسیار جذاب و زیباست که ۵۰ هتل در آن وجود دارد و ۶۰ هتل جدید هم در مرحله سرمایه گذاری هستند. توسعه ترمینالهای فرودگاه کیش هم میتوانست زودتر توسعه یابد تا ما از کورس جهانی عقب نیفتیم؛ ولی به دلیل شرایط تحریمی، خودسانسوری، خودتحریمی و ناکارآمدی مدیریتهای مختلف، متاسفانه خیلی از فرصت هایمان را از دست دادیم و مرتکب فرصت سوزی شدیم. با وجود این، امیدوار هستیم که مدیران باانگیزه، دلسوز و کارآمد بتوانند فرصت حضور در مناطق آزاد کشور را بیایند تا مناطق را در رسیدن به اهداف عالیه خودشان کمک کنند.
دبیرکل انجمن سرمایه گذاران و کارآفرینان کیش با هشدار نسبت به ریزش سرمایه گذاری در مناطق آزاد، به اقتصاد ۲۴ میگوید: هرچند تمایل به سرمایه گذاری در مناطق آزاد وجود دارد، اما به دلیل پاسخگویی ضعیف به سرمایه گذاران، افراد دچار سرگردانی و بلاتکلیفی میشوند و به همین دلیل بسیاری از آنها، هدفشان را عوض میکنند و به نقاط دیگری از کشور میروند، چون زمینه سرمایه گذاری در کشور در حوزههای مختلف مثل کشاورزی، صنعت، پتروشیمی، نرم افزار و... زیاد است، اما ما نتوانسته ایم از این فرصت برای جذب سرمایه در مناطق آزاد استفاده کنیم.
بیشتر بخوانید: مشوقهای سرمایهگذاری در مناطق آزاد کمرنگ شد/ سیاسی کاری در تاسیس مناطق آزاد تجاری
قریب معتقد است: ما باید بتوانیم در مناطق آزاد با توجه به توانمندیها و مزیتهایی که قانونگذار در اختیار ما قرار داده خیلی راحت و روان سرمایهها را جذب کنیم، ولی متاسفانه این روند، روند کندی است و سرمایه گذاران را فراری میدهد.
به گفته دبیرکل انجمن سرمایه گذاران و کارآفرینان کیش، سرمایه گذاری خارجی عملا در مناطق آزاد کشورمان صورت نمیگیرد یا به عبارتی بسیار محدود است، زیرا با موانع و محدودیتهای زیادی روبروست.
قریب ادامه میدهد: «سختی ورود رسمی و قانونی سرمایه به کشور»، «دشواری انتقال پول کلان از طریق صرافی»، «دشواری خروج سرمایه از کشور به صورت چمدانی»، «نبود کارت اعتباری برای سرمایه گذاران خارجی در ایران» همه و همه موجب شده که سرمایه گذار با دشواری انتقال پول مواجه باشد و به جای ایران، مناطق آزاد کشورهای همسایه را برای سرمایه گذاری انتخاب کند. اگر مسائل مختلف واردات کالا اعم از عوارض گمرکی، ترخیص و... را هم بر مشکلات سرمایه گذار در مناطق آزاد ایران اضافه کنید مشخص میشود که چرا مناطق آزاد اعم از کیش، قشم، چابهار، ماکو، ارس، انزلی و اروند در جذب سرمایه گذاران خارجی موفق نبودند.
دبیرکل انجمن سرمایه گذاران و کارآفرینان کیش گفت: به دلیل همین دشواریهای سرمایه گذاری در مناطق آزاد است که تعداد انگشت شماری از برندهای خارجی به مناطق آزاد ما آمده و در اینجا به نام خودشان سرمایه گذاری کرده اند.
قریب ادامه داد: متاسفانه موانع بسیار زیادی در مسیر سرمایه گذاری در مناطق آزاد وجود دارد و زمینههای رفع آن هم بسیار کُند است و چیزی نیست که به راحتی مرتفع شود. به دلیل همین فرایندهای ناکارآمد اداری و سرمایه گذاری در کشورمان عملا حرفی برای گفتن برای جذب سرمایه گذاران خارجی در مناطق آزاد نداریم.