اقتصاد۲۴- قیمت دلار امروز کاهش ۲۰۰ تومانی داشت و در کف کانال ۴۹ هزار تومانی معامله شد. در روز جاری روند عرضه و تقاضا در بازار ارز در تعادل قرار داشت.
در هفته گذشته کارشناسان اقتصادی پیشبینی کردند که قیمت دلار در محدودههای ۴۸ و ۴۹ هزار تومانی نوسان داشته باشد. به نظر میرسد در روز جاری اخبار مربوط به عضویت ایران در بریکس نیز در ناتوانی برای شکستن سد مقاومتی ۴۹ هزار و ۶۰۰ تومانی دلار بیتاثیر نبوده است. بریکس (BRICS) مخفف پنج اقتصاد بزرگ در حال ظهور و متشکل از یک گروه بینالمللی به رهبری برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی است. از سال ۲۰۰۹، دولتهای کشورهای بریکس سالانه در اجلاسهای رسمی تشکیل جلسه دادهاند و چین میزبان چهاردهمین اجلاس سران بریکس در ۲۴ جولای ۲۰۲۲ به صورت مجازی بود.
برخی از کارشناسان اقتصادی عضویت ایران در این گروه بینالمللی را فرصتی برای دلارزدایی از واردات کالاهای اساسی میدانند. در هفته گذشته، رفت و برگشت قیمت اسکناس دلار در کانال ۴۸ و ۴۹ هزار تومانی در حالی ادامه داشت که معاملهگران، اثر اخبار را در این روند الاکلنگی بیتاثیر نمیدانستند.
هفته پیش، بیشترین قیمت برای دلار محدوده ۴۹ هزار و ۳۰۰ تومانی بود، اما در نهایت افزایشیها نتوانستند دلار را بالای این مرز نگه دارند.
در همین راستا برزو حقشناس کارشناس اقتصادی با اشاره به اینکه بازارساز همان تلاش همیشگی چند ماهه را برای سرکوب قیمت ادامه میدهد به تجارتنیوز گفت: «به نظر میرسد هر چه به سمت انتهای تابستان میرویم توان بازارساز برای ادامه دادن سیاست سرکوب سخت خواهد شد. زیرا مسائل کلان اقتصادی کشور باعث رشد قیمت دلار خواهند شد.»
بیشتر بخوانید: قیمت دلار در آستانه اربعین افزایش مییابد؟/ در ایام اربعین دلار بخریم؟
وی با بیان اینکه ارزش ذاتی دلار محدوده قیمتی ۵۵ هزار تومان است، خاطرنشان کرد: «قطعا این قیمت بالاتر خواهد رفت. هر چه فاصله ارزش ذاتی و قیمت دلار زیادتر شود از آن طرف هم بازارساز تلاش میکند و کار برای حفظ این فاصله سختتر خواهد شد و این حکایت فشردهشدن فنر دلار است.»
این کارشناس اقتصادی با تاکید بر اینکه در نیمه دوم سال و نزدیک شدن به انتهای تابستان اثرات فشردگی فنر را در قیمت دلار بیشتر خواهیم دید، گفت: «اگر بازارساز نتواند سیاست حاکم بر بازار ارز را ادامه دهد، قیمت بالای بازه ۵۰ هزار تومان بیاید و در این محدوده تثبیت شود، برگرداندن قیمت به کریدور ۴۰ هزار تومان سخت خواهد بود.»
وی به نیاز ارزی کشور در سایر حوزهها اشاره و تاکید کرد: «با توجه به اینکه کشور نیازهای ارزی زیادی دارد ادامه سیاست فعلی به صلاح نیست.»
حقشناس افزود: «در حوزه میدانهای نفت، گاز، انرژی و برق نیازهای ارزی زیادی داریم. ما شبکه برقمان به شدت فرسوده است و احتیاج به سرمایهگذاری در این نیرو داریم. اما متاسفانه منابع ارزی که به سختی به آنها دسترسی داریم صرف ارزپاشی میشود و وضعیت کلان اقتصاد ما را پیچیدهتر و بدتر خواهد کرد.»
در روز جاری برخی زمزمهها در میدان فردوسی درباره حصول توافق ایران و آمریکا بر سر فروش نفت بود. منشا این موضوع نیز مربوط به خبر روز جمعه بلومبرگ مبنی بر توافق نانوشته ایران و آمریکا بود.
این رسانه در گزارشی نوشت: «به نظر میرسد پس از چندین ماه «دیپلماسی پشتپرده» بین دولتهای جمهوری اسلامی و آمریکا، پیشرفت محسوسی نه تنها در مبادله زندانیان و احتمالا تصمیم کاهش غنیسازی، بلکه «توافق نانوشتهای» هم درباره صادرات نفت انجام شده است.»
در این گزارش به موضوع افزایش فروش نفت ایران به بالاترین سطح از زمان بازگشت تحریمها در پنج سال پیش و مذاکرات محرمانه با واسطهگری قطر و عمان برگزار کردهاند اشاره شده است. به نظر میرسد موضوعاتی که در رابطه با بندهای توافق دو طرف در حال اجراست به واسطه مسائل امنیتی رسانهای نشده است.
قیمت دلار امروز در بازارهای همسایه کاهشی بود. دلار هرات با قیمت ۴۸ هزار و ۷۵۰ تومان معامله شد و کاهش ۲۷۰ تومانی داشت. قیمت دلار سلیمانیه کاهش ۳۰۰ تومانی داشت و با رقم ۴۸ هزار و ۱۹۰ تومان معامله شد. درهم امارات هم امروز ۹۰ تومان ارزان شد و با رقم ۱۳ هزار و ۵۱۰ تومان معامله شد.