تاریخ انتشار: ۰۹:۳۲ - ۰۵ اسفند ۱۴۰۱
تعداد نظرات: ۱ نظر
چگونه نگرانی‌های محیط زیست درباره چمشیر دو ماهه رفع شد؟

آبگیری سد چمشیر، اقدامی تازه بر علیه محیط زیست ایران!

انتظار می‌رود سازمان محیط‌زیست از چگونگی مرتفع شدن نگرانی‌های خود و بیش از ۶ نهاد دیگر پیرامون آبگیری این سد روشن‌گری کرده و اطلاعات چاهک‌هایی که قرار بود با هدف راستی‌آزمایی پیرامون چمشیر احداث شود را منتشر کند

آبگیری سد چمشیر

اقتصاد۲۴- چمشیر آب‌گیری شد؛ خبری که چند روز پس از تکذیب چندباره مقامات، به همین اندازه مختصر با ضمیمه یک فیلم از خبرگزاری ایسنا در رسانه‌ها دست به دست شد. خبری که نشان می‌دهد پیگیری‌های مکرر کارشناسان و هشدار‌های برخی از مسئولان سازمان محیط‌زیست بر قدرت وزارت نیرو که کارشناسان آن آب‌گیری چمشیر را حماسه اقتصادی قلمداد می‌کردند، نچربید!

به گزارش فراز ، سدی که به گواه همین کارشناسان، از محل وامی که چین از پول ایران به ایران پرداخت، امروز با چنین هیبتی، مقابل محیط زیست قد علم کرده است. سدی که نه فقط فعالان محیط‌زیست بلکه بسیاری از نهاد‌های رسمی کشور از جمله سازمان زمین‌شناسی، سازمان حفاظت محیط‌زیست، شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، کمیسیون اصل ۹۰ و مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی، مخالفت خود را با آبگیری زودهنگام آن اعلام کرده بودند.

چمشیر چگونه مخالفان را قانع کرد؟

جالب آنکه خبر تازه درباره چمشیر که اول اسفند، خبرگزاری تسنیم به نقل از مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان کهگیلویه و بویراحمد، مبنی بر آبگیری آزمایشی سد چم‌شیر منتشر کرد نیز توسط همین مقام مسئول به فاصله کوتاهی تکذیب و اعلام شد که سد چم‌شیر گچساران تاکنون آبگیری آزمایشی هم نشده و پس از بررسی‌های لازم توسط کمیته آبگیری نسبت به آبگیری سد چم‌شیر تصمیم‌گیری می‌شود. حال آنکه مشخص نیست چطور در کمتر از دو روز نگرانی‌های تمام این نهاد‌ها نسبت به آبگیر چمشیر مرتفع شد و چه معجزه‌ای رخ داد! پیش از این نیز، به ادعای علی سلاجقه، رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست تا ۲۷ دی سال جاری، هنوز اجازه آبگیری چمشیر داده نشده بود و قرار بود چاهک‌هایی احداث شود تا راستی‌آزمایی صورت گیرد. هرچند یک روز بعد محمد درویش، فعال محیط زیستی با انتشار تصویری از آبگیری سد چمشیر خبر داد. خبری که بلافاصله تکذیب شد و حتی شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران نیز علیرغم تمام عکس‌های منتشر شده، آب جمع شده در سد را ناشی از بارش در حجم مرده سد اعلام کرد.

با این حال، مخالفان چمشیر، بار‌ها نسبت به خروجی آب سد که ممکن است نه به درد شرب بخورد و نه کشاورزی اظهار نگرانی کرده بودند. نسبت به از بین رفتن جریان طبیعی رودخانه زهره، اختلاط آب با هیدروکربن‌های نفتی، انحلال نمک در آب و کشف ۱۴۳ محوطه باستانی در محدوده سد چمشیر. نسبت به ریزگرد‌هایی که ممکن است دامن خوزستان را بگیرد.

وزارت نیرو درباره نگرانی‌های زیست‌محیطی پیرامون چمشیر چه گفت؟

مدیر امور مطالعات سد چمشیر و کارشناس فنی شرکت توسعه منابع آب و نیروی وزارت نیرو پیشتر در گفتگو با «فراز» در خصوص نگرانی‌های زیست محیطی، هزینه‌ها، گمانه‌های اجتماعی و نام چین که مدام در این پروژه تکرار می‌شود، توضیحاتی داده بود.


بیشتر بخوانید: فیلم/ آغاز آبگیری سد چمشیر


او درباره نگرانی‌ها پیرامون این سد درباره انحلال نمک اظهار کرد که سازند گچساران حدود ۵۵ درصد از مخزن را تشکیل می‌دهد، احتمال اینکه در این سازند مانند سد گتوند لایه‌های نمکی وجود داشته باشد، هست. اما یک باور اشتباه وجود دارد که بسیاری فکر می‌کنند گچساران یعنی نمک! در حالیکه که سازند گچساران هفت عضو دارد. در بعضی از عضو‌ها احتمال وجود لایه‌های نمکی مانند گتوند وجود داشت و تجربه گتوند سبب شد که دقت در سد چمشیر بالا برود. او همچنین اظهار کرد که با استفاده از گمانه‌های شرکت نفت، نزدیک‌ترین مکانی که نمک را پیدا کرده بودند، ۲۰۰ تا ۳۰۰ متر زیر بستر رودخانه بود.

او همچنین درباره فرآیند تامین مالی سد چمشیر ادعا کرده بود که در پروژه چمشیر، ۳۰ میلیارد دلار پول بلوکه شده ایران در چین وجود داشت که دولت چین به ایران باز نمی‌گرداند. در نهایت برای زنده شدن این پول توافق شد که چین از این پول به ایران وام دهد. یعنی از پول خودمان به خودمان! پولی که در چمشیر از بخشی از آن استفاده شد به شرط آن‌که در این زمینه چین نیز یک طرف از پروژه باشد. درواقع در سد چمشیر کارفرما وزارت نیرو است، و پیمانکار ترکیب از ایران و چین!

او همچنین درباره نشت مواد نفتی، اظهار کرده بود که در حفاری‌های شرکت نفت، پساب‌هایی وجود دارد که قبلا در رودخانه می‌ریخت. اما حالا برای آن‌ها لاگ‌هایی ساخته شده که وارد آن و فورا تخلیه شوند پس جای نگرانی وجود ندارد. او تاکید کرد که این وظیفه شرکت نفت بود که چاه‌ها را پلمپ کند که البته طبق توافق فعلی شرکت نفت خودش ۶ چاه را پملپ و در نتیجه آن، فشار چاه افت کرده است. یعنی عملا نفتی از آن خارج نمی‌شود چراکه معمولا کیسینگ لوله‌های چاه را تا تراز محل حفاری مخازن نفتی بتون می‌کنند پس اساسا نگرانی برای نشت مواد نفتی رد است.

این ادعا درحالی است که اخبار از وجود ۵ تا ۱۳ چاه نفت در آن محدوده خبر می‌دهند. چاه‌هایی که بعد از آب‌گیری در روایتی بهره‌برداری از آن ادامه خواهد داشت، در ادعایی قابل استفاده نخواهند بود و در توصیفی، تنها حضورشان کافی است تا با نفوذ در آب و خاک، آن‌ها را آلوده کند.

دوران انفعال متولیان محیط زیست

حال، اما انتظار می‌رود سازمان محیط‌زیست از چگونگی مرتفع شدن نگرانی‌های خود و بیش از ۶ نهاد دیگر پیرامون آبگیری این سد روشن‌گری کرده و اطلاعات چاهک‌هایی که قرار بود با هدف راستی‌آزمایی پیرامون چمشیر احداث شود را منتشر کند. در صورتیکه بدون اطمینان از داده چاهک‌ها این آبگیری صورت گرفته بیراه نیست به سازمان محیط‌زیست به خاطر منفعل‌ترین دوران مسئولیتش در دولت سیزدهم تبریک بگوییم و تبعات زیست محیطی آتی این آبگیری را نیز به عنوان هدیه تقدیم کارنامه کاری‌شان کنیم تا برای قضاوت در تاریخ باقی بماند.

نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
ناشناس
0
0
جمعه ۰۵ اسفند ۱۴۰۱
سی سال پیش محیط زیست خودش مجوز ساخت سد را صادر کرده بود این سد بیست سال کار مطالعاتی داشته همین محیط زیست مطالعه کرده تو این همه سال چ ا حتی یکبار هم مخالفت نکرد گذاشتن هزاران میلیارد از پول بیت المال خرج کردن یکباره درهنگامه افتتاح علم مخالفت را برافراشتن اونهم محیط زیستی که خودش مجوز داده حالا سوال اینجاست چی شد که یکشبه محیط زیست مخالف شد و اگه این سد مشکل داشت چرا مجوز داد مخالفت‌های شما برپایه توهماتی بیش نیست لطفاً به خارج نشینان دشمن خوراک ندین
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ وداع پرسپولیسی‌ها با گندوز با یک مراسم ویژه

فیلم/ رضایی: مردم بدانند اسنپ بک هم فعال شود اوضاع از این بدتر نمی‌شود

فیلم/ گریه شهرام شب پره در برنامه علی ضیا

این استان‌ها چهارشنبه تعطیل شدند

وزیر نفت: برای شرایط مکانیسم ماشه برنامه داریم

فیلم/ ٣ نوجوان در ساحل رامسر غرق شدند

قم چهارشنبه تعطیل شد

شناسایی تأسیسات اتمی مخفی در اراک؟

فیلم/ گفت‌وگو با خواهر الهه حسین‌نژاد درمورد دادگاه آخر

هشدار عراقچی به مقامات واشنگتن

رضائیان پیشنهاد خرید آل‌کثیر را به ساپینتو داد؟

شرط جدید برای خرید ارز اربعین

عکس/ مهرشاد سهیلی مجری تلویزیون شد

کویت حزب‌الله لبنان را تحریم کرد

اینفوگرافی/ چگونه گذرنامه زیارتی اربعین را بگیریم؟

توضیحات وزیر کار درباره استمرار اجرای طرح کالابرگ و شیوه حذف افراد از دریافت یارانه

گمانه‌زنی‌ها درباره پیوستن آذربایجان به پیمان ابراهیم

فیلم/ نماینده مجلس: سیستم اطلاعاتی ما باید بازطراحی شود

شرط عجیب برای پذیرش دیوار در بورس

تماس تلفنی پوتین با نتانیاهو

فیلم/ واکنش پزشکیان به نقد‌های رسانه‌ای در مورد لایحه فضای مجازی

نخستین باخت پرسپولیس زیر نظر هاشمیان

تفاوت عجیب قیمت گوشت در شهرهای مختلف

عکس/ صحنه عجیب از فینال فوتبال محلات: داور سیگار به‌دست پرچم زد

وقوع پنجمین زمین لرزه بالای ۴ ریشتر در استان بوشهر

پیام احساسی آلکسی گندوز برای هواداران پرسپولیس

ادارات خوزستان چهارشنبه تعطیل شد

فوری/ گندوز از پرسپولیس جدا شد

واکنش رئیس مجلس خبرگان درباره بازگشت صدیقی به نمازجمعه

اولیانوف: می‌توان درباره خروج اورانیوم مازاد از ایران مذاکره کرد

حمایت دبیرکل سازمان ملل از راهکار دو دولتی در فلسطین

بیمارستان رشت آتش گرفت

هشدار تند ترامپ به ایران

گزینه‌های جدی مدیرعاملی باشگاه استقلال

سخنگوی دولت: چهارشنبه تعطیل نیست

عکس/ عباس بابایی در کنار رهبر انقلاب و فرماندهان ارتش

ترامپ: فرصت به پوتین را کاهش می‌دهم

ترکیب پرسپولیس مقابل ایغدیراسپور ترکیه

پزشکیان: طالب جنگ نیستیم

بیلبوردهای شهرداری‌ برای کاهش مصرف آب

استعفای نظری‌جویباری از مدیرعاملی استقلال

رئیس دادگستری استان تهران: درخواست توبه تتلو در حال بررسیست

پیش‌بینی بورس فردا سه‌شنبه ۷ مرداد ۱۴۰۴

عکس/ استایل خاص نگار نیکدل و الهام اخوان با لباس اجق وجق و شال گلدار

عکس/ ۵ نوشیدنی مفید برای سلامت روده

فیلم/ رونمایی ترکیه از بمب شبح بعد از ۱۲ سال

رتبه‌های برتر بازار سرمایه تیر ۱۴۰۴

فیلم/ جلوگیری شهرک‌نشینان اسرائیلی از ورود کامیون‌های غذا به غزه

بهترین روش برای فرار از گرما و گرمازدگی چیست؟

عکس/ ژست بامزه و دیدنی از دو کمدین محبوب ایرانی