اقتصاد۲۴- بورس تهران با رشدهای متوالی خود در سه روز اخیر، در حال افزایش فاصله خود از سقف مردادماه سال ۹۹ است. هرچه این فاصله بیشتر میشود، احتمال انتظار برخی از فعالان بازار مبنی بر پولبک شاخص کل به محدوده سقف سال ۹۹ کمرنگتر میشود. همچنین احتمال وقوع سناریوی شروع موج جنبشی بعدی شاخص کل تقویت میشود.
نوار صعود شاخص کل به پلههای بالاتر روز سهشنبه هم ادامه یافت. نماگر اصلی تالار شیشهای با افزایش ۱۸ هزار و ۶۹۵ واحدی، که معادل ۰.۸۶ درصد این شاخص است روبهرو شد. بر این اساس شاخص کل در پایان معاملات سهشنبه در سطح دو میلیون و ۲۰۲ هزار واحدی ایستاد. همچنین شاخص هموزن نیز همسو با شاخص کل رفتار کرد و با رشد ۱.۳ درصدی به سطح ۷۷۳ هزار و ۲۹۸ واحدی رسید.
جریان تقاضا با گذشت زمان، روندی افزایشی را تا نیمه بازه معاملاتی طی کرد. در نیمه، اما شیب روند بازار کمی رو به پایین متمایل شد.
تابلو بورس اوراق بهادار تهران، حجم معاملات سهشنبه را ۱۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون برگه سهم و ارزش معاملات خرد را ۱۰ هزار و ۲۵۵ میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان نشان میدهد. افزایش حجم و ارزش معاملات نسبت به روزهای گذشته باعث اعتبار بیشتر رشد اخیر شده است.
بیشتر بخوانید: ریسکآفرینی دولت در بازار بورس
با این حال بررسی آمار مالکیت افراد حقیقی حکایت از خروج سرمایه حقیقیها از بازار سهام دارد. شاخص ورود و خروج سرمایه در پایان بورس سهشنبه، خبر از خروج ۴۲۲ میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومانی پول از سهام، حق تقدم و صندوقهای سهامی میدهد.
افزایش ارزش معاملات در کنار افزایش خروج پول از بازار سهام نشان میدهد بخش زیادی از افراد رشد فعلی را فرصتی برای خروج میدانند.
ابلاغیهها و تایید و تکذیبهای پرشمار در مورد موضوعات مختلف از جمله نرخ خوراک پتروشیمیها که آخرین نمونه از ابهامات موجود در بازار است، تبدیل به یکی از موارد تکراری و تلخ بازار برای سهامداران شده است.
ریسک تصمیمات اقتصادی حاکمیت، ریسکی سیستماتیک است که سرمایهگذاری در بورس را تهدید میکند. روز گذشته بود که افزایش ۴۰ درصدی نرخ خوراک و افزایش ۱۰۰ درصدی نرخ گاز صنایع پتروشیمی به طور رسمی تایید شد. همچنین باید در نظر داشت نرخ هفت هزار تومانی خوراک بدون محاسبه مالیات است.
واکنشها از سمت سازمان بورس و همچنین شرکتهای پتروشیمی که روزهای گذشته صورت گرفت توانست تا حدی از هیجان شوک منفی به وجود آمده بکاهد. با این حال، اما با عملی شدن این مصوبه باید شاهد به حاشیه رانده شدن گروههای متانول و اورهسازان باشیم.
با این حال به نظر میرسد با گذشت یک هفته از حواشی افزایش نرخ خوراک که شوک منفی شدیدی به بازار وارد کرد، تصمیمات منطقی در بازار سهام افزایش یافته و گروههایی که به قیمتهای ارزنده رسیده بودند با افزایش تقاضا مواجه شدند.
نماگر اصلی تالار شیشهای مدتی است روی تراز ۲۳.۶ درصد فیبوناچی اصلاحی خود قرار گرفته است. در گزارش پیشین اشاره شد در صورتی که شاخص کل بتواند از سقف محدوده رنج خود یعنی دو میلیون و ۱۸۹ هزار واحدی عبور کند تا سقفهای بالاتر روند اصلاحی (که با دایره قرمزرنگ مشخص شدهاند) پتانسیل پیشروی دارد.
در حال حاضر شاخص کل، از سقف دو میلیون و ۱۸۹ هزار واحدی عبور کرده و اهداف بالاتر را در تیررس خود قرار داده است.
در این تحلیل بررسی شد که رسم یک خط رفتار برای سقفهای مینوری ساخته شده در روند اصلاحی اخیر نشان از سیگنال مثبت دیگری برای سهامداران دارد. با بسته شدن کندل شاخص کل در پایان معاملات دوشنبه، خط رفتار یادشده شکسته شده است.
در این میان نباید از این نکته غافل شد که سایه بالایی کندل روز سهشنبه، نشان از ضعف اندک خریداران و ظهور فروشندگان دارد؛ بنابراین در راستای پیش بینی بورس آخرین روز هفته، آنچه محتمل است، تعادل بیشتر بازار در دو سوی ترازوی عرضه و تقاضاست.