اقتصاد۲۴- زهرا ظهروند: بر اساس لایحه بودجه ۱۴۰۲، سهم سازمان حفاظت محیط زیست از کل بودجه، رقم ۳ هزار و ۷۱۳ میلیارد تومان است. رقم بودجه سازمان محیط زیست در لایحه بودجه امسال، ۲۱۵۷ میلیارد تومان تعیین شده بود که این مقدار در سال ۱۴۰۲، بیش از ۱۵۰۰ میلیارد تومان افزایش یافته است. با وجود این افزایش بودجه، اگر افزایش نرخ ارز و رقم تورم را در نظر بگیریم، به نظر میرسد که این رقم باز هم همتراز با محیط زیست کشور نیست. در واقع سهم بودجه محیط زیست از کل بودجه عمومی در بودجه پیشنهادی سال ۱۴۰۲، دو دهم درصد است و این پیام را میرساند که باز هم توجه کافی به بودجه محیط زیست نشده است.
ذبیحا... اعظمی ساردوئی، سخنگوی کمیسیون کشاورزی مجلس در همین خصوص به اقتصاد۲۴ گفت: امسال تبصره ۸، رنگ و بوی محیط زیستی داشت، به این دلیل که در این تبصره، کلمه محیط زیست، به کشاورزی، آب اضافه شد؛ در واقع امسال برای اولین بار در تبصره ۸ برای محیط زیست، منابعی در نظر گرفته شده است. قبلاً تبصره ۸ مربوط به آب و کشاورزی بود که این ابتکار خیلی خوب دولت در بودجه است که جای تشکر دارد.
وی افزود: قبلاً بودجه محیط زیست ۱۲ صدم بودجه کشور بوده است و به عنوان نمونه بودجه سازمان عشایری حدود یک است و حال، بودجه محیط زیست دو دهم است که این عدد خیلی کم میباشد.
نماینده جیرفت با اشاره به اینکه محیط زیست خیلی از مسائل و موارد کشور را شامل میشود، تصریح کرد: در واقع ما میراثدار منابع طبیعی نسلهای آینده هستیم و باید از آن به خوبی و صحیح حفاظت کنیم. در همین راستا باید از انقراض حیات وحش و گیاهان جلوگیری شود. همچنین بایستی از مناطق چهارگانه محیط زیست که شامل پارک ملی، اثر طبیعی ملی، پناهگاه حیات وحش و منطقه حفاظت شده است، حفاظت کرد. ضمناً از آب و هوا و آلوده شدن آنها نیز باید جلوگیری کرد.
اعظمی اظهار کرد: مسئله آلودگی هوا بسیار مهم است، به خصوص آلودگی هوای شهر تهران که سبب تعطیلی مدارس و کسب و کارها میشود که همین امر صدمات جبرانناپذیری به جامعه و اقتصاد وارد میکند که اگر هزینه این موارد محاسبه شود، از بودجه محیط زیست هم بیشتر میشود. بنابراین باید به این موضوع توجه ویژهای داشت و بودجه محیط زیست را تقویت و موارد لازم درباره آن را رعایت کرد تا چنین مواردی پیش نیاید.
سخنگوی کمیسیون کشاورزی یادآور شد: در همین ایام، دو موضوع ماده ۲۰۴ در کمیسیون کشاورزی مطرح شد که یکی از آنها مربوط به آلودگی هوا و پسابهای پالایشگاه آبادان بود. مورد دوم در خصوص وزارتخانهها و سازمان و ارگانهای متعددی همچون وزارت نفت، صمت، راه و شهرسازی، نیرو و پلیس و راهنمایی رانندگی، سازمان محیط زیست بود. در مورد نکته دوم این مسئله مطرح شد که این وزارتخانهها و سازمانها چقدر از تکالیفی که مجلس طبق قانون هوای پاک و محیط زیست برای آنها بر عهدهشان قرار داده را انجام دادهاند. در همین زمینه از وظایفی که طبق قانون بر عهده آنها گذاشته شده بود، بخشی را انجام داده بودند که خیلی کم و به طور میانگین در حد ۲۵ درصد بود. در بعضی موارد ۵۰ درصد در حال انجام بود و در بعضی بخشها حداقل بین ۲۵ تا ۷۵ درصد انجام شده بود و در بعضی موارد اصلاً انجام نشده بود، در واقع ترک فعل کرده بودند.
بیشتر بخوانید: دور زدن قانون با تغییر استانداردهای شاخص آلودگی هوا؟
اعظمی تصریح کرد: اینطور میتوان گفت تمام سازمانها بیش از ۵۰ درصد از قوانین هوای پاک را انجام نداده بودند و حداکثر ۲۵ درصد انجام شده بود. بیشترین سازمانی که تکالیف خود را مربوط به این قانون انجام داد، سازمان محیط زیست بود که از ۲۲ تکلیفی که بر عهده آن گذاشته بود، ۱۲ تکلیف را انجام داده بود و ۸ تکلیف را در حال انجام دادن بود و ۲ تکلیف را انجام نداده بود.
وی اظهار کرد: تمام تلاشمان را در بودجه برای بخش محیط زیست کردهایم. به عنوان نمونه مقرر شده اعاده دادرسی به دعاوی محیط زیستی رایگان شود یا از بخشهایی مثل معادن، آلودگی خودرو و... مشخص شده که بودجهای به محیط زیست برگردد که امیدوار هستیم این موارد در صحن رای بیاورد. سعی شده است در تمام جاهایی که معادن، آلودگی محیط زیستی دارد یا مثلاً پسابهای فاضلابهای شهری و غیره، اگر آلودگی ایجاد کنند، یک بخشی از آن به صورت ریالی به حساب محیط زیست برگردد که هنوز این موارد به صورت ایده است و بخشهایی در بندهای بودجه آمده که باید دید آیا از کمیسیون تلفیق عبور میکند که کمکی به بودجه محیط زیست کند.
سخنگوی کمیسیون کشاورزی مجلس خاطرنشان کرد: با توجه به تورم موجود در کشور، این میزان رشد بودجه محیط زیست ممکن است خیلی به چشم نیاید، این در حالی است که ما یک کشور پهناور داریم که سازمان محیط زیست آن باید موارد مربوط به این حوزه را مدیریت کند.