تاریخ انتشار: ۱۷:۲۹ - ۲۱ شهريور ۱۴۰۲

صنعت لوازم خانگی در مسلخ حمایت

ممنوعیت واردات لوازم‌خانگی در نگاه اول طرحی حمایتی از تولید داخل است اما با عمیق‌تر شدن در این طرح متوجه می‌شویم که تداوم آن نه تنها باعث تقویت و حمایت از تولید نمی‌شود که باعث ضربه به تولید و نارضایتی مصرف‌کننده و در نهایت خارج شدن بسیاری از تولیدکنندگان از چرخه تولید می‌شود.

صنعت لوازم خانگی در مسلخ حمایت

اقتصاد۲۴-ممنوعیت واردات لوازم‌خانگی در نگاه اول طرحی حمایتی از تولید داخل است، اما با عمیق‌تر شدن در این طرح متوجه می‌شویم که تداوم آن نه تنها باعث تقویت و حمایت از تولید نمی‌شود که باعث ضربه به تولید و نارضایتی مصرف‌کننده و در نهایت خارج شدن بسیاری از تولیدکنندگان از چرخه تولید می‌شود.

برای بررسی این موضوع به سراغ دو فعال حوزه لوازم‎ خانگی رفتیم تا نظر آن‌ها را در این زمینه جویا شویم.

نبود نگاه به آینده عامل حذف بسیاری از برند‌ها خواهد بود

احسان فدایی، فعال حوزه لوازم‌خانگی ابتدا درباره پیشینه واردات لوازم‌خانگی به کشور گفت: اوج واردات بعد از جنگ ۸ ساله و دوران سازندگی صورت گرفته است و سفر مردم به کشور‌های جنوب شرقی آسیا و دیدن روند رشد تکنولوژی، محصولات و طراحی‌های نو، باعث ایجاد نیاز‌های جدید شد.

او ادامه داد: تولیدکنندگان اگر بخواهند شرایط روبه‌رشدی را برای خود ترسیم کنند و نگاه توسعه‌ای برای آینده داشته باشند و بازار را از سطح داخلی به جهانی گسترش دهند؛ چاره‌ای جز رقابت با برند‌های معتبر بین‌المللی در گروه‌های خود ندارند و اگر در دوره‌ای برند‌های نام‌آشنایی، چون ارج و آزمایش از گردونه رقابت و تولید حذف شدند دلیلش نبود نگاه به آینده بود و بر این باور بودند که ماندنی هستند، بازار در اختیارشان است و مردم مجبورند که هرچه تولید می‌کنند را بخرند، ولی باید در نظر گرفت که برای مصرف‌کننده مزیت‌های رقابتی، چون قیمت، تکنولوژی، تنوع، جذابیت بصری و کارکرد محصول مهم است.

فدایی درباره نقش واردات در پیشرفت تولید داخلی گفت: اگر شرکت و برندی نتوانست دوام بیاورد به دلیل واردات بی‌رویه نبوده و مشکل آن برند داخلی، نداشتن برنامه‌ای برای ماندن، همگامی و همسویی با بازار بوده است. اگر اکنون شاهد حضور برند‌های داخلی در بازار هستیم و حرفی برای گفتن دارند نتیجه رقابت‌هایی است که با برند‌های خارجی در دهه ۸۰ و نیمه دهه ۹۰ داشته‌اند.

اگر به واردات به عنوان فرصت نگریسته شود باعث می‌شود که در این فضا شرکت مجبور به مدیریت هزینه، تحقیق و توسعه شود و در نتیجه به مرور زمان می‌تواند با شرایط خود را تطبیق دهد و مزیت‌های جدید رقابتی ایجاد کند.

فضای گلخانه‌ای صنعت را آسیب‌پذیرتر می‌کند

این کارشناس صنعت لوازم‌خانگی با تاکید به جلوگیری از ایجاد فضای گلخانه‌ای برای تولید لوازم‌خانگی در کشور افزود: اگر به این سمت حرکت کنیم که جلوی واردات را بگیریم باعث می‌شود که فضای تولید را در یک فضای گلخانه‌ای مسموم پیش ببریم و در این فضا یک مراقبت غیرمنطقی شکل گیرد و برند داخلی در مواجهه با فضای بیرون گلخانه و طبیعی، آسیب‌پذیر می‌شود. به دلیل همین فضای گلخانه‌ای است که همچنان می‌بینیم که بعد از گذشت ۵ سال از ممنوعیت واردات کالای مشابه، بازهم دغدغه تولیدکننده ما، واردات محصول است؛ خب سوال اینجاست که تا چه زمانی باید روند بدین گونه باشد؟ درست است که ممنوعیت واردات به صورت رسمی و قانونی شکل گرفته است، اما می‌بینیم که کالای قاچاق به وفور در سطح کشور قابل دسترس است.

این فعال حوزه لوازم خانگی درباره سبقه ممنوعیت واردات لوازم‌خانگی گفت: ممنوعیت واردات از سال ۹۰ شکل گرفت، ولی مردم عملا از سال ۱۴۰۰ به دلیل حکم حکومتی در این زمینه، پررنگ‌تر آن را حس کردند و این به دلیل ارسال سیگنال‌های مختلفی بود که این حکم به بازار داد و از طرفی مسئولان حکومتی هم موظف به اعمال سختگیرانه‌تر اجرای آن شدند و در نتیجه شاهد این بودیم که برند‌های خارجی رسما در کشور فعالیت نکردند، اما به دلیل مزیت رقابتی و زمینه ذهنی مردم از کالای خارجی به شدت ورود کالای قاچاق افزایش پیدا کرد و عملا به ضرر بازار تمام شد


بیشتر بخوانید: تامین مالی زنجیره‌ای لوازم خانگی برای اقشار آسیب پذیر؛ گامی در مسیر افزایش رفاه


چراکه نیاز راه خودش را چه به صورت قانونی و چه به صورت غیرقانونی پیدا می‌کند و ما با وضع این قانون مسیر قانونی واردات و رفع نیاز جامعه را بستیم، اما مسیر غیرقانونی به دلیل سودآوری بسته نمی‌شود چراکه عوارض، گمرکی، مالیات و مولفه‌هایی که تولید درگیر آن است در این روند وجود ندارد.

سود قاچاقچی و مصرف‌کننده؛ دو عامل جذاب در ادامه روند قاچاق

فدایی به جنبه‌های دیگر این مقوله پرداخت و عنوان کرد: در قاچاق کالا ارز پایه از کشور خارج می‌شود و کالا با ارز آزاد به فروش می‌رسد و از طرفی قاچاقچی درگیر موضوع خدمات پس‌ازفروش هم نیست و، چون به صورت نقدی هم بفروش می‌رسد دغدغه چک هم ندارد؛ با این توضیحات مشخص می‌شود بازار کشش خود را دارد. در این بازار، یک طرف سودآوری قاچاقچی است و در سوی دیگر تقاضا و سود مردم به دلیل قیمت پایینتر و برند بودن محصول؛ زمانی که این دوعامل قدرتمند در کنار تولید گران محصولات داخلی قرار گرفت بازار در دست برند‌های قاچاق شده به کشور قرار گرفت.

او به شکل‌گیری اجناس تقلبی در کنار بازار قاچاق کالا اشاره کرد و گفت: سودآوری کالای قاچاق باعث به وجود آمدن اجناس تقلبی هم شد بدین صورت که اجناس با نام برند‌های معتبر خارجی، اما تقلبی در بازار رواج یافت و مصرف‌کننده بی‌اطلاع از این موضوع اقدام به خرید می‌کند، چون محصولات تقلبی با ویژگی‌های بسیاری وارد بازار می‌شود و مشتری‌پسند است، اما خریدار بعد از مدتی که از خرید کالا گذشت به دلیل نبود گارانتی و شرکت خدمات‌دهنده گرفتار می‌شود.

فدایی اظهار کرد: ممنوعیت واردات اصلا کمکی به تولید نکرد و به چهار ضلع صنعت که شامل تولید، توزیع، مصرف و دولت -که هزینه‌های خود را از این پروسه تامین می‌کرد- ضربه زد. هرچه واردات قانونی ممنوعیت پیدا کند آسیب صدچندانی وارد خواهد کرد.

این کارشناس حوزه لوازم‌خانگی در پایان گفت: مردم هم به سه دلیل با بازار لوازم خانگی قهر کردند؛ ابتدا به دلیل زمینه فکری منفی که در مورد خرید خودرو داشتند و در بازه زمانی برای خرید لوازم‌خانگی باید ثبت‌نام و پیش‌خرید می‌شد، دوم به دلیل کمبود کالا و در کنار آن افزایش مداوم قیمتها. در کنار این سه مورد، از تولید لوازم‌خانگی در برهه‌ای سیاسیون مثل صداوسیما به دفاع پرداختند که اعتباری بین مردم نداشتند و نتیجه عکس داد و تمام این عوامل دست به دست هم دادند که باعث رکود در ۷۰ سال عمر این صنعت شد و حتی در دوران جنگ چنین رکودی نداشتیم.

باید‌ها و نباید‌ها واردات لوازم‌خانگی

رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم‌خانگی تهران درباره واردات لوازم‌خانگی گفت: واردات باید‌ها و نباید‌ها ندارد و زمینه آن باید فراهم شود. شما زمینه‌چینی می‌کنید که به سلیقه مردم بها دهید و در این سلیقه می‌خواهید هم واردات کالا نداشته باشید و هم همان کالا را در کشور تامین کنید و از طرفی دیگر اشتغالزایی هم داشته باشید و شرکت‌های دانش‌بنیان هم فعال باشند؛ که جمع این موارد امکان‌پذیر نیست و نیاز به زیرساخت و برنامه‌های اصولی دارد.

اکبر پازوکی افزود: تکنولوژی روز دنیا و سلیقه مردم با یکدیگر هماهنگ است؛ ما هرچه جلوتر می‌رویم تحولات خارق‌العاده است و در یک مقایسه می‌توان حجم تغییرات را مشاهده و نیاز مردم را دریافت کرد. اگر قرار است که واردات نداشته باشیم باید تکنولوژی روز دنیا را با برنامه ‎ریزی کوتاه‌مدت، میان‌مدت و بلندمدت به دست بیاوریم؛ ما با توجه به سلیقه مردم خودمان و کشور‌های همسایه که هدف صادراتی ما هستند باید تولید و عرضه کنیم.

واردات تکنولوژی روز دنیا شرط بقا در این صنعت

او تاکید کرد که واردات کالای تمام شده روند درستی نیست و ادامه داد: ما اعتقادی به واردات کالای تمام شده نداریم و نباید بگذاریم ارز از کشور خارج شود که البته اکنون از طریق قاچاق این اتفاق می‌افتد. دولت برای جلوگیری از آن باید سرما‌یه‌گذاری را در این زمینه افزایش دهد تا بتوانیم تکنولوژی روز دنیا را وارد کنیم.

پازوکی عنوان کرد: ما امروز نه می‌توانیم کالایی را وارد و نه تولید کنیم. باید برنامه‌ریزی کنیم و با سرمایه‌گذار داخلی و خارجی و شرکت‌های فن‌آوری که دارای ماشین‌آلات به‌روز هستند، به شرط تولید در داخل و صادرات برای کل دنیا، قرارداد منعقد کنیم؛ مانند کاری که کشورهایی، چون چین، کره، ترکیه، مکزیک، ایتالیا و … انجام دادند.

او افزود: این گونه هم تولید داخلی افزایش یافته و هم شرکت‌های دانش‌بنیان فعال شده و هم شرکت‌های تولیدی خرد و بزرگ دائر و این باعث تولید کالا و رفع نیاز داخل و صادرات با قیمت مناسب و ارزآوری بالا می‌شود.

رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم‌خانگی تهران تاکید کرد: بنده هم با واردات کالای تمام شده موافق نیستم. در گذشته با واردات موافق بودم، چون سرمایه‌گذاری در این موارد صورت نگرفته بود، اما اکنون در این حوزه سرمایه‌گذاری شده است.

نبود حمایت دولتی عامل بی‌انگیزگی در تولید است

پازوکی با انتقاد از نبود حمایت دولت از تولید گفت: دولت متاسفانه حمایت و سرمایه‌گذاری نمی‌کند. وقتی شما ورق مس و فولاد را به قیمت دلار و در بورس می‌خرید چه کمکی به تولیدکننده است؟ وقتی مشوق صادراتی وجود ندارد تولیدکننده با چه انگیزه‌ای کار کند؟ ترکیه ۹درصد مالیات بر ارزش افزوده را از صادرات نمی‌گیرد و ۹ درصد هم جایزه می‌دهد؛ یعنی ۱۸درصد به صادرات مشوق می‌دهد.

او افزود: ما مشکل تولید داریم و نمی‌توانیم همه اقلام را تولید کنیم و سرمایه‌گذار کلان هم نداریم. مثلث تولید شکل گرفته است، اما هدفمند نیست. اگر این مثلث هدفمند شود هم کالا وارد نمی‌کنیم و هم تکنولوژی وارد کرده و این زمینه اشتغالزایی و صادرات را هم فراهم می‌کند.

پازوکی نبود حمایت از سوی دولت را زمینه ایجاد و تداوم قاچاق و خارج شدن ارز دانست و افزود: این روند سبب شده که دولت به حق و حقوق خود نرسد و تولیدکننده هم با مشقت، گرفتار بروکراسی اداری، سفته‌بازی و … شود.

منبع: عصر اقتصاد

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا امروز شنبه ۲۹ دی ۱۴۰۳ + جدول

قاضی رازینی در گذر زمان از سال ۱۳۵۷ تا امروز

عکس/ چهره متفاوت آتنه فقیه نصیری، سحر ولدبیگی و حمیرا ریاضی در سال ۷۹

عکس/ قاب ماندگار عارف، ناصر حجازی، ستار و پروین با استایل خاص

عکس/ واکنش رشیدپور به تویت عجیب سعید جلیلی

عکس/ واکنش ربیعی به حادثه تروریستی امروز

عکس/ نمایی از ساختمان محل ترور ۲ قاضی دیوان عالی کشور

عکس/ استوری احساسی بهنوش بختیاری در اینستاگرام غوغا کرد

جزییات تیراندازی و شهادت دو قاضی مقابل کاخ دادگستری + عکس و فیلم

عکس/ پوشش برف در ایران از نگاه ناسا

اینفوگرافی/ ۱۰ استارتاپ بزرگ ایران با ارزش ۱۰۰ هزار میلیارد تومان

عکس/ تمرین تیم استقلال در کمپ ناصر حجازی

عکس/ استقبال قاضیِ مقیسه از حمید نوری

عکس/ چهره خاص و دیدنی گوگوشِ در کنار پدرش ۶۴ سال پیش

عکس/ ترافیک شدید در بزرگراه‌های تهران

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

چگونه خوب عمر کنیم؟

آیا جهانی شدن ادامه خواهد داشت یا متوقف می شود؟

پیش بینی قیمت طلا و سکه پس از تحلیف ترامپ/ بازار منفجر می شود یا اثراتش پیشخور شده است؟

تعیین تکلیف تعطیلی مدارس و ادارات تهران

پیام تسلیت رهبر انقلاب اسلامی درپی درگذشت حجت‌الاسلام سقای بی‌ریا

فیلم/ جزییات جدید از سوء قصد امروز به قضات بلندپایه از زبان پورمحمدی

دعوای صدراعظم آلمان با وزیر خارجه بر سر اوکراین

موسیمانه تا پای فسخ قرارداد با استقلال رفت

مدارس ابتدایی لواسان یکشنبه غیرحضوری شد

عکس/ مجریان صداوسیما لباس روسی بر تن کردند

روسیه از ایران خواسته به FATF بپیوندد

فیلم/ سخنگوی قوه قضاییه: در رابطه با ترور امروز افرادی شناسایی و دستگیر شدند

حضور دو بازیکن در استقلال منتفی شد

عکسی ماندگار در تاریخ /مارادونا در مقابل آلمان

زیاد النخاله: ایران حمایت همه جانبه‌ای از ما به عمل آورد

قیمت خانه و زمین در مکران افزایش یافت؟

نتانیاهو برای آتش‌بس با حماس دبه کرد؟

طعنه جمهوری اسلامی به کاظم صدیقی

فیلم/ رونمایی از نخستین شهر شناوری نیروی دریایی سپاه

دیپورت شاهزاده هری بریتانیا از امریکا؟

پیام تسلیت رهبر انقلاب در پی شهادت دو قاضی برجسته

مل گیبسون، جان وویت و سیلوستر استالونه سفیران ترامپ در هالیوود

فیلم/ مدارس ابتدایی دماوند در شیفت صبح فردا غیرحضوری شد

استراماچونی علیه طارمی

هشدار وزارت بهداشت: لبنیاتِ غیرپاستوریزه نخورید

چه کسی ابراهیم نبوی را کشت

رونمایی از شهر شناوری نیروی دریایی سپاه با حضور سرلشکر سلامی

رضا درویش در آستانه‌ خروج از پرسپولیس

کنکوری‌های سال آینده منتظر تغییرات نباشند

خبر خوش درمورد پاداش پایان خدمت فرهنگیان

فیلم/ عملیات شهادت طلبانه در تل‌آویو؛ یک کشته و ۲ زخمی

مدارس مقطع ابتدایی چهار شهرستان سیستان و بلوچستان تعطیل شد

پرواز آزادی به سوی استقلال + عکس

مسمومیت گسترده پرندگان در اهواز

پزشکیان: آماده تضمین امنیت در منطقه هستیم و نیازی به غرب نداریم + فیلم

فیلم/ بارش برف در زاهدان

آزادی ۲۹۶ اسیر فلسطینی محکوم به حبس ابد

کارتال به پرسپولیس نزدیک شد؟

چه بلایی بر سر لباس‌های جشن‌های ۲۵۰۰ساله آمد؟

۶ انتصاب جدید مسعود پزشکیان؛ حدادعادل پُست گرفت

ایلان ماسک در کاخ سفید دفتر کار خواهد داشت

عکس/ تصاویری از غزاله اکرمی بازیگر تلویزیون

پیش بینی قیمت دلار فردا ۳۰ دی ۱۴۰۳/ بازار دلار در بلاتکلیفی

وزیر علوم: آماده اعطای بورس تحصیلی به دانشجویان عراقی هستیم

عکس/ محمدرضا گلزار با ژستی جدی در کنار مایکل جکسون قلابی

پیش‌بینی بورس فردا یک‌شنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳

هوای تهران دوباره آلوده می‌شود

حمله به وزارت دفاع اسراییل با موشک بالستیک

لبنیات دوباره گران شد؟

عکس/ جمع آوری پرچم آمریکا از دانشگاه نوشیروانی بابل؟