تاریخ انتشار: ۱۲:۲۲ - ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۲
شهین علیایی زند، روانشناس:

با این وضعیت اقتصادی، انتظار داشتنِ سلامت روان، یک طنز تلخ است

شهین علیایی زند، روانشناس می‌گوید چشم باز کردیم و دیدیم جمع کثیری از کسانی که از معنویت سخن می‌گفتند، خطاکار از آب درآمدند. آن‌ها با ظاهری مطلوب برای دستگاه‌ها آمدند و دیدیم که همه چیز را برای خودشان و قوم و قبیلهء خودشان خواستند

سلامت روان

اقتصاد۲۴-  چالش‌های روانی جامعه از جمله آسیب‌هایی که در رفتار‌های سیاسی و اجتماعی و اقتصادی جاری می‌شود، در رفتار جوانان بازتاب بسیار مشخصی دارد که این روند به افزایش موج مهاجرت، افسردگی و مشکلات این چنینی دامن می‌زند. از جمله تاثیر مشکلات اقتصادی بر عدم تصمیم گیری برای آینده که باعث نگرانی‌های بسیاری در جوانان شده و رفتار‌های پرخاشگرانه را بیش از هر زمان گسترش داده است.

شهین علیایی زند، روانشناس به «انتخاب» گفت: یکی از مشکلاتی که این روز‌ها جامعه با آن مواجه است این است که هیچکس سر جای خودش نیست و بر روان جامعه اثر می‌گذارد. اینکه هیچکس سر جای خودش نیست یعنی اینکه جامعه نمی‌تواند ثبات را تجربه کند. وقتی شما سر جای خودتان نیستید، آن وقت شما نمی‌توانید تصمیمات منطقی و درست بگیرید، در نتیجه حاصل این یک تشنج اجتماعی می‌شود.

او افزود: مثلا ما الان بزرگترین مسئله کشورمان اقتصاد است. یک جوان، یک پیر، یک میانسال و... نمی‌تواند برای آینده خود تصمیم بگیرد. من بسیار معقدم وقتی یک ثبات اقتصادی زیربنای روابط و روابط بین الملل باشد و این اقتصاد ثبات نداشته باشد چگونه برای فردا تصمیم بگیرید؟ وقتی نتوانید برای فردا تصمیم گیری کنید دچار تنش روانی نمی‌شوید؟ به عبارتی، با بالارفتنِ روزانه و گاه ساعتیِ قیمت‌ها هیچکس نمی‌تواند برای فردای خود و گاه برای ساعتی دیگر، تصمیم بگیرد. آیا این شرایط تنش و اضطراب نمی‌آفریند؟ تا صحبت هم می‌کنیم می‌گویند سایر کشور‌ها هم تورم دارند این در حالی است تورم، به ویژه تورمِ دو رقمی، سال‌ها است که گریبانگیر ماست سال‌ها و بدین صورت دیگر برای مردم نفسی باقی نگذاشته. خدا نکند که شما بخواهید یک آپارتمان کوچک اجاره کنید همه چیز دارد برای بسیاری ناممکن می‌شود.

وی درباره بروز و ظهور تنش‌های اجتماعی در رفتار نسل‌های مختلف گفت: نسل جوان، نسلی است که مسلما باید برای آینده خود تصمیم بگیرد، وقتی نتواند تصمیم گیری کند و به هر دری که می‌زند بسته است، دچار مشکل می‌شود. ما نیازمند داشتن یک شغل محکم هستیم تا در زندگی ما هدف بدهد، مثلا صبح که از خواب بیدار می‌شویم به امید آن کار حرکت کنیم، اما وقتی کار نیست و قیمت‌ها نیز اجازه نفس کشیدن نمی‌دهند، چه اتفاقی برای جوان می‌افتد؟ یا به طرف اعتیاد می‌رود، یا افسرده می‌شود یا به سوی کار‌های پرخاشگرانه پیش می‌رود یا بطور کلی مهاجرت می‌کند.


بیشتر بخوانید: افزایش نقدینگی معلول تحریم‌ها و ناترازی بانک هاست/ وضعیت اقتصاد ایران مثل شناگری است که دست و پای آن را بسته اند


او افزود: الان رفتار‌های پرخاشگرانه ما از نظر کیفی اصلا قابل قبول نیست؛ شما چه زمانی دیده بودید که یک جوان پدر و مادر خود را بکشد؟ جامعه‌ای که جوان اش ناامیدانه رفته است یا پرخاشگری می‌کند چه آینده‌ای می‌توانیم برای آن ترسیم کنیم؟ در میانسالان که دوست داشتند بعد از یک عمر کار کردن آبرومند زندگی کنند هم دچار مشکل اند.

این روانشناس ادامه داد: شما به نرخ تورم توجه کنید، که هر لحظه هم در حال افزایش است و بیش از دو دهه است که نرخ تورم دو رقمی را تجربه می‌کنیم تا چه حد توان مردم را می‌گیرد. بین ۱۵۰ کشور تنها چند کشور اندک هستند که تورم دو رقمی دارند. مشکل دیگر اینکه بیکاری دست انداخته است بر گلوی مردم و به ویژه جوانان و دارد حسِ زندگی را از آن‌ها می‌گیرد. توجه کنیم وقتی شما " شغل" دارید، یعنی شما امید دارید. یعنی صبح که از خواب بلند می‌شوید هدف دارید هدف و همین هدفمند بودن سلامت روان شما را حفظ و آبیاری کند بنابراین وقتی کارخانه‌ها بسته است و چرخ تولید لنگان است، وقتی سرمایه گذاران پا به فرار گذاشته و رفته اند، سخن گفتن از سلامت روان خندهء تلخی بر لبان می‌آورد. مشکل دیگر ما این است که چشم باز کردیم و دیدیم جمع کثیری از کسانی که از معنویت سخن می‌گفتند، خطاکار از آب درآمدند. آن‌ها با ظاهری مطلوب برای دستگاه‌ها آمدند و دیدیم که همه چیز را برای خودشان و قوم و قبیلهء خودشان خواستند. به عبارتی، اقتصاد "رفاقتی" جای خود را به اقتصاد" رقابتی" داد. انصاف داشته باشیم در چنین شرایطی صحبت کردن از " اخلاقیات " و سلامت روان، یک طنز تلخ است.

علیایی زند درباره واکنش‌های فعلی نسل جوان در مواجهه با آسیب‌های اجتماعی گفت: همه در یک استیصال برای تصمیم گیری هستند. یا اینکه یک سری از جوانان پاک و نازنین که عمدتا به فکر مهاجرت اند. من پانزده سال خارج از ایران زندگی کردم و با چه عشقی به ایران آمدم، اما الان جوانانی را می‌بینیم که عمدتا به فکر رفتن هستند. مهاجرت می‌تواند برای خود آن فرد یک رویداد مثبت باشد، الان دنیا به گونه ایست که افراد در تحرک اند، ولی توجه کنید که نقشه مهاجرت چگونه است؛ یعنی از چه کشور‌هایی به کجا مهاجرت می‌کنند. از کشور‌هایی مهاجرت می‌کنند که کشور مبدا پر از بی ثباتی است.

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت انواع دستگاه ماینر امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت انواع گوشی موبایل اپل امروز + جدول

قیمت انواع لپ تاپ اچ پی HP امروز + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۲۳ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

نامه مدیرعامل شستا به قالیباف درباره اتفاقات روز گذشته مجلس

عربستان ۲۰۲۵؛ از میانجی گری میان ایران و آمریکا تا حل بحران اوکراین/ در عربستان انقلاب نخواهد شد، چون جوانان بن سلمان را دوست دارند/ پادشاهی سعودی مانند کره جنوبی مدرنیزه می‌شود

عکس/ استایل رسمی طناز طباطبایی با لباس دیپلمات و ساعت چند میلیونی

عکس/ رشیدی کوچی کارزار عدم ابلاغ قانون حجاب راه انداخت

عکس/ شب‌های روشن ماه رمضان بازار البلد عربستان

عکس/ شکل و شمایل سبزه میدان تهران ۹۳ سال پیش وقتی خاکی بود

عکس/ ساختمان هواپیمایی هما ۵۳ سال پیش از فراز آسمان

عکس/ استوری عاشقانه بهاره رهنما حسابی سوژه شد

عکس/ تیپ سیاه و سفید رابعه اسکویی با اشک مصنوعی

عکس/ شور و حال بازار ساغریسازان رشت ۱۱۳ سال پیش

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

جزئیات قرعه‌کشی دور حذفی لیگ نخبگان آسیا اعلام شد

الجولانی پیش‌نویس اعلامیه قانون اساسی را امضا کرد

شهرداری تهران: هیچ مجوزی برای تخریب ساختمان سینگر صادر نشده

سهمیه سوخت تغییری نخواهد کرد

عصبانیت شدید نتانیاهو از گزارش سازمان ملل درباره جنایات اسرائیل

اتحادیه اروپا: به برجام متعهد هستیم

درگاه پرداخت ریالی روی وبسایت قمار!

محمدرضا شریفی نیا کیست؟| بازیگر پرحاشیه و تأثیرگذار سینمای ایران

مرگ پرویز در ۷۰ سالگی

مهدی قایدی به شخص مورد علاقه‌اش رسید

صلح اوکراین تازه آغاز ماجراست!

عکس/ ویلا‌های لاکچری ۸۳ سال پیش در بابلسر

اینفوگرافی/ عواملی که سلامت روده‌ها را تهدید می‌کند

فیلم‌های سینمایی آخر هفته تلویزیون

قیمت برنج ایرانی به ۲۰۰ هزار تومان رسید

بهترین افطاری برای ماه رمضان

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس

افزایش ۲۵ درصدی قیمت بلیت قطار در آستانه نوروز

قیمت انواع دستگاه ماینر + جدول

پرسپولیس گرانترین و تراکتور ارزانترین بلیت در ایران

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

فیلم/ عذرخواهی مجری صداوسیما از شهرداری

دلیل افطار کردن با خرما در ماه رمضان چیست؟

چرا بعد از غذا خوردن میل به شیرینی داریم؟

با رقم فساد چای دبش چند هواپیما می‌شد خرید؟

برای پیشگیری از زوال عقل در پیری چه باید کرد؟

فیلم/ تمرین شنای سوئدی امام جماعت با نمازگزاران در مسجد

خوانندگی زنان با کدام قواعد فقهی و قانونی مغایرت دارد؟

عکس/ سلفی حسن روحانی و ابطحی در یک مراسم افطاری

قیمت هر سکه از ۸۰میلیون تومان عبور کرد

میوه شب عید تا ۱۵۰ درصد گران شد

اعلام جزییات و زمان حراج سکه ضرب ۱۴۰۳

طلای جهانی تغییر مسیر داد

عکس/ حمل تابوت رضاخان ۸۰ سال پیش روی توپ جنگی

شرط مهم برای عقبگرد قیمت دلار چیست؟

عکس/ خانواده تهرانی با فولکس قورباغه‌ای ۶۳ سال پیش در جاده چالوس

هیجان قیمت سکه فروکش خواهد کرد؟

عکس/ تیپ و چهرۀ جذاب یانگوم با کت و کیف چرم قرمز میلیون دلاری

عکس/ سید حسن خمینی به دیدار مهدی کروبی رفت

عکس/ نماز جماعت مسعود پزشکیان به همراه کارگران

عکس/ ساختمان‌های عجیب خیابان سپه در کرمانشاه ۸۳ سال پیش

عکس/ فرمان اجرای سرشماری عمومی نفوس و مسکن ۱۴۰۵ از سوی پزشکیان

عکس/ چهره باورنکردنی نصرالله معین در ۲۰ سالگی بدون عینک

فیلم/ حافظ خوانی و تبریک نوروز سفیر کره جنوبی پای هفت سین

عکس/ استایل عجیب ترلان پروانه با کتونی‌های یغور و مینی بگ زنجیردار

عکس/ تمرین خواهران منصوریان در خانه کشتی

عکس/ حضور پزشکیان در شهرک صنعتی قرچک

عکس/ حال و هوای مردم تهران در اسفند ۲۳ سال پیش

عکسی متفاوت از فرودگاه مهرآباد و خیابان‌های اطراف ۶۴ سال پیش