تاریخ انتشار: ۰۰:۰۶ - ۱۹ اسفند ۱۴۰۱
نماینده خدابنده در گفت‌وگو با اقتصاد۲۴ مطرح کرد؛

شاکله و ارکان اقتصاد ایران درست کار نمی‌کند/ آدرس غلط ندهیم

سیدالبرز حسینی گفت: بخشی از اقتصاد کشور ما متاثر از مسائل بین‌المللی است و این مسئله کاملاً روشن است. اینکه گفته می‌شود در حوزه اقتصادی می‌خواهیم روی پای خود بایستیم، درست است، اما واقعیت این است که متاثر از تکانه‌های اقتصادی جهانی هستیم و اگر کسی بگوید متاثر از این قضیه نیستیم، آدرس غلط می‌دهد.

اقتصاد ایران

اقتصاد۲۴- زهرا ظهروند: دولت سیزدهم در حالی روی کار آمد که معتقد بود یکی از مشکلات کشور، ناشی از بودجه‌ریزی دولت قبل است. اما بودجه سال ۱۴۰۱ را همین دولت فعلی تنظیم و تدوین کرد و بودجه سال ۱۴۰۲ هم در دولت سیزدهم با توجه به ظرفیت‌ها و منابع کشور نوشته و به مجلس فرستاده شد.

حال این سوال مطرح است که دولت و مجلس فعلی که همسو با یکدیگر هستند و تا قبل از این، از بودجه‌ریزی دولت سابق گله‌مند بودند، حال که تنظیم بودجه در دستان آن‌ها قرار دارد، چرا با واقعیت‌های جامعه، بودجه‌نویسی صورت نمی‌گیرد و اگر دولت خلاف این را می‌گوید، پس چرا روز به روز مشکلات اقتصادی از دوره‌های گذشته، بیشتر شده است؟

سیدالبرز حسینی، نماینده خدابنده در همین خصوص به اقتصاد۲۴ گفت: در بحث بودجه، یک مشکل ساختاری وجود دارد. با توجه به اینکه الگو‌های اقتصادی جلوتر از سیستم بودجه‌ریزی ما هستند، این عدم‌ پیش‌بینی در تحقق‌ها، باعث به وجود آمدن یک ناترازی در انتهای کار شده که این ناترازی باعث عدم‌ تناسب در دخل و خرج کشور می‌شود.

وی افزود: بایستی ساختار اقتصادی کشور هم از درون و هم بیرون یک تناسبی با همدیگر داشته باشند. سال‌ها است شعار می‌دهیم که می‌خواهیم منابع درآمدی کشور را از مسائل نفتی جدا و پایه‌های جدید تامین منابع ایجاد کنیم که بخشی از آن به سمت منابع مالیاتی جدید و بخشی به سمت صادرات غیر از مسائل نفتی برود. هرچند استفاده از نفت و مشتقات آن در درآمد کشور کم شده، اما بخش اعظمی از درآمد منابع ما از صادرات نفت و میعانات گازی است.

عضو کمیسیون عمران مجلس تصریح کرد: بخشی از اقتصاد کشور ما متاثر از مسائل بین‌المللی است و این مسئله کاملاً روشن است. اینکه گفته می‌شود در حوزه اقتصادی می‌خواهیم روی پای خود بایستیم، درست است، اما واقعیت این است که متاثر از تکانه‌های اقتصادی جهانی هستیم و اگر کسی بگوید متاثر از این قضیه نیستیم، آدرس غلط می‌دهد. بنابراین عوامل محیطی روی این موضوع باعث می‌شوند ظروف مرتبط با اقتصاد را نتوانیم به هم وصل کنیم و منجر به کسری‌های ما می‌شود. بخشی از این مسئله به تحریم‌ها برمی‌گردد، به هر حال مناسبات اقتصادی ما با دنیا خیلی ارتباط درستی ندارد و در نتیجه متاثر از مسائل ارزی هستیم.


بیشتر بخوانید: تصویر سرنوشت ساز از اقتصاد ایران در سال ۱۴۰۲


حسینی اظهار داشت: قاعده این نگاه به مسائل ارز باعث می‌شود به یک نقصانی برخورد کنیم و هر تکانه معاملاتی در دنیا باعث می‌شود، ارزش پول ملی کاهش پیدا کند، در نتیجه یک شکاف و فاصله با واقعیت آنچه مدنظر بطن بودجه است، ایجاد می‌شود. از این‌رو، همه این مسائل خود را در افزایش قیمت‌ها نشان می‌دهد. البته برخی هم به مسائل کنترلی برمی‌گردد، از آنجا که در خیلی موارد نتوانسته‌ایم به کنترل قیمت اقلام ورود کنیم و تنظیم‌گری مناسبی داشته باشیم، از این منظر نیز سیستم اقتصاد ما دچار ایراد است.

عضو مجمع نمایندگان استان زنجان گفت: چند وجه قضیه، باعث ناترازی بودجه که بزرگترین لایحه دخل و خرج کشور است، شده است. با توجه به تبصره ۸ تقریباً حدود ۹۰ درصد منابع حاصله از فروش صادرات نفت و مصارف داخلی تحقق پیدا کرده است، اما همچنان در کف جامعه مشکلات عدیده‌ای وجود دارد و افزایش قیمت داشته‌ایم؛ به دلیل اینکه قیمت‌ها آزاد شده بود در حالی که مجلس آن را به درستی تنظیم کرده بود. در حال حاضر فقط بابت هدفمندی یارانه‌ها و بحث گندم و یارانه نان، حدود ۴۰ هزار میلیارد تومان ماهانه پول به بازار داده می‌شود، به دلیل اینکه بودجه تنظیم شود.

وی افزود: الان ۱۵۰ همت بالاتر از رقمی که برای هدفمندی یارانه‌ها بود، هزینه کردیم. این اختلاف بین حوزه مجلس و سازمان برنامه است و نشان می‌دهد یک بخشی از این در لایحه بودجه گذشته بوده که بعداً قانون شده و قبل از آزادسازی قیمت‌ها بوده است. بخشی هم به ساختار اقتصادی ما برمی‌گردد؛ به مسائل مربوط به حوزه کشاورزی که بخش عظیمی از منابع امنیت غذایی ما تامین می‌شود، برمی گردد. یک بخشی به نحوه صادارت ما که بحث قاچاق به شدت به آن آسیب زده است. در واقع این ظروف مرتبط به هم اقتصاد، باعث می‌شود ما در انتها در دخل و خرج با مشکلاتی مواجه شویم.

عضو کمیسیون عمران مجلس تصریح کرد: بخشی هم به توان نظارت دولت برمی‌گردد. این‌طور نمی‌شود گفت که چشمه‌های درآمدی لحاظ شود و مشخصاً منابع از آنجا تامین و خرج شود؛ این سیر تکاملی باعث می‌شود در انتها به مشکلات عدیده‌ای بربخوریم، ضمن اینکه تامین منابع ما با این شرایطی که ارتباط خارجی نداریم و نفت‌مان با یک طریق خاصی به فروش می‌رسد، همچنین با توجه به اینکه منابع برگشتی با یک طریق خاصی در چرخه نظامات بانکی نیست و ارتباطات این مدلی نداریم و به سختی منابع برمی‌گردد، به مشکل خوردیم. مباحث دیگری نیز هستند که همه این‌ها در ساختار سیستم اقتصادی اثر دارند.

حسینی گفت: نهایت این می‌شود که ما یک جا درست کار می‌کنیم، اما جای دیگر خراب می‌شود. تیم اقتصادی دولت باید وقت بگذارد و از ظرفیت دانش فنی حوزه اقتصادی کشور فارغ از مسائل جناحی و سیاسی استفاده کند، چراکه بحث معیشت مردم و گذران توسعه کشور مطرح است. اگر مسائل اقتصادی به سمت مسائل سیاسی برده شود، نتیجه آن گیر افتادن در تله مسائل اقتصادی و کاهش ارزش پول می‌شود و نمی‌توانیم ناترازی را جبران کنیم و هر کدام از این ناخالصی‌ها خود را در یک بازار مثل خودور، ارز، مسکن و... نشان می‌دهد.

وی اظهار داشت: به نظر بنده آقای رئیس جمهور باید یک فکر عاجل بابت استفاده از تمام ظرفیت‌های ساختار اقتصادی کند. یکسری مشکلات اجتماعی نیز بر این مسائل اضافه شده است و یک تورم انتزاعی در کشور وجود دارد. از حیث مسائل بیرونی یک ایران هراسی عظیمی در جهان اتفاق افتاده که همه این مسائل بر نحوه سرمایه‌گذاری تاثیر می‌گذارد؛ بنابراین بسیاری از مسائل بر حوزه اقتصادی تاثیر دارد و فقط بحث بودجه‌بندی کشور نیست. به عنوان نمونه در تبصره ۱۸ بودجه امسال ریالی بابت حوزه اشتغال اتفاق نیفتاده است. اگر قرار است در حوزه اشتغال در همین بستر بودجه ۱۴۰۲ رقمی را در حوزه اشتغال ببریم که پویایی در بحث اشتغال و تولید در کشور به وجود آید، یک بستر آن در تبصره ۱۸ و یک بستر در تبصره ۱۶ است.

حسینی افزود: برای حمایت از تولید باید از تبصره ۱۸ استفاده کنیم که همین ناترازی‌ها باعث می‌شود که تحقق پیدا نکند و بخشی از سرمایه‌گذاران معطل هستند و هر لحظه افزایش قیمت هم داریم، از این‌رو اگر یک نفر بخواهد همین الان سرمایه‌گذاری کند، بعد از گذشت هشت ماه شاید دیگر توجیه اقتصادی را از دست داده باشد و مجدد باید به دنبال آن برود. دولت‌های مختلف همین مدلی بوده‌اند و فقط همین دولت را زیرسوال نبریم. شاکله و ارکان اقتصادی ما درست کار نمی‌کند که الان درگیر این همه ناترازی در همه شمول هستیم. هم ظرفیت نیروی انسانی و هم ظرفیت منابع کشور ما خوب است که با نگاه به حوزه دریا، معدن و زیرساخت حمل و نقلی متوجه می‌شویم که ظرفیت‌های بی‌بدیلی داریم، اما تیم اقتصادی دولت از تمام ظرفیت‌ها استفاده نمی‌کند.

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

قیمت گوشت گوسفند، گوساله و مرغ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز شنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های پارس خودرو امروز + جدول

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت دلار و یورو امروز شنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

دستمزد شهاب حسینی در گناه فرشته لو رفت

رونمایی مصطفی زمانی از همسر عربش/ ناریمان الصالحی کیست؟

معرفی بهترین سریال های کره‌ای

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز شنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت اسپیکر حرفه ای، سینما خانگی + جدول

قیمت سکه پارسیان امروز شنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز یکشنبه ۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

پیش‌بینی قیمت دلار فردا یک‌شنبه ۹ اردیبهشت ۱۴۰۳

بهترین موشک های ایران + مشخصات

عکس/استایل نوجوان‌پسند نانسی عجرم در لس‌آنجلس

قیمت خودرو‌های سایپا امروز شنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

مقصد بعدی فرهاد مجیدی کجاست؟

مراقب تراشه کارت سوخت خود باشید

عکس های زیبای گلاره عباسی در سفر به جنوب

اعلام سقف وام بازنشستگان ۱۴۰۳

اینفوگرافی/فروش کدام املاک شامل مالیات بر عایدی سرمایه نمی‌شود؟

علی مجتهدزاده: حکم اعدام توماج صالحی می‌شکند

آمار خودرو‌های وارداتی دپو شده در گمرک؛ ۵۰ هزار یا ۱۳ هزار؟!

تراکتور کریم باقری را نمی‌خواهد!

رکود مسکن به هسته سخت رسید

۱۸۰۰ سال حبس برای بمب‌گذار استانبول!

پرداخت وام بانکی به دستگاه‌های اجرایی ۶ برابر شد

برنامه عرضه سیمان در بورس کالا

قیمت واقعی مسکن چقدر است؟

عکس/انتقاد مداح معروف از بودجه عجیب نهاد‌های فرهنگی در موضوع حجاب

آپارتمان‌های تهران بدون مشتری ماند + جدول قیمت‌ها

طرح کالابرگ ادامه دارد؟

خبر مهم درباره زمان واریز یارانه نقدی

تیپ متفاوت بازیگر دونگ‌یی به سبک باربی + عکس

تیغ جراحی بر طرح ترافیک تهران

فیلم رقص نعیمه نظام دوست وایرال شد!

فرانسه از فهرست ۱۰ اقتصاد برتر جهان حذف می‌شود؟

خبر‌های جدید برای مشمولان سربازی

بلاتکلیفی افزایش میزان افزایش مستمری بازنشستگان

مافیای خودرو؛ مانع بزرگ واردات خودرو‌های برقی به کشور!

صندوق بازنشستگی کشوری قابل احیا است؟

فیلم/سرنوشت عجیب سه رفیق صمیمی نیما، مهرداد و پژمان پس از ۲۰ سال!

ترس بازار ارز‌های دیجیتال از وقوع این اتفاق

افزایش قیمت قهوه به بالاترین حد در ۱۵ سال اخیر

پای نفت برای صعود قیمت بسته می‌شود؟

عکس/ ترفند محمود احمدی نژاد برای دست ندادن با زنان

جامعه دوپاره با معیار‌های دوگانه؛ فروپاشی اجتماعی نتیجه دوقطبی خودی و غیرخودی

رمزگشایی از علنی شدن اختلاف دولت و مجلس/ آیا پروژه حذف قالیباف از ریاست مجلس کلید خورده است؟

طالبان در سیلاب هم آب را روی سیستان بست؟

سکه‌های جدید بانک مرکزی ناخالصی دارد؟

بهارستان در رقابت اردیبهشتی؛ دورخیز ۴ لیست برای دور دوم انتخابات مجلس دوازدهم

خودنمایی محمدرضا گلزار با خودروی تسلای جدیدش + عکس

سراب آب در دریاچه ارومیه؛ این دریاچه در شهریور دوباره خشک است

روند کاهشی نرخ بیکاری و اشتغال در ایران

فیلم/ موشک ایرانی که قاتل ناو‌های هواپیمابر است

نمودار قیمت آهن آیینه نوسانات بازار

درخواست اعدام برای عاملان تعرض به فوتبالیست نوجوان

وعده تولید خودرو با کدام پول؟

بازار ارز در انتظار مذاکرات هسته‌ای است؟

جنجال عجیب مدال اهدایی یک دختر به علی دایی

فیلم/ پیشگویی ازدواج حال نعیمه نظام دوست را خوب کرد!

سرعت گرفتن خودکشی پزشکان و رزیدنت‌ها

پیش‌بینی قیمت سکه امروز ۹ اردیبهشت ۱۴۰۳

۱۱ سد کشور کاملا پر آب شدند+ جدول

فیلم/ بلای دردناکی که ۴ مرد افغان بر سر یک فوتبالیست نوجوان آوردند!

بی‌تحرکی طلا در بازار جهانی