تاریخ انتشار: ۱۱:۴۸ - ۰۹ فروردين ۱۴۰۲

دسیسه‌های اسرائیل علیه ایران خنثی می‌شود؟

تحلیل‌گر مسائل بین‌الملل گفت: اتخاذ سیاست تنش‌زدایی و مبادرت به عادی‌سازی روابط میان ایران و همسایگان مهم‌ترین عاملی است که مانع دسیسه‌های اسرائیل خواهد شد.

ایران و عربستان

اقتصاد۲۴- رضا نصری تحلیل‌گر مسائل بین‌الملل در پاسخ به این سوال که عملکرد وزارت امور خارجه در سالی که گذشت را چگونه ارزیابی می‌کنید و به نظر شما نمره وزارت امور خارجه در سال ۱۴۰۱ چند بود، گفت: در ایران، مانند بعضی کشورها، «سیاست خارجی» عرصه پیچیده‌ای است؛ چرا‌که کانون‌های متعدد قدرت و جریان‌های سیاسی در آن دخل‌وتصرف دارند و بعضاً آن را بازیچه رقابت‌های سیاسی و جناحی خود قرار می‌دهند.

ضمن اینکه وزارت خارجه هم عمدتاً مجری سیاست‌هاست و انتقادات مربوط به سیاست‌گذاری را نمی‌شود به آن تسری داد. به همین خاطر، قضاوت منصفانه در مورد وزارت خارجه ایران، بسیار دشوار است. شاید بشود گفت وزارت خارجه یک نهاد تخصصی است که گاه مجبور می‌شود تصمیمات غیرتخصصی را به اجرا بگذارد.

نصری در پاسخ به این سوال که مهم‌ترین نقطه ضعف وزارت امور خارجه و مهم‌ترین نقطه قوت آن در سال قبل چه بود و وزارت امور خارجه برای سال جدید برای عدم تکرار ضعف‌ها و حل مشکلات موجود چه اقداماتی را باید در دستور کار قرار دهد، گفت: به نظرم مهم‌ترین ضعف وزارت خارجه در حوزه اجرا در سال گذشته عدم استفاده بهینه از ظرفیت‌های کارشناسی خود بود. در وزارت خارجه دیپلمات‌های مجرب و پرسابقه‌ای هستند که هزاران ساعت تجربه مذاکره در پرونده‌های مهمی مثل پرونده هسته‌ای را دارند و می‌توانند از دانش و تجربه و ارتباطات خود برای گشودن گره‌های کور مذاکره استفاده کنند.

وی افزود: در حوزه دیپلماسی عمومی، سازمان‌های بین‌المللی، آمریکا و سایر شاخه‌های تخصصی نیز همین جنس متخصصین و دیپلمات‌های مجرب حضور دارد. به نظرم عدم بهره‌برداری از ظرفیت این افراد هیچ توجیهی ندارد؛ یا اگر توجیهی هم دارد آن توجیه غالباً «سیاسی» و مربوط به حوزه سیاست داخلی است که قاعدتاً باید تاثیرش در سیاست خارجی - که یک عرصه «ملی» است - حداقل باشد. نقطه قوت وزارت خارجه هم نقشی بود که کارشناسان آن را در مذاکرات آشتی با عربستان سعودی ایفا کردند.

نصری در پاسخ به این سوال به نظر شما مهم‌ترین چالش دستگاه دیپلماسی کشورمان برای سال جاری چیست و راهکار عبور از آن باید چگونه باشد، گفت: به نظرم ایران دو چالش مهم پیش رو خواهد داشت؛ یکی خطر سرایت عواقب جنگ اوکراین به ایران و دیگری تحرکات اسرائیل است که به شدت مصمم است مانع از سرگیری «دیپلماسی» کشور‌ها با ایران شود. در واقع، مشکل اسرائیل با ایران بیش از اینکه برجام باشد، نفسِ مذاکره و خروج ایران از انزوای سیاسی و دیپلماتیک است و از این رو تلاش خواهد کرد تا فضای امنیتی علیه ایران همچنان پابرجا باشد.


بیشتر بخوانید: جزئیات نامه پادشاه عربستان به رئیسی


این تحلیل‌گر مسائل بین‌الملل در پاسخ به این سوال که برخی معتقدند امروز در عرصه سیاست خارجی دستاورد چندانی نداشتیم. دولت تاکید داشت با همسایگان ارتباط خوب و عمیقی برقرار خواهیم کرد در حالی که مشاهده می‌کنیم جمهوری آذربایجان ارتباطش را با اسرائیل عمیق‌تر کرده، اشکال کار ما کجاست و آیا ایران در منطقه در جایگاه واقعی خود قرار دارد، گفت: چالش‌های منطقه‌ای زیاد است.

نفوذ اسرائیل هم تاکنون بیش از حد انتظار بوده. اما با انعقاد توافق اخیر با عربستان سعودی، این فرصت پیش آمده ک این صحنه به نفع ایران متحول خواهد شد. در این راستا، مهم است دستگاه سیاسی کشور از تمام ظرفیت‌های خود برای به بار نشاندن این توافق و مبادرت به اقدامات مشابه استفاده کند. اتخاذ سیاست تنش‌زدایی و مبادرت به «عادی‌سازی» روابط میان ایران و همسایگان، مهم‌ترین عاملی است که مانع دسیسه‌های اسرائیل خواهد شد.

نصری در پاسخ به این سوال که امروز مشاهده می‌کنیم کشور‌های اروپایی در کنفرانس‌ها و نشست‌های بین‌المللی به جای دعوت از مسئولین جمهوری اسلامی ایران از مخالفان نظام و اپوزیسیون دعوت می‌کنند این اقدام غرب، پیام خوبی را به افکار عمومی منتقل نمی‌کند. به نظر شما در چه صورتی این اقدامات خصمانه متوقف خواهد شد و آیا کم کاری از وزارت خارجه و دیپلماسی منفعلانه ماست، گفت: بحران داخلی در چند ماه اخیر به لابی اسرائیل و جریان‌های ایران‌ستیز در خارج از کشور این فرصت را داد تا افکار عمومی و فضای سیاسی در آن کشور‌ها را علیه ایران سامان‌دهی کنند. ضعف دولت ایران در حوزه دیپلماسی عمومی و ارتباط عمومی نیز موجب شد در زمان کوتاهی در پیش‌برد اهداف خود تا حدود زیادی موفق شوند.

وی تصریح کرد: طبیعتا، فضای حاصل از این معادله نیز سیاستمداران و پارلمان‌های این کشور‌ها را به سمت اتخاذ اقدامات کم‌سابقه علیه ایران سوق داد. حال، امروز که بحران کشور فرونشسته و موفقیت‌هایی نیز در زمینه توافق با آژانس و عربستان سعودی حاصل شده، جا دارد ایران از این فرصت کوتاه و پنجره کوچکی که باز شده برای حل‌وفصل معضلات جدی‌تر خود استفاده کند. پنجره‌ای که در این دیوار سنگی امروز باز شده، ممکن است سه ماه دیگر بسته شده باشد.

نصری در پاسخ به این سوال بعد از افتادن روسیه در تله آمریکا و غرب برای جنگ با اوکراین و تضعیف اقتصاد روس‌ها، شاهد پرداخت هزینه سیاسی این جنگ از سوی ایران هستیم. برخی دلسوزان ایران نگران، بازی روس‌ها با کارت ایران در ادامه این جنگ هستند. آیا دولت تدبیری برای پیشگیری از این مساله دارد، گفت: به نظر می‌رسد دولت تحلیل و درک بهتری از صحنه جنگ اوکراین و تبعات آن برای ایران بدست آورده است.

موضع رسمی وزارت خارجه در مورد جنگ اوکراین، موضع آن در مورد ارسال پهپاد‌های ایران به روسیه و همچنین حمایت دولت از طرح صلح چین نشان می‌دهد که در مسیر درستی‌تری قرار گرفته‌ایم. اما برای موفقیت دولت، لازم است سایر تریبون‌ها و کانون‌های قدرت نیز با این رویکر همراهی کنند و از اظهارات و اقداماتی که ممکن است اتهامات واهی غرب در مورد مشارکت ایران در جنگ اوکراین را تایید کند، پرهیز کنند.

این تحلیل‌گر مسائل بین‌الملل در پاسخ به این سوال که در ماه‌های اخیر شاهد تظاهرات بخشی از ایرانیان خارج از کشور بودیم به نظر شما چرا ما با این تعداد از هم وطنانمان در خارج از کشور مواجه هستیم؟ اگر سیاست و فرمایشات رهبری مبنی بر جذب حداکثری و دفع حداقلی اجرایی می‌شد به نظر شما باز هم با این تعداد افراد مواجه می‌شدیم، گفت: پر واضح است که تداوم برخی سیاست‌ها و اقدامات غیرضروری در کشور - که لابد اقتضاء دوران پر تنش انقلاب و جنگ بوده - بخش عمده‌ای از جامعه و نسل جوان را ناراضی کرده است.

وی تصریح کرد: پافشاری بر تداوم این سیاست‌ها هم حاصلی جز ایجاد بحران در جامعه، ایجاد شکاف میان قشر مهمی از مردم و دولت و همچنین بهره‌برداری جریان‌های ایران‌ستیز از این شکاف نخواهد داشت. در ماه‌های اخیر شاهد بودیم چگونه عده‌ای توانستند از این اعتراضات برای تعلیق مذاکرات، تشدید تحریم‌ها، قطع رابطه ایران و پارلمان اروپا، ایجاد یک کمیسیون تحقیقاتی در شورای حقوق بشر، اخراج ایران از کمیسیون مقام زن، تصویب قطعنامه علیه سپاه در پارلمان اتحادیه اروپا، طرح بحث اخراج سفرا، برگزاری جلسه غیر رسمی در شورای امنیت و همچنین اخذ مواضع تند و کم‌سابقه علیه ایران از طرف مقامات ارشد کشور‌های غربی استفاده کنند. این اتفاقات نشان می‌دهد تا چه حد بحران داخلی می‌تواند بر سیاست خارجی و منافع کلان ملی تاثیرگذار باشد. پس باید این اتفاقات را زنگ خطری تلقی کرد که لازم است مسئولان کشور صدای آن را بشنوند و با نگاه به منافع کلان ملی پیرو آن به اصلاحات مورد نظر جامعه مبادرت ورزند.

منبع: ایلنا
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت خودرو‌های جک و لیفان شرکت کرمان موتور امروز + جدول

قیمت ماهی امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت خودرو‌های مدیران خودرو امروز

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت قند و شکر امروز

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت تبلت سرفیس و سامسونگ امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ بن سلمان زیر چادر در بیابان عربستان

عکس/ دیدار صادر کننده حکم بازداشت نتانیاهو با آیت الله سیستانی

عکس/ مهر‌های جعلی در پرونده چای دبش

عکس/همسر علیرام نورایی در اینستاگرام گرد و خاک به پا کرد

قیمت خودرو‌های سایپا امروز دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/محمدعلی فردین در پشت صحنه «سلطان قلب‌ها»

عکس عجیب میثم مطیعی در کنار ویرانه‌های بیروت

عکس / مسابقه دوی ماراتن دبی با مشارکت هزاران شرکت‌کننده

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

با قطعی برق خداحافظی کنید

ثبت آیفون مسافری از امروز آغاز شد

پیش‌بینی عجیب از درصد رشد جمعیت در ایران

صادرات گاز ایران به عراق مطابق برنامه برقرار است

پیش بینی قیمت سکه و طلا فردا ۶ آ‌ذر ۱۴۰۳/ عقبگرد سکه با فرمان اونس جهانی طلا

ترکیب استقلال برای دیدار با پاختاکور

غرق شدن قایق پناهجویان در آب‌های یونان

معرفی گزارشگران دیدارهای استقلال و پرسپولیس

پزشکیان: باید با مردم درباره اصلاحات اقتصادی ضروری صحبت کنیم

فیلم/ روایت جالب فرزند آیت‌الله جوادی آملی از شیوه تربیتی پدر

فیلم/ سکانسی شوکه‌کننده از سریال مسافران در سال ۸۸

فیلم/ بازی متفاوت بیتا سحر خیز در فیلم مهران مدیری

نماینده بابل: موضوع FATF باید حل شود

عکس/ استوری بامزه سردار آزمون از دخترش

پیش‌بینی بورس فردا سه‌شنبه ۶ آذر ماه ۱۴۰۳

کشف گنجینۀ شگفت‌انگیز ساسانی در دشت‌های اسکاتلند+ عکس

عکس/ بهترین مواد غذایی برای مبتلایان فشاری خون بالا

پایتخت جدید ایران کجاست؟

عکس/ حضور دو بازیگر در دیدار امروز با رهبری

فیلم/ تصنیف «من از روز ازل» با صدای همایون شجریان

عکس/ گریم متفاوت سعید آقاخانی و سارا بهرامی در «خاتی»

چه عواملی باعث ایجاد بیکاری می‌شوند؟

ماجرای کارت بلیت نامحدود متروی تهران چیست؟

هشدار درباره ویروس ناشناخته جدید

دستگیری ۱۷ نفر از اتباع افغان عضو شرکت هرمی

فیلم/ واکنش تند نماینده مجلس به خودرو‌های چینی

بهترین راهکار برای جلوگیری از ریزش مو

۶ اشتباه رایج خانم‌ها در هنگام رنگ مو

ردپای زن جوان در قتل عمد پسرخاله‌اش

اینفوگرافی/ قوم و خویش‎های سیاسی در جمهوری اسلامی

زمان حراج جدید سکه مشخص شد + جزییات

پست عاشقانه بابک جهانبخش در اینستاگرام غوغا کرد + عکس

عکس/ افشای قرارداد بازیکنان پرسپولیس

فیلم/ انتقاد معاون اول پزشکیان از بی‌انصافی در حق دولت

آیا قانون عفاف و حجاب توسط قالیباف ابلاغ می‌شود؟

تصویری عجیب از سالن برگزاری همایش عفاف و حجاب

عکس/ بهروز وثوقی، عارف و گلپا در تیم فوتبال هنرمندان در ۵۷ سال پیش

۲۵ نوامبر؛ سالروز ترور خواهران میرابال و روز جهانی منع خشونت علیه زنان/ ۶۴ سال پیش در این روز چه اتفاقی افتاده است؟

مبلغ بیمه به خانواده بازنشستگان فوت شده مشخص شد؟

عکس/ بازداشت ۳ ازبک در امارات به اتهام قتل خاخام اسرائیلی

شهادت یک مرزبان در مسیر خاش - زاهدان

عکس/ عشق زوج جذاب سینمای ایران

فیلم/ عراقچی وارد پرتغال شد

عکس/ داریوش ارجمند در کنار علی شریعتی ۵۳ سال پیش

قانون عفاف و حجاب در حالت تعلیق

عکس/ پوستر پرسپولیس برای بازی با الریان قطر

فیلم/آدم ربایان افغان گوش گروگان را بریدند

فیلم/ تصاویر تکان دهنده از ویرانی گسترده در ضاحیه بیروت

عکس/ وعده ایلان ماسک درباره اتصال تمامی گوشی‌ها به اینترنت ماهواره‌ای

پرونده توماج صالحی مختومه شد