تاریخ انتشار: ۱۱:۱۹ - ۰۵ بهمن ۱۴۰۱
تعداد نظرات: ۱ نظر
جنگ قره باغ هنوز تمام نشده است

لزوم تشدید فشار به علی‌اف برای بستن دالان لاچین

آذربایجان در صدد آن است که با بستن دالان لاچین فشار مضاعفی را به ارمنستان برای ایجاد کریدور نخجوان یا همان دالان موهوم زنگه زور ایجاد کند که این مسئله بر خلاف توافق ۹ نوامبر ۲۰۲۰ است. چون در توافق نامه مذکور به موضوع مشخص کریدور لاچین اشاره شده است، اما بحثی از دالان موهوم نخجوان یا زنگه زور نیست.

لزوم تشدید فشار به علی‌اف برای بستن دالان لاچین

اقتصاد۲۴ - وزیر امور خارجه آمریکا با ورود به موضوع درگیری‌ها در منطقه ناآرام قفقاز، از جمهوری آذربایجان خواست تا کریدور لاچین را که مسیر اتصال قره‌باغ به ارمنستان است، باز کند، پیش از آنکه بسته شدن این گذرگاه منجر به یک فاجعه انسانی شود.

ند پرایس، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا اعلام کرد: «آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا در تماسی تلفنی با الهام علی‌اف، رئیس جمهور آذربایجان از او خواست تا فورا این کریدور چهار مایلی را باز کند تا فعالیت تجاری و بازرگانی از سر گرفته شود. این سخنگو افزود: بلینکن تاکید کرد که خطر یک بحران انسانی دورنما‌های صلح میان ارمنستان و آذربایجان را متزلزل می‌سازد.»

دولت جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا از سوی برخی اعضای کنگره که از ادله‌ها و آرمان‌های ارمنستان از جمله نسل‌کشی دانستن کشتار ارامنه در قرن بیستم توسط امپراتوری عثمانی حمایت کرده‌اند، تحت فشار قرار دارد. رابرت منندز، سناتور دموکرات از ایالت نیوجرسی که ریاست کمیته روابط خارجی سنا را برعهده دارد، ۱۱ روز پیش در نامه‌ای به بلینکن آذربایجان را به مسدود کردن تحرکات ۱۲۰ هزار ساکن منطقه قره‌باغ متهم کرد و گفت: «آذربایجان در واقع با این کار آن‌ها را گروگان گرفته است.» وی افزود: «این محاصره با ایجاد کمبود شدید مواد غذایی و دارو طی ماه گذشته، ویرانی را بر منطقه‌ای که در حال حاضر آسیب دیده، اعمال می‌کند. آذربایجان تاکید دارد که ترانزیت توسط معترضانی که از معدن‌کاری‌های غیرقانونی ارامنه در این منطقه عصبانی هستند، مختل شده است.»

پیش‌تر هم وزیر امور خارجه روسیه در گفت‌وگوی تلفنی با همتای خود از جمهوری آذربایجان به وی تاکید کرد تا روند بازگشایی عبور و مرور در کریدور لاچین را تسریع شود. به گزارش خبرگزاری تاس، وزارت خارجه روسیه در بیانیه‌ای چهارشنبه هفته گذشته اعلام کرد: «سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه در گفت‌وگوی تلفنی با جیحون بایراموف، همتای خود از جمهوری آذربایجان بر ضرورت بازگشایی و رفع انسداد سریع عبور و مرور در سراسر کریدور لاچین بر اساس پارامتر‌های مورد توافق بیانیه سه جانبه ۹ نوامبر ۲۰۲۰ تاکید کرد.»

وضعیت بحرانی ساکنان قره باغ

به دنبال اقدام باکو در بستن دالان لاچین، ساکنان این دالان، جمهوری آذربایجان را به ایجاد تنش و فاجعه انسانی متهم می‌کنند. خبرگزاری فرانسه، در گزارشی به قلم «امیل قلی اف» و «مریم هاروتونیان» به تنش‌های اخیر در منطقه قره باغ پرداخت. بر اساس این گزارش، از روز دوازدهم دسامبر، ساکنان دالان لاچین، که محوری کوهستانی بین ارمنستان و قره باغ، با ۱۲۰ هزار نفر جمعیت محلی است، تجمع کنندگان اهل جمهوری آذربایجان را به تلاش برای مسدود کردن این منطقه متهم می‌کنند.

این دالان، که تنها جاده منتهی به ارمنستان را شامل می‌شود، پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی سابق از خاک جمهوری آذربایجان جدا شد. با بسته شدن این محور، بیم آن می‌رود که اهالی منطقه با بحرانی انسانی مواجه شوند. تجمع کنندگان، تحت عنوان فعالان محیط زیستی، در اعتراض به آن چه بهره برداری غیرقانونی از معادن منطقه می‌خوانند، اعتراض کرده اند. این در حالی است که ارمنستان، جمهوری آذربایجان را به برانگیختن این تجمع اعتراضی متهم می‌کند. به باور ایروان، باکو در تلاش است با بستن محور لاچین، بحرانی انسانی در منطقه ایجاد کند. مقامات جمهوری آذربایجان این اتهام را رد می‌کنند.


بیشتر بخوانید: واکاوی تهدیدات امنیتی علی‌اف علیه امنیت و تمامیت ایران


در پاسخ به تنش اخیر، هزاران نفر از مردم قره باغ چهارم دی ماه/ ۲۵ دسامبر ۲۰۲۲ در استپاناکرت (شهری که جمهوری آذربایجان آن را «خان کندی» می‌نامد) تجمع کردند تا اعتراض خود را به مسدود شدن دالان لاچین محکوم کنند. در پی انسداد این محور، اهالی منطقه با مشکلات مختلفی از جمله تامین نیاز‌های روزمره خود روبرو شده اند. به باور ساکنان دالان لاچین، جمهوری آذربایجان باعث ایجاد این مشکل شده است و هدف باکو هم ترساندن و وادار کردن به ترک قره باغ است؛ لذا مردم این مناطق معتقدند که جنگ قره باغ تمام نشده است.

چرا باکو دالان لاچین را بست؟

به باور بسیاری از تحلیلگران و کارشناسان حوزه قفقاز، آذربایجان به دنبال دسترسی به معادن طلای منطقه آرتساخ، اقدام به بستن کریدور لاچین کرده است. منطقه آرتساخ کوهستانی است و عمدتا در چنین مناطقی معادن بسیاری هم وجود دارد. از جمله این که طلای این منطقه اهمیت زیادی دارد؛ لذا به نظر می‌رسد باکو به دنبال آن هستند که به این منابع معدنی دسترسی پیدا کند. طبق برخی برآورد‌های انجام شده حدود ۲۰ میلیارد دلار طلا در این منطقه وجود دارد که، چون در اختیار ارمنستان است یک شرکت روسی از آن بهره برداری می‌کند و بسیاری از ارمنی‌های محلی نیز در آنجا مشغول به کار هستند. اما معدن طلایی که در مناطقی از آذربایجان کشف شد به انگلیسی‌ها واگذار گردید؛ بنابراین یکی از اهداف بسته شدن کریدور لاچین این است که لندن با فشار به باکو به آن معادن دست یابد؛ لذا وضعیت فعلی منطقه لاچین برای فشار به ساکنان آن در جهن تخلیه این مناطق با هدف بهره‌برداری و کسب منافع توسط انگلیسی‌ها به منظور سیطره بر معادن طلای قره باغ در دستور کار آذربایجان است.

در عین حال این احتمال هم می‌رود که آذربایجان همزمان در صدد آن است که با بستن دالان لاچین فشار مضاعفی را به ارمنستان برای ایجاد کریدور نخجوان یا همان دالان موهوم زنگه زور ایجاد کند که این مسئله بر خلاف توافق ۹ نوامبر ۲۰۲۰ است. چون در توافق نامه مذکور به موضوع مشخص کریدور لاچین اشاره شده است، اما بحثی از دالان موهوم نخجوان یا زنگه زور نیست.

منبع: دیپلماسی ایرانی / حسین فاطمی

نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۲
خان اوغلان.اهری
0
0
چهارشنبه ۰۵ بهمن ۱۴۰۱
چرا حقایق را به نفع ارمنستان و علیه مسلمانان آذربایجان جعل نموده و نفرت پراکنی می کنید.آیا منافع ملی ایران نباید بر پایه صداقت و شفافیت باشد.جدای از اینکه اصالت در جمهوری اسلامی بر اصول اسلامی است. دقیقا در توافق نوامبر ۲۰۲۰ پس از اشاره به لاچین بلافاصله بر رفع انسداد مسیر نخجوان تصریح شده.مسیر نخجوان جایی غیر از زانگه زور قابل تصور نیست چون زانگه زور تنها منطقه اتصال لاچین به نخجوان است.لطفا جمهوریت را در پیشوند جمهوری اسلامي فراگیرتر و برای تمام ایرانیان تفسیر کنید.ایران مال همه ایرانیان است ...اسلام هم متعلق به همه است.جمهوری نیز با اراده و خواست همه ایرانیان نه فقط ارمنی یا قوم خاص دیگر قابل تفسیر منصفانه است.روزی می رسد که از اینگونه تحلیل های غیر منصفانه پشیمان خواهیم شد. ..کمی بصیرت لازم...
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز /جدول

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت All-in-One اپل، MSI و لنوو امروز + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۷ مهر ۱۴۰۲ + جدول

قیمت سکه پارسیان امروز جمعه ۷ مهر ۱۴۰۲ + جدول

واکنش فدراسیون فوتبال به خروج سه پرسپولیسی از اردوی امیدها

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۷ مهر ۱۴۰۲ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز جمعه ۷ مهر ۱۴۰۲ + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز جمعه ۷ مهر ۱۴۰۲ + جدول

جزئیات ساخت مسکن ۲۵ متری با قیمت یک میلیارد تومان علی رغم مخالفت دولت/ برنامه ریزی برای ساخت ۴۰ هزار واحد تمام مبله در تهران و البرز!

آشتی‌کنان نکونام و خطیر

فیلم/ دستگیری سارق باسابقه توسط مردم

پشت پرده ممنوعیت رجیستری آیفون چیست؟/ ممنوعیت‌ها به آیفون ۱۵ رسید/ مصرف‌کنندگان، قربانیان اصلی بازی ممنوعیت‌ها

اعلام جدیدترین ثبت نام سایپا ویژه مهر ۱۴۰۲ + لینک

فیلم/ ابتکار جالب در ساخت مترسک

تکذیب درخواست دولت اوکراین برای حمله به مراکز تولید پهپاد در ایران

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

قیمت خودرو‌های سایپا + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو + جدول

قیمت سکه پارسیان + جدول

قیمت سکه و طلا + جدول

قیمت بیت کوین و رمزارز‌ها + جدول

قیمت دلار، یورو و سایر ارز‌ها + جدول

پیش‌بینی بورس امروز شنبه ۸ مهر ۱۴۰۲

صفحه اول روزنامه‌های اقتصادی امروز

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

صفحه اول روزنامه‌ های ورزشی امروز

عدم افزایش حقوق کارگران ، استراتژی دولت سیزدهم است/ این افتخار نیست مردم را فقیرتر کنیم تا نشان دهیم در کاهش تورم موفق شده‌ایم

وضعیت هواشناسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز /جدول

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

آنچه برای سلامت قلب باید بدانید

فیلم/ مدل زیبای ایرانی در ایونت برند عطری در عربستان

دوبینی یا دوگانگی دید چیست؟

اثرات مثبت این ویتامین برای پوست

سالم‌ترین جایگزین قند

۱۰ جایگزین سالم برای نان

فیلم/ اتفاقی ترسناک در بانجی جامپینگ

در سازمان گمرک، بروکراسی پیچیده و رفتار‌های نامناسب دیده می‌شود/ مردم از رفتارهای گمرک اذیت و آزار می‌بینند

حضور وفایی در جمع ۴ اسنوکرباز برتر مسابقات آزاد انگلیس

فیلم/ صحنه عجیب از ناکامی نیمار در عربستان

هامون خشکیده از نگاه ماهواره‌های ناسا

فیلم/ ماجرای کمک‌خواستن روناک یونسی از مردم برای مبارزه

ناآرامی در زندان رامهرمز