تاریخ انتشار: ۱۱:۱۲ - ۰۶ اسفند ۱۴۰۱
لزوم تضمین برای جلوگیری از بازی تکراری املاک نجومی در مصوبه فروش اموال دولتی

دود مولدسازی در چشم املاک دولتی

این فرضیه مردم که اگر ملکی را بفروشند، نمی‌توانند چندماه بعد همان ملک را با پول فروش آن خریداری کنند، به دلیل بی‌ثباتی بازار ارز و تاثیر آن برروی مصالح ساختمانی است

دود مولدسازی در چشم املاک دولتی

اقتصاد۲۴-  تصمیم گیری شورای عالی سران قوا درباره تشکیل هیاتی هفت نفره برای فروش اموال مازاد دولت یا آنچه «طرح مولدسازی اموال دولت» نامیده شده، گمانه زنی‌ها درباره چرایی تشکیل این شورا و نگرانی از تکرار برخی اتفاقات ناگوار مثل پرونده املاک نجومی را مطرح کرده است. کما این که به گزارش خبرآنلاین، گفته می‌شود که مصوبه مولدسازی دارایی‌های دولت در شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا تصویب و به تایید رهبر انقلاب رسیده است؛ با این شرط که به گفته کدخدایی از اعضای شورای نگهبان «لزوم نظارت بر عملکرد مسئولین مربوط، امری است بدیهی که حسب شنیده‌ها مورد تأکید رهبری نیز واقع شده است.» عصر روز شنبه نیز جلسه سران سه قوه برگزار و سران قوا بر اجرای قانون مولدسازی اموال مازاد دولت تاکید کردند. اما نظارت مذکور امری بسیار حیاتی در اجرای مصوبه مذکور است که هنوز افکار عمومی نسبت به آن به اقناع لازم نشده است.

اعتبار این مصوبه دو سال است و طی این مدت قوانین مغایر با آن لازم الاجرا نیستند؛ تمامی دستگاه‌ها ملزم به رعایت این مصوبه هستند و در غیر این صورت با محکومیت قضایی مواجه خواهند شد. همچنین انجام این مصوبه برعهده هیات هفت نفره‌ای از اعضای دولت است که نسبت به تصمیمات خود در این مصوبه دارای مصونیت قضایی خواهند بود. این هیات شامل معاون اول رئیس‌جمهور، وزیر امور اقتصادی و دارایی، وزیر کشور، وزیر راه و شهرسازی، رئیس سازمان برنامه و بودجه، یک نماینده از طرف رئیس مجلس و یک نماینده از طرف رئیس قوه قضائیه است.

ادامه انتقادات این بار به املاکی که از دست می‌رود

تصویب طرح مولدسازی اموال دولت درجلسه شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا، باعث انتقادات فراوانی شده است. شورای عالی هماهنگی اقتصادی متشکل از سران سه قوه در دولت دوازدهم برای مقابله با تحریم‌ها تشکیل شد و از آن زمان تا به امروز، فعالیت خود را ادامه داده است.
اما به گزارش فراز، قاعده بازار چند سالی است که اینگونه شده؛ خریداران املاک همواره بعد از چند ماه سود می‌کنند. حالا همین قاعده برای املاک دولتی هم صدق می‌کند. در واقع دولت در حال فروش اموالی است که قیمت آن‌ها روز به روز افزایش می‌یابد. معنای دیگر این معادله فقط یک چیز است؛ فروشنده املاک یعنی دولت بعد از چند ماه متضرر اصلی این معامله خواهد بود.

در لیست اموالی که سامانه دبیرخانه هیات عالی مولد سازی دارایی‌های دولت منتشر کرده، املاک بسیاری مشاهده می‌شود. دولت در حالی برای واگذاری این املاک دورخیز کرده که به گفته کارشناسان، تورم بازار املاک و مستغلات همچنان ادامه دار است. مردم در سال‌های اخیر به حدی از فروش املاک متضرر شده‌اند که ملک خود را نمی‌فروشند مگر آن‌که همزمان آن‌را با ملکی دیگر جایگزین کنند. چراکه اگر ملک خود را بفروشند و پول آن‌را تبدیل به ملکی دیگر نکنند، چندماه بعد همان ملک فروخته شده را نمی‌توانند خریداری کنند.

قاعده بازار چند سالی است که اینگونه شده؛ خریداران املاک همواره بعد از چند ماه سود می‌کنند. حالا همین قاعده برای املاک دولتی هم صدق می‌کند. در واقع دولت در حال فروش اموالی است که قیمت آن‌ها روز به روز افزایش می‌یابد. معنای دیگر این معادله فقط یک چیز است؛ فروشنده املاک یعنی دولت بعد از چند ماه متضرر اصلی این معامله خواهد بود. تنها در صورتی چنین ضرری متحمل اموال عمومی متعلق به دولت نمی‌شود که درآمد حاصل از این واگذاری‌ها در جای دیگری تبدیل به اموال مشابه گردد.

کارشناسان، اما معتقدند این حساب و کتاب‌ها شامل دولت نمی‌شود چراکه دولت اصلا قصد ندارد پول حاصل از فروش املاک را به ملک یا دارایی دیگری تبدیل کند، بلکه قرار است درآمد حاصل از فروش املاک و خانه‌های مسکونی موجود در لیست مولدسازی، صرف هزینه‌های جاری و اساسی دولت شود، حقوق کارمندان دولتی پرداخت شود و پروژه‌های نیمه تمام دولتی به اتمام برسد. در واقع درآمد حاصل از فروش املاک توسط دولت، قرار است دود شود و برود هوا.

تورم در بازار املاک و مستغلات ادامه دارد

قیمت املاک همواره در حال افزایش بوده و آنچه مسلم است، تورم بازار مسکن و املاک همچنان ادامه دارد. محمود اولاد، کارشناس مسکن در همین رابطه به «فراز» گفت: قیمت املاک هرروز در حال افزایش است. آینده بازار مسکن و املاک به شرایط اقتصادی کشور بستگی دارد، اگر شرایط اقتصادی در سال آینده نیز مشابه وضعیت ۱۰ سال اخیر باشد و رکود تورمی گسترده داشته باشیم، تورم در بازار مسکن و املاک نیز هرروز افزایش می‌یابد.
او افزود: در حال حاضر در بازار مسکن تقاضا بالا بوده و عرضه به شدت محدود و کم است. همین امر تورم سنگینی را در بازار مسکن ایجاد کرده است.


بیشتر بخوانید: طرح اهدای «سیم‌کارت مخصوص» به توریست‌ها و زنده شدن «کاپیتولاسیون»


اولاد گفت: فروش ملک و مولدسازی دولت امری اشتباه است. مولدسازی آنچه دولت مطرح می‎ کند نیست. طرح مولدسازی در شرایط اقتصادی کنونی بی معنی است. مولدسازی زمانی درست است که عوامل تولید بهره‌وری بالایی دارند، بیکاری در کشور بسیار کم است و فعالیت‌های اقتصادی مولد هستند. اکنون شرایط کشور به گونه‌ای است که مردم در تابستان برق ندارند، در زمستان گاز. بیکاری گسترده است و سرمایه‌ها از کشور خارج می‌شوند. بهره‌وری در اقتصاد کشور افت کرده است. در این شرایط مولدسازی معنایی ندارد.
او درباره طرح مولدسازی و ضرری که دولت از فروش املاک خواهد داشت، بیان کرد: فروش املاک در شرایط تورمی ضرر است و دولت با این طرح مولدسازی ضرر می‌کند مگر این‌که با درآمد حاصل از مولدسازی فعالیت اقتصادی پرسودی انجام دهد یا اینکه بعد از فروش این املاک، ملک‌های دیگری خریداری کند. اگرچه این اقدام نامش دلالی است و دولت با چنین فعالیتی دلالی کرده است، اما می‌تواند از ضرر جلوگیری کرده و هزینه‌های دولت را پوشش دهد.

معامله به سبک دوران ماقبل تاریخ

در میان مردم این فرضیه مطرح است که اگر ملک خود را بفروشند و آن‌را همزمان با ملکی دیگر جایگزین نکنند، بعد از گذشت چندماه نمی‌توانند همان ملک را خریداری کنند چراکه تورم در املاک و مستقلات به شدت رو به افزایش است و ارزش پول ملی کشور هرروز کاهش می‌یابد. این فرضیه مورد تایید کارشناسان بازار املاک و مسکن است. بسیاری از مردم طی سال‌های گذشته به دلیل فروش ملک و عدم جایگزینی آن با ملکی دیگر به طور همزمان متضرر شده‌اند.

علی نوذرپور، کارشناس بازار مسکن، عمران و شهرسازی در همین رابطه به «فراز» گفت: این فرضیه مردم که اگر ملکی را بفروشند، نمی‌توانند چندماه بعد همان ملک را با پول فروش آن خریداری کنند، به دلیل بی‌ثباتی بازار ارز و تاثیر آن برروی مصالح ساختمانی است. طبیعی است که این شبهه را در میان مردم ایجاد می‌کند که اگر ملک فروخته شود و همزمان تبدیل به ملکی هموزن خود نشود، بعد از مدتی قادر به خرید دوباره آن نخواهند بود.

معامله کالا به کالا در بازار املاک

به گزارش فراز وی افزود: این امر مربوط به شرایط کنونی نیست و بازار املاک و مستغلات در ایران مدت مدیدی است دچار تورم سنگین شده و فروشنده اگر فورا ملکی جایگزین ملک پیشین نکند، ضرر می‌کند. اقتصاد به حدی نامتعادل شده که وارد معامله کالا به کالای املاک شده‌ایم و برگشته‌ایم به دوران ماقبل تاریخ. فقط هم مربوط به بازار املاک نیست، اگر خودرو را بفروشیم نیز باید فورا آن‌را جایگزین کنیم.
نوذرپور در رابطه با کمبود عرضه و فروشنده املاک در بازار گفت: خودداری مردم از فروش املاک موجب تورم می‌شود. زمانی که عرضه کننده‌ای نباشد، قیمت کالا افزایش پیدا می‌کند. مالکان املاک به طور مداوم قیمت‌ها را تغییر می‌دهند. دلال مسکن را می‌خرد متری ۱۰۰ میلیون تومان، به مشتری می‌فروشد متری ۱۱۰ میلیون تومان.

فروش املاک در طرح مولدسازی

نوذرپور دررابطه با ضرر دولت در صورت فروش املاک در طرح مولدسازی نیز به فراز گفت: دولت قصد ندارد به ازای فروش املاک، مجددا ملکی بخرد. بلکه می‌خواهد پول حاصل از فروش املاک را برای هزینه‌های جاری و عمرانی استفاده کند. به همین روی دولت ضرر و زیان را محاسبه نمی‌کند. دولت قصد دارد پول حاصل از مولدسازی را برای حقوق کارمندان و بازنشستگان دولتی هزینه کند، پروژه‌های نیمه تمام خود را به اتمام برساند و اموال را برای پرداخت هزینه‌های جاری به فروش می‌رساند.
رامین مهمانپرست، سخنگوی پیشین وزارت امور خارجه کشورمان، طرح مولدسازی را به معتادی که برای هزینه‌های اعتیادش، اموال خانه‌اش را می‌فروشد تشبیه کرده بود. بر اساس گفته‌های کارشناسان، پول حاصل از فروش اموال دولتی قرار نیست جایگزین شود بلکه قرار است برای هزینه‌های جاری دولت صرف شود.

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

قیمت انواع دستگاه ماینر امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

خاورمیانه و این بار نبرد کریدور‌ها/ چگونه ایران در ۷ محور و کریدور دور خورد؟/ حتی مسیر افغانستان به ترکیه نیز ایران را دور زده است

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت دلار و یورو امروز جمعه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

پشت‌پرده توافق اخیر ارمنستان و آذربایجان

عکس/ تغییر چهره خبرنگار صداوسیما

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس امروز + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

احتمال بازگشت دلار به دامنه ۵۰ هزار تومانی

قیمت All-in-One اپل، MSI و لنوو امروز + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI امروز + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز جمعه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

بن گویر، وزیر امنیت ملی اسرائیل بر اثر سانحه رانندگی مجروح شد

پاسخ معاون رئیسی به انتقادات ارزی قالیباف

فیلم/ فنی‌ترین نوع درست کردن چایی

بازگشت اراک با دو گل تماشایی

تاریخ‌سازی یک دختر ایرانی در دبی

عکس/ شکار یک پلنگ ایرانی

آقای شمسایی، شما امشب مردم را جان به لب کردید!

 پیش‌بینی قیمت دلار فردا ۸ اردیبهشت ۱۴۰۳

پیش بینی بورس فردا شنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۳

حماس با درخواست چین برای برگزاری نشست «آشتی ملی» موافقت کرد

خطر ریزگرد‌های قم بیخ گوش تهران

تصویر همسر ناوالنی بر روی جلد مجله تایم

جمیله علم الهدی: به ایران بیایید و وضعیت زنان را ببینید

ورق در بازار طلا و ارز برگشت؟

ورزشکار زن ایرانی روی جلد مجله معروف؛ ورود به عرصه مد پس از مهاجرت! + عکس

محافظ سابق خاتمی: در سال ۷۵ می‌خواستم هاشمی را ترور کنم

فیلم/ کاخ سفید مسجد شد!

فیلم/ اشکان خطیبی در اروپا: دیگر توانایی کار کردن ندارم

فرونشست زمین در بهارستان پراید را بلعید

کنایه سنگین عبدالناصر همتی به ابراهیم رئیسی

ظن ربودن اعضای بدن شهدای فلسطینی توسط اسرائیل

رکوردشکنی شمس و مولوی در سینمای ایران

عکس/ حضور تک‌تیرانداز‌ها در اطراف دانشگاه‌های بزرگ آمریکا

پاسخ منفی کمیته استیناف به فرجام‌خواهی کاپیتان استقلال

نجات باغ گیاه‌شناسی؛ مال‌باختگان ارتش دوباره سر خط / جنجال ساختمان‌سازی ارتش در حوالی چیتگر

برای تسکین دردهای عضلانی ناشی از ورزش این روش‌ها را امتحان کنید

عکس/ تصویر صمیمانه فرهاد مجیدی و پسرش در امارات

یک سفر تفریحی به ازمیر چقدر آب می‌خورد؟ + جدول

عکس/ استایل جذاب بازیگر نقش افسر مین جانگو در ۵۲ سالگی

ماجرای پرت شدن سعید آقاخانی از کوه

تیم فوتسال افغانستان در یک قدمی صعود به جام جهانی ۲۰۲۴

کلید اولیه نوبت اول کنکور شنبه اعلام می‌شود

خط و نشان محیط زیست و میراث فرهنگی در زمین میانکاله

فیلم/ لحظه‌ هولناک نجات یک کودک از سیلاب در بم

فیلم/ تنها تصاویر به جا مانده از پدر رهبر انقلاب

فیلم/ گلایه‌ دانش آموزانی که به دلیل سیل به کنکور نرسیدند

فیلم/ بغض وزیر اسبق بهداشت برای مهاجرت بهترین شاگردانش از ایران

حضور غافل‌گیر کننده در خانه سیدحسین خمینی

مجازات شدید داوطلبان متخلف در کنکور

مالک متمول استقلال کدام سوپراستار را می‌خرد؟

عکس / صفحه اینستاگرام همسر سابق مهدی قایدی چه شد؟

فیلم/ مونتاژ فونیکس‌های مدیران خودرو در آب

تفاوت جالب میان داوطلبان زن و مرد در کنکور

فیلم/ پارکینگ خودرو‌های، خودروساز کرمانی را آب برد

پیش‌بینی جدید درباره قیمت طلا و سکه در بازار

احتمال بازگشت دلار به دامنه ۵۰ هزار تومانی

جشن تولدی خاص برای بهار نوروزپور همسر امیرعلی نبویان + عکس

تسلیت سید محمد خاتمی به سید حسین خمینی + متن

قیمت مرغ زنده چقدر شد؟

اولین برد سال تراکتور با کنترل از راه دور یحیی؟