تاریخ انتشار: ۱۰:۴۴ - ۳۰ بهمن ۱۴۰۱

زلزله ترکیه بر اثر شلیک ماهواره‌ای تیتانیوم به اعماق زمین بوده است؟

رییس سازمان فضایی ترکیه پس از انتشار و وایرال ویدیوی گسترده از خود ناچار به تصحیح صحبت‌های خود شده است.

علت زلزله ترکیه

اقتصاد۲۴- پس از زمین لرزه‌هایی که در جنوب شرقی آناتولی رخ داد و ۱۱ استان را ویران کرد، اظهارات سردار حسین یلدیریم، رئیس آژانس فضایی ترکیه، توجهات را به خود جلب کرد.

یلدریم در این سخنرانی که در شبکه های اجتماعی به اشتراک گذاشته شد و هزاران نظر آن را دریافت کردند، گفت: «ماهواره‌هایی وجود دارند که می توانند میله‌های آلیاژ تیتانیوم را از فضا به جهان به هر هدفی بفرستند! این میله ها به عمق ۵ کیلومتری زمین نفوذ می کنند و زلزله ای به بزرگی ۷-۸ ریشتر ایجاد می کنند و تشخیص آنها ممکن نیست.»

من نمی خواهم سوء تفاهم شود

پس از انتشار این پست، یلدیریم در شبکه های اجتماعی بیانیه‌ای را در این خصوص ارائه کرد. او در پیام هایی که در ۱۵ فوریه به اشتراک گذاشت، اظهارات زیر را بیان کرد: «سوالات زیادی در مورد ویدیویی که چند روزی است در شبکه های اجتماعی دست به دست می شود وجود دارد. این ویدیوی کوتاه گزیده ای از کنفرانسی است که مدت ها پیش در یک موسسه استراتژی برگزار کردم.

من سیستم تسلیحاتی را توضیح دادم که می تواند یک شهر کوچک را در صورت استقرار و استفاده در مدار زمین از نقشه پاک کند. این سیستم تسلیحاتی هیچ کارکردی مانند راه اندازی خطوط گسل یا ایجاد زلزله های تکتونیکی ندارد. بنابراین ربطی به فاجعه مرعش که یک زمین لرزه تکتونیکی است که در یک خط گسل شناخته شده رخ داده، ندارد. من نمی خواهم سوء تفاهم شود. اثر این سلاح با برخورد شهاب سنگ قابل مقایسه است.»


بیشتر بخوانید: زلزله جدید در ترکیه


سردار حسین ییلدیریم کیست؟

سردار حسین یلدیریم که از گروه مهندسی هوافضای دانشگاه فنی استانبول به گروه علوم هوافضا دانشگاه فنی برلین نقل مکان کرد، مدرک کارشناسی ارشد خود را در این دانشگاه به پایان رساند. او پس از خدمت به عنوان رئیس هیئت مدیره سازمان فرودگاه های دولتی و اداره کل فناوری های هوانوردی و فضایی، با حکم ریاست جمهوری در تاریخ ۷ اوت ۲۰۱۹ به عنوان اولین رئیس آژانس فضایی ترکیه منصوب شد.

صحبت‌های رئیس آژانش فضایی ترکیه در حالی دست به دست می‌شود که در ترکیه اعتقاد بر این است که از سلاحی علیه این کشور استفاده شده است. وقوع زلزله هایی به بزرگی ۷.۸ ریشتر در روزهای پس از ۶ فوریه و وقوع یک فاجعه انسانی شایعات بسیاری درباره احتمال دخالت تعمدی انسانی و ایجاد پدیده هایی چون هارپ در شبکه های اجتماعی ترکیه به موجود آمد.

آنچه بر این شایعات دامن زد رفتاری بود که در روزهای منتهی به آن اتفاق از سوی دولت های غربی رخ داده بود. اینکه در آستانه زلزله ویران کننده ترکیه، سفارت‌ها و دفاتر دیپلماتیک کانادا، فرانسه، بریتانیا، آلمان، هلند و سوئد در این کشور به طور ناگهانی توقیف شده بودند.

همزمان نور عجیب و غریب آسمان قهرمان مرعش در لحظه وقوع حادثه تلخ هم سبب شد تا بسیاری از یک حمله اتمی یا پدیده هایی چون هارپ سخن بگویند. اینکه لایه های زمین به وسیله قدرتی بشری و تعمدا تحریک شده اند و حاصلش این فاجعه انسانی شده است.

به این ها البته توییت عجیب یک ستاره شناس هلندی هم که 72 ساعت پیش از زلزله ، محل و زمان حادثه تلخ را پیش بینی کرده بود افزوده شد و اینگونه بود که این فاجعه انسانی برای تعداد پر شماری از مردم ترکیه و حتی مردم منطقه یک عملیات تروریستی تلقی شد که به صورت مخفیانه رخ داده است اما دولت ها بر آن سرپوش می گذارند.

ادعایی که البته در روزهای پس از واقعه هم از سوی دولت ترکیه و هم از سوی بسیاری از زلزله شناسان رد شده و نقش عوامل بشری یا حتی فرابشری در تحریک این گسل رد شده است. در میان زلزله شناسان سرشناس ایرانی هم افرادی چون دکتر مهدی زارع ، دکتر مهدی معتق و البته دکتر فریبرز ناطقی الهی رییس مرکز زلزله شناسی احتمال دخالت بشری و حتی نیروهای فرابشری در این ماجرا را رد کرده اند.

دکتر الهی درباره این نورهای عجیب و تئوری استفاده از هارپ می گوید:«اینکه تصور شود به نقطه ای در دنیا رسیده ایم که بتوانیم طبیعت را به مرحله ای برسانیم که هر نوع تغییراتی را در آن انجام دهیم ، امکان پذیر نیست. اینکه اگر چنین فرضی را در نظر بگیریم که پدیده ای غیر طبیعی یک منطقه را اینچنین نابود می کند باید در نظر داشته باشیم اگر به چنین مرحله ای از ویرانی برسیم دیگر این سلسله تخریب قابل کنترل نیست و حادثه معطوف به همان نقطه نمی شود و کل طبیعت جهان را از بین می برد و دومینو وار پیش می رود.

لذا هیچ کشوری نه چنین توانایی را دارد و نه هیچ کشوری حتی اگر هزاران سال دیگر به چنین قدرتی برسد به این سادگی از آن استفاده نمی کند و چنین کاری بعید است هیچ زمانی حتی از حاکمان غیر عاقل در دنیا رخ دهد. همان طور که دیدیم بعد از تجربه تلخ هیروشیما و ناکازاکی دیگر دولت ها حتی برای مراقبت از کلاهک های هسته ای شان چه ترسی دارند.»

آوار زلزله ترکیه

تیتانیوم چیست و کجا کاربرد دارد؟

تیتانیوم چیست و چرا در صنایع هوایی و فضایی این قدر کاربرد دارد؟ تیتانیوم (به انگلیسی: Titanium) عنصری شیمیایی با نماد Ti و عدد اتمی ۲۲ است. تیتانیم فلز براق نقره‌ای رنگ است و چگالی کم و مقاومت بالایی دارد. این فلز به شدت در برابر خوردگی در آب دریا و کلر مقاوم است. فلزی ست که به دلیل این وِیژگی های انحصاری تاب آوری بالایی برای استقامت در لایه های بالایی جو را دارد .

به همین دلیل هم از تیتانیوم که در دماهای برودتی بالا مقاومت دارد برای سازه هایی مانند پروانه موتورهای موشک استفاده می شود. تیتانیوم دارای یک اکسید نوپا بسیار مقاوم است که بلافاصله پس از قرار گرفتن در معرض هوا تشکیل می شود. این اکسید دلیل مقاومت عالی این فلز در برابر خوردگی است.

استحکام سبک وزن استثنایی و خواص ضد خوردگی برتر این فلز ، یک منبع با ارزش برای استفاده در هر سلاح یا ابزار نظامی است. در بسیاری از کشورها از تیتانیوم برای ساخت اجزای کشتی استفاده می کند چون در تماس مستقیم با اقیانوس ها دچار خوردگی نمی شود.

شفت پروانه، دستگیره های زیر دریایی و تجهیزات در سطح از بخش های کشتی ها و زیردریایی ها هستند که وابستگی مستقیم به تیتانیوم دارند. تیتانیوم همچنین یک جزء ضروری از دریچه های زیر دریایی، سیستم های خنک کننده و لوله کشی، مبدل های حرارتی و پره های اگزوز است .

در صنعت هوایی به دلیل نسبت فوق العاده مقاومت در برابر این فلز ، از آن در ساخت ارابه های فرود، فریم های هواپیما، براکت ها و پانل های دسترسی بال استفاده می کند. تیتانیوم همچنین در نفربرهای زرهی نیروهای نظامی کاربرد دارد. تیم های تحقیقات علمی ساخت سلاح در حال حاضر بر روی قابلیت های این فلز برای ساخت تسلیحات زره پوش و تجهیزات حفاظت شخصی کار می کنند.

ویژگی های آلیاژسازی این فلز در کنار ، ترکیبات آلیاژهای با کیفیت بالا با آلومینیوم، وانادیوم و دیگر عناصر در صنایع هوایی و فضایی از تیتانیوم یک فلز فوق العاده ساخته است. آلیاژهای تیتانیوم در هواپیما، کشتی ها، موشک ها و فضاپیماها در قطعات با کارایی بالا از قبیل فایروال ها، کانال های اگزوز هلیکوپتر و قطعات سازه ای حساس استفاده می شوند.

سطح مواد دارای اکسید غیر شیمیایی است که منجر به مقاومت خوردگی به اسیدهای معدنی و کلرید ها را افزایش می دهد. در چالش محیط نظامی و هوافضا، مقاومت کششی و خستگی تیتانیوم هم به مقاومت در برابر خستگی و شکستگی کمک می کند. استحکام کششی آن از ۲۰،۰۰۰ تا ۲۰۰،۰۰۰ psi و مقاومت در برابر حرارت بالاتر از ۱۱۱۲ درجه فارنهایت (۶۰۰ درجه سانتیگراد) آن را قادر می سازد تا در هر محیط نقش ایفا کند.

خواص آلیاژسازی بالای تیتانیوم این اطمینان را حاصل می کند که تقاضا برای فلز در کاربردهای نظامی و هوا فضا افزایش می یابد، به ویژه به این دلیل که ساخت و ساز کامپوزیت در هواپیماهای نظامی با کارایی بالا مانند F-۲۲ Raptor غالب می شود. قابلیت های رپتور به استفاده گسترده از تیتانیوم و کامپوزیت های آن بستگی دارد. تیتانیوم ۴۲ درصد از تمام مواد ساختاری را به وزن هواپیما به ارمغان می آورد. در مقابل، فولاد و آلومینیوم تنها ۶ درصد و ۱۶ درصد از هواپیما F-۲۲ را تشکیل می دهند.

منبع: باشگاه خبرنگاران
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت پسته، تخمه، آجیل و خشکبار + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت تبلت اپل امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز دوشنبه ۶ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز دوشنبه ۶ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز سه‌شنبه ۷ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

تعطیلی گسترده مدارس و ادارات استان‌های کشور در روز سه‌شنبه ۷ اسفند

عکس/ روحانی افغان: افغان‌ها در ایران حق مالکیت دارند!

عکس/ شباهت شوکه کننده امین حیایی به مادرش

اینفوگرافی/ تنها ۴ عضو کمیسیون اقتصادی مجلس حامی استیضاح همتی

عکس/ استایل متفاوت مازیار لرستانی و خسرو شکیبایی ۳۳ سال پیش با اکسسوری و عینک لاکچری

عکس/ نقشه با جزییات ایران ۲۷۸ سال پیش در زمان سلسله افشاری

عکس/ لامبورگینی میورا ۵۳ سال پیش در خیابان فردوسی تهران

عکس/ استایل گنگ النازشاکردوست و لیلا اوتادی با دستمال سر و کلاه جنگی

عکس/ جولان خودرو‌های خارجی ۷۲ سال پیش در خیابان‌های تهران

عکس/ چشم انداز شگفت انگیز از مقبرۀ کوروش کبیر ۹۷ سال پیش

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

بیمه نوین حامی اصلی اولین مسابقه هوش مصنوعی دانشگاه تهران

آیا قیمت طلا اصلاح می‌شود؟

گزارش عملکرد چشمگیر بیمه نوین در دوره یک ماهه منتهی به پایان بهمن ماه

نماینده ولی فقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران: خدمت به جامعه ایثارگری باید همراه با اخلاص باشد

فیلم/ ناپدید شدن کوهنورد ۴۷ ساله در توچال

عوامل روشن نشدن موتور سیکلت و روش‌های تعمیر آن

عکس/ بازار آستارا در گیلان حدود ۵۴ سال پیش

گزارش بورس امروز سه شنبه ۷ اسفند ۱۴۰۳

عیدی بازنشستگان ۱۴۰۴ برابر با قیمت یک جفت کفش

تنها غایب قطعی پرسپولیس برای دربی ۱۰۵

عکس/ تغییر باورنکردنی چهره زیبا بروفه با استایل زمستانی

بیمه ابزار کلیدی در مدیریت ریسک مطلوب

صدور حکم نهایی ۴۴ متهم پرونده چای دبش

همسران دردسرساز علیه استقلال و پرسپولیس

فیلم/ حمله تند یک نماینده به جلیلی در صحن مجلس

اعلام شعار دربی ۱۰۵ از سوی سازمان لیگ

زمستان رویایی در آستارا

زیدآبادی: روسوفیل‌های وطنی احساس شرم نمی‌کنند؟

دستگیری عده‌ای در پی فراخوان تجمع ۲۵ بهمن برای رفع حصر

عکس/ نمایی خارق العاده از دروازه شمیران ۹۳ سال پیش در یک روز برفی

واعظی: در جهان امروز سیاست در خدمت اقتصاد است

تهران _ مسکو؛ بزنگاه دوباره برای وزن کشی روابط

خطر جدی فرونشست زمین در تهران

جاده چالوس تا اطلاع بعدی مسدود است

قیمت جدید آپارتمان در مناطق ۴ و ۵ تهران از تهرانپارس تا جنت آباد+ جدول

واکنش تند و صریح پزشکیان به استیضاح همتی

احتمال فروش دوباره دلار به هر ایرانی؛ هر شهروند ۲۱۰۰

پیش‌بینی هولناک از روند افزایش قیمت مسکن در سال ۱۴۰۴

عکس/ موتورسواری داریوش با دخترش ۳۳ سال پیش

مصرف ساعتی ۳.۵ میلیون مترمکعب گاز در تهران

جدیدترین قیمت خانه در شهریار اسفند ۱۴۰۳ + جدول

قیمت نفت بعد از تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران جهشی شد

پشت پرده پتروشیمی تبریز؛ زنگ خطر یا یک نوسان طبیعی؟

معرفی خودرو پژو ۵۰۸ L با جعبه دنده ۸ سرعته اتوماتیک AT + عکس

سایه سهمگین دلار و طلا بر سر مسکن

فیلم/ زن میانسال زورگیر خیابان پیروزی با بخشید

فیلم/ ریزش پل در کره جنوبی قربانی گرفت

عکس/ رستوران گردی شبنم قلی خانی با کت ساتن چندرنگ

١۵ مربی ایرانی استقلال در تاریخ دربی

تیر خلاص مجلس به مستاجران با انفجار قیمت خانه در نوروز ۱۴۰۴

فیلم/ توضیحات قوه قضائیه در مورد پرونده قتل امیر محمد خالقی

فیلم/ سایت‌های غیرمجاز فروش طلا مسدود می‌شوند

توقیف پاسپورت متهم پرونده کوروش کمپانی در امارات

سود سهام عدالت پایان اسفند ۱۴۰۳ واریز می‌شود؟

عکس/ چهرۀ متفاوت الناز شاکردوست در ۱۹ سالگی با چادر گلدار

ادعای وحشتناک قاتل دو زن مسافرکش

بورس همیشه در جاده مه‌آلود است

عکس/ حال و هوای میدان توپخانه تهران ۷۳ سال پیش

نرخ سبد معیشتی از ۲۳ تا ۳۵ میلیون تومان؛ کدام مبنای دستمزد ۱۴۰۴ قرار می‌گیرد؟/ رقم حقوق را از قصد آخر سال اعلام می‌کنند که جای چانه‌زنی باقی نماند

افشای راز قتل پسر سمنانی توسط مهاجران افغان