تاریخ انتشار: ۰۹:۴۹ - ۱۱ شهريور ۱۴۰۲
«باغ» در بند «بهشت»

حمله شهرداری زاکانی با بلندمرتبه‌سازی باغ گیاه‌شناسی تهران

شهرداری تهران مجوز ساخت ۲۲ برج ۳۸ طبقه‌‎ای را در حریم باغ گیاه‌شناسی ملی ایران صادر کرده و از سال قبل ساخت این پروژه را هم کلید زده است؛ پروژه‎ای که از رئیس‌جمهور گرفته تا معاون حقوق عامه دادستان و حتی دبیر شورای عالی شهرسازی و شورای عالی امنیت ملی آن را غیرقانونی دانسته و خواستار توقف آن هستند، اما تاکنون هیچ‌یک در مقابل زاکانی، شهردار تهران، راه به جایی نبرده‌‎اند.

شهرداری تهران بلندمرتبه‌سازی در مرز شمالی باغ گیاه‌شناسی را متوقف نکرد

اقتصاد۲۴- شهرداری تهران مجوز ساخت ۲۲ برج ۳۸ طبقه‌‎ای را در حریم باغ گیاه‌شناسی ملی ایران صادر کرده و از سال قبل ساخت این پروژه را هم کلید زده است؛ پروژه‎ای که از رئیس‌جمهور گرفته تا معاون حقوق عامه دادستان و حتی دبیر شورای عالی شهرسازی و شورای عالی امنیت ملی آن را غیرقانونی دانسته و خواستار توقف آن هستند، اما تاکنون هیچ‌یک در مقابل زاکانی، شهردار تهران، راه به جایی نبرده‌‎اند. باغ گیاه‌شناسی ملی ایران نزدیک به چهار هزار گونه گیاهی دارد.

این باغ به عنوان اثر طبیعی و اثر تاریخی دو بار به ثبت سازمان میراث فرهنگی رسیده است. باغی که در سال ۱۳۴۶ در مراتع ملی در محدوده اراضی چیتگر ساخته شد. در آن زمان که اطراف باغ کاملا خالی از سکنه بود و کیلومتر‌ها با بنا‌ها و دسترسی انسانی فاصله داشت.

در اردیبهشت سال ۱۳۸۷ شهرداری تهران با ارتش جمهوری اسلامی توافقی داشته مبنی بر اینکه از مجموع ۵۱۱ هکتار زمین متعلق به ارتش، ۳۵۰ هکتار به شهرداری واگذار شود و در ۱۶۱ هکتار باقی‌مانده ۲۰ هزار واحد مسکونی با مساحت مفید ۲۰۰ هکتار ساخته شود. بر اساس این توافق، در زمینی که در حریم باغ گیاه‌‎شناسی ملی ایران واقع شده، مجوز ساخت برج‌های بلندمرتبه داده شد. مدیران باغ گیاه‌شناسی ملی ایران، سازمان محیط زیست، دانشگاهیان و فعالان محیط زیست به این تصمیم معترض هستند و آن را کاملا غیرقانونی می‌دانند؛ اما تاکنون راه به جایی نبرده‌اند و ساخت‌وساز همچنان ادامه دارد.

ماجرای برج‌‎سازی ارتش و شهرداری تهران چیست؟

ماجرا از این قرار است که از سال‌‎های دور، در ضلع شمالی باغ گیاه‌شناسی ملی، زمینی به مساحت ۵۱۱ هکتار به عنوان میدان تیر در اختیار ارتش بوده است. چند سال پیش، ارتش تصمیم گرفت طبق توافق با شهرداری تهران، ۷۰ درصد از این اراضی را در اختیار شهرداری قرار داده و ۳۰ درصد آن را در اختیار تعاونی ارتش با هدف بلندمرتبه‌‎سازی قرار دهد.

بنا بر گفته علی علیزاده، رئیس باغ گیاه‌شناسی ملی ایران، بخشی از این ۵۱۱ هکتار زمین متعلق به ارتش، در ضلع شمالی اتوبان حکیم قرار دارد و بخش بسیار باریک و کوچکی به مساحت چند هکتار، در ضلع جنوبی اتوبان واقع شده که کاملا متصل و چسبیده به باغ گیاه‌شناسی ملی ایران است. در همین بخش باریک، شهرداری تهران برخلاف قوانین، مجوز ساخت ۲۲ برج ۳۸‌طبقه‌ای را صادر کرده است.


بیشتر بخوانید:حمله شهرداری زاکانی به خانه زنان بی سرپرست؛ خوابگاه شوش تعطیل شد


او با اشاره به اینکه شهرداری تهران طرح تفصیلی منطقه چیتگر و ضوابط کمیسیون ماده ۵ را در جریان صدور مجوز برج‌سازی‌ها در حاشیه باغ گیاه‌شناسی ملی ایران نادیده گرفته است، در گفتگو با «شرق» این‌طور توضیح می‌دهد که «بر اساس طرح تفصیلی، همه اراضی اطراف باغ باید کاربری فضای سبز، آموزشی، پژوهشی و اداری داشته باشند یا اگر بنایی مسکونی با فاصله طولانی از باغ ساخته شود، حداکثر باید دو یا سه طبقه باشد». علیزاده می‌گوید: «در سه سال گذشته تلاش کردیم با مذاکره این موضوع را حل‌وفصل کنیم و باغ را نجات دهیم؛ اما راه به جایی نبردیم و مسئولان به قول‌هایشان در توقف پروژه یا لغو مجوز برج‌سازی عمل نکردند».

‌بی‌اعتنایی شهرداری تهران به دستور شورای امنیت ملی

رئیس باغ گیاه‌شناسی ملی ایران با تأکید بر اینکه تاکنون همه دستگاه‌های اجرائی و قضائی حق را به ما داده‌اند، می‌گوید: «از دادستان کل کشور تا شورای عالی امنیت ملی، معاون اول رئیس‌جمهور، رئیس سازمان محیط زیست، دبیر شورای عالی شهرسازی، سازمان بازرسی کل کشور همگی اتفاق نظر داشتند که این برج‌‎سازی کاری غلط و غیرقانونی است و نباید ادامه یابد؛ چون باعث وارد‌شدن آسیب‌های جدی به باغ گیاه‌شناسی می‌شود. همگی توصیه کردند که ساخت‌وساز در این منطقه متوقف شود، ولی شهرداری تهران و سازندگان اعتنایی نکردند».

‌نامه‌های بی‌نتیجه معاون اول رئیس‌جمهور

بنا بر گفته علیزاده، سال گذشته محمد مخبر، معاون اول رئیس‌جمهوری، نامه‎‌ای برای زاکانی شهردار تهران نوشته و در آن از شهرداری خواسته که تا زمان تعیین تکلیف قانونی، جلوی ساخت‌وساز را بگیرد. شهرداری تهران به این نامه مخبر بی‌توجهی کرده و ساخت‌وساز ادامه پیدا کرده است.

حتی سال قبل شورای عالی امنیت ملی هم نامه‌ای به مخبر، معاون اول رئیس‌جمهور، نوشته و نسبت به بلندمرتبه‌سازی در حاشیه باغ گیاه‌شناسی ملی هشدار داده و تأکید کرده که برج‌سازی می‌تواند باعث واردشدن خسارت جبران‌ناپذیر به باغ ملی شود. علیزاده می‌گوید: «از آنجایی که معاون اول رئیس‌جمهور قبلا نامه‌ای برای شهردار تهران نوشته و به نتیجه نرسیده بود، این بار تصمیم گرفت تا در پاسخ به نامه شورای عالی امنیت ملی نامه‌ای را مستقیما برای مقام معظم رهبری بنویسد. در این نامه ضمن اشاره به اهمیت باغ و خسارت احتمالی بلند‎مرتبه‌سازی بر باغ گیاه‌شناسی، از رهبری تقاضای ارائه رهنمود می‌کند».

‌نظر معاون حقوق عامه دادستانی کل کشور

سال قبل مسئولان باغ گیاه‌شناسی ملی ایران برای دادستانی کل کشور هم نامه نوشته و از دادستانی خواستند که جلوی ساخت‌وساز را بگیرد. این مکاتبات باعث شد اردیبهشت ۱۴۰۱، معاون حقوق عامه دادستان کل کشور از این محدوده و محل برج‌سازی بازدید کند. رئیس باغ گیاه‌شناسی ملی ایران می‌‎گوید: «بعد از استعلام‌های مختلف دادستانی کشور از دستگاه‌هایی مثل سازمان میراث فرهنگی و شهرداری تهران و همچنین بررسی جوانب مختلف موضوع از‌جمله نحوه صدور جواز ساخت‌وساز، معاون حقوق عامه دادستان کل کشور اعلام کرد ما هم به این نتیجه رسیدیم که شهرداری تهران قوانین را رعایت نکرده و مجوزی که برای ساخت‌وساز‌ها داده شده، خارج از ضوابط قانونی است و حق با شماست و باید جلوی این کار گرفته شود».

‌شکایت از شهرداری تهران به کجا رسید؟

علیزاده می‌گوید: «دادستانی کل کشور به ما گفت از آنجایی که ما سازوکاری برای توقف کار نداریم، بهتر است از طریق یک سازمان مردم‌نهاد شکایت خود را در دیوان عدالت اداری ثبت کنید؛ بنابراین حدود دو ماه قبل، یک سمن محیط‌زیستی، شکایت خود را از شهرداری تهران در‌این‌باره در دیوان عدالت اداری ثبت کرد. در حال حاضر پرونده این شکایت به شعبه یکم دیوان عدالت اداری ارجاع داده شده و دو جلسه دادرسی برگزار شده است. در این جلسات شرکت کردیم، اما قضیه هنوز در حال بررسی است و تصمیم و حکم نهایی مشخص نشده است».

‌ارسال ۲ نامه مهم به دیوان عدالت اداری

بنا بر گفته رئیس باغ گیاه‌شناسی ملی ایران، بعد از به جریان افتادن شکایت از شهرداری تهران، یک نامه و گزارش مفصل از سوی معاون دادستان کل کشور به دیوان عدالت اداری ارسال شده است. علاوه بر آن، نامه دیگری از سوی سازمان بازرسی کل کشور در همین رابطه تهیه و به دیوان عدالت اداری فرستاده شده است. مضمون هر دو این نامه‌ها اعلام صریح مغایرت قانونی صدور پروانه ساخت‌وساز در حریم باغ گیاه‌شناسی است. علیزاده با اشاره به اینکه نامه معاون دادستان کل کشور و سازمان بازرسی در اختیار قاضی پرونده قرار گرفته است، ابراز امیدواری می‌کند که با توجه به مستندات موجود، به‌زودی شاهد صدور حکم توقف ساخت‌وساز و لغو پروانه برج‌سازی باشیم.

مجوز ساخت‌وساز مخدوش است

علیزاده با اشاره به اینکه شورای عالی شهرسازی صراحتا برج‌‎سازی در حاشیه باغ گیاه‌شناسی را غیرقانونی دانسته، تأکید می‌کند: «دبیر سابق شورای عالی شهرسازی به‌طور کتبی و شفاهی به دادستان کل کشور اعلام کرده که فرایند صدور مجوز از طرف شهرداری تهران مخدوش و خلاف مقررات کشور است. متأسفانه علی‌‎رغم اینکه همه دستگاه‌ها حامی باغ گیاه‌شناسی ملی ایران هستند و حق را به ما می‌دهند، هنوز این ساخت‌وساز ادامه دارد و کسی تا به الان نتوانسته جلوی این ساخت‌وساز غیرقانونی را بگیرد. در صورت ادامه این وضعیت، ضربات مهلکی به حیات باغ ملی گیاه‌شناسی وارد می‌شود».

‌زاکانی به دستور شفاهی رئیسی هم بی‌اعتنایی کرد

گفته می‌شود ابراهیم رئیسی هم با بلندمرتبه‌سازی در حریم باغ ملی گیاه‌شناسی مخالفت کرده و به‌صراحت از زاکانی شهردار تهران خواسته که ساخت‌وساز را متوقف کند. در این مورد علیزاده، رئیس باغ گیاه‌شناسی ملی ایران، این‌طور توضیح می‌دهد: «در روز درختکاری در اسفند ۱۴۰۱ رئیس‌جمهور در باغ گیاه‌شناسی در حضور وزیر جهاد کشاورزی، رئیس شورای شهر تهران و تعدادی از مدیران دیگر، به آقای زاکانی شهردار تهران صراحتا گفت: ما با خانه‌‎سازی موافقیم و از آن حمایت می‌کنیم، اما نه در هر جایی. سپس دستور داد که موضوع بررسی شود و به هر طریق ممکن جلوی ساخت‌وساز در حریم باغ گیاه‌شناسی گرفته شود. متأسفانه به این دستور شفاهی رئیس‌جمهور بی‌‎توجهی شد».

برج‌سازی در حریم باغ گیاه‌شناسی ملی ایران حتما باغ را دچار کمبود آب و در نتیجه زوال و خشکی درختان می‌کند. در حال حاضر هنوز که ساخت‌وساز تکمیل نشده، به دلیل کمبود بارش‌ها، دبی چاه‌های آب باغ گیاه‌شناسی به‌شدت افت کرده و لابد بارگذاری جدید در این منطقه، موجودی آب باغ را محدودتر خواهد کرد. ضمن اینکه گفته می‌شود آلودگی صوتی، آلودگی هوا و ایجاد جزایر حرارتی در باغ و از بین رفتن امکان تهویه هوا بر اثر بلندمرتبه‌سازی، تنوع زیستی باغ را تهدید می‌کند.

در این باغ علاوه بر چند هزار گونه درختی و درختچه‌ای، تنوع بالایی از جوندگان، خزندگان و پرندگان نیز زیست می‌کنند. این روز‌ها علاوه بر مسئولان باغ گیاه‌شناسی ملی ایران، سازمان‌های مردم‌نهاد محیط‌زیستی نیز بی‌صبرانه منتظر توقف کامل این پروژه با دستور قاضی پرونده هستند تا نیازی به برگزاری تجمع و رساندن صدایشان به مسئولان از این طریق نباشد.

منبع: روزنامه شرق
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت خودرو‌های جک و لیفان شرکت کرمان موتور امروز + جدول

قیمت ماهی امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت خودرو‌های مدیران خودرو امروز

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت قند و شکر امروز

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت تبلت سرفیس و سامسونگ امروز + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ رزمایش مشترک ایران و باکو

عکس/ ثبت‌نام حج تمتع از کدام اولویت‌ها انجام می‌شود؟

عکس/ وعده ایلان ماسک درباره اتصال تمامی گوشی‌ها به اینترنت ماهواره‌ای

عکس/ پوستر پرسپولیس برای بازی با الریان قطر

عکس/جشن تولد علی شادمان با حضور رپر مشهور

تصویری عجیب از سالن برگزاری همایش عفاف و حجاب

عکس/ ژست دیدنی فردین کنار دو ستاره سینمای هند ۵۳ سال پیش

عکس/ بازداشت ۳ ازبک در امارات به اتهام قتل خاخام اسرائیلی

عکس جدید سردار قاآنی در دیدار بسیجیان با رهبر انقلاب

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

فیلم/ گاریدو: همه فکر کردیم بازی را بردیم

عالیشاه راهی بیمارستان شد

حسینی: متاسفانه گل را حفظ نمی‌کنیم و بی‌هوا حمله می‌کنیم

عکس/ تصویری از فرح، محمدرضا پهلوی و فرزندانش در سال ۱۳۵۲

عکس/ تماشاگر ویژه بازی استقلال - پاختاکور چه کسی بود؟

علت بازگشت دلار به کانال ۶۸ هزار تومان چیست؟/ صدور قطعنامه علیه ایران به افزایش ریسک، نگرانی و انتظارات تورمی منجر شد

آمار فنی AFC برای دیدار پرسپولیس و الریان

فیلم/ خلاصه دیدار الریان ۱ - ۱ پرسپولیس

طلسم پرسپولیس در قطر هم نشکست

موسیمانه: ناامیدکننده بود که پیروز نشدیم

فیلم/ حسین تهی در گفت‌و‌گو با علی ضیا: روز عاشورا به دنیا آمدم و به همین دلیل نامم حسین است

عکس/ تازه‌ترین تصویر از سفیر ایران در لبنان

تعداد عجیب رانندگان تاکسی‌های اینترنتی در ایران

شمارش معکوس برای خداحافظی با کارت‌های بانک

آمار فنی AFC از بازی استقلال - پاختاکور

عکس/ تغییر چهره جذاب همسر اول جومونگ بعد از ۱۸ سال

فیلم/ درگیری لفظی درباره تنظیم بازار گوشت قرمز بر روی آنتن صداوسیما

انفجار یک معدن در گنجه رودبار

فیلم/ خلاصه دیدار استقلال ۰ - ۰ پاختاکور

پایان بدون گل دیدار استقلال - پاختاکور

حمید رسایی: خصومت شخصی با ظریف ندارم

عکس/ مهدی قایدی و سردار آزمون تماشاگر ویژه بازی استقلال

نخستین تیم صعود کننده لیگ نخبگان مشخص شد

جزئیات توافق آتش‌بس لبنان و اسرائیل

چه کسانی از مالیات معاف می‌شوند؟

تاکید محمد کبیری بر ارتقاء ارائه خدمات به مراجعه کنندگان بیمارستان کیش

حضور مؤثر بانک صادرات ایران در همایش و نمایشگاه بانکداری نوین و نظام‌های پرداخت یازدهم/ «سپینو»، میهمان ویژه همایش

گاریدو با یک تغییر بزرگ به دنبال اولین برد آسیایی

همایش ملی پتروفن ۱۴۰۳ آذر ماه برگزار می‌شود/ جایزه نوآوری صنعت پتروشیمی به شرکت‌های نوآور اهدا خواهد شد

فیلم/ توضیحات کارشناس صداوسیما درباره قوانین سامانه همسریابی اسلامی

اعضای جدید هیئت‌مدیره شرکت صنایع پتروشیمی خلیج‌فارس معرفی شدند/ خوشرو رئیس هیئت‌مدیره شد

مهمترین عامل رشد حق بیمه تولیدی تعاون

تفکر و فرهنگ بسیجی، زمینه ساز رشد و پیشرفت جامعه است

شبکه‌محوری؛ نقشه راه بیمه سینا

موافقت نتانیاهو با توافق آتش‌بس در لبنان

پیش بینی قیمت دلار فردا ۶ آذر ۱۴۰۳/ افزایش قیمت دلار ادامه دارد؟

پاداش بانک مسکن به مشتریان خوش حساب

حضور فعال بانک ملی ایران در یازدهمین همایش و نمایشگاه بانکداری نوین و نظام‌های پرداخت

بازدید دکتر بهشتی‌نژاد از غرفه بیمه سرمد در هجدهمین نمایشگاه بین‌المللی Iran Conmin ۲۰۲۴

بازگشت ستاره استقلال پس از ۵۶ روز

با قطعی برق خداحافظی کنید

ثبت آیفون مسافری از امروز آغاز شد

پیش‌بینی عجیب از درصد رشد جمعیت در ایران

صادرات گاز ایران به عراق مطابق برنامه برقرار است

پیش بینی قیمت سکه و طلا فردا ۶ آ‌ذر ۱۴۰۳/ عقبگرد سکه با فرمان اونس جهانی طلا

ترکیب استقلال برای دیدار با پاختاکور

غرق شدن قایق پناهجویان در آب‌های یونان

معرفی گزارشگران دیدارهای استقلال و پرسپولیس

پزشکیان: باید با مردم درباره اصلاحات اقتصادی ضروری صحبت کنیم

فیلم/ روایت جالب فرزند آیت‌الله جوادی آملی از شیوه تربیتی پدر