اقتصاد۲۴- زمان زیادی تا انتخابات سرنوشت ساز ترکیه باقی نمانده است و هنوز کفهی ترازوی نظر سنجیها و گمانه زنیها مبنی بر اینکه چه کسی برندهی انتخابات ترکیه خواهد شد به نفع هیچ کدام از طرفین نه اردوغان نه ائتلاف شش گانه سنگینی نکرده است. ۲۴ اردیبهشت ماه انتخابات برگزار میشود و دو نامزد اصلی یعنی رجب طیب اردوغان و کمال قلیچدار اوغلو تمرکز خود را روی مسائل اقتصادی قرار داده اند و در روزهای منتهی به رأی گیری با حضور در جمع هواداران خود به بیان وعدههای خود در صورت پیروزی میپردازند. پرسش اصلی این است که آیا اردوغان در این دوره مسیر همواری برای پیروزی دارد یا خیر و چه مسائلی نقاط ضعف او به شمار میروند.
علی بیگدلی کارشناس مسائل بین الملل در گفتگویی با خبرآنلاین با اشاره به اینکه رجب طیب اردوغان با دو مشکل داخلی و خارجی دست و پنجه نرم میکند گفت: در داخل اقتصاد ترکیه بسیار به هم ریخته است و با کاهش شدید ارزش لیر مردم ترکیه در تنگنای اقتصادی سختی قرار گرفتهاند از طرفی زلزله هم لطمهی بزرگی به محبوبیت اردوغان وارد کرد. با تمام این حرفها اردوغان از زیرکیهای خاصی برخوردار است و دارای نهادهای پیرامونی است که از جهت اطلاعاتی و جاسوسی و امنیتی خیلی به او کمک میکنند. مدیریت اردوغان برای ایجاد تیمهای تخریبی بسیار قوی است. اگر اشتباه نکنم ما در ترکیه چهل و هشت تلویزیون داریم که تقریبا سی درصد آنها خصوصی هستند و بیشترشان هم زیر نفوذ اردوغان هستند به همین خاطر من فکر میکنم که در مجموع محاسبات اردوغان در داخل وضعیت خوبی دارد.
این کارشناس درباره چالشهای اردوغان در حوزه سیاست خارجی نیز گفت: اردوغان از همان روزهای اولی که پا به عرصهی قدرت گذاشت در تلاش برای گرفتن عضویت اتحادیه اروپا بود، اما چون حزب او اسلامی است به او این اجازه را نمیدهند. حتی فرانسوا اولاند رییس جمهور پیشین فرانسه گفت که اتحادیهی اروپا اتحادیهی مسیحیها هست. از طرفی فرانسویها بخاطر کشتار ارمنیها از ترکها بدشان میآید. اردوغان هم یک نگاه عثمانی گری داشت و به خاورمیانه هم اینچنین نگاه میکرد و میخواست شرایط امپراتوری عثمانی را احیا بکند مثل زیر نفوذ بردن کشورهایی که بخشی از امپراتوری عثمانی بودند.
بیشتر بخوانید: اردوغان یا قلیچدار اوغلو؛ گزینه بهتر برای ایران کدام است؟
حتی در زمان سقوط قذافی چندین بار اردوغان به لیبی سفر کرد. حتی اردوغان بخاطر تمایلات شدیدی که به اخوان المسلمین دارد از رییس جمهور شدن محمد مرسی بسیار خوشحال شد و همراه با قطر و مصر فکر کرد که صاحب دنیای عرب شده است، اما وقتی کلینتون به مصر آمد و نقشهی کودتا علیه مرسی را کشیدند و بعد از اینکه مرسی را از قدرت پایین کشیدند قطر و ترکیه را از دنیای عرب بیرون کردند. در حال حاضر البته قطر دوباره اختلافات خود را با جهان عرب کاهش داده است، ولی اردوغان هنوز نتوانسته به جهان عرب نفوذ کند.
در کل من گمان میکنم انتخابات به دور دوم کشیده میشود و اگر این اتفاق بیافتد ممکن است ائتلاف شش گانه از هم بپاشد و شاید همهی احزاب در ائتلاف باقی نمانند. خیلی بعید است که آقای کمال قلیچدار اوغلو در دوم اول پیروز شود و به دور دوم هم اگر کشیده بشود اردوغان پیروز میشود.