اقتصاد۲۴- براساس گزارش آژانس بینالمللی انرژی، مصرف جهانی نفت در مسیر افزایش ۲ میلیون بشکه در روز در سال جاری، حالا به بالاترین میزان خود یعنی ۱۰۱.۹ میلیون بشکه در روز رسیده است. استن چارت پیشبینی کرده است که کاهش تولیداوپکپلاس در نهایت مازادی را که در چند ماه گذشته در بازارهای جهانی نفت ایجاد شده بود، از بین خواهد برد.
عربستانسعودی، تولیدکننده پیشرو اوپک، برای دومین ماه متوالی، کاهش داوطلبانه تولیدات نفتی یک میلیون بشکه در روز خود را برای یکماه دیگر، و این بار تا ماه آگوست تمدید کرد.
این کاهش، تولید این کشور را به ۹ میلیون بشکه در روز میرساند که پایینترین سطح در چند سال اخیر محسوب میشود. عربستانسعودی به دنبال کاهش شدید قیمتهای نفتی سعی کرده است حجم فروش و صادراتش را کاهش دهد؛ اما نتوانسته است آنطور که میخواهد هدف خود را محقق کند.
قیمت نقطهای نفت واکنش مثبتی به این موضوع نشان داده است. به طوری که قیمت وستتگزاساینترمیدیت با ۲.۱ درصد افزایش به ۷۱.۲۵ دلار در هر بشکه رسیده است. این در حالیست که برنت با ۲.۰۰ درصد افزایش به ۷۶.۱۵ دلار در هر بشکه رسیده است.
اما سرمایهگذاران نفت هنوز متقاعد نشدهاند و مروان یونس، مدیر ارشد سرمایهگذاری Massar Capital Management میگوید که احتمالاً این سود کوتاهمدت خواهد بود.
اوله هانسون، رئیس استراتژی کالا در ساکسو بنک، خطاب به والاستریت ژورنال گفته است: «مشکل اینجاست که افزایش تولید در محیطی ضعیف، بازخوردهای چندانی نخواهد داشت. به نظر میرسد حضور در این نقطه چندان دیرپا نخواهد بود.»
بیشتر بخوانید: جولان عربستان در میدان گازی آرش پس از تاخت و تاز قطریها در پارس جنوبی/ اعراب در حال بلع انرژی منطقه و مسئولان ایرانی در خواب
بازارهای آتی نفت حالا ریتمی شدیداً نزولی پیدا کردهاند و فعلاً این فروشندگان موقت هستند که بازارها را در اختیار گرفتهاند؛ همانطور که والاستریتژورنال نیز به افزایش عرضه از جانب ایران و روسیه و ونزوئلا اشاره کرده است.
سقوط بانک سیلیکونولی در ماه مارس نیز باعث فرار شدید سرمایه از بخش نفتی به فلزات گرانبها شد؛ چرا که این وحشت به وجود آمده بود که این اتفاق میتواند آغازگر یک بحران بانکی و مالی دیگر باشد.
به گفته تحلیلگران، سقوط بانک سیلیکونولی منجر به حرکتی سریع به سوی بازارهای نفتی شد؛ آن هم با حجم سوداگرانه و ششبرابری که پس از فروپاشی Lehman Brothers و Bear Stearns در سال ۲۰۰۸ ایجاد شده بود.
همانطور که البته انتظارش هم میرفت قیمت نفت به سبب تصمیمی که برخی از اعضای اوپکپلاس در دوم آوریل اتخاذ کردند (تصمیم به کاهش داوطلبانه تولید) در عرض چند روز به پایینترین حد چندساله خود رسید.
حالا مطابق با گزارش آژانس بینالمللی انرژی، مصرف جهانی نفت در مسیر افزایش ۲ میلیون بشکهای در روز، در سال جاری به بالاترین میزان خود، یعنی ۱۰۱.۹ میلیون بشکه در روز رسیده است. ذخایر نفتی به تدریج رو به کاهش میروند و با کاهش تولید اوپکپلاس باید در انتظار کاهش بیشتر هم باشیم.
حالا برای اولین بار در سال جاری، ذخایر نفتخام به کمترین مقدار میانگین پنجساله خود رسیده است. هفته گذشته تقاضای ضمنی بنزین با ۹۹۲ هزار بشکه در روز افزایش یافته و به ۹.۵۱۱ میلیون بشکه در روز [یعنی بالاترین میزان در ۱۵ ماهه اخیر خود]رسید.
بیشتر بخوانید: قرارداد تازه ۱۱ میلیاردی آرامکو و توتال؛ یورش از ریاض به میدان مشترک آرش
استنچارت پیشبینی کرده است که کاهش اوپکپلاس در نهایت مازادی را که در چند ماه گذشته در بازارهای جهانی نفت ایجاد شده است، از بین میبرد.
به گفته تحلیلگران، در اواخر سال ۲۰۲۲ مازاد نفتی وجود داشته که به سهماهه اول سال جاری نیز سرایت کرده است. تحلیلگران تخمین میزنند که ذخایر فعلی نفت ۲۰۰ میلیون بشکه بیشتر از ابتدای سال ۲۰۲۲، و ۲۶۸ میلیون بشکه بیشتر از ژوئن ۲۰۲۲ است.
حالا آنها این خوشبینی را دارند که در صورت حفظ ریتم کاهشی در تمام طول سال، کاخی که تا نوامبر بنا شده است، ویران خواهد شد. چرا که در سناریویی کمترصعودی، به ماه اکتبر که برسیم، کاهشهای فعلی ریتم معکوس پیدا کرده، و این موضوع به تقویت قیمتها خواهد انجامید.
فرانسیسکو بلانچ، مسئول تحقیقات جهانی بانک امریکا گفته است: «قیمت نفت درگیر دو نیروی متعارض است. آن دسته از عرضهکنندگانی که با اشاره به انقباض پولی انتظار دارند موجودی انبارها در نیمه دوم سال ۲۰۲۳ کاهش داشته باشد، حالا دست بالا را دارند. زیرا که قیمت نفت، لااقل تا زمانی که فدرالرزرو عرضه پول را کاهش دهد، سعی دارد افزایش پیدا کند.»
منبع: اویلپرایس / فرازدیلی