تاریخ انتشار: ۱۱:۵۳ - ۱۳ ارديبهشت ۱۴۰۲
کارشناسان حوزه سیاست خارجی پاسخ می‌دهند

اردوغان یا قلیچدار اوغلو؛ گزینه بهتر برای ایران کدام است؟

رای محافل رسانه‌ای و افکار عمومی ایرانی این مساله قابل طرح است که پیروزی کدام جریان در راستای منافع ایران خواهد بود؟ اردوغان یا قلیچدار اوغلو؛ کدام‌یک گزینه مطلوب ایران خواهد بود؟ یا به روایت دیگر، مساله مهم این است که تداوم قدرت اردوغان یا به قدرت رسیدن قلیچدار اغلو، چه تاثیرات را بر مناسبات تهران و آنکارا خواهد گذاشت؟

اردوغان یا قلیچدار اوغلو

اقتصاد۲۴- در فاصله کمتر از دو هفته تا برگزاری انتخابات سرنوشت‌ساز پارلمانی و ریاست‌جمهوری ترکیه در ۱۴ می (۲۴ اردیبهشت)، رقابت میان دو ائتلاف «جمهور» و «ملت» به بالاترین سطح ممکن رسیده است. بعد از دو دهه حکمرانی حزب عدالت و توسعه، حالا بیش از هر زمان دیگری پایه‌های قدرت رجب طیب اردوغان لرزان به نظر می‌رسد. احزاب اپوزیسیون امیدوار هستند به رهبری کمال قلیچدار اوغلو با پیروزی در انتخابات به قدرت آک‌پارتی پایان داده و عصری جدید از سیاست‌ورزی را در تاریخ ترکیه ورق بزنند.

به گزارش فرارو، انتخابات ۱۴ می‌نه تنها در داخل ترکیه، بلکه در میان همسایگان این کشور نیز با حساسیت ویژه دنبال می‌شود. در این بین، برای محافل رسانه‌ای و افکار عمومی ایرانی این مساله قابل طرح است که پیروزی کدام جریان در راستای منافع ایران خواهد بود؟ اردوغان یا قلیچدار اوغلو؛ کدام‌یک گزینه مطلوب ایران خواهد بود؟ یا به روایت دیگر، مساله مهم این است که تداوم قدرت اردوغان یا به قدرت رسیدن قلیچدار اغلو، چه تاثیرات را بر مناسبات تهران و آنکارا خواهد گذاشت؟

فرارو در گفتگو با "رحمن قهرمانپور"، کارشناس مسائل ترکیه، "قاسم محبعلی"، کارشناس حوزه سیاست خارجی و مدیر کل سابق خاورمیانه وزارت خارجه و "سیامک کاکایی، " کارشناس مسائل ترکیه، به واکاوی و بررسی پرسش‌های مطرح شده پرداخته است.

اردوغان و قلیچدار اوغلو؛ هر دو حامل فرصت‌ها و چالش‌هایی برای ایران

رحمن قهرمان پور، استاد علوم سیاسی و کارشناس مسائل ترکیه در پاسخ به این سوال که تبعات و پیامد‌های انتخاب رجب طیب اردوغان و یا کمال قلیچدار اوغلو به عنوان رئیس جمهور ترکیه به ویژه برای ایران چه خواهد بود؟ گفت: «از منظر سیاست خارجی، اردوغان به دنبال گسترش نقش و حضور ترکیه در منطقه بوده و البته که سعی در نظامی کردنِ حوزه سیاست خارجی و مداخله نظامی در سوریه، عراق و نقش آفرینی ترکیه در قفقاز و مدیترانه داشته است. قاعدتا این رویه‌های اردوغان و دولت وی، برای ایران تبعات منفی به همراه داشته و سبب تشدید رقابت منطقه‌ای با تهران شده است».

وی گفت: «در نقطه مقابل، ائتلافِ ملت یا احزابی که در برابر اردوغان صف آرایی کرده‌اند، عموما گرایش اصلیشان در حوزه سیاست خارجی این است که ترکیه دست از ماجراجویی سیاسی و نظامی بردارد و بیشترِ تمرکز خود را بر داخل این کشور و کاهش تنش با همسایگان معطوف سازد. حزب "جمهوریِ خلق" معتقد به حفظ سنت آتاتورک در سیاست خارجی است که تاکید بر صلح در بیرون و صلح در داخل دارد و "داوود اوغلو" هم به عنوان چهره موثر در جبهه رقبای اردوغان، حامی دیدگاه تنشِ صفر با همسایگان است».

قهرمان پور تصریح کرد: «از منظر منطقه‌ای نیز اردوغان میل به تداوم حضور منطقه‌ای ترکیه دارد و طیف مخالف و منتقد او (ائتلاف مخالف با اردوغان) چندان مایل به افزایش حضور ترکیه در مناطق پیرامونی این کشور نیستند. از منظر رابطه با غرب، اردوغان قدری با قدرت‌های غربی چالش دارد. وی می‌تواند در دور زدن تحریم‌ها به ایران کمک کند یا در مساله سوریه و در محور آستانه، با ایران همراهی بیشتری داشته باشد. در مقابل، ائتلاف منتقدِ اردوغان در ترکیه، از نظر سنتی غرب‌گراتر است و بیشتر طرفدار نزدیکی ترکیه به اتحادیه اروپا و آمریکا است و وضع فعلی در روابط ترکیه و غرب را نمی‌پسندد».

این کارشناس مسائل ترکیه خاطر نشان کرد: «در صورتی که این ائتلاف که اکنون کمال قلیچدار اوغلو را به عنوان نامزد اصلی و مورد حمایت خود برای انتخابات ریاست جمهوری آتی ترکیه انتخاب کرده بتواند در جریان انتخابات پیروز شود، انتظار می‌رود که با سرعت بیشتری روابط ترکیه را با غرب بهبود بخشد. مساله‌ای که ممکن است خوشایندِ جمهوری اسلامی ایران نباشد. به نظر من در دیگر حوزه‌ها و به ویژه در حوزه همکاری‌های اقتصادی، در صورت انتخاب هرکدام از دونامزد اصلی انتخابات ریاست جمهوری ترکیه، شاهد تغییر چندانی در روابط ایران و ترکیه نخواهیم بود».


بیشتر بخوانید: دیدار اردوغان و علی‌اف پشت درهای بسته


رحمن قهرمان‌پور در پایان گفت: «با این حال، ممکن است که ائتلاف مقابلِ اردوغان یعنی ائتلاف ملت و یا اپوزیسیون سکولار ترکیه، تحت فشار‌های غرب، قدری روابط خود را با ایران کاهش دهند. از این رو، در مقام جمع‌بندی باید بگویم که در مواردی، پیروزی رجب طیب اردوغان در انتخابات ریاست جمهوری ترکیه به نفع ایران است و در موارد دیگری نیز پیروزی احزاب اپوزیسیون برای ایران مفید تلقی می‌شود. با این همه، به نظر من پیروزیِ چه اردوغان و چه قلیچدار اوغلو، اختلاف فاحشی را برای ایران و روابط این کشور با ترکیه ایجاد نمی‌کند.»

وی افزود: «با این حال، انتخابِ یکی از این دو نفر به عنوان رئیس جمهور آتی ترکیه، در بُعد داخلی این کشور و برای مردم آن، می‌تواند حامل تغییرات و پیامد‌های قابل توجهی باشد. با این همه، با توجه به این مساله که در حوزه سیاست خارجی، دستِ دولت‌ها عموما بسته است، انتخاب قلیچدار اوغلو نمی‌تواند یک گسست جدی را در سیاست خارجی ترکیه ایجاد کند با این حال، به وضوح شاهد خواهیم بود که آنکارا حضور منطقه‌ای خود را در عراق و سوریه کاهش خواهد داد.»

تهران و آنکارا ناچار به همکاری هستند

قاسم محبعلی، دیپلمات و مدیر کل سابق خاورمیانه وزارت خارجه کشورمان نیز در پاسخ به تبعات پیروزی اردوغان و یا قلیچدار اوغلو در انتخابات ریاست جمهوری ترکیه برای ایران می‌گوید: «باید توجه داشته باشیم که رصد روابط ایران و ترکیه (به ویژه پس از پیروزی انقلاب اسلامی) در دهه‌های اخیر نشان داده که تهران و آنکارا ناچار به همکاری با یکدیگر هستند. به بیان ساده تر، علی رغم اینکه دو کشور در برخی حوزه‌ها با یکدیگر اختلاف نظر دارند و سیاست‌های متفاوتی را دنبال می‌کنند و حتی رقابت دارند، با این حال، در حوزه‌هایی نظیر تجارت، ارتباطات منطقه ای، و البته مسائل مرتبط با گردشگری، ناچار به مذاکره و همکاری هستند».

وی گفت: «باید توجه داشته باشیم که جریانِ مخالف با اردوغان در انتخابات ریاست جمهوری ترکیه که اکنون در پسِ کمال قلیچدار اوغلو جمع و بسیج شده اند، عمدتا گرایشان ملی دارند (تا مذهبی) و این مساله حاکی از آن است که آن‌ها هم می‌توانند روابط بهتری را با غرب ایجاد کنند و هم زمینه‌های مساعدی را جهت اوج دهی به سیاست‌های پان تُرکیستی دارند.»

محبعلی ادامه داد: «آن‌ها با نوع نگاه اردوغان چه در حوزه حکمرانی داخلی ترکیه (و البته نگاه ایدئولوژیک وی) و همچنین مداخلات نظامی منطقه‌ای این کشور در کشور‌هایی همچون عراق و سوریه مخالف هستند. در عین حال آن‌ها احتمالا نسبت به مساله کُرد‌ها نیز رویکرد متفاوتی را اتخاذ خواهند کرد. از این رو، اینکه طیف مخالف با اردوغان کرسی ریاست جمهوری در این کشور را در اختیار بگیرند، عاری از تاثیرات منطقه‌ای نیست و همین مساله می‌تواند اثرگذاری‌هایی را نیز بر کشور ما داشته باشد».


بیشتر بخوانید: فرصت طلبی انتخاباتی اردوغان از مبارزه با تروریسم و کارت داعش


این دیپلمات سابق گفت: «باید به این نکته نیز توجه داشه باشیم که ترکیه کشوری با موقعیت مهم و راهبردی از حیث ژئوپلیتیکی است و این مساله بر نوعِ حکمرانی و البته سیاست خارجی این کشور اثرگذاری قابل توجهی را دارد. درست به همین دلیل هم است که سیاست در ترکیه حالتی نوسانی دارد و گرایش سیاست خارجی ترکیه مثلا به سمت غرب و یا جهتِ مخالف با آن، تا حد زیادی توازن در آن را بر هم می‌زند».

سفیر سابق ایران در یونان و مالزی گفت: «به نظر من هر کسی که در ترکیه سر کار بیاید، باید برخی ملاحظات را در روابط با ایران مد نظر داشته باشد. چون همانطور که پیشتر نیز گفته شد، پیوند‌های تجاری، سیاسی و امنیتی در سطح منطقه میان تهران و آنکارا تا حد زیادی امکان وقوع نوسانات شدید در روابط دو طرف را می‌گیرد؛ بنابراین باید گفت که سیاست در ترکیه ماهیت پیچیده‌ای دارد.

اردوغان پیشتر اشتباهاتی را در ترکیه مرتکب شد با این حال تا حدی این هنر را داشت که اشتباهاتش را جبران کند و تا به این لحظه نیز دوام آورده است. اینطور به نظر می‌رسد که اگر جریان مقابلِ اردوغان در انتخابات ریاست جمهوری این کشور پیروز شود، بعید به نظر می‌رسد که آن ها، آنقدر که اردوغان مداخله‌جویی نظامی در ورای مرز‌های ترکیه را دنبال می‌کند، این مساله را در دستورکار داشته باشند و بیش از پیش معطوف به داخلِ ترکیه خواهند بود.»

پارامتر‌های ثابت و متغییر روابط ایران و ترکیه

سیامک کاکایی، کارشناس مسائل ترکیه نیز معتقد است: «در مورد اثرگذاری انتخابات آتی ریاست جمهوری ترکیه بر کشور‌های مهم منطقه نظیر ایران، بحث‌های مختلفی مطرح می‌شود. باید گفت صرف نظر از اینکه کدام فرد و جریان پیروز انتخابات آتی ترکیه شود، باید بدانیم که روابط تهران-آنکارا از دو پارامتر عمده و محوری تبعیت می‌کند».

این کارشناس مسائل ترکیه گفت: «اولا، پارامتر‌های ثابت وجود دارند که مبتنی بر این گزاره هستند که ایران و ترکیه به عنوان دو همسایه، دو بازیگر و دو قدرت منطقه ای، به جِنسی از روابط شکل می‌دهند که بر اساس اقتضائات همسایگی، تا حدی مسیر ثابت دارد و چندان نمی‌تواند دستخوش تغییر شود. به بیان ساده تر، پارامتر‌های ثابت در مورد روابط و همکاری‌های اقتصادی و سیاست همسایگی، چه با انتخاب اردوغان و چه کمال قلیچدار اوغلو، دستخوش تغییر نخواهند شد».

وی در ادامه افزود: «اما پارامتر دوم، در واقع تغییر در اولویت‌ها و نگرش‌ها است. اینکه مثلا اردوغان به دنبال توسعه نفوذ منطقه‌ای ترکیه است، خود حامل تبعات و پیامد‌هایی است که بدون تردید دیگر کشور‌های منطقه نظیر ایران را تحت تاثیر قرار می‌دهد. در عین حال، اینکه با پیروزی جناح رقیب اردوغان در انتخابات ریاست جمهوری ترکیه، این کشور بیش از هر زمان دیگری به سمت غرب گرایش پیدا کند و از بازیگرانی نظیر روسیه و ایران دور شود، گزاره‌ای است که تردید‌های جدی در مورد آن وجود دارد. مکانیسم سیاست خارجی مبتنی بر نوعِ تعامل و پدیده‌های مختلفی است که بر اساس نوع برنامه‌های اعلامی که طرف پیروز در انتخابات دنبال خواهد کرد، باید تحلیل شود».

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت خودرو‌های سایپا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

تصویری به یاد ماندنی از بهروز وثوقی و جمشید مشایخی در قیصر

عکس/ تهران در ۲ روز پاک و آلوده

عکس/ نمایندگانی که به حضور ظریف در دولت رای موافق دادند

عکس جنجالی مسعود پزشکیان در کنار مولوی عبدالحمید

اینفوگرافی/ ایران در نرخ تورم از ۵ کشور عربی همسایه پیش افتاد

عکس زیرخاکی ۵۰ ساله از منوچهر وثوق، فردین، بهمن مفید و ایرج قادری

عکس/ قدیمی‌ترین تاس کشف شده در جهان متعلق به ایران

عکس/ بازار فرش هزار رنگ و دیدنی شهر تبریز

عکس/ نمایی خاص از بهمن مفید و سعید راد در سال ۱۳۵۴

عکس/ زیبایی حیرت انگیز پاییز در کلیبر آذربایجان شرقی

قیمت دلار و یورو امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ علی حاتمی با تیپ ژیگولی و نوستالژیک در دهه ۵۰

عکس/تغییر چهره پروانه سریال «لحظه گرگ و میش»

عکس/ عروسی اَجنه در اطراف بندرعباس

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ استوری مهدی طارمی برای تولد قلعه‌نویی

تصویری از یک موشک غول‌پیکر جنگی بر فراز دریای خزر

همه چیز درباره اقتصاد ژاپن/ چهارمین اقتصاد بزرگ جهان که حداکثر تورم سال‌های اخیرش ۴ درصد بود

پوتین موشک آخرالزمانی را معرفی کرد

واکنش شریعتمداری به انتشار شعری به نام رهبری: غفلت کردیم

سخنان تکان‌دهنده همتی درباره وضعیت معروف‌ترین منطقه آزاد ایران

سفر کشتی گیران با دبیر به مسکو

عکس/استوری جدید گلزار

پرفروش‌ترین آیفون کدام است؟

عکس/ حضور ستاره استقلال در امارات

افشای راز قتل زنی پس از نیم قرن؛ متهم ۹۲ ساله بازداشت شد

عکس/استوری جدید نیما شعبان‌نژاد

هم خیابانی اشتباه می‌کند، هم بازیکنان تیم ملی!

عکس/دلیل کاهش وزن شدید سحر دولتشاهی فاش شد

عکس/توئیت جدید ایلان ماسک ایرانی‌ها را غافلگیر کرد

عکس/یوسف تیموری از چهره جدیدش رونمایی کرد

خبرگزاری فرانسه: سه کشور اروپایی و آمریکا قطعنامه خود علیه ایران را تقدیم شورای حکام آژانس کردند

سازمان بهشت زهرا (س) اطلاعیه داد

عکس/گریم متفاوت مجری سابق تلویزیون

این شغل ممنوعه رسما در ایران مجاز شد

قتل یک زن توسط همسر سابق در فارس

گلزنی علیپور و ثبت یک رکورد ویژه

حکم بازداشت نتانیاهو در لاهه صادر شد

پایان کار محققی که دنیای فیزیک را سرکار گذاشت

سبزیجات حاوی پروتئین را بشناسید

شهرزاد ترکی به جشنواره هالیوود می‌رود

بهترین مواد غذایی برای جلوگیری از سنگ کلیه

عکس/ سلفی جالب شاهرخ استخری

هشدار جدی هواشناسی به پایتخت نشینان

عکس / درخواست متفاوت مهران غفوریان از سردار رادان

فیلم/ لحظه عجیب برخورد رعد و برق به ایستگاه ۲ توچال

آغاز حراج جدید سکه از این تاریخ

واریز یارانه آبان‌ماه ۱۴۰۳ دهک‌های چهارم تا نهم

ماجرای عدم پرداخت یارانه ۵۱ میلیون نفر در آبان ماه چیست؟

عکس/ علی حاتمی با تیپ ژیگولی و نوستالژیک در دهه ۵۰

سهم استخراج بیت‌کوین از قطعی برق ایران چقدر است؟

عکس/ تغییر عجیب زهره ساداتی بازیگر سریال لحظه گرگ و میش

پاییز شهر سامان در جوار زاینده رود

درخواست باشگاه تراکتور از هواداران این تیم

عکس جنجالی مسعود پزشکیان در کنار مولوی عبدالحمید

روز‌های قمر در عقرب آذرماه ۱۴۰۳ کدام است؟

علی مطهری: روس‌ها ایران را سپر خود در برابر آمریکا کرده‌اند

عکس/ مهدی طارمی و کریستیانو رونالدو در یک تیم

کیهان شعری جعلی را به رهبری منتسب کرد!

فیلم/ فرار دیوانه‌وار تریلی از ایست و بازرسی هرمزگان

کجای تهران با ماهی ۴ میلیون تومان خانه اجاره کنیم؟

پیش‌بینی دور جدید اعتراضات احتمالی در کشور

فیلم/ تولید شمش طلا ۳۰۰ کیلوگرمی در امارات

هزینه اجاره‎ آپارتمان ۵۰ متری در بریانک آذر سال ۱۴۰۳ + جدول

فیلم/ تمجید مولوی عبدالحمید از سفر استانی پزشکیان