تاریخ انتشار: ۰۹:۴۵ - ۱۲ مرداد ۱۴۰۲
صجت‌سنجی کارشناسان از راهکار کابینه رئیسی برای شکایت از کره جنوبی

ایران در بن بست «سئول»؛ پیگیری پول‌های بلوکه شده ایران نیاز به اجازه مجلس ندارد

در حالی که معاون حقوقی ریاست‌جمهوری می‌گوید پیگیری حقوقی منابع بلوکه شده در کره نیازمند اجازه مجلس است، علی بیگدلی استاددانشگاه و کارشناس مسایل بین الملل می‌گوید اصلا احتیاج به لایحه و تصمیم مجلس نداریم

ایران و کره جنوبی

اقتصاد۲۴- درعین حال به گزارش خبرگزاری ها، محمد دهقان معاون حقوقی ریاست‌جمهوری صبح امروز در حاشیه جلسه هیئت دولت گفته که «ما مطالباتی از کره داشتیم و در گذشته مذاکرات لازم آن انجام شد و نظرات وکلای بین‌المللی را گرفتیم و از وکلای کره نیز نظریه حقوقی گرفتیم. پیگیری حقوقی منابع بلوکه‌شده در کره نیازمند اجازه مجلس است»
او تاکید کرده «با توجه به موافقتنامه سرمایه‌گذاری ما با کشور کره، این وجوه مشمول موافقتنامه می‌شود و تقاضای داوری به مجلس رفته و درباره وجوه ما در کره و بحرین منتظر نظر مجلس هستیم که اجازه ارجاع داوری را بدهند؛ از سال گذشته آمادگی انجام این کار را داشتیم و برخی دستگاه‌ها منتظر حل مسأله از طریق مذاکره بودند که مذاکره به نتیجه کافی نرسید.».

اما علی بیگدلی کارشناس مسایل بین الملل به خبرآنلاین گفته که «با توجه به این که ایران اف‌ای تی اف و برجام را به سرانجام نرسانده مسئله قابل حل نبوده، و نمی‌تواند از طریق مصوبه مجلس و پیگیری حقوقی دولت از طریق مجامع حقوقی بین المللی قابل حل باشد.» او تاکید می‌کند که «عراق در همسایگی ما است و هر لحظه نیز نیازمند گاز و برق ایران است الان نتوانسته مستقیما به ما پول بدهد و پول ما را به بانکی در عمان حواله کرده است و این یک مقدار تحقیر آمیز است»


بیشتر بخوانید: ادعای تازه عراق درباره بدهی به ایران؛ یک میلیارد و ۸۴۲ میلیون یورو پرداخته‌ایم


بیگدلی: شکایت ایران تبلیغاتی و بی اثر است / کُره جنوبی به تنهایی نمی‌تواند در مورد پرداخت بدهی به ایران تصمیم گیری کند
علی بیگدلی کارشناس مسائل بین الملل

در نهایت بیگدلی معتقد است «گرفتن چنین تصمیمی بیشتر دارای جنبه تبلیغاتی و برای اقناع افکار عمومی است. در مورد کره باید گفت حجم مبادلات ما با کره خیلی زیاد است خصوصا از جهت ورود کالا‌های مستیقم و به همین جهت برای کره ما بازار خوبی بودیم، از این رو کره دارد آمریکا را تحت فشار قرار می‌دهد تا مشکل ایران حل و پول پرداخت شود، منتهی با توجه به تحریم‌های بسیار شدیدی که آمریکا گذاشته، کره توانایی اینکار را ندارد که بخواهد پول ایران را پرداخت کند. بنظر من اصلا نیازی به قانون نداشت که دولت چنین نامه‌ای داده است.»

او در باره رای دیوان می‌گوید: «دیوان ممکن است ما را حاکم بکند، ولی قدرتش بسیار پایین است، زیرا خود آمریکا هم عضو دیوان نیست. کره هم می‌تواند توجهی به این موضوع نکند و بگوید تحریم‌های آمریکا، بسته بودن شبکه بانکی ایران و عدم عضویت ایران در اف‌ای تی اف اجازه نمی‌دهد ما این پرداخت را انجام دهیم، و این دلایل خاصی است که هیچ کشوری تا حالا نتوانسته از آن عدول کند؛ بنابراین این اقدامی که ایران کرده یک نوع کار تبلیغاتی و سیاسی است و بنظر می‌رسد اینکار باعث نمی‌شود تا کره قانع شود پول ما را پرداخت کند. اگر حتی دیوان هم حکم به نفع ایران صادر کند، از آنجا که جنبه اجرایی آن صفر است و آمریکا بار‌ها این را نپذیرفته، نمی‌تواند خیلی در بازپرداخت بدهی کره به ما موثر باشد.»

او در نهایت می‌گوید «با توجه به تبعیت فعلی کره از تصمیمات آمریکا و تحریم‌های سنگینی که آمریکا وضع کرده، این چیزی نیست که کره به تنهایی بتواند اینکار را انجام دهد، همچنین با توجه به قطعنامه ۲۲۳۱ در شورای امنیت و برنامه موشکی و تحریم‌ها، کار به هیچ جا نمی‌رسد و نمی‌تواند در دریافت بدهی کره به ایران موثر باشد. ضمن این که همان طور که گفتم موانع موجود اعم از عدم پذیرش اف‌ای تی اف و بسته بودن شبکه بانکی نیز تاثیر گذار خواهند بود.».

اما دیدگاه‌های شهریار حیدری عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس به مساله طلب ایران از کره جنوبی حاکی از آن است که ایران ممکن است راه حل‌های خسارتبار دیگری مانند قطع رابطه با کره جنوبی را دنبال کند. ایران گمان می‌کند از آن جا که از نظر تجاری و نفتی کره وابستگی زیادی به ایران دارد (وابستگی نفتی پالایشگاه‌های کره به نفت ایران) ایران می‌تواند طلب ۷ میلیارد دلاری خود را از کره جنوبی بستاند. اما حاملان این دیدگاه به نظر می‌رسد آزمون شکست سخت روسیه برای عدم ارسال گاز به قصد فشار به اتحادیه اروپا برای کناره گیری از کمک به اوکراین را به درستی تجربه نکرده اند و یا از آن آگاهی ندارند. بر اساس این تجربه اروپا نه تنها با زمستان سخت مواجه نشد که در نهایت این کرملین بود که مزه تلخ شکست را چشید.

در این باره شهریار حیدری تاکید می‌کند که «دولت رایزنی‌هایی پیرامون بازگشت پول‌های بلوکه شده ما در کره انجام داده که به نتیجه نرسیده، از این رو از مجلس خواسته است برای تعلیق یا افزایش سطح روابط با کره تصمیم‌گیری کند.» او بدون توجه به نظر علمی حقوقدانان نظام بین الملل تاکید می‌کند که «قاعدتا کره جنوبی از منظر عرف بین الملل و مسائل قضایی و قوانین پیرامون آن هیچ دلیلی برای بلوکه کردن دارایی‌های ما ندارد.» او در عین حال به وزن آمریکا در اعمال تحریم به ایران و شرکای اقتصادی اش می‌گوید: «بهانه تحریم‌ها بهانه خوبی نیست، چون پیشتر کره اعلام کرد از طریق یک کشور دیگر مثلا مثل عمان نسبت به پرداخت پول‌های بلوکه شده ما اقدام می‌کند. ما این موضوع را یک راهکار دانستیم و پذیرفتیم، اما ظاهرا باز به بهانه‌های مختلف طفره رفتند. در نتیجه ما مجبوریم که برخورد قضایی مجلس و برخورد دیپلماتیک با موضوع داشته باشیم. همچنین باید تحقیق شود و اگر واقعا کره به همین شکل حرکت کند ما مجبور هستیم روابط را قطع کنیم.»

اکنون سوال این است که اگر ایران بدون پیوستن به اف‌ای تی اف یا احیای برجام به اشتباه پناه ببرد به قطع رابطه، به سرعت آن گونه که در کشور‌های همسایه نیز شاهدش بودیم، باز هم بازار دیگری را از دست نخواهد داد؟ اما سوال مذکور دنبال این سوال کلیدی قابل طرح است که آیا ایران کماکان خط مشی مقابله با نظام جهانی را ادامه می‌دهد؟

حیدری: رایزنی‌ها برای بازگشت پول‌های بلوکه شده ایران در کره به نتیجه نرسیده / اگر «سئول» به همین شکل حرکت کند، مجبور به «قطع روابط» هستیم
شهریار حیدری عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس

این در شرایطی است که سید محمد صدر، عضو مجمع تشخیض مصلحت نظام نیز به صراحت اعلام کرده است برخی مسئولان درک درستی از مسائل ایران ندارند یا هنوز به این درک نرسیده‌اند که سفره مردم به ارتباطات بین‌الملل و مسائلی نظیر FATF گره خورده است. اما سرانجام به این نتیجه می‌رسند که باید سیاست خارجی را در نظر بگیرند.
او به درستی تاکید می‌کند که «انزواطلبی بین‌المللی و تداوم آن برای ایران تبعات بسیار بدی دارد و در پی خود انزوای اقتصادی را برای کشور ایجاد می‌کند. چنین رویکردی، مهم‌تر از روابط دیپلماتیک، مشکلات اساسی در روابط تجاری ایران ایجاد می‌کند. به‌عنوان مثال امروز اکثر کشور‌های جهان عضو FATF هستند؛ چراکه دولت‌ها می‌دانند اگر عضو این سازمان نباشند و در فهرست سیاه قرار بگیرند در تجارت خارجی با مشکل جدی مواجه می‌شوند. نظیر آنچه اکنون برای ایران رخ داده و امکان مبادله پولی و مالی با بانک‌های بزرگ دنیا وجود ندارد.»

او در ادامه به «فشار چین به ایران برای پذیرش FATF» اشاره می‌کند و می‌گوید: «دیر یا زود باید FATF (اف‌ای تی اف) در ایران اجرا شود. ازجمله آنکه چین، شریک تجاری و سیاسی اصلی ایران چنین خواسته‌ای دارد.»
اکنون این جمله بیگدلی قرین صحت نیست که می‌گوید: «گرفتن چنین تصمیمی (شکایت به داوری) بیشتر دارای جنبه تبلیغاتی و برای اقناع افکار عمومی است.»

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ پرسپولیس چند بار قهرمان سوپرجام شد؟

عکس/ پوستر پرسپولیس برای دیدار با سپاهان

عکس/ پوستر AFC برای مسابقه سوپرجام بین پرسپولیس و سپاهان

عکس/ نورا هاشمی با لباس محلی در قشم

عکس/ ترکیب پرسپولیس مقابل سپاهان

عکس/ کاریکاتور کریم باقری در دستان بانوی هوادار پرسپولیس

عکس/ شبنم قلی خانی و مستانه مهاجر در دبی

عکس/ حضور خبرنگاران در محل دیدار پزشکیان و پوتین

اینفوگرافی/ تفاوت شکست خوردن با بازنده بودن

تصویری از ایلان ماسک و جف بزوس ۲۰ سال پیش

تورم دلاری به بازار دستگاه‌های فلزیاب رسید/ افزایش ۱۰۰ درصدی جویندگان گنج در ۷ سال گذشته

عکس/ نماز خواندن هیات همراه پزشکیان در کاخ کرملین

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

باید‌ها و نباید‌های مهم در دوران بارداری

فیلم/ مقیسه قاضی چه پرونده‌هایی بود؟

راز شگفت انگیز طول عمر ژاپنی‌ها چیست؟

فیلم/ بارش زیبای برف هم‌اکنون در فرحزاد تهران

عکس/ چهره خاص و دیدنی گوگوشِ در کنار پدرش ۶۴ سال پیش

انجمن کم درآمدان گمنام چیست؟

فوری؛ مدارس این استان یکشنبه ۳۰ دی تعطیل شد

عکس/ بازتاب حادثه تروریستی تهران در الجزیره انگلیسی

عکس/ ترافیک شدید در بزرگراه‌های تهران

عکس/ استقبال قاضیِ مقیسه از حمید نوری

فیلم/ بارش شدید برف سعادت آباد را سفید پوش کرد

عکس/ تمرین تیم استقلال در کمپ ناصر حجازی

قاضی علی رازینی کیست؟/ از چهره‌های مهم قضایی که امروز ترور شد

گاندو دوباره به تلوزیون می‌آید

فیلم/ سخنان ۲۵ روز پیش قاضی مقیسه چه بود؟

فیلم/ علی رازینی درباره ترورش چه گفته بود؟

موضع پزشکیان در مصاحبه با NBC سازنده، منطقی و عزتمندانه بود

محمد مقیسه کیست؟/ زندگی قاضی جنجالی دستگاه قضایی؛ از آغاز تا ترور

فیلم/ دکوراسیون مدرن خانه شبنم مقدمی در برج لاکچری تهران

آرمان رمضانی از استقلال جدا شد

اینفوگرافی/ ۱۰ استارتاپ بزرگ ایران با ارزش ۱۰۰ هزار میلیارد تومان

فیلم/ تایید حضور نیروی نفوذی در ترور دو قاضی

عکس/ پوشش برف در ایران از نگاه ناسا

تکذیب ادعای بازداشت کارکنان دیوان عالی کشور

معرفی مشخصات نارنجک انداز ایکس ام۲۵

عکس/ نمایی از ساختمان محل ترور ۲ قاضی دیوان عالی کشور

عکس/ استوری احساسی بهنوش بختیاری در اینستاگرام غوغا کرد

عکس/ واکنش ربیعی به حادثه تروریستی امروز

متن معاهده راهبردی ایران و روسیه + جزییات

عکس/ واکنش رشیدپور به تویت عجیب سعید جلیلی

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

قیمت طلا به سقف ۶ هفته اخیر رسید

عکس/ قاب ماندگار عارف، ناصر حجازی، ستار و پروین با استایل خاص

بهرام سکان یا بهرام سوم کیست؟/ یکی از شاهان ساسانی که سلطنتش کوتاه بود

عکس/ چهره متفاوت آتنه فقیه نصیری، سحر ولدبیگی و حمیرا ریاضی در سال ۷۹

تکذیب ادعای ترور قاضی حسینعلی نیری

فیلم/ جزئیات ترور دو قاضی از زبان سخنگوی قوه قضائیه

افزایش دوباره قیمت مرغ از این تاریخ

فیلم/ انتقال پیکر قضات و فرد ضارب بعد از حادثه امروز تیراندازی

قاضی رازینی در گذر زمان از سال ۱۳۵۷ تا امروز

سوابق و ماجرای ترور قبلی قاضی علی رازینی

آشنایی با سوابق و بیوگرافی قاضی محمد مقیسه

حضور فعال بیمه ما در نمایشگاه پتروکم

فیلم/ پریناز ایزدیار هم کمدین شد

دلایل افزایش ۷۶ درصدی سود عملیاتی تکیمیا

بانک دی، پیشتاز در وصول مطالبات

گزارش بورس امروز شنبه ۲۹ دی ۱۴۰۳

انتشار اوراق گواهی سپرده خاص بانک رفاه کارگران ادامه دارد

معرفی خودرو مرسدس بنز S کلاس با موتور V ۱۲ + عکس