اقتصاد۲۴- روز جمعه هفته گذشته، تنها چند روز مانده به تعطیلات کریسمس، حمله مرگبار خشم جامعه کردها را علیه دولت فرانسه که متهم به عدم حمایت از این جامعه است، برانگیخت. به نظر این جامعه آنچه در هفته گذشته روی داد و جان دست کم سه نفر را گرفت، بیشتر از این که جنایت نژادپرستانه باشد، فرضیه اقدام ترکیه معتبرترین فرضیه است.
فرضیه حمله نژادپرستانه به هیچ وجه با تصویر ذهنی کردهای فرانسه از خود مطابقت ندارد. خشونت نژادپرستانه هرگز به عنوان تهدید بالقوه مطرح نشده است.
فرضیه اقدام دولت ترکیه که دهه هاست جنگ سایه را در اروپا علیه جنبشهای کُرد به راه انداخته، در نظر کردهای فرانسه دلیل بسیار معتبرتری است.
در فرانسه و اروپا، خشونتی که کردها را هدف قرار میدهد، هرگز نتیجه تنشهای بیگانههراسی محلی نبوده است. همواره ناشی از بازتاب خونین جنگهای بی پایان کشور مبدا است.
حمله مرگبار روز جمعه در شرایط خاصی که مرکز احمد – کایا در حال تدارک مراسم بزرگداشت دهمین سالگرد ترور سه نفر از رهبران جنبش کردی در خیابان لافایت بود، روی داد. حمله سال ۲۰۱۳ همچنان در اذهان به عنوان نخستین اقدام از سکانس خشونت و عدم اطمینان در ترکیه باقی است.
در سالهای بعد، روند صلح بین پکک و ترکیه از بین رفت. در همان زمان جنگی که جنبش کردی علیه داعش در سوریه به راه انداخته بود، پس از یک سری حملات که تا به امروز توضیحی در این مورد وجود ندارد، شهرهای کردنشین جنوب شرقی ترکیه را به آتش کشید. ترکیه سپس وارد فضای جنگ داخلی شد که بازنده اصلی آن شاخه جنبش کرد بود. قدرت رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه قویتر و اقتدارگراتر از همیشه ظاهر شد. ارتش او که پس از کودتای نافرجام سال ۲۰۱۶ پاکسازی شد، پس از پیروزی نظامی بر جنبش کردها در قلمرو خود، به مناطق کردنشین سوریه حمله کرد. حالا ترکیه که به یک کشور ضد کرد معروف شده است. کشوری که در هر کجا کردها را شکار میکند و از پا در میآورد. حس ضد ترکی نزد کردها سبب شده است تا واقعه پاریس را نیز به ترکیه نسبت بدهند.
منبع: لوموند / دیپلماسی ایرانی