اقتصاد ۲۴ - انتشار خبری از سوی «تسنیم» مبنی بر قصد لاریجانی برای ارائه لیستی جهت ورود به انتخابات مجلس در فضای سیاسی کشور به موضوعی داغ تبدیل شد. با وجود آنکه این خبر بلافاصله از سمت علی لاریجانی با انتشار بیانهای تکذیب شد، اما واکنشها به آن همچنان ادامه دارد.
در تکذیبیه کوتاه لاریجانی آمده است: «خبر اختصاصی تسنیم درباره ارایه لیست در انتخابات مصداق این گزاره است: "خسن و خسین هر سه خواهران مغاویهاند". نه بحثی درباره حرکت انتخاباتی در میان است و نه ارایه لیست سراسری و نه رایزنی با دیگران صورت پذیرفته؛ لذا بدین وسیله از جریان خالصسازی رفع نگرانی میشود و بعید است به این روش برادران بتوان رقابت تصنعی ایجاد کرد. مُلک را چارهای دیگر نیاز است».
این تکذیبیه و عبارتهای «خالص سازی» و «مُلک را چارهای دیگر نیاز است» بیش از همه توجهها را به قصد لاریجانی جلب کرده است.
روزنامه شرق در مطلبی با عنوان «اصولگرایان در برزخ» به این ماجرا واکنش نشان داده و نوشته است: اصولگرایان اگر واقعبین باشند، بررخ آنها برای انتخابات پیشرو نه لاریجانی است، نه نگرانی از آمدن جهانگیری و روحانی و... بلکه تشتت و افتراقی است که بندبند این جریان را درگیر خود کرده است. ناکارآمدی حاکمیت اجرائی یکدستشده امروز به پاشنه آشیل اصولگرایان تبدیل شده است.
بهجای ارتقای کارآمدی و رفع نواقص و تندادن به شفافیت، برای حذف رقبا به هر دری میزنند. چندی پیش در مجلس به دنبال ممنوعیت نامزدی افرادی با سابقه نمایندگی مجلس رفتند، اما مجبور به عقبنشینی شدند؛ زیرا تصمیمی خلاف قانون اساسی بود. اکنون هم یک طیف به دنبال تسویهحساب سیاسی جامانده از انتخابات ۹۶ رفته است تا بتواند هماکنون رقیب را از میدان به در کند و طیفی دیگر به دنبال ایجاد ترس آمدن اعتدالیون و شاید بخشی از اصلاحطلبان و متعاقب آن حذف طیف فعلی اصولگرایان از مجلس است تا شاید ائتلافی شکل بگیرد و در جبههای متحد، امید به بقا تقویت شود.
این روزنامه در ادامه آورده است: در دنیای سیاستورزی امروز ایران ما در یک ژانر سینمایی نیستیم و در واقعیت، تبعات تصمیمات اشتباه و عملکرد ضعیف قدرت یکدستشده بر زندگی مردم چنان تأثیری داشته که حتی دلبستن به مشارکت حداقلی و رسیدن به مجلسی مانند مجلس یازدهم نیز دورنمایی مطلوب ندارد؛ درحالیکه نیاز به گرمشدن تنور انتخابات و بالابردن مشارکت یک امر اجتنابناپذیر است.
بیشتر بخوانید: اخبار ضدونقیض درباره فهرست انتخاباتی لاریجانی
در همین حین و در میان اختلافات رخداده میان جریان اصولگرا که بخشی از بهارستاننشینان چک سفیدامضای خود را از دولت اصولگرا پس گرفتهاند و راه خود را از قاطبه فعلی جدا کردهاند، همچنان بهجای اصلاح امور، حذف رقیب تنها برنامه چهرههای شاخص اصولگرایان برای انتخابات پیشرو است.
منصور حقیقتپور از نزدیکان علی لاریجانی در گفتگو با «دنیای اقتصاد» در این باره میگوید: یک جریان اقلیت در کشور وجود دارد که فقط اعضای اتوبوس خود را جریان مخلص و ولایی و انقلابی میداند و باقی جریان جامعه را جاسوس، فتنهگر و خارج از دین میخواند. وقتی آقای لاریجانی از واژه رفع «خالصسازی» استفاده میکند یعنی آنها میخواهند بقیه جریان جامعه و اجزای کشور را تصفیه و افرادی که در جرگه اقلیت هستند را در مصدر امور قرار دهند.
آنها در واقع جریان تمامیتخواهی هستند که حیات اجتماعی و سیاسی برای طیف دیگری قائل نیستند. با توجه به اینکه مطالبه مقام معظم رهبری رقابت انتخاباتی است این رقابت زمانی رخ میدهد که بدون سختگیریهای شورای نگهبان نیروها بتوانند با افکار و اندیشههای مختلف برنامههای خود را مطرح و عرضه کنند و با یکدیگر رقابت کنند.
در این میان برخی میخواهند تظاهر به این شور و رقابت انتخاباتی بکنند و حاضر نیستند شور و رقابت واقعی انتخاباتی ایجاد کنند. در واقع شاید این افراد تظاهر به رقابت انتخاباتی بکنند، ولی راهبرد آنها انتخاباتی با مشارکت حداقلی است. خالصسازی و بحث رقابت تصنعی دوعبارتی که آقای لاریجانی استفاده کردند، در همین راستاست.
هم میهن نیز در سرمقاله خود درباره این تکذیبیه نوشته است: «نویسنده این متن، یک «علی لاریجانی جدید» است؛ علی لاریجانیای که فرسنگها با گذشته خود فاصله دارد و حالا میخواهد موقعیت جدید خود را در صحنه سیاست بنماید. فراتر از این، او میخواهد بر صحنهآرایی موجود تاثیر گذارد و با چنین هدفی است که مخالفان خود را «جریان خالصسازی» مینامد و با صراحت آنان را مخاطب میگیرد. صراحتی که در نزد علی لاریجانی کمسابقه است.
انگارنهانگار نویسنده این متن کوتاه، همان لاریجانی است که نطقها و متنهای سیاسیاش تقریبا همیشه آکنده از الفاظ و عبارات فلسفی و اقوال صدرایی بود که فهم آن را برای مخاطب خاص نیز دشوار میکرد؛ چه رسد به دیگر شنوندگان و خوانندگان. شامگاه ۱۹ اردیبهشت، اما او متنی صریح نوشت که هر مخاطبی پیامهای آن را میگرفت. موج توئیتها، بحثها، پستها و گفتگوهایی که بلافاصله فضای مجازی و شبکههای اجتماعی را در بر گرفت؛ نشانه آشکاری بود از اینکه اهل سیاست، پیام متن صریح او را گرفتهاند و حال، باید در انگارههای ذهنی و تصورات تاریخی خود درباره او تجدیدنظر کنند.
چه موافق، چه مخالف و چه منتقد پیام کلیدی متن او را دریافت کنند: «با یک لاریجانی جدید روبهرو هستید.»
هم میهن هم چنین در مطلبی با عنوان «لاریجانی جدید» در این باره نوشت: پربیراه نیست اگر بگوییم موضعگیری لاریجانی، صحهای است بر گفته کارشناسان مبنی بر اینکه جریانات خاص از قهر با صندوق رای استقبال کرده و خرسندند. علی لاریجانی در اطلاعیهای که برای تکذیب خبر فعالیتهای انتخاباتی خود منتشر کرده، جریان «خالصسازی» را مخاطب خود قرار داده که این تعبیری خاص است.
بیشتر بخوانید: پدران نظارت استصوابی؛ آرایش سیاسی، روند برگزاری و تصمیمات مجالس پساانقلاب
از اطلاعیه لاریجانی برمیآید که ظاهرا نیروهای متعادل محافظهکار هم فعلا تمایل و انگیزهای برای مشارکت در انتخابات آینده ندارند. او حتی از تعبیر «رقابت تصنعی» برای انتخابات استفاده کرده است. از سوی دیگر لاریجانی در پایان اطلاعیه خود از تعبیر «ملک را چارهای دیگر لازم است» استفاده کرده است.
این روزنامه در ادامه آورده است: سوال اینجاست که اگر قرار به مشارکت در انتخابات نباشد، نیروهای سیاسی چه چاره دیگری دارند؟ ساختار سیاسی در این وضعیت چه چارهای باید بیندیشد و چه تغییرات و اصلاحاتی را برای جلب مشارکت نیروهای سیاسی و جامعه اتخاذ کند؟