تاریخ انتشار: ۱۲:۱۹ - ۱۶ مهر ۱۴۰۲

سهم ایران از دریای خزر چند درصد است؟

با گذشت چند دهه و روی کار آمدن دولت‌های محتلف، مشخص نیست که سرانجام سهم ایران از دریای خزر مشخصا چند درصد است.

سهم ایران از دریای خزر کمتر از ۱۱ درصد؟!

اقتصاد۲۴- غلامرضا مرحبا، نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس می‌گوید: «اگر بخواهیم رژیم حقوقی دریای خزر که در دولت روحانی امضا شد را بپذیریم همان ۱۳ درصد هم به ما نمی‌رسد. شاید هم کمتر از ۱۱ درصد به ما برسد. ما قدرت سیاسی و نظامی داریم. اگر اراده کنیم می‌توانیم ۲۰ درصد را جدا کنیم. اما نظرمان این است که بر اساس گفتگو پیش برویم و کار به آنجا به نکشد.»

سهم ایران از دریای خزر چقدر است؟ پاسخ این سوال با در نظر گرفتن اظهارات مقامات رسمی در طول سال‌های گذشته چندان دقیق و شفاف نیست. برخی سهم ایران را ۲۰ درصد می‌دانند و برخی دیگر از سهم ۱۱ درصدی می‌گویند.

پس از فروپاشی شوروی، پای کشور‌های ترکمنستان، قزاقستان و جمهوری آذربایجان به پرونده سهم‌خواهی از دریای خزر باز شد. طولی نکشید که این کشور‌ها با توافقات دوجانبه‌ای به تقسیم سهم از این دریا پرداختند. اظهارات مختلفی درباره سهم ایران از خزر در دولت‌های مختلف ایران مطرح شد، اما با امضای رژیم حقوقی دریای خزر از سوی پنج کشور حاشیه این دریا در سال ۱۳۹۷ موجی دیگری از اختلافات و ابهامات درباره این مسئله شکل گرفت.


بیشتر بخوانید:آلودگی نفتی بلای جان دریای خزر


در گفتگو با غلامرضا مرحبا، نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس به بررسی اهمیت دریای خزر برای ایران و مشکلات آن پرداختیم. در بخشی از این گفتگو نیز موضوع سهم ایران از دریای خزر بررسی شد.

نیاز به یک ضمانت اجرایی داریم

اخیرا برخی از مقامات رسمی گفتند که ورودی رود ولگا بسته شده است و حق‌آبه خزر پرداخت نمی‌شود. به همین دلیل تراز آب دریای خزر کاهش یافته است.

نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس در این مورد می‌گوید: «همه باید متعهدانه نسبت به این پهنه آبی نگاه کنند. یعنی حق‌آبه‌ای که از رودخانه‌ها به خزر می‌ریزد تا جایی‌که اکوسیستم خزر را به خطر نیندازد باید رعایت شود. اگر کشوری می‌خواهد سدی را احداث کند باید بداند که اگر خزر نباشد، آن کشور هم نیست. فرقی نمی‌کند کدام کشور باشد.»

او ادامه می‌دهد: «ما هیچ وسیله‌ای نداریم که کشوری را مجبور کنیم سد بسازد یا نسازد. اگر می‌شد عراق یا سوریه نمی‌گذاشتند که ترکیه این سد‌ها را بسازد.»

نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس می‌گوید: «معمولا کنوانسیون‌ها ضمانت اجرایی ندارند. از کشور‌ها خواسته می‌شود که اقداماتی داشته باشند. یعنی اینطور نیست که اگر ترک فعلی انجام شد، در مقابل مجازات شود. کشور‌ها مستقل عمل می‌کنند. ما نیاز به یک ضمانت اجرایی داریم که روسیه را مجبور کنیم به تعهد خود عمل کند و ورودی رود ولگا را تا جایی‌که به دریا صدمه نزند، رعایت کند.»

رژیم حقوقی دریای خزر در داخل ایران اعتبار ندارد

مرحبا می‌گوید: «رژیم حقوقی که در دولت قبلی امضا شد را اصلا قبول نداریم. معتقد هستیم که دولت امتیازاتی را داده که اجازه نداشته است. این رژیم حقوقی در مجلس اعلام وصول و تائید نشده است؛ بنابراین هیچ اعتباری در داخل کشور ما ندارد و موضع کشور ما نیست.»

او ادامه می‌دهد: «در حال حاضر چهار کشور با محوریت روسیه تعدادی رژیم‌های حقوقی دوجانبه‌ای را امضا کرده‌اند و بر اساس آن عمل می‌کنند. ما این رژیم‌های دوجانبه و سه‌جانبه را نپذیرفتیم و نمی‌پذیریم. چون معتقدیم منافع کشور ما را تضمین نمی‌کند.»

مرحبا می‌گوید: «بهترین روش این است که ذخایر بستر به اندازه مساوی بین پنج کشور تقسیم شود و از پهنه دریا به صورت مشترک استفاده کنیم. اما آن‌ها برای خود سهم و درصد تعیین کردند و ما این را قبول نداریم. با این وضعیت اگر آنچه که آقای روحانی امضا کرده است به مجلس بیاید، حداقل این مجلس آن را نمی‌پذیرد.»

سهم ایران از دریای خزر کمتر از ۱۱ درصد

سهم ایران از دریای خزر چقدر است؟ مرحبا در پاسخ به این سوال می‌گوید: «نظر ما روی ۲۰ درصد است تا زمانی که تعیین تکلیف شود.»

کنوانسیون رژیم حقوقی دریای خزر ۱۲ آگوست ۲۰۱۸ یعنی ۲۱ مرداد ۱۳۹۷ در شهر آکتائو قزاقستان به امضای پنج کشور حاشیه این دریا امضا رسید. حالا سوال این است که بعد از امضای این رژیم حقوقی، سهم ایران چقدر شد؟

نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس در این مورد می‌گوید: «اگر بخواهیم آن رژیم حقوقی که در دولت روحانی امضا شد را بپذیریم همان ۱۳ درصد هم به ما نمی‌رسد. شاید هم کمتر از ۱۱ درصد به ما برسد. برای همین می‌گویم آنچه که در رژیم حقوقی دریای خزر امضا شد، موضع جمهوری اسلامی ایران نیست.

برای جدا کردن سهم ایران قدرت نظامی داریم

غلامرضا مرحبا به تجارت‌نیوز می‌گوید: «ما اینقدر قدرت داریم که ۲۰ درصد سهم خود را جدا و حراست کنیم. ما نیروی دریایی قوی در منطقه داریم. قدرت سیاسی و نظامی هم داریم. اگر اراده کنیم می‌توانیم ۲۰ درصد را جدا کنیم. اما نظرمان این است که بر اساس گفتگو و رعایت اصل همسایگی و دوستی پیش برویم و کار به آنجا به نکشد.»

او ادامه می‌دهد: «بنابراین فعلا مذاکرات در حال انجام است. وزارت خارجه هم آنچه که قبلا امضا شده را به مجلس نیاورده است. ما هم موافق آن نیستیم.»

رویکرد دولت خاتمی به تقسیم دریای خزر

رویکرد دولت‌های مختلف در ایران نسبت به تقسیم سهم کشور‌ها از دریای خزر چه بود؟ سال ۱۳۷۵ نشستی با حضور وزرای خارجه پنج کشور حاشیه خزر برگزار شد. در این نشست وزرای خارجه توافق کردند که برای رسیدن به یک کنوانسیون جامع حقوقی درباره خزر، گروه کاری ویژه‌ای تشکیل دهند. اما نخستین نشست سران کشور‌ها در این مورد به سال ۱۳۸۱ برمی‌گردد. یعنی زمانی که محمد خاتمی، رئیس جمهور ایران بود.

بد نیست به اظهارات عبدالله رمضان‌زاده، سخنگوی دولت اصلاحات درباره رویکرد محمد خاتمی، رئیس جمهور پیشین ایران در این مورد مروری شود.

رمضان‌زاده گفت که سال ۱۳۸۱ جلسه سران کشور‌های حاشیه خزر برگزار شد. خاتمی نیز برای سفر به فرودگاه رفت و آماده حرکت به عشق‌آباد بود. خبر رسید که در سالن همایش نقشه‌ای رسم شده است که در آن سهم ایران از دریای خزر ۱۱/۳ درصد نشان داده می‌شد. خاتمی از فرودگاه برگشت و گفت که تا این تابلو کنده نشود به عشق‌آباد نمی‌رود. پس از آنکه تابلو کنده شد، معاون وزیر خارجه در این اجلاس شرکت کرد. (نوروز)

مهدی صفری، نماینده ویژه رئیس جمهور وقت، سال ۱۳۸۱ در اجلاس گروه کاری کشور‌های ساحلی دریای خزر در باکو بر سهم ۲۰ درصدی ایران از این پهنه آبی تاکید کرد. (ایرنا)

دولت احمدی‌نژاد و مناقشات درباره خزر

در دولت محمود احمدی‌نژاد بار دیگر صحبت از سهم ۱۱ درصدی ایران از دریای خزر شد. منوچهر متکی، وزیر امور خارجه ایران سال ۱۳۸۶ در این مورد گفت: «هرگز برای ایران حتی پیش از پیروز انقلاب اسلامی از ۱۱/۳ درصد این دریا امکان رفتن به جلوتر چه برای شناور‌ها و چه قایق‌های ماهیگیری وجود نداشته است.» (ایرنا)

سال ۱۳۹۷ نیز غلامعلی جعفرزاده ایمن‌آبادی، نماینده سابق مجلس به اصلاحات‌نیوز گفت که متکی، وزیر خارجه احمدی‌نژاد پیش‌نویس موافقتنامه ۱۱/۳ درصدی را به طور کامل پذیرفت و درصدد اجرای آن بود که دولت روحانی سر کار آمد. البته کمی بعد منوچهر متکی در نامه‌ای به علی لاریجانی، رئیس مجلس اظهارات جعفرزاده ایمن‌آبادی را تکذیب کرد.

سهم ایران نه ۱۱ درصد است نه ۵۰ درصد

جنجال بر سر این موضوع میان دولت‌ها ادامه داشت و نوبت به دولت حسن روحانی رسید. محمدجواد ظریف، وزیر امورخارجه ایران در دولت روحانی درباره حواشی پیش‌آمده بر سر سهم ایران از خزر گفت: «کنوانسیون رژیم حقوقی دریای خزر نه‌تن‌ها تمامیت ارضی ما را حفظ می‌کند، بلکه باعث می‌شود روابط ما با همسایگان شمال حفظ شود و گسترش یابد.»

او در یک برنامه تلویزیونی گفت: «گروه‌هایی در ایران در مقطعی مدعی بودند که خزر، دریای مشاع است و بر این اساس سهم ۵۰ درصدی ایران را مطرح می‌کردند. این تصور در حالی مطرح بود که هیچ مبنایی در قرارداد‌های ۱۹۲۱ و ۱۹۴۰ ندارد.»

وزیر خارجه سابق درباره سهم ۱۱ درصدی ایران از خزر هم گفت این موضوع اعتباری ندارد. عده‌ای مبتنی بر یک رویه موهوم تاریخی این موضوع را مطرح می‌کردند. در حالی‌که چنین چیزی اعتباری ندارد.

با گذشت چند دهه و روی کار آمدن دولت‌های محتلف، مشخص نیست که سرانجام سهم ایران از دریای خزر مشخصا چند درصد است.

منبع: تجارت نیوز
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت انواع زعفران + جدول

قیمت سیمان امروز ۲۳ مرداد ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز سه‌شنبه ۲۳ مرداد ۱۴۰۳ + جدول

اینفوگرافی/ تلفن‌های ضروری در پیاده‌روی اربعین

عکس/ قدیمی‌ترین تصویر موجود از تخت جمشید

عکس قدیمی از دژ ایزدخواست در دوره ساسانیان

عکس/ بورس به خاک سیاه نشست!

عکس خانوادگی معاون زنان رئیس جمهور پربازدید شد

موزه اسباب بازی در نوفل لوشاتو

عکس/حال و روز محمدجواد ظریف بعد از استعفا

اینفوگرافی/کشور‌های با بیشترین گیرنده گرین‌کارت آمریکا در سال ۲۰۲۲

تصویری از دو قلو‌هایی که در غزه به شهادت رسیدند

اینفوگرافی/ تاریخچه بیماری‌های عالم‌گیر

قیمت دلار و یورو امروز سه‌شنبه ۲۳ مرداد ۱۴۰۳ + جدول

عکسی باورنکردنی از جوانی‌های دونالد ترامپ

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

ویتامینی که به کاهش وزن بدن کمک می‌کند

عکس/ تصویری خاطره‌انگیز از ۲۲ سال پیش

همتی می‌تواند به اقتصاد ایران نظم و نسق خوبی بدهد/ او شناخت خوبی از اقتصاد کشور دارد

استراحت ۵ دقیقه‌ای در حین کار چه فوایدی دارد؟

عکس/پوستر جدید سایت رهبر انقلاب درباره جنگ ۳۳ روزه

حمله جنجالی مجری صداوسیما به سلبریتی‌ها

خبر مهم بنزینی وزارت نفت برای زائران اربعین/ اعلام جزییات

واشنگتن: از طریق شرکای خود در حال ارسال پیام‌هایی به ایران هستیم

شنیده شدن صدای انفجار‌های قوی در نهاریا

انتظار نمی‌رود که ایران امشب به اسرائیل حمله کند

همتی: برای کنترل تورم تلاش خواهم کرد

پیش بینی قیمت بیت کوین و اتریوم

عکس/مرگ هولناک ۲ پزشک در راه مطب

عکس پُربازدید از تذکر حجاب در دهه هشتاد

بلاتکلیفی ۵ استقلالی در آستانه شروع لیگ

تنها در صورت توقف جنگ، حاضر به مذاکره هستیم

زلنسکی: ۷۴ شهر در استان کورسک روسیه را به کنترل گرفته‌ایم

ماجرای انتقال سه میلیارد دلار پول نقد از امریکا به ایران چه بود؟

خارجی‌ها قیمت ملک ایران را بالا بردند

واکنش نمایندگی ایران در سازمان ملل به ادعای رویترز

اشتغال اتباع خارجی قانونی و دارای مجوز در کشور مانعی ندارد

شهرداری اهواز: طرح عفاف و حجاب در شهرداری و شهر اجرا می‌شود

رویترز: حماس در مذاکرات پنج‌شنبه دوحه شرکت نمی‌کند

پیش بینی بورس فردا چهارشنبه ۲۴ مرداد ۱۴۰۳

همسر یک مرجع تقلید درگذشت

ناهید کیانی: در هر مسابقه برای طلا می‌روم

انتقادات صریح عباس عبدی از پزشکیان

قول رضا علیپور به مردم ایران پس از اتمام المپیک

واکنش علیرضا بیرانوند به محرومیت ۴ ماهه

عکس/ استقبال بی‌نظیر مردم از قهرمان‌های تکواندو

سرنوشت مهاجران افغان در دوره وزیر کشور پیشنهادی چه خواهد شد؟

فقط آتش‌بس در غزه تهران را از حمله به اسرائیل منصرف می‌کند

عکس/ پلاک‌های طلایی که می‌گویند برای ناهید و مبینا ساخته‌اند!

پیش بینی قیمت دلار فردا چهارشنبه ۲۴ مرداد ۱۴۰۳

معمای یک استعفای ظریف؛ بررسی چرایی کناره‌گیری محمدجواد ظریف از دولت چهاردهم

تالاب‌های انزلی خشک می‌شود؟

چرا باید ویتامین D مصرف کنیم؟

۲ ماه بی خبری از هلنا دختر ۱۱ ساله اصفهانی

گزارشگر معلم شوید!

آخرین وضعیت علیرضا بیرانوند در تراکتور

روش بالا رفتن دور موتور خودروی گیربکس اتوماتیک

ابلاغیه جدید پزشکیان درباره جذب ۷۰هزار معلم بازنشسته

عکس/ تغییر چهره عجیب حمید صفت

تصویری از دو قلو‌هایی که در غزه به شهادت رسیدند

فیلم/ تاج: پارسال حق استقلال تضییع و پرسپولیس قهرمان شد؛ یک عذرخواهی بدهکاریم

پشت پرده انتخاب احمد دنیامالی وزیر پیشنهادی ورزش

فیلم/ نگاه فرزانه صادق مالواجرد، وزیر پیشنهادی پزشکیان به مسکن‌سازی

توئیت محمدباقر نوبخت در حمایت از پزشکیان

۲۰ میلیارد تومان جریمه نقدی برای علیرضا بیرانوند

پوست اندازی در دیپلماسی؛ نگاهی به سکانداری احتمالی سیدعباس عراقچی بر سیاست خارجی دولت چهاردهم