تاریخ انتشار: ۱۰:۴۸ - ۲۴ اسفند ۱۴۰۱

نگاه ملی؛ حلقه مفقوده در مسیر توسعه مناطق آزاد

یک کارشناس مناطق آزاد با بیان اینکه نگاه ملی حلقه مفقوده در مسیر پیشرفت مناطق آزاد است، گفت: وجود یک سیاست واحد و ملی هرگز مانع‌الجمع با سیاست‌های محلی و حزبی نیست.

توسعه مناطق آزاد

اقتصاد۲۴- مهدی قنبر نوشت: مناطق آزاد در یک تعریف یک‌خطی، منطقه محدود و حراست شده بندری و غیربندری است که از برخی مقررات کشور تبعیت نمی‌کند و از مزایایی نظیر معافیت‌های مالیاتی، بخشودگی سود و عوارض گمرکی بهره‌مند و از تشریفات زائد ارزی، اداری و مقررات دست و پاگیر تهی به دور است و همچنین به دلیل سهولت و تسریع در فرآیند‌های صادرات و واردات نقش مهمی در اقتصاد ایفا می‌کند تا بتواند با جذب سرمایه‌گذاری خارجی و داخلی و انتقال فناوری‌های نوین، به توسعه سرزمین اصلی کمک کند.

این روزنامه نگار در ادامه نوشت: برای ارزیابی وضعیت مناطق آزاد باید به این سوال جواب داد؛ چه زمانی منطقه آزاد با همه امتیازاتش برای ارزآوری، می‌تواند به یک عنصر مخرب و آسیب‌زا و حتی باطل تبدیل شود؟

بدون شک مدیریت در شکل کلان و خُرد آن و شیوه اتخاذ تصمیمات اگر براساس خِرد جمعی و با در نظر گرفتن مصالح مهم و محوری کشور و نگاه ملی صورت گیرد، قادر خواهد بود مناطق آزاد را به سمت پیشرفت و نیل به اهداف اولیه‌اش سوق دهد؛ اما اگر این مسیر ملی دیده نشود، آسیب‌پذیر و ناکارآمد بوده و نتایجی به‌مراتب جبران‌ناپذیر برای اقتصاد کشور خواهد داشت.

زمانی که ماهیت وجودی منطقه آزاد از درون تهی شود و دستخوش نگرش‌ها، گرایش‌های فردی، حزبی، گروهی، نگاه‌های محلی و نیز بازی‌های انتخاباتی گردد، تمامی داشته‌ها و اولویت‌های آن در بازار سهم‌خواهی‌ها به حراج رفته و دیگر جایی برای تصمیمات ملی باقی نمی‌گذارد. در چنین محفلی دیگر هیچ تصمیم ملی محقق نمی‌شود؛ تصمیمات خُرد و جزئی‌نگری، تمام اهداف ملی و کلان یک کشور را به سطحی‌ترین شکل تقلیل می‌دهد و دیگر نمی‌توان از یک مدیریت محلی توقع درک از شرایط ملی را داشت.

تشتت عقیده، نگاه و عدم ثبات در قوانین و تصمیم‌گیری‌ها، آفت سیاست محلی، حزبی و انتخاباتی است که سبب می‌گردد سرمایه‌گذار خارجی و داخلی که به امید ثبات سیاست‌های ملی، مالیاتی و... پا به عرصه تولید و صادرات به مناطق آزاد گذاشته، منطقه را از سرمایه‌اش تهی کرده و عطای ارزآوری را به دلیل تصمیمات خلق‌الساعه مدیران به لقایش ببخشد و در چنین شرایطی مناطق آزاد تنها به دروازه‌هایی بزرگ برای واردات محصولات خارجی و خروج ارز تبدیل می‌شود که نظام اقتصادی کشور را متزلزل می‌کند.


بیشتر بخوانید: کلید جذب سرمایه گذاران خارجی به مناطق آزاد در دست وزارت امور خارجه


با نگاهی اجمالی به مناطق آزاد موفق دنیا مانند «شانگهای» و «جبل‌علی»، می‌توان اهمیت ثبات مدیریت و عدم سهم‌خواهی و ضرورت رویکرد ملی را در موفقیت‌های آن‌ها دید؛ اما تا زمانی که آتش جنگ قدرت‌های محلی، حزبی و انتخاباتی در مناطق آزاد زبانه بکشد و هر نماینده مجلس، مدیر محلی و دولتی از آن به‌عنوان فرصت و سکوی پرتاب خود برای موفقیت استفاده نماید، هرگز تصمیمات بلندمدت برای رشد و جایگاه مناطق گرفته نمی‌شود و پروژه‌ها و تصمیمات مقطعی در آن اتخاذ می‌شود و بدون حصول نتیجه نیز رها می‌گردد. مدیران جدید نیز پیگیر طرح‌های پیشنهادی و یا اجرا شده و نشده مدیران قبلی نیستند و در پی اجرای طرح‌های جدید و اثبات خودشان هستند. در چنین شرایطی حتی طرح‌ها و پروژه‌های ملی نیز با نگاه محلی اجرا، مدیریت و یا رها می‌شوند.

زمانی همه ایرانیان می‌توانند از مواهب مناطق آزادشان برخوردار شوند که پروژه‌های ملی در مناطق همچون «پل خلیج‌فارس» با اثرگذاری مهم و ملی‌اش در اقتصاد و سیاست کلان کشور با نگاه‌های محلی و یا فشار‌های سیاسی نزدیک به یک‌دهه به حال خود رها نشود؛ پلی که هزینه‌اش به‌مراتب کمتر و کاربردی‌تر از پل روگذر صدر تهران بوده که در هر دوره‌های قبل بی‌دلیل رها شده بود و اکنون به لطف حضور یک مدیر در راس سازمان منطقه آزاد قشم و با داشتن نگاه ملی، پس از سال‌ها مجددا عملیات اجرایی احداث این پل استراتژیک از سر گرفته شد؛ اما چه کسی پاسخگوی ضرر‌ها و خسران چندین ساله است؟

زمانی ایرانیان تاثیر مثبت مناطق آزاد را در زندگی‌شان می‌بینند که خطوط ریلی و ترانزیتی کریدور شمال-‌جنوب به دست دعوا‌های محلی و تغییرات اسامی نیفتد. کریدوری که می‌تواند شاهراه حیاتی شمال و دریای خزر تا هند و چین باشد و دو منطقه آزاد ما یعنی انزلی و چابهار یا حتی بندرعباس را نیز متحول کند؛ اما اگر کشور‌های شمالی حاشیه خزر، قفقاز و روسیه که یک‌سوی این خط ریلی هستند، دریابند که چند کیلومتر باقی مانده این خط ریلی هنوز درگیر دعوا‌های محلی مسیر آستارا به رشت یا کاسپین به رشت و یا تغییر نام منطقه آزاد انزلی به گیلان است، بی‌شک نسبت به مدیریت ملی کشورمان ناامید شده و ترجیح می‌دهند مسائل مهم و شاهرگ حیاتی‌شان را به دست گروهی با نگاهی کوچک و محلی ندهند و آن را با تغییر مسیر، از راهی مطمئن‌تر و باثبات سیاسی بیشتری عبور دهند.

دعوا‌هایی که امروز کار را تا مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز کشانده است. متاسفانه این نگاه محدود و قشری سبب متضرر شدن کشور خواهد شد.

بندر شهید بهشتی در منطقه آزاد چابهار به دلیل موقعیت جغرافیایی‌اش در ساحل دریای عمان و اقیانوس هند، با وجود معافیت از تحریم‌های آمریکا و اروپا می‌توانست بستری مناسب برای طرح‌های بخش خصوصی، توسعه کسب‌وکار‌های بندری و ایجاد اشتغال پایدار و نیز دسترسی آسان و کم‌هزینه کشور‌هایی همچون افغانستان برای محصولات هندی به همراه داشته باشد؛ ولی با همه این امکانات، حجم تخلیه بار از بنادر شهید بهشتی و شهید کلانتری در چابهار برای این منظور آن‌قدر ناچیز بود که نتوانست هرگز از معافیت‌های تحریمی استفاده کند. فرصت استثنایی که براساس قرارداد میان ایران، افغانستان و هند دست داد تا این منطقه محروم به‌عنوان قطب ترانزیتی منطقه و جهان مطرح شود.

تحریم‌های بین‌المللی به دلیل ورود کشور ثالث یعنی هند برداشته شد، اما روند ساخت اسکلت‌ها قرار بود توسط هندی‌ها انجام شود و به علت نبود عزم جدی از طرف ایرانی، ایجاد زیرساخت‌های بندری، ریلی و جاده‌ای میسر نشد و یا آن‌قدر کُند پیش رفت تا طرف هندی به دلیل عدم تعهدات و خلف‌وعده‌ها، این پروژه ملی و بین‌المللی را رها کرد! حتی بیم آن هم می‌رود تا با این فرصت‌سوزی، هند با بهره‌گیری از «بندر گوادر» پاکستان بتواند محصولاتش را به افغانستان صادر کند. درنهایت هم هزینه و زیرساخت ایران در بندر چابهار همچنان باد که نه، آب بخورد و مستهلک شود! این امر را نیز باید در نبود سیاستگذاری همسان با نگاه ملی و عدم‌ثبات مدیرتی جستجو کرد.

سالیان سال مهم‌ترین مرز ترانزیتی کشور به اروپا، منطقه آزاد ماکو و مرز بازرگان بوده است؛ مسیری که به دلیل قرار گرفتن در یک دره باریک و قدیمی، همواره شاهد ترافیک سنگین کامیون‌هایی است که باید روز‌ها در نوبت بمانند تا وارد یا خارج از شوند. قرار بود تا در تحقق یک نگاه ملی برای تسهیل این مشکلات، شرایطی برای راه‌اندازی مجموعه‌های لجستیکی در پسکرانه مرز بازرگان ایجاد شود تا تسهیلات حمل‌ونقل، توسعه مجموعه انبار‌ها و نوبت‌دهی‌ها برای تحویل و ترخیص در آن ایجاد و تردد‌ها سامان‌دهی گردد، اما به‌جز بخش اندکی، هیچ‌یک از آن موارد به انجام نرسید.

همچنین قرار بود تا در نگاهی کلان طی گفت‌وگویی میان وزرای خارجه کشور‌های ایران و ترکیه، منطقه و مرزی جایگزین در جهت تردد آسان و سریع‌تر مرسولات، ترخیص و امور گمرکی نیز در نظر گرفته شود که این اقدام نیز در طول سال‌ها به باد فراموشی سپرده شد و در نهایت شاهد همان تردد‌ها و صف‌های طولانی هستیم. بی‌شک با چنین سهم دوراندیشی مسئولین اقتصادی و سیاسی و سوء‌مدیریت‌ها، نباید به این زودی‌ها هیچ انتظاری در بالا رفتن سهم مبادلات مرزی کشورمان با ترکیه داشته باشیم.

موارد تصمیم‌گیری‌های محلی در مناطق آزاد مثنوی هفتاد من کاغذی است که با رقابت‌های حزبی و مطالبات نمایندگان از دولت‌ها آغاز و در بازی‌های سیاسی و مدیریتی ادامه پیدا می‌کند. در این میان پروژه‌های ملی مغفول واقع می‌شوند، یا روی کاغذ می‌مانند و یا به امان خدا رها می‌شوند. درحالی که پروژه‌های ملی در مناطق آزاد قادر خواهند بود مشکلات اقتصادی کشور، منطقه و چند کشور همسایه را مرتفع نمایند؛ اما همه آن‌ها با وجود موقعیت‌های سوق‌الجیشی‌شان هیچ کارایی ندارند.

از این‌رو باید گفت «نگاه ملی» امروز حلقه مفقوده در مسیر پیشرفت مناطق آزاد است. وجود یک سیاست واحد و ملی هرگز مانع‌الجمع با سیاست‌های محلی و حزبی نیست، بلکه به‌عنوان سیاست و سند بالادستی می‌تواند پیشرفت را برای مشاغل و کسب‌وکار‌های محلی سامان دهد. در چنین شرایطی همه افراد در کشور و مناطق از مواهب آن بهره‌مند خواهند شد؛ اما اختلافات محلی، انتخاباتی و حزبی همواره به منافع ملی و مناطق آزاد آسیب می‌رساند.

منبع: پایگاه خبری صبح تازه

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
برچسب منتخب
# مناطق آزاد

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ پوستر پرسپولیس برای دیدار با سپاهان

عکس/ پرسپولیس چند بار قهرمان سوپرجام شد؟

عکس/ پوستر AFC برای مسابقه سوپرجام بین پرسپولیس و سپاهان

عکس/ نورا هاشمی با لباس محلی در قشم

عکس/ ترکیب پرسپولیس مقابل سپاهان

عکس/ کاریکاتور کریم باقری در دستان بانوی هوادار پرسپولیس

عکس/ شبنم قلی خانی و مستانه مهاجر در دبی

عکس/ حضور خبرنگاران در محل دیدار پزشکیان و پوتین

اینفوگرافی/ تفاوت شکست خوردن با بازنده بودن

تصویری از ایلان ماسک و جف بزوس ۲۰ سال پیش

تورم دلاری به بازار دستگاه‌های فلزیاب رسید/ افزایش ۱۰۰ درصدی جویندگان گنج در ۷ سال گذشته

عکس/ نماز خواندن هیات همراه پزشکیان در کاخ کرملین

عکس‌های تولد ۲۴ سالگی باران خانم سریال گردن‌زنی

استوری معنادار معاون سابق پرسپولیس علیه درویش

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ چهره متفاوت آتنه فقیه نصیری، سحر ولدبیگی و حمیرا ریاضی در سال ۷۹

تکذیب ادعای ترور قاضی حسینعلی نیری

فیلم/ جزئیات ترور دو قاضی از زبان سخنگوی قوه قضائیه

افزایش دوباره قیمت مرغ از این تاریخ

فیلم/ انتقال پیکر قضات و فرد ضارب بعد از حادثه امروز تیراندازی

قاضی رازینی در گذر زمان از سال ۱۳۵۷ تا امروز

سوابق و ماجرای ترور قبلی قاضی علی رازینی

آشنایی با سوابق و بیوگرافی قاضی محمد مقیسه

حضور فعال بیمه ما در نمایشگاه پتروکم

فیلم/ پریناز ایزدیار هم کمدین شد

دلایل افزایش ۷۶ درصدی سود عملیاتی تکیمیا

بانک دی، پیشتاز در وصول مطالبات

گزارش بورس امروز شنبه ۲۹ دی ۱۴۰۳

انتشار اوراق گواهی سپرده خاص بانک رفاه کارگران ادامه دارد

معرفی خودرو مرسدس بنز S کلاس با موتور V ۱۲ + عکس

با همت و تلاش، کارنامه درخشانی را در ویترین نگاه مردم بگذاریم

آتش‌سوزی مهیب در یکی از بیمارستان‌های مشهد

فیلم/ اولین تصاویر از محل ترور دو قاضی در تهران

آینه صنعت پتروشیمی در ایران پتروکم/ شریعتمداری صدای صاحبان صنایع را شنید

تأکید محمد کبیری بر میزبانی شایسته از گردشگران نوروزی کیش

عکس/ حرم حضرت معصومه (س) در دوران قاجار ۱۲۹ سال پیش

حضور بیمه البرز در نمایشگاه تخصصی صنایع دریایی و دریانوردی ایران

فیلم/ برف شمال تهران را سفیدپوش کرد

عکس/ مکان حمله تروریستی به ۲ قاضی دیوان عالی

برگزاری دومین نشست تخصصی کنفرانس بین المللی فناوری با مشارکت بیمه البرز

واکاوی ابعاد ممنوع‌التصویری رییس دولت اصلاحات با اظهارات تازه حسن روحانی؛ چه کسی سیدمحمد خاتمی را ممنوع‌التصویر کرد؟

ورود اتباع ایرانی و مسافران اسرائیلی به سوریه ممنوع شد

بیانیه قوه قضائیه درباره ترور دو قاضی دیوان عالی

فیلم/ ماجرای ترور قاضی رازینی ۲۶ سال پیش

فیلم/ جشن تولد غم‌انگیز ماه‌چهره خلیلی با حضور پسرش

عکس/ واکنش حسام الدین آشنا به ترور سه قاضی در تهران

عکس/ نقش برجسته غزال در کاخ داریوش شوش بازماند از ۳۰۰۰ سال پیش

عکس/ ژست بامزه رُز و جک در پشت صحنه تایتانیک ۲۸ سال پیش

عکس/ قاب خانوادگی منوچهر وثوق در کنار پدرش ۷۶ سال پیش

هدیه ۵۰ میلیارد تومانی شیخ اماراتی به سردار آزمون+ عکس

قیمت جدید دام زنده ۲۹ دی‌ماه ۱۴۰۳ + جدول

جزییات تیراندازی و شهادت دو قاضی مقابل کاخ دادگستری

حال و هوای تشییع نمادین پیکر حضرت زینب (س)

بازیکن آرژانتینی در آستانه جدایی از استقلال

عکس/ قاب جذاب آناهیتا درگاهی و رویا جاویدنیا در ۳۷ و ۵۹ سالگی

عکس/ حمله مسلحانه به ۳ قاضی در دیوان عالی کل کشور

عکسی پرحاشیه و دیدنی از ملاقات پزشکیان و رئیس جمهور ترکمنستان

تیر اندازی مقابل کاخ دادگستری در میدان ارک

حمله تند کیهان به خودکشی ابراهیم نبوی

عکس/ تولد عجیب ابرا سریال یاغی در ۲۴ سالگی

عکسی پرحاشیه و با جزییات از ۵۵ سال پیش تهران

شکست سنگین پروژه درویش در پرسپولیس

افزایش قیمت مسکن در مکران نتیجه شایعه انتقال پایتخت

عکس/ جشن عروسی شاهرخان خان ۳۴ سال پیش

عکس/ کولاک سردار آزمون و مهدی قایدی در لیگ امارات