تاریخ انتشار: ۱۰:۱۵ - ۱۹ اسفند ۱۴۰۱
از نقشه دولت برای اقتصاد ایران در سال ۱۴۰۲ چه می‌دانیم؟

بودجه سال ۱۴۰۲، برنامه‌ای برای محقق نشدن!

با توجه به اینکه سرنوشت برجام مشخص نیست، ایران همچنان در فهرست سیاه اف‌ای تی اف باقی مانده و بانک‌ها با ما همکاری نمی‌کنند و حتی گمانه زنی‌هایی از بدهی نفتی چین به دولت حکایت دارد، مشخص نیست که اساسا چه میزان از این درآمد نفتی در سال آینده قابل تحقق است

بودجه سال ۱۴۰۲

اقتصاد۲۴- در سال‌های پایانی دولت روحانی و از زمانی که مجلس فعلی کار خود را آغاز کرد، یکی از اصلی‌ترین چالش‌هایی که برای مدتی طولانی از سوی نمایندگان مجلس مطرح می‌شد، لزوم اصلاحات ساختاری در بودجه نویسی سالانه کشور بود. نمایندگان مجلس معتقد بودند که با اصلاح نشدن ساختار‌ها برای دورانی طولانی، باعث شده بودجه از مسیر اصلی خود فاصله بگیرد و از این رو خواسته ایجاد اصلاحات ساختاری را مطرح می‌کردند. با آغاز به کار دولت سیزدهم و با توجه به همراهی دو قوه در سیاست‌های کلان به نظر می‌رسید که مقدمات این اصلاحات ساختاری فراهم خواهد شد، اما آنچه که تاکنون رخ داده، فاصله چندانی با نمونه‌های سال‌های قبل ندارد.

بودجه ۱۴۰۲ با چند هفته تاخیر به مجلس ارسال شد. در واقع آن طور که از صحبت‌های قالیباف – رییس مجلس شورای اسلامی – و برخی دیگر از نمایندگان به گوش می‌رسید، مجلس خواهان آن بود که ابتدا برنامه هفتم توسعه را نهایی کند و سپس به سراغ بودجه برود. استدلال نمایندگان نیز این بود که برنامه ششم توسعه یک سال تمدید شده و دیگر از نظر قانونی امکان تمدید دوباره آن وجود ندارد و از سوی دیگر با توجه به اینکه یک قانون بالادستی به شمار می‌رود، نمی‌توان بودجه سالانه را بدون توجه به برنامه پنج ساله بست.
با این وجود، اما دولت اصرار کرد که، چون سیاست‌های کلی برنامه را دیر تحویل گرفته، امکان رساندن آن را ندارد و ابتدا اعلام کرد که در پایان دی، سپس پایان بهمن برنامه هفتم را تحویل خواهد داد، اما در نهایت با رسیدن به روز‌های پایانی سال، هیچ خبری از برنامه هفتم نیست.

صرف نظر از آن، مجلس در هفته‌های گذشته بررسی بودجه را آغاز کرده و هرچند تلاش کرده تغییرات کلانی در آن اعمال نکند، اما همچنان اختلافات میان دو قوه باقی است. حتی اگر مجلس تمام پیشنهادات دولت را تصویب کند نیز همچنان بحث بر سر این است که اساسا چه میزان بودجه پیشنهادی محقق خواهد شد؟ با توجه به اینکه بودجه‌های سال‌های اخیر با کسری‌های قابل توجه مواجه شده‌اند و بسیاری از کارشناسان یکی از علل اصلی تورم در ایران را در همین موضوع می‌بینند، باید دید که این بلندپروازی‌های انجام شده، اساسا چه قدر امکان تحقق دارند؟ این در حالی است که دولت در سال جاری اساسا کسری بودجه را نپذیرفته و پس از برخی آمار‌های منتشر شده، رسما اعلام کرده که هزینه‌ها جبران شده و کسری در کار نیست، هرچند واقعیت‌ها چیز دیگری را می‌گویند.

اصلاحات ساختاری در دستورکار نیست

اگر بودجه را در سطح کلان، مجموعه‌ای از هزینه‌ها و درآمد‌های دولت بدانیم، آنچه که برای سال آینده پیشبینی شده در هر دو بخش با ابهام مواجه است.
در بخش هزینه‌ها، دولت عملا برای کاهش فشار بار از روی شانه‌های خود با محدودیت‌های جدی مواجه است. هر سال بخش مهمی از بودجه کشور صرف حقوق کارمندان، کارکنان و بازنشستگانی می‌شود که دولت تعهد دارد در هر ماه به آن‌ها حقوق بدهد. دولت بزرگ در اقتصاد ایران باعث شده چند میلیون نفر کارمند و بازنشسته بدون بودجه عمومی دولت اساسا توان زندگی نداشته باشند و با توجه به اینکه اصلاحات ساختاری نیز در دستور کار نیست، فرقی نمی‌کند که چه کسی سکان‌دار دولت باشد، زیرا راهی برای فرار از این هزینه‌های جاری ندارد.

در همین بخش نیز نارضایتی‌ها گسترده است. برای مثال در بودجه سال آینده پیشبینی شده که میزان حقوق تنها ۲۰ درصد افزایش پیدا کند، این در حالی است که تورم فعلی بر اساس آمار رسمی مرکز آمار به بیش از ۴۷ درصد رسیده و این یعنی اگر هیچ اتفاق دیگری نیز رخ ندهد، حقوق بگیران ثابت بخش مهمی از قدرت خرید خود را در سال آینده تحت تاثیر تورم از دست خواهند داد. بحران در صندوق‌های بازنشستگی، بدهی دولت به تامین اجتماعی و بانک‌ها و ناترازی در این بخش نیز تنها گوشه‌ای از مشکلاتی است که اقتصاد ایران در حوزه هزینه‌های جاری دارد.

بودجه عمرانی قربانی هزینه‌های اضافی

از سوی دیگر بر اساس سنتی نامشخص دولت هر سال در بودجه به نهاد‌های مختلف فرهنگی، عقیدتی و سیاسی نیز بودجه می‌دهد. از بودجه چند هزار میلیارد تومانی صدا و سیما گرفته تا بودجه نهاد‌های غیرانتفاعی و فرهنگی، هر سال این سوال را به وجود می‌آورد که چرا این نهاد‌ها باید از بیت المال کشور پول بگیرند و هزینه دستگاه‌هایی که بسیاری از آن‌ها جناحی و به نفع گروه‌هایی خاص موضع می‌گیرند چرا باید از جیب همه مردم پرداخت شود؟


بیشتر بخوانید: نقش اوپک در بازار انرژی کمرنگ شده است/ ایران بدون رفع تحریم‌ها نمی‌تواند بازیگر مهمی در اوپک باشد


چنین شرایطی باعث شده که در محدودیت‌های مالی قربانی اصلی، بودجه عمرانی باشد و عدم توجه به زیرساخت‌ها، مقدمات توسعه اقتصادی را برای سال‌هایی طولانی در اقتصاد ایران به دست فراموشی بسپرد. اگر به این هزینه‌ها، یارانه‌های نقدی و غیرنقدی، یارانه‌های پنهان و تبصره‌هایی که به مسائلی، چون رونق ازدواج، فرزندآوری یا اشتغال‌زایی توجه دارد را نیز اضافه کنیم، مشخص می‌شود که دولت حتی در صورت تحقق تمام درآمد‌های خود نیز با چالش‌های جدی مواجه است.

فروش مبهم نفت

در بخش درآمد، اما چالش‌های بیشتر است. یکی از اصلی‌ترین درآمد‌های دولت‌های مختلف در ایران به فروش نفت اختصاص دارد. یکی از نمایندگان مجلس درباره اعداد پیشبینی شده در سال آینده گفته: رقمی که دولت برای صادرات نفت، گاز و میعانات در لایحه بودجه سال آتی درنظر گرفته است حدود ۶۰۰ هزار میلیارد تومان است که محقق خواهد شد. اینکه ارقام مختلفی برای فروش روزانه نفت مطرح می‌شود مثلا روزانه یک میلیون و ۴۰۰ هزار بشکه یا فروش روزانه یک میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه، صرفا عدد است.

اینکه دولت چه میزان نفت در روز می‌فروشد، با توجه به شرایط تحریمی عملا پاسخی نامشخص دارد. هرچند مسئولان دولت در ماه‌های گذشته بار‌ها تاکید کرده‌اند که درآمد نفتی ایران به شدت افزایش یافته، اما با توجه به اینکه عدد و رقمی در این زمینه منتشر نشده، تحلیل آن را دشوار می‌کند. با توجه به اینکه سرنوشت برجام مشخص نیست، ایران همچنان در فهرست سیاه اف‌ای تی اف باقی مانده و بانک‌ها با ما همکاری نمی‌کنند و از سوی دیگر بدهی ایران از کره جنوبی هنوز تسویه نشده و حتی گمانه زنی‌هایی از بدهی نفتی چین به دولت حکایت دارد، مشخص نیست که اساسا چه میزان از این درآمد نفتی در سال آینده قابل تحقق است و چگونه این پول به بودجه کشور اضافه خواهد شد.

فشار مالیاتی و چشم انداز ناروشن

یکی دیگر از منابع اصلی درآمدی دولت، مالیات‌های مستقیم و غیر مستقیم هستند. در تحلیل‌های مختلف اعداد متفاوتی از میزان افزایش درآمد مالیاتی در سال آینده مطرح شده، اما به نظر می‌رسد که در نهایت میزان این رقم احتمالا بیش از ۵۰ درصد خواهد بود. هرچند بحث‌هایی درباره مالیات بر عایدی سرمایه یا مالیات از خودرو و خانه‌های لوکس، می‌تواند به افزایش مالیات منجر شود، اما در نهایت بخش مهمی از مالیات را باید درآمد‌ها پوشش دهند.

در چنین چارچوبی این نگرانی وجود دارد که با توجه سختی‌هایی که تولیدکنندگان در سال‌های اخیر کشیده‌اند و روند جدی خروج سرمایه از کشور، آیا این فشار جدید مالیاتی به نفع اقتصاد ایران خواهد بود یا ضرر آن؟ هرچند دولت تاکید دارد که درآمد‌های مالیاتی قابل تحقق هستند، اما در میان فعالان اقتصادی، لزوما این نظر دیده نمی‌شود.

میدان‌داری کسری بودجه

مولدسازی یا فروش اموال مازاد دولت، خصوصی‌سازی و عرضه سهام دولت در بورس، انتشار و فروش اوراق دولتی و درآمد از محل صادرات غیرنفتی نیز بخش دیگری از درآمد‌های اصلی دولت در سال آینده را تشکیل خواهند داد. درآمد‌هایی که در سال‌های اخیر بسیاری از آن‌ها در مسیر محقق شدن با دشواری‌هایی بزرگ مواجه بوده‌اند و جابجایی در منابع هر یک از آن در نهایت به خلق کسری بودجه‌های کلان منجر شده است.

اینکه دولت اصرار بر نبود کسری بودجه داشته باشد، اما عملکرد اقتصاد ایران چیز دیگری را به رخ بکشد، نشان از آن دارد که مانند بسیاری از دیگر مسائل، ابتدا باید تصمیم گیران به این جمع بندی برسند که مشکلی وجود دارد و سپس به فکر اصلاح آن باشند، موضوعی که باید دید آیا در زمان اجرای بودجه ۱۴۰۲ به آن خواهند رسید یا باز هم قوای مقننه و مجریه ایران، بودجه‌هایی را برای عملیاتی نشدن طراحی و تصویب می‌کنند.

منبع: فرازدیلی
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت سکه و طلا امروز سه‌شنبه ۸ خرداد ۱۴۰۳ + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت روز روغن خوراکی + جدول

قیمت انواع خودرو‌های مزدا ۳، بسترن و کاپرا گروه بهمن امروز

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های بنز در بازار ایران امروز + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز سه‌شنبه ۸ خرداد ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع گوشی موبایل سامسونگ، شیائومی و نوکیا + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز سه‌شنبه ۸ خرداد ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ لنوو + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ایسر امروز + جدول

قیمت دلار و یورو امروز سه‌شنبه ۸ خرداد ۱۴۰۳ + جدول

فیلم/ خط و نشان احمدی‌نژاد برای شورای نگهبان

راه اندازی بازار ارز توافقی؛ دولت بالاخره دلار بازار آزاد را به رسمیت شناخت؟/ توجه بازار ارز به انتخابات آمریکا بیشتر از انتخابات ایران است

قیمت سکه و طلا امروز چهارشنبه ۹ خرداد ۱۴۰۳ + جدول

فیلم/ نظر تند شهید سلیمانی درباره سعید جلیلی

دوج کوین چیست؟/ همه چیز‌هایی که باید درباره این ارز دیجیتال بدانید

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

حزب اتحاد با کدام گزینه‌ها می‌آید؟

عکس/حضور سیدحسن خمینی و همسرش در خانه ابراهیم رئیسی

اخراج گروه رسانه‌ای بعثه ایران از عربستان سعودی

فرار سرمایه از بازار‌های مولد در سایه سیاست انقباضی بانک مرکزی

فیلم/جلسۀ پارلمان فرانسه بخاطر پرچم فلسطین تعلیق شد

قیمت طلا خیز برداشت

با چقدر پول می‌توان در سمنان خانه خرید؟ + جدول

عقبگرد سکه از کانال ۴۱ میلیون؟

فیلم/سقوط جنگنده اف-‌۳۵ آمریکایی در نیومکزیکو

موج بعدی بازار ارز نزولی است؟

بازیگر نقش محمدرضا پهلوی در سریال نتفلیکس همه را شوکه کرد + عکس

نوسان الاکلنگ قیمت سکه بین دو کانال

فیلم/انتقاد تند مجری تلویزیون از رفتار دوگانه رئیس بانک مرکزی

معرفی جنگنده F۱۶ فایتینگ فالکون؛ زیبا و بی رحم

قیمت میلگرد امروز ۹ خرداد ۱۴۰۳+ جدول

فیلم/ پناهیان: نامزدهای ریاست جمهوری آماده شهادت باشند

تخلف نجومی شهرسازی در شهرداری تهران؛ هتل ۲۵هزار میلیاردتومانی با هزینه‌ای ۲برابر بودجه عمرانی

زمانی که خودرو ترمز برید چه کار کنیم؟

پیچ سخت دیپلماسی در خرداد؛ احتمال صدور قطعنامه ضدایرانی در نشست شورای حکام

مانور کاذب تندرو‌ها با آرای دو رقمی؛ بررسی آرای انتخابات هیئت رئیسه مجلس

استوری دردناک عمو پورنگ در مورد مادرش + عکس

قیمت خدمات تجاری در ژاپن سرعت گرفت

ادامه گمانه‌زنی‌ها از حضور چهره‌های سیاسی؛ تحرکات داغ در آستانه انتخابات ریاست‌جمهوری

فیلم بامزه از عصبانیت دختر محسن کیایی بخاطر دیر آمدن پدرش

قیمت انواع لپ تاپ ایسر + جدول

محدودیت‌ ترافیکی جاده‌ها در تعطیلات آخر هفته

قیمت گوشی سامسونگ، شیائومی و نوکیا + جدول

قیمت خودرو‌های بنز در بازار ایران امروز

آغاز پرداخت معوقات فروردین ماه بازنشستگان

ورق در بورس برگشت

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

خبر خوش دولت برای معلمان بازنشسته سال ۱۴۰۰

قیمت خودرو‌های سایپا + جدول

قیمت جهانی نفت همچنان می‌تازد

قیمت خودرو‌های ایران خودرو + جدول

قیمت سکه پارسیان + جدول

پشت پرده آرای نامزدهای انتخابات هیات رئیسه مجلس

قیمت سکه و طلا + جدول

امکان آزادی امیر تتلو از زندان چقدر است؟

قیمت بیت کوین و رمزارز‌ها + جدول

قیمت دلار، یورو و سایر ارز‌ها + جدول

وضعیت آلودگی هوای تهران در ۹ خرداد ۱۴۰۳

پیش‌بینی بازار‌های ارز، بورس و مسکن تا انتخابات ۸ تیر/ مناظره ترامپ و بایدن یک روز پیش از انتخابات ایران، تاثیرگذار خواهد بود؟

صفحه اول روزنامه‌های اقتصادی امروز

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

صفحه اول روزنامه‌های ورزشی امروز

وضعیت هواشناسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

پیش بینی بورس امروز ۹ خرداد ۱۴۰۳