اقتصاد۲۴- پرتقاضاترین ارزها از سوی مسافران ایرانی برای انجام سفرهای خارجی، دلار، یورو و پوند است، چون همه صرافیها در همه کشورها این ۳ ارز را قبول میکنند. از آنجایی که قیمت ارز در چند سال گذشته جهش زیادی پیدا کرد، قوانین مربوط به ارز مسافرتی نیز مرتب در حال تغییر است.
بر اساس مصوبهای که از سوی بانک مرکزی صادر شد، مسافرانی که میخواهند به خارج از کشور سفر کنند (البته نه هر کشور خارجی) میتوانند مبلغی را به عنوان کمک هزینه سفر دریافت کنند. این کمک هزینه به این شکل است که بانک مرکزی، ارز را با قیمتی کمتر از قیمت بازار ارائه میکند. این مبلغ تنها یکبار در سال به افراد تعلق میگیرد.
عرضه ارز مسافرتی در فرودگاهها از سوم اسفند ماه آغاز شده و مسافرانی که به صورت هوایی و یا زمینی از کشور خارج میشوند، پس از عبور از گیت گذرنامه میتوانند این ارز را دریافت کنند.
با نزدیک شدن به روزهای پایانی سال و اوج گرفتن سفرهای خارجی، بسیاری از افراد دغدغه خرید ارز برای مسافرت خارجی خود را دارند و همین موضوع باعث شده بانک مرکزی برای تامین نیاز این افراد در فرودگاهها و مرزهای زمینی کشور هم امکانات جدیدی را فراهم کند تا مسافران بتوانند بدون دردسر ارز مورد نیاز خود را خریداری کنند و سپس عازم سفر شوند.
هر فرد ایرانی با سن قانونی بیشتر از ۵ سال که در داخل کشور سکونت داشته باشد، یک بار در سال مشمول دریافت سهمیه ارز مسافرتی است. عرضه ارز مسافرتی در فرودگاهها، صرافیهای مورد تایید بانک مرکزی و شعبههای ارزی برخی بانکها صورت میگیرد، آن دسته از مسافران که زمان کافی برای مراجعه به صرافی پیش از سفر ندارند برای دریافت ارز مسافرتی خود میتوانند پس از عبور از گیت گذرنامه از باجه بانک ملی و یا خودپردازهای ویژهای که در فرودگاهها و پایانههای مرزی تعبیه شده، سهمیه ارز مسافرتی خود را دریافت کنند.
در همین رابطه بانک ملی ایران تاکید دارد مشتریان و متقاضیان واجد شرایط دریافت ارز مسافری باید پیش از انجام سفر و زمان دریافت ارز، حواله ارزی مورد نظر خود را دریافت کنند.
مشتریان و متقاضیان واجد شرایط دریافت ارز مسافری که قصد سفر به خارج از کشور را دارند، باید برای اخذ حواله خود به صورت حضوری به شعب ارزی بانک مراجعه کنند.
بیشتر بخوانید: پلتفرمهای ارتباطی بانک ملی در خدمت تسهیل خدمات و توسعه ارتباطات مردمی
دریافت ارز توسط مشتریان در باجههای ارزی بانک (پس از باجه کنترل گذرنامه) مستقر در فرودگاههای بین المللی منوط به دریافت حواله ارزی پیش از مراجعه به باجههای مذکور است.
بدیهی است مشتریان پس از صدور حواله ارز مسافری میتوانند مبلغ ارز مورد نظر را در زمان خروج از مرزهای هوایی کشور و با مراجعه به باجههای ارزی بانک ملی ایران که در فرودگاههای بین المللی کشور مستقر هستند، دریافت کنند.
لازم به ذکر است، در حال حاضر مبلغ قابل پرداخت ارز مسافرتی حداکثر ۵۰۰ دلار آمریکا است و فروش ارز به افراد با سن قانونی کمتر از ۵ سال و ایرانیان مقیم خارج از کشور انجام نمیشود.
ضروری است مشتریان جهت دریافت حواله ارز مسافرتی خود تنها به شعب ارزی این بانک مراجعه کنند.
برای دریافت ارز مسافرتی از طریق بانکها و صرافیهای مجاز باید برخی مدارک هویتی و مدارک سفر را همراه خود داشته باشید. همچنین برای دریافت ارز مسافرتی به مقصد برخی کشورها، در گذرنامه مسافر باید حتما ویزا هم درج شده باشد.
پیرو دستورالعمل اداره سیاستها و مقررات ارزی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، دستورالعمل فروش ارز مسافرتی هوایی توسط بانک ملی ایران به شعب ارزی آن ابلاغ شد.
بر اساس این دستورالعمل، در حال حاضر مبلغ قابل پرداخت ارز مسافرتی حداکثر ۵۰۰ دلار آمریکا است و شعب ارزی پس از دریافت و کنترل مدارک مورد نیاز شامل اصل گذرنامه، بلیت هوایی اعم از یکسره یا دوسره (کاغذی یا الکترونیکی)، رسید پرداخت عوارض خروج از کشور پس از ثبت اطلاعات در سامانه نظارت ارز (سنا) با انتخاب سرفصل ارز مسافرتی هوایی (غیر از عمره مفرده و عتبات عالیات) و اخذ شماره پیگیری از سامانه یاد شده از طریق سامانه ارزی ملی (سام) نسبت به فروش ارز اقدام میکنند.
اطلاعات فروش ارز در دو نسخه تحت عنوان رسید مشتری و رسید بانک چاپ میشود و سپس مشتری میتواند همراه این رسید (حواله ارزی) با مراجعه به باجههای بانک (پس از باجه کنترل گذرنامه) مستقر در فرودگاههای بین المللی نسبت به دریافت ارز خود اقدام کنند.
فروش ارز به افراد با سن قانونی کمتر از ۵ سال و ایرانیان مقیم خارج از کشور مجاز نیست و فروش ارز مسافرتی حداکثر از هفت روز کاری قبل از تاریخ پرواز مندرج در بلیت مسافران امکان پذیر است.
در حال حاضر فروش ارز به مسافرانی که از طریق فرودگاههای امام خمینی (ره)، اصفهان، شیراز، مشهد، تبریز، ارومیه و اهواز به خارج از کشور سفر میکنند، امکان پذیر است.
فروش ارز مسافرتی زمینی، ریلی، دریایی، نحوه ثبت اطلاعات افراد زیر ۱۸ سال در سامانه نظارت ارز (سنا) و همچنین شیوه فروش ارز از طریق پیام رسان بله پس از بررسیهای لازم متعاقبا اعلام خواهد شد.