اقتصاد۲۴- بورس در روز نخست، شاهد فروش دو هزار و ۸۰۰ قطعه سکه ربع بهار آزادی بود، اما تنها ۷۴۴ نفر حاضر به خرید ربع سکه شدند و ۴۹۷ هزار و ۲۰۰ قطعه دیگر بدون مشتری ماند که امکان دارد هرگز به فروش نروند.
از سوی دیگر قیمت ربع سکه در بورس روز تحویل از انبار، مشمول هزینه اضافی میشود. به این ترتیب خریداران در روز اول عرضه باید هفت میلیون و ۸۵۰ هزار تومان پول بدهند در حالی که میتوانستند همان روز ربع سکه را در معاملات تکفروشی به قیمت هفت میلیون و ۷۲۰ هزار تومان خریداری کنند. دلیل اصلی اینکه تنها ۷۴۴ نفر، قدم جلو گذاشتند و از مجموع ۵۰۰ هزار سکه آماده به فروش، تنها دو هزار و ۸۰۰ سکه تعیین تکلیف شد، همین مسئله است.
به گزارش فرارو، خرید خودرو از بورس و خرید سکه در بورس امکان مالی نسبتا تازهای است. آمارها نشان میدهند، حداقل در فضای عمومی جامعه، یکبار دیگر سرها به سمت بورس چرخیده و گروهی ماجرا را زیر دندان مزهمزه میکنند و بدشان نمیآید در صورت مهیا بودن شرایط دست بهکار شوند. بهخصوص اینکه میگویند قیمت خوردو در بورس، گاهی مواقع اختلافی فاحش با بازار آزاد دارد و برخلاف قرعهکشی سامانه یکپارچه فروش خودرو، نیازمند شانس زیاد و بخت بلند نیست. پس اگر بتوانند پیشنهاد خرید خود را در سطحی مناسب ارسال کنند، صاحب خوردو میشوند و با فروش آن ۲۰۰ میلیون سود بهجیب بزنند. قیمت ربع سکه در بورس، توسط رسانهها هفت میلیون و ۲۰۰ هزار تومان ذکر شده و مدام میخوانید این عدد نسبت به بازار آزاد، ۵۰۰ هزار تومان کمتر است. پس احتمال دارد حرکت نرم و پیوسته وسوسه را زیر پوستتان احساس کنید و صدایی در سرتان بشنوید که شما را به حضور در بورس و خرید خودرو و سکه تشویق میکند. اگر دوست دارید در عین حال نسبت به واقعیتهای تلخ فروش سکه در بورس و خرید خودرو از بورس هم اطلاعات جمع کنید، خواندن این نوشته را توصیه میکنیم.
فروش ربع سکه در بورس با کشف قیمت هفت میلیون و ۲۰۰ هزار تومان آغاز شد، اما بعضی رسانهها عجولانه این عدد را مبنای محاسبات خود قرار دادهاند و مینویسند، چون قیمت فروش سکه در بورس حدود ۵۰۰ هزار تومان پایینتر از نرخ بازار آزاد است، پس مردم باید برای خرید سکه ربع بهار آزادی از بورس سرودست بشکنند، اما حقیقت چیز دیگری است.
قیمت سکه در بورس، از دو قسمت تشکیل میشود؛ اولی در مرحله کشف قیمت که برای روز نخست هفت میلیون و ۲۰۰ هزار تومان بود و قسمت دوم هزینههای نگهداری، انباریداری و مالیات ارزش افزوده که در زمان تحویل سکهها از انبار باید پرداخت شود. قیمت نهایی خرید سکه ربع بهار آزادی در بورس به این ترتیب بیش از عدد هفت میلیون و ۲۰۰ هزار تومان است. چنانچه در روز اول برای این کار اقدام کردهاید، در روز تحویل سکه از انبار، باید ۹ درصد مالیات و هزینههای انبارداری پرداخت کنید که تقریبا میشود هفت میلیون و ۸۵۰ هزار تومان. همان روز قیمت سکه ربع بهار آزادی در معاملات تکفروشی هفت میلیون و ۷۲۰ هزار تومان بود! اگر واقعا پیگیری خرید سکه ربع بهار آزادی از بورس هستید، برای محاسبه قیمت تمام شده، باید قیمت کشف شده هر روز را با ۹ درصد مالیات بر ارزش افزوده جمع ببندید.
تحویل ربع سکه به خریداران در بورس، حداقل پنج روز کاری زمان میبرد. اگر تمام جوانب امر را مدنظر قرار دهید، باز ممکن است در این پنج روز بازار با اتفاقات غیرمنتظره روبرو شود که آنها را جزو ریسک سرمایه گذاری بهحساب میآورند. به همین دلیل شاید بهتر باشد، اوراق را خرد خرد در روزهای مختلف بخرید. تمرکز روی حراج تکقیمتی هم گزینه بدی نیست. هر کدملی مجاز به خرید حداکثر ۵۰۰ برگ گواهی سپرده است و هر ۱۰۰ برگ را معادل یک سکه ربع بهار آزادی در نظر میگیرند.
بیشتر بخوانید: سکه کانال عوض کرد
در اولین روز، ۷۴۴ کد حقیقی، دو هزار و ۸۰۰ ربع سکه طلا خریدهاند. یعنی هر نفر تقریبا ۳.۷ قطعه سکه خریداری کرده است. حباب قیمت سکه در درک وضعیت خرید سکه از بورس نقش پررنگی دارد.
پنجشنبه هشتم دی که قیمت سکه ربع بهار آزادی به بیش از ۱۰ میلیون رسیده بود، حباب قیمت آن را حدود پنج میلیون و ۳۴۷ هزار تومان برآورد میکردند.
پنجشنبه ۱۵ دی، قیمت ربع سکه به هشت میلیون و ۵۲۰ هزار تومان و حباب قیمت آن به چهار میلیون و ۱۴۷ هزار تومان کاهش پیدا کرد.
قیمت این سکه در ابتدای هفته جدید و پس از شروع حراجی بورس، روی جایگاه هفت میلیون و ۷۵۰ هزار تومان ایستاده و حجم حباب قیمت آن را سه میلیون و ۱۲۸ هزار تومان تخمین میزنند. کاهش حجم حباب یکی از علامتهایی است که آینده بازار را نشان میدهد. با این حال ممکن است فروش سکه ربع در بورس چندان مورد استتقبال قرار نگیرد. در روز نخست، شاهد فروش دو هزار و ۸۰۰ قطعه سکه ربع بهار آزادی بودیم و تنها ۷۴۴ نفر خریدار برای آنها صف کشیدند. ۴۹۷ هزار و ۲۰۰ قطعه سکه ربع بهار آزادی دیگر باقی مانده که شاید روی دست بانک مرکزی باد کنند. تمدید مهلت فروش سکه ربع بهار آزادی در بورس، محتمل بهنظر میرسد.
کسانی که بهعنوان برنده شناخته شدهاند و نتواند باقیمانده پول را در موعد مقرر واریز کنند یا به هردلیلی قصد اعلام انصراف داشته باشند، محکوم به پرداخت جریمهای هستند که خودکار از روی حساب وکالتی آنها کسر خواهد شد. برداشت رقم جریمه بینهایت ساده است و از حسابی انجام میشود که بهعنوان حساب وکالتی، هنگام ثبتنام در کارگزاری، معرفی کردهاید. در حال حاضر تایید و افتتاح حساب وکالتی در ۱۰ بانک کشور امکانپذیر است و متقاضیان خرید خودرو در بورس کالا، میتوانند با مراجعه به یکی از بانکهای ملت، ملی ایران، صنعت و معدن، سامان، اقتصاد نوین، کشاورزی، توسعه صادرات، شهر، پارسیان و رفاه کارگران نسبت به افتتاح حساب وکالتی اقدام کنند.
افتتاح حساب وکالتی نیازمند دانلود فرم معرفینامه و چاپ است. این معرفینامه و سایر مدارک مورد نیاز را خودتان با دست خودتان تایید کردهاید. با افتتاح حساب وکالتی به کارگزاری و بورس کالا اجازه میدهید، وجه خرید خودرو را پس از تکمیل و قطعی شدن مراحل خرید، به فروشنده منتقل کند. اگر پیشنهاد خرید شما در مزایده خرید خودرو از بورس کالا، شکست بخورد و معاملهای انجام نشود، وجه مسدود شده در همان روز آزاد میشود و قابل برداشت خواهد بود.
خرید خودرو از بورس زمانی تکمیل میشود که باقیمانده رقم نسبت به قیمت پایه را بهحساب نمایندگی فروش واریز کنید. هنگام تحویل گرفتن خودرو هم ارائه یکسری مدارک مثل اصل و تصویر کارت ملی و شناسنامه خریدار، مدارک احراز محل سکونت (که باید مطابق با بخشنامه راهور ناجا باشد) و ارائه شماره شبا با تاییدیه بانک ضروری است. گروهی که در مزایده شکست میخورند و پیشنهادشان منجر به خرید خودرو از بورس کالا نمیشود، طبق قانون در پایان همان روز عرضه پول خود را دریافت میکنند. حساب وکالتی مبلغ را از حالت بلوکه خارج میکند و از آن بهبعد پول قابل برداشت است.
افرادی که برنده مزایده فروش خودرو در بورس کالا میشوند، اما بههر دلیلی پشیمان شدهاند و قصد اعلام انصراف دارند، طبق قانون موظف هستند میزان پنج درصد ارزش کل معامله را بهعنوان هزینه فسخ بهعلاوه نیم درصد هزینه کارمزد دو سر معامله که در مجموع ۵.۵ درصد ارزش کل معامله میشود را پرداخت کنند. بقیه برندهها سه روز کاری مهلت دارند تا باقیمانده رقم خرید را به حساب وکالتی خود واریز کنند. در صورت تکمیل نشدن وجه در موعد مقرر، به ازای هر روز تاخیر (از روز چهارم) به میزان ۲۵ صدم درصد ارزش کل معامله برای آنها به عنوان جریمه محاسبه خواهد شد. چنانچه برندگان مزایده پس از پایان روز ششم برای تکمیل وجه تاخیر داشته باشند، معامله آنها فسخ شده و میزان ۵.۵ درصد ارزش کل معامله بهعنوان جریمه از حساب وکالتی آنها کسر خواهد شد.
بیشتر بخوانید: توزیع رانت ۶۰۰۰ میلیارد تومانی در قرعهکشی ایران خودرو
به گزارش فرارو، خرید خودرو از بورس ریزهکاری دیگر هم دارد. موقع بررسی صرفه اقتصادی انجام این کار، لازم است علاوه بر در نظر گرفتن قیمت پایه، قیمت بازار و قیمت تمام شده با احتساب مالیات و عوارض، هزینه خواب پول را هم در محاسبات بگنجانید. بهعنوان مثال خریداران تارا دستی که موفق شدند روز هشتم آذر با قیمت ۴۴۸ میلیون برنده مزایده شوند و قرار است خودرو را خرداد سال ۱۴۰۲ تحویل بگیرند، ظرف این مدت حدود ۲۷ میلیون تومان هزینه خواب پول متحمل میشوند. به این ترتیب پولی که برای خرید خودرو پرداخت میکنند به ۴۷۵ میلیون میرساند. این عدد نسبت به قیمت روز تارا دستی در بازار آزاد، تنها ۳۵ میلیون تومان کمتر بود.