تاریخ انتشار: ۱۱:۱۶ - ۱۶ فروردين ۱۴۰۲
گزارش هشدارآمیز بانک مرکزی درباره متغیر‌های پولی نشان می‌دهد

ترفند تورمی دولت برای جبران کسری بودجه

سهم «پول» از نقدینگی به بالاترین سطح خود در یک دهه اخیر رسیده است

ترفند تورمی

اقتصاد۲۴- آخرین گزارش قابل استناد بانک مرکزی از روند‌های پولی کشور نشان می‌دهد که سهم «پول» از نقدینگی همچنان پیشتاز رقابت با دیگر اجزای آن است. این آمار مربوط به دی ماه سال ۱۴۰۱ است و بانک مرکزی دیگر آمار تازه‌ای منتشر نکرده. به گزارش اعتماد، اما در تعطیلات نوروز امسال، به شیوه‌ای عجیب در خبری چند خطی درباره «وضعیت نقدینگی ریالی بخش غیر دولتی» که یک جدول نیز پیوست آن بود، اعلام کرد که «این شاخص از ۳۲.۵ درصد در یازدهم اسفند سال ۱۴۰۰ به ۲۷.۸ درصد در یازدهم اسفند ۱۴۰۱ کاهش یافته است.» این‌گونه اعلام آمار و ارقام پولی توسط مهم‌ترین نهاد سیاستگذار پولی بی‌سابقه است. ضمن اینکه چنین متغیری قابل مقایسه با رشد کل نقدینگی نیست. بنابراین باید منتظر اعلام آمار‌های تازه پولی بود. با این حال در این گزارش نگاهی داریم به موضوع «پایه پولی» که نقش مهمی را در کنترل تورم بازی می‌کند.

پایه پولی در نقطه جوش

بر مبنای گزارش بانک مرکزی رشد سالانه پایه پولی تا تیر ۱۴۰۱ تا نزدیکی ۲۵ درصد کاهش یافته بود. اما در دی ماه به ۳۸.۲ درصد رسیده. رسیدن این شاخص به مرز ۴۰ درصد در حالی رخ داده که میانگین رشد این متغیر در سال‌های ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۸ حدود ۱۹ درصد بوده است. در واقع رشد پایه پولی در یک دوره یکساله دی ۱۴۰۰ به ۱۴۰۱ دوبرابر دوره ۸ ساله ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۸ شده است.
اما در این یک‌سال چه اتفاقی افتاده است؟ برای پاسخ به این سوال باید به «اجزای پایه پولی» نگاه کرد. اجزای پایه پولی شامل این موارد است: خالص دارایی‌های خارجی بانک مرکزی، خالص مطالبات بانک مرکزی از بخش دولتی، مطالبات بانک مرکزی از بانک‌ها و خالص سایر اقلام بانک مرکزی. هر یک از این اجزا تعریف مشخصی در علم حسابداری دارند و تاثیر خود را بر پایه پولی می‌گذارند. اما یک نگاه کلی نشان می‌دهد که بالاترین سهم از رشد یکساله پول پرقدرت تا دی‌ماه را مطالبات بانک مرکزی از بانک‌ها داشته است. به عبارت دیگر، از آن ۳۸.۲ درصد رشد پایه پولی در یکساله دی ۱۴۰۱ به دی ۱۴۰۰، ۲۳.۲ واحد متعلق به این جزء است. در مقابل، اثر رشد خالص دارایی‌های خارجی بانک مرکزی نظیر ارز و طلا، ۸.۷ درصد و خالص مطالبات بانک مرکزی از دولت در حد ناچیز ۱.۱ درصد بوده است.

جایگزین کردن بانک‌ها به جای بانک مرکزی

چهارم دی ماه سال گذشته وزیر امور اقتصادی و دارایی با حضور در جلسه ارزی مجلس اعلام کرد: «در دی ماه پارسال دولت بیش از ۴۰ هزار میلیارد تومان کسری استفاده از تنخواه بانک مرکزی صورت گرفته بود، ابتدای دی ماه امسال این استقراض به صفر رسید و امروز در شرایطی صحبت می‌کنیم که شاید برای اولین‌بار در ایام گذشته، مساله کسری بودجه و استقراض از بانک مرکزی به کمترین عدد ممکن نزول پیدا کرده است.»

احسان خاندوزی، وزیر امور اقتصادی و دارایی در حالی از «به صفر رسیدن استقراض دولت از بانک مرکزی» به عنوان یک «دستاورد» صحبت کرده که حالا و با آمار‌های بانک مرکزی می‌توان پی برد چنین «دستاورد عظیمی» به دست آمده است. اتفاق جدید که به شکل «دومینویی» اثر شدیدی بر چاپ پول پرقدرت داشته، این است: دولت به جای استفاده از تنخواه بانک مرکزی، دست به استقراض از شبکه بانکی زده است. شبکه بانکی به دلیل کسری منابع مالی روی به استقراض از بانک مرکزی آورده و بانک مرکزی با فشار به منابع پایه پولی این «ناترازی» را جبران کرده است. در واقع روی کاغذ، این حرف که «استقراض دولت از بانک مرکزی متوقف شده» درست است. اما «شکل» این استقراض تغییر کرده و از بانک مرکزی به بانک‌ها منتقل شده و آن‌ها هم به نوبه خود برای جبران این هزینه‌ها، دست به دامن بانک مرکزی شده‌اند.


بیشتر بخوانید: حسن روحانی: تا اسم عراقچی آمد از قیمت دلار دو هزار تومان کم شد


به این آمار دقت کنید: «حجم بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی در دی ماه امسال به ۳۰۷ هزار میلیارد تومان افزایش یافته است.» همین الان مطابق ترازنامه نظام بانکی، بخش دولتی ۸۰۰ هزار میلیارد تومان به بانک‌ها بدهکار است و روشی که دولت در پیش گرفته، استقراض غیرمستقیم پول از بانک مرکزی است. دولت به بانک‌ها فشار می‌آورد و خود را بدهکار آن‌ها می‌کند. بانک‌ها هم به بانک مرکزی فشار می‌آورند و بدهکار بانک مرکزی می‌شوند. در نهایت پول پرقدرت است که «چاپ» می‌شود و در سرفصل «پایه پولی» قرار می‌گیرد. نقدینگی را افزایش می‌دهد و «پول داغ» به دلیل رکود موجود در اقتصاد ایران هر لحظه آماده حمله به یک بازار سوداگرانه می‌شود.

پول پرقدرت چیست؟

پول پرقدرت عبارت است از پولی که مستقیما توسط بانک مرکزی به وجود می‌آید و شامل موارد ترازنامه بانک مرکزی می‌شود. به بیانی ساده، پول پرقدرت برابر است با جمع اسکناس و مسکوک به علاوه سپرده‌های بانکی نزد بانک مرکزی. در واقع پایه پولی، منبعی است که توسط بانک مرکزی منتشر شده و در چرخه اقتصاد در اختیار بانک‌های تجاری قرار می‌گیرد، به گونه‌ای که بانک‌ها می‌توانند با استفاده از این منابع و از طریق خلق پول بانکی به گسترش حجم پول بپردازند.
پایه پولی از اجزایی تشکیل شده است؛ اولین جزء آن خالص دارایی‌های خارجی است. در این بخش عمدتا طلا و ارز قرار می‌گیرند. وقتی در ترازنامه بانک مرکزی جزو طلا مثبت می‌شود به معنای آن است که بانک مرکزی در ازای دریافت طلا معادل ریالی آن را به صاحبان طلا داده است. بانک مرکزی همچنین ارز‌های خارجی را در بانک‌های طرف قرارداد خود ذخیره کرده و معادل آن ریال چاپ می‌کند.

بخش دوم بدهی دولت به بانک مرکزی است. این بخشی است که در سال‌های گذشته به شدت مورد توجه بوده است. در این بخش دولت دست به استقراض از بانک مرکزی می‌زند و بانک مرکزی نیز بدون اینکه دو جزء قبلی پایه پولی را دراختیار داشته باشد، پول چاپ می‌کند. بخش سوم نیز بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی است. بانک مرکزی به بانک‌ها وام می‌دهد. اگر نرخ بهره بازار بیشتر از نرخ بهره‌ای باشد که بانک مرکزی با آن وام داده، در واقع دست به انتشار پول پرقدرت زده است.

اقتصاد ایران در معرض پول داغ

نقدینگی از دو جزء تشکیل شده: پول و شبه پول. پول همان چیزی است که به سرعت قابل نقد شدن است. پول را می‌توان به هر جایی برد و با آن چیزی خرید. چه به صورت نقد باشد و چه به صورت اعتباری. بخش عمده‌ای از پول را سپرده‌های جاری و چک تشکیل می‌دهند. در مقابل، شبه پول به سپرده‌های بلندمدتی گفته می‌شود که مردم در بانک‌ها دارند. وقتی شبه پول به پول (اعم از اسکناس یا سکه و ارز و سپرده‌های جاری و چک و...) تبدیل می‌شود، نقدینگی به جای ماندن در حساب‌های بانکی به سطح جامعه می‌آید و هر لحظه به یک بازار هجوم می‌برد.

نسبت پول به شبه پول در دی ماه سال گذشته به حدود ۳۳ درصد رسیده که از فروردین ۱۰ سال قبل، بی‌سابقه است. در واقع سهم پول از نقدینگی به بالاترین سطح خود در یک دهه اخیر رسیده و حالا در آستانه سال ۱۴۰۲، آماده ورود به بازار‌های مختلف سوداگرانه است. زمانی که سهم پول از نقدینگی بالا می‌رود یک پیام برای جامعه دارد: «تورم در کمین است و باید مراقب ریال بود.» همین بالا گرفتن انتظارات تورمی است که در نهایت موجب هجوم «پول داغ» به بازار‌های دارایی می‌شود.
آماری که در این گزارش ارایه شد، مربوط به دی ماه سال گذشته است و ما همچنان منتظر آمار‌های تازه از وضعیت متغیر‌های پولی هستیم تا نگاه روشن‌تری به تحولات آینده تورم داشته باشیم.

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت سکه و طلا امروز چهارشنبه ۲۷ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت انواع گوشی موبایل سامسونگ، شیائومی و نوکیا + جدول

قیمت دلار و یورو امروز چهارشنبه ۲۷ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ایسر امروز + جدول

عکس/ مراسم عروسی فوزیه و محمدرضا پهلوی ۸۷ سال پیش با حضور نازلی ملکۀ مصر

قیمت خودرو‌های سایپا امروز چهارشنبه ۲۷ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز چهارشنبه ۲۷ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

سناریو‌های حمله احتمالی علیه تاسیسات انرژی ایران/ کدام زیرساخت‌ها مورد حمله قرار گرفته و کدام کشور‌ها بیشتر تحت تاثیر قرار می‌گیرند؟

پیش بینی قیمت طلا و سکه امروز ۲۷ فروردین ۱۴۰۴/ ترس و احتیاط در بازار طلا

عکس/ اولین استفاده رزمی بمب GBU-۵۷

فیلم/ واکنش سخنگوی دولت به بازگشایی سفارت آمریکا در تهران

عکس/ چهره خاص مسعود پزشکیان در ۵ سالگی در کنار پدر و مادرش با لباس سنتی

عکس/ صرف نهار در یک عروسی خانگی ۶۰ سال پیش در شمال ایران

عکس/ تیپ عجیب سپیده خداوردی با دامن و کیف کج در خیابان های اروپا

عکس/ نمایی از زائران کعبه ۱۳۷ سال پیش در دره منا عربستان

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

این دمنوش ضد افسردگی است

باز کردن فرق در مسح سر برای خانم‌ها واجب است؟

فیلم/ مهاجرین افغانی ۷۰۰ همت از یارانه کشور را استفاده می‌کنند

واشنگتن: احتمالا در دور بعدی مذاکره با ایران چارچوب مذاکرات هسته‌ای تعیین شود

فیلم/تمجید پوتین از ایلان ماسک

طلا در بازار جهانی رکوردشکنی کرد

آملی لاریجانی: فعلاً FATF در مجمع تشخیص قابل بررسی نیست

عکس/ پردیس‌پورعابدینی در تولد ۲۵ سالگی‌اش

عکس/قاب خانوادگی نانسی عجرم با همسر و سه دخترش

عکس/مسعود پزشکیان پای تخته رفت

عکس/نگهداری گرگ در یک مغازه در کرج!

بوژوویچ: باید برنده بازی می‌شدیم

دیدار گروسی با عراقچی در تهران

جدول لیگ برتر بعد از تساوی استقلال مقابل گل‌گهر

فرهاد مجیدی در سیرجان تشویق شد

فرار استقلال از شکست در سیرجان؛ رضاییان باز هم منجی آبی‌ها شد

دروس امتحانات نهایی پایه یازدهم تغییر کرد

عکس/ فخری خوروش قبل از انقلاب

زمان‌بندی واریز حقوق فروردین بازنشستگان تامین اجتماعی

تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران

زمان اعزام حجاج مشخص شد

واکنش سیدحسن خمینی به وضعیت بحرانی استقلال

رئیس جمهور به دنبال تغییر سیستم آموزشی کشور

موافقان و مخالفان مذاکره با ایران در کاخ سفید چه کسانی هستند؟

گروسی وارد تهران شد

قیمت انواع لپ تاپ ایسر + جدول

قیمت گوشی سامسونگ، شیائومی و نوکیا + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

کلاهبرداری با جعل هویت یک بازیگر تئاتر

ترکیب استقلال برای دیدار با گل‌گهر

تعطیلی موقت چند ایستگاه مترو

رزرو بلیط هواپیما ارزان و تاثیر آن بر کیفیت خدمات در پروازهای اقتصادی!

عکس/ اولین زیردریایی نظامی جهان

عکس/ قاب عاشقانه زوج مشهور سینمای ایران

بحران بی آبی برای جمعیت ۱۷ میلیون نفری تهران

هشدار هواشناسی به پایتخت نشینان؛ وزش باد شدید و طوفان موقتی در تهران

ارزش سهام عدالت امروز ۲۷ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

فیلم/ کاهش ساعات کاری ادارات از ۱۵ خرداد

اینفوگرافی/ ۷ مقصد بزرگ صادراتی کالاهای ایران

معامله ۸۵ کیلوگرم شمش نقره در بورس کالا

عکس/ استایل عجیب ملک عبدالله، پادشاه اسبق عربستان ۷۴ سال پیش با کت و شلوار

عکس/ بدبینی محسن رضایی به مذاکرات ایران و آمریکا

عکس/ اعلام تعرفه واردات خودرو در سال ۱۴۰۴

عکس/ تیپ بامزه نعیمه نظام دوست با لباس سنتی خامه دوزی

فیلم/ حرکات عجیب و توهین آمیز کوچک زاده سوژه فضای مجازی شد

عکس/ ترکیب احتمالی استقلال برای دیدار با گل‌گهر

عکس/ نمایی دیده نشده از ۱۰۰ سال پیش یک کوچه در اصفهان

زنوزی راه استقلال و پرسپولیس را بست

اینفوگرافی/ چطور بفهمیم کودک آزار جنسی دیده است؟