تاریخ انتشار: ۱۴:۵۸ - ۱۷ مرداد ۱۴۰۲
از امضای قرارداد مرزی ایران و عربستان تا اعتراض کویت به حضور سعودی‌ها

میدان گازی آرش در گردنه اختلاف مرزی ایران، عربستان و کویت

یک کارشناس ارشد جغرافیای سیاسی می گوید: حل مسائل مرزی و اختلافات سرزمینی و مرزی بدون حسن‌نیت محال است، اینکه در اختلافات بلافاصله و در همان ابتدا به ساکن طرف مورد اختلاف را مقصر اعلام می‌کنند نشان می‌دهد که هیچگونه حسن نیتی برای حل این مشکلات و رفع اختلافات وجود ندارد.

مسئله میدان نفتی آرش چگونه حل می‌شود؟

اقتصاد۲۴-پیروز مجتهدزاده کارشناس ارشد جغرافیای سیاسی در ارزیابی ادعای کویت و عربستان بر سر میدان آرش اظهار داشت: این بیان تکنیکی نیست بلکه یک طرح دعوا به صورت یکجانبه به شیوه‌ای است که خود طراح دعوا طرف مقابل را مقصر اعلام می‌کند. در این راستا عربستان عنوان کرد که چرا ایران مرز‌های خود را تعیین نمی‌کند؟ و این در حالی است که خود عربستان هم حدود را تعیین نکرده، ولی ماجرا این است که از همان واکنش‌های ابتدایی هم ایران را متهم و محکوم جلوه می‌دهند.

وی با تاکید بر اینکه قضاوت یک‌طرفه شرط برخورد و حل مسائل مرزی نیست، گفت: حل مسائل مرزی و اختلافات سرزمینی و مرزی بدون حسن‌نیت محال است، اینکه در اختلافات بلافاصله و در همان ابتدا به ساکن طرف مورد اختلاف را مقصر اعلام می‌کنند نشان می‌دهد که هیچگونه حسن نیتی برای حل این مشکلات و رفع اختلافات وجود ندارد.

این کارشناس ارشد مسائل خلیج‌فارس با تاکید بر اینکه حل مشکلات سرزمینی و مرزی فقط از راه حسن نیت و رعایت حق و حقوق قانونی طرف دعوا امکانپذیر است، گفت: بنابراین در ابتدای بحث آنچه دولت عربستان اعلام کرده تهمت و محکوم کننده بوده و در مباحث مربوط به حل اختلافات مرزی و سرزمینی قابل قبول نیست.

وی بیان داشت: مشکل موجود از دید ایران نحوه برخورد عربستان با مسئله اختلافات مرزی و سرزمینی در خلیج فارس این است که عربستان مطابق معمول کشور‌های عربی خلیج فارس، همیشه مباحث خود را با ابهامات زیادی توام و در این مورد هم به ایران پیشنهاد می‌کند که بهتر است مرز‌های دریایی خود را تعیین و مشخص کند. در حالی که عربستان به خاطر نمی‌آورد که ایران اولین کشور منطقه خلیج فارس بوده که به فکر مناطق دریایی و محدود و مشخص کردن حدود آب‌های سرزمینی خود بوده است.


بیشتر بخوانید:سهم ایران از میدان گازی آرش کجاست؟


مجتهدزاده ادامه داد: ایران در اواخر دهه ۱۹۵۰ تا اواخر دهه ۱۹۶۰ و در مواردی اوایل دهه ۱۹۷۰ همه مرز‌های دریایی خود با همه همسایگان جز منطقه میدان آرش که یک منطقه‌ای است که روی نقطه مثلث مانند واقع شده و اضلاع این مثلث به حقوق دریایی سه کشور ایران و عربستان و کویت تعلق می‌گیرد مشخص کرد.

وی گفت؛ اکنون عربستان به گونه‌ای برخورد می‌کند که گویی عربستان طرف اصلی اختلاف است در حالی که حقیقت اینگونه نیست وقتی ایران قوانین دریایی خود را اعلام و محدوده‌های آب‌های سرزمین خود را مشخص کرد، دولت کویت اعتراض کرد که حد و حدوی که از سوی ایران اعلام شده قسمت‌هایی تا حدود و متعلقات دریایی کویت را در بر خواهد گرفت.

این کارشناس مسائل حوزه خلیج فارس افزود: اختلافات کویت و عربستان سعودی هم از یادگار‌های عصر استعمار بریتانیا بود که بریتانیا کشور کویت را به رسمیت شناخت. یک منطقه گسترده به وسعت کشور کویت را که مورد ادعای نه چندان مشخص و مستند عربستان بود و بریتانیا که مسئول سیاست خارجی کشور‌های عربی خلیج‌فارس مانند کویت در آن تاریخ بود موافقت نمی‌کرد و بالاخره منطقه مورد بحث را بعنوان منطقه بی‌طرف بین کویت و عربستان اعلام کرد که هر دو کشور می‌توانند حق و حقوقی داشته باشند بدون اینکه حدود و حدود این حق و حقوق‌ها مشخص و مورد اشاره قرار گرفته باشد. یکی دیگر از موارد اعتراض از طرف کویت این بوده که کویت با عربستان مشکلاتی در منطقه مجاور دارد، ایران در برابر این بحث پیشنهاد کرد که بهتر است عربستان سعودی را هم وارد مذاکره کنیم و به صورت سه جانبه پیش برود تا تکلیف منطقه روشن شود. کسی که در آن زمان با دخالت عربستان سعودی مخالفت می‌کرد کویت بود که معتقد بود که منطقه مناطق دریایی هیچ ارتباطی به عربستان سعودی ندارد و کویت حاضر نیست که وارد مباحثی با ایران شود که ناچار شود حق و حقوق طرف عربستان سعودی را هم به رسمیت بشناسد در هر حال این مشکل دو کشور بوده و ارتباطی به ایران نداشت.

وی خاطرنشان کرد: امروز به مرور زمان عربستان سعودی و کویت تاحدودی توانسته‌اند که حق و حقوق خود را در منطقه بی‌طرف و دریای سرزمینی بی طرف را مشخص کنند بزرگترین مشخصه دو کشور این است که در این مناطق هم خشکی و هم دریا حقوق مساوی داشته باشند و مباحث ابهام آمیز مسئله را از دید خودشان حل کرده اند.

مجتهدزاده اظهار داشت: امروز وقتی عربستان وارد بحث می‌شود حتی منتظر طرح مبحث از سوی کویت نیست و خود بحث را آغاز می‌کند و به جای اینکه وضعیت خود را ملاحظه کند که بکلی پیچیده در ابهام است از ایران تقاضا می‌کند مناطق سرزمینی خود را در آب‌های خلیج فارس مشخص کند در حالی که عربستان بکلی فراموش کرده است که ایران کاملا مناطق دریایی و سرحدات خود را مشخص کرده است، کشور ما در سال ۱۹۵۹ گسترش آب‌های سرزمینی خود را از ۶ مایل به ۱۲ مایل که به میزان بین المللی است و بیشتر کشور‌های دنیا میزان آب‌های سرزمینی خود را در عرض ۱۲ مایل تعیین کرده‌اند؛ مشخص کرده است. همان هم باعث اولین اعتراض کویت شده بود که ایران آب‌های سرزمینی که در ۱۲ مایل اعلام کرده بخش‌های از مناطق دریایی کویت را هم شامل شده است.

وی تاکید کرد: به هرحال عربستان سعودی فراموش می‌کند که چند سال قبل از آن در اواسط دهه ۱۹۶۰ و اوایل دهه ۱۹۷۰ مناطق دریایی خود را با ایران در ابتدا خط منصفی که بین ایران و دولت استعمار بریتانیا توافق شده بود مشخص کرد. نقاطی که در وسط دریا به فاصله مساوی بین دو ساحل تعیین شد و این وصل کردن نقاط به هم خط منصف خلیج فارس بوده، این خط منصف در وسط هندسی خلیج فارس قرار می‌گیرد و عربستان وارد مذاکرات برای تحدید حدود مناطق دریایی با ایران شد، سعودی‌ها فراموش کردند که در قرارداد‌هایی که با ایران به امضا رساندند قبول کردند که آب‌های سرزمین ایران در منطقه نزدیک به جزیره خارک که روبروی میدان آرش قرار می‌گیرد پذیرفتند و آب‌های ساحلی ایران در منطقه خارک شامل جزیره خارک هم می‌شود. طبق قانون بین الملل جزایری که داخل آب‌های سرزمینی هر کشور قرار می‌گیرند مربوط به خاک اصلی کشور هستند که تغییر وضعیتی حاصل نمی‌کند، جزایری که در خارج از محدوده آب‌های سرزمینی کشور قرار بگیرند خود دارای آب‌های سرزمینی طبق قانون کشور هستند.

این کارشناس مسائل خلیج فارس تصریح کرد: در قوانین بین المللی اعلام شده جزایری که در نزدیکی آب‌های سرزمینی یک کشور قرار بگیرند و مماس با آب‌های سرزمینی یک کشورمثل جزیره خارک که آب‌های سرزمینی آن مماس با حاشیه آب‌های سرزمینی سواحل ایران بوده جزو خاک اصلی آن کشور است، لاجرم آب‌های سرزمینی آن کشور در خلیج فارس از جنوب جزیره محاسبه خواهد شد یعنی آب‌های سرزمینی که مماس با آب‌های سرزمینی ایران است.

ما ساحل جنوبی خارک را در نظر می‌گیریم که خود دارای ۱۲ مایل آب‌های سرزمینی است و برای مدتی مورد قبول عربستان قرار نمی‌گرفت تا بالاخره در نتیجه مذاکرات و چانه‌زنی بالاخره عربستان نصف تاثیر خارک را پذیرفت یعنی جزیره خارک باید ۱۲ مایل آب‌های سرزمینی داشته باشد، ولی چون زیاده از حد انصاف آب‌های سرزمینی ایران را به طرف عربستان منتقل می‌کند عربستان ایران را متقاعد کرد که نصف این تاثیر مورد نظر قرار گیرد یعنی وقتی جزیره خارک را مبنا قرار می‌دهیم به جای اینکه در جنوب جزیره خارک آب‌های سرزمینی این جزیره که به جای اینکه ۱۲ مایل محاسبه شود نصف تاثیر یعنی ۶ مایل محاسبه شود.

وی گفت: عربستان فراموش می‌کند که در این توافق رسمی که با ایران داشته و آب‌های دو کشور را در مرز‌های خلیج فارس رسما اعلام کرده نصف تاثیر جزیره خارک بر آب‌های سرزمینی ایران را پذیرفت. حال از ایران می‌خواهد که مرز‌های سرزمینی خود را در دریا مشخص کند حال آنکه قسمت عمده مرز‌ها و آب‌های سرزمینی که با عربستان درگیری داشته‌ایم را بالاخره حل کردیم و قرارداد رسمی بین دو کشور وجود دارد.

مجتهدزاده معتقد است: آنچه که امروز مسئله الدره و یا میدان آرش را به میان می‌آورد ادامه مرز‌های عربستان و ایران در منطقه دریایی است و در یک امتداد شرقی-غربی همان مرز‌های ایران و عربستان به منطقه دریایی آرش می‌رسد. سوال اینکه چطور این مرز در قراردادی که مستقیما با ایران امضا کرده و تعیین حدود کرده رسما پذیرفته، ولی اکنون از ایران می‌خواهد که مرز‌های خود را مشخص کند؟ ایران مرز‌های خود را با همه کشور‌های همسایه جنوبی خلیج فارس مشخص کرده است حتی مرز‌های با عربستان رسما به امضا رسیده و قرارداد قانونی وجود دارد و از طرف دیگر مرز‌های مربوط به ایران و کویت هم مشخص شده و کویت نتوانسته قرارداد را به دلیل اختلافاتی که با عراق دارد رسمیت دهد.

ما با این برخورد متوجه می‌شویم زمانی که حتی کویت حاضر نبود عربستان را وارد بحث سه‌جانبه کند اکنون سخنگوی کویت شده و از ایران می‌خواهد که مرز‌ها و آب‌های سرزمینی خود را مشخص کند در حالی که دولت عربستان امضا کننده قرارداد دریایی مستقیم خود و ایران در منطقه جزایر العربی و الفارسی بوده که به شیوه جالبی حل شد. امروز امتداد همان خط را حاضر نیست قبول کند که این خط مورد توافق کشور عربستان سعودی و ایران بوده و امضا شده و حال از ایران می‌خواهد که مرز‌های خود را مشخص کند. در حالی که عربستان در تعیین مرز‌های خود با ایران نقشه‌های مرز‌ها را رسمیت داده و امضا کرده است پس این وضعیت فقط نشان از عدم حسن نیت دارد.

وی بیان داشت: اگر این اختلافاتی که با کویت وجود دارد واقعی است عربستان نه مستقیما با ایران درگیر باشد بلکه از نظر جغرافیایی بدلیل حق و حقوقی که در منطقه بی طرف کویت در نظر گرفت به عنوان شریک وارد بحث می‌شود و امروز ابتکار پیش کشیدن این مباحث را هم بدست گرفته است.

این کارشناس مسائل بین الملل یادآور شد: در هیچ جای دنیا و هیچ مرز خشکی و دریایی اگر حسن نیت وجود نداشته باشد مشکل تبدیل به اختلافات جدی و عمیق خواهد شد و میتواند نتایج ناخوشایندی در بر داشته باشد ما می‌دانیم که اختلافات سرزمینی و مرزی اگرچه تابع قوانین حقوق و قرارد‌های بین المللی و ویژگی‌های جغرافایی کاملا مشخصی است، ولی اگر طرفین درگیری باهم مسئله را در نتیجه حسن نیت حل نکنند مسائل هرگز حل نخواهد شد رفتاری که عربستان نشان میدهد مطلقا نشانی از حسن نیت ندارد.

منبع: ایلنا
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

قیمت سکه و طلا امروز دوشنبه ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز دوشنبه ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت پسته، تخمه، آجیل و خشکبار + جدول

فیلم/ لحظه انتقال پیکر رئیس جمهور و تیم همراه توسط امدادگران هلال احمر

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت سکه و طلا امروز سه‌شنبه ۱ خرداد ۱۴۰۳ + جدول

واکنش رسول خادم به شهادت ابراهیم رئیسی+ عکس

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دلار و یورو امروز سه‌شنبه ۱ خرداد ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

چه زمانی باید تسمه تایم خودرو را عوض کرد؟

قیمت تبلت اپل امروز + جدول

قیمت انواع زعفران + جدول

قیمت سکه پارسیان امروز دوشنبه ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

فیلمی که تلویزیون ترکیه از صحنه سقوط بالگرد رئیس جمهور منتشر کرد

قیمت خودرو‌های میتسوبیشی اوتلندر، لنسر و میراژ در بازار امروز + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز دوشنبه ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

عکس/اولین تصویر از پیکر جانباختگان حادثه سقوط بالگرد حامل رئیس‌جمهور

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

نگاهی به سوابق علی باقری، سرپرست جدید وزارت خارجه؛ سکان سیاست خارجی در اختیار چه کسی است؟

نیم‌سکه پرچمدار بیشترین کاهش قیمت در بازار طلا

وداع امشب تهرانی‌ها با ابراهیم رئیسی و همراهانش

فیلم/ انتقال پیکر ابراهیم رئیسی و همراهانش به تهران

فیلم/ بدرقه پیکر رئیس جمهور در فرودگاه تبریز

سفر پوتین به ایران تکذیب شد

مالیات نقل و انتقال ملک با کیست؟

عکس/ نیمه افراشته شدن پرچم سازمان ملل

فیلم/ تصاویر دیده نشده از محافظ ابراهیم رئیسی

بازار نیمه‌تعطیل ارز نزولی شد

عکس/ هواپیمای ابراهیم رئیسی رنگ عزا گرفت

گزارش بورس امروز سه شنبه ۱ خرداد ۱۴۰۳

تصویری از مالک رحمتی استاندار آذربایجان شرقی و پسرش

جزئیات مراسم تشییع پیکر ابراهیم رئیسی در مشهد

میزان پرشدگی سدها به چند درصد رسید؟

داریوش ارجمند: رئیسی مرد عمل بود

فیلم/ گریه یوسف سلامی برای ابراهیم رئیسی

آخرین وضعیت سلامتی کیانوش عیاری

پرسپولیس با اوسمار توافق کرد؟

ریپل چیست و چگونه توانست سیستم بانکی را متحول کند؟

قیمت نجومی حواله خودرو‌های برقی + عکس

همسر بشار اسد به سرطان مبتلا شد

شعب کشیک بانک‌ها فردا فعال هستند

اداره‌های خراسان شمالی پنجشنبه تعطیل است

مهلت خرید خودرو‌های برقی تمدید خواهد شد؟

فیلم/ آخرین سخنان ابراهیم رئیسی در جلسه هیئت دولت

معرفی جنگنده بمب افکن فانتوم F۴ آمریکا

اولین عکس از خانواده شهید امیرعبداللهیان

اصلاح لایحه برنامه هفتم توسعه

تاثیر شهادت رئیس‌جمهور بر اقتصاد ایران

مجلس در سوگ شهادت رئیس جمهور و همراهانش

پدر فیزیک ایران کیست؟

اطلاعیه مهم سازمان تامین‌ اجتماعی درباره حقوق بازنشستگان

پیام شهرام شکوهی در پی شهادت ابراهیم رئیسی

ابراهیم حاتمی‌کیا: از شهادت ابراهیم رئیسی بهت‌زده شدیم

عکس/ استوری شجاع خلیل‌زاده برای شهادت ابراهیم رئیسی

در جلسه سران قوا پس از شهادت رئیس جمهور چه گذشت؟+ عکس

مهاجرت پزشکان ایرانی رکورد شکست

جدیدترین قیمت خرید خانه و آپارتمان در چیتگر و حوالی + جدول

جزییات محدودیت‌ ترافیکی تشییع پیکر رئیس‌جمهور

فیلم/ حضور عزاداران عراقی در مراسم تشییع شهید ابراهیم رئیسی و همراهانش

نرخ رهن و اجاره آپارتمان در منطقه فلاح تهران + جدول

کریم بنزما خواهان جدایی از الاتحاد عربستان

چه زمانی شمع ماشین را باید تعویض کرد؟

اینفوگرافی/ مسیر چهاردهمین انتخابات ریاست جمهوری

واکنش درخشان طلای جهانی به این اتفاق

عکس/ مراسم تشییع جنازه حادثه بالگرد رئیسی در تبریز

تصاویر هوایی از مراسم تشییع پیکر رئیس جمهور و همراهان

حضور الهام علی‌اف در دفتر سفارت ایران در باکو

عبور بیت کوین از مرز ۷۱ هزار دلار