اقتصاد۲۴- کسری اسکندری: آلودگی هوا بیشتر از بزرگسالان روی کودکان تاثیر می گذارد و فلزاتی مثل سرب و ازون با پدیده وارونگی هوا به سطح پایین تری می آیند که در این شرایط کودکان به دلیل قد کوتاهشان بیشتر آسیب می بینند. سیستم ایمنی بدن کودکان طبعا بسیار ضعیف تر از بزرگسالان است و آلودگی هوا چرخه تکامل آن را به شدت تحت تاثیراتی منفی قرار می دهد.
آلودگی هوا همچنین به خاطر تعداد تنفس بیشتر کودکان راحت تر وارد سیستم تنفسی آنها می شود. طبق اعلام موسسه ملی بهداشت آمریکا آسم از التهاب مزمن مجاری تنفسی سرچشمه می گیرد، پوشش راه های هوایی را متورم و ماهیچه های اطراف مجاری تنفسی را منقبض می کند.
این شرایط منجر به تولید مخاط اضافی در راه های هوایی شده و متعاقبا فضای عبور اکسیژن در ریه ها بسیار تنگ می شود. نکته اینجاست که کودکان ساکن در مناطق دارای هوای آلوده بیشتر مستعد ابتلا به آسم هستند و تمام این مراحل دردناک را تجربه خواهند کرد.
بیشتر بخوانید: تاثیر آلودگی هوا بر سیستم تنفسی
سندرم آسپرگر نوعی اختلال رشد عصبی بوده که با مشکلات چشمگیری در روابط بین فردی و ارتباط غیرکلامی و ارتباط چشمی مستقیم در انجام حرکات پیچیده فیزیکی معین می شود و اغلب با رفتارهای وسواسی و تکراری همراه است.
بنابراعلام نشریه JAMA Pediatrics نتیجه تحقیقات پژوهشگران از ارتباط میان آلودگی هوا و ابتلای کودکان به سندرم ASD یا آسپرگر در کودکان خبر می دهد. بررسی وضعیت ۱۳۲ هزار نوزاد نشان داد زنان باردار که در معرض اکسید نیتریک متصاعد شده از اگزوز خودروها بودند کودکانی مستعد ابتلا به سندرم آسپرگر به دنیا آوردند.
تاثیر آلودگی هوا بر کودکان تنها به این موارد ختم نمی شود، ارتباطات مغزی کودکان در ۸ سال و نیم اول زندگی به شدت تحت تاثیر منفی آلودگی هواست به طوری که کودکان زیر پنج سال به تغییرات عجیبی در مغزشان بر اثر آلودگی هوا دچار می شوند. طبق نتیجه تحقیقات پژوهشگران موسسه سلامت جهانی بارسلونا تاثیر آلودگی هوا بر مغز نوزاد از دوران جنینی آغاز و تا پایان دوران کودکی ادامه دارد.
آلودگی هوا حتی ضریب هوشی کودکان را کاهش می دهد که این کشف توسط محققان پژوهشکده محیط زیست دانشگاه تهران با همکاری دانشگاه علوم پزشکی بوشهر و اداره حفاظت محیط زیست عسلویه صورت گرفت.
اکنون که از عوارض آلودگی هوا روی کودکان آگاه شدید، ضرورت تلاش برای حفظ سلامت آنها را حس نمی کنید؟ شاید با نگاهی به این مقاله راحت تر بشود به جای خودروهای شخصی از وسایل نقلیه عمومی استفاده کرد بلکه کودکان کمتر از هوای آلوده ای که نقش ما در تولید آن ناچیز نیست کمتر آسیب ببینند. کافی است تلنگری به وجدان خود بزنیم تا مقابل آنچه از عملکرد اشتباه ما در زمینه آلودگی هوا بر سر کودکان می آید بی تفاوت نباشیم و از بروز خطرات بسیارِ احتمالی در آینده آنها جلوگیری کنیم.