تاریخ انتشار: ۱۱:۳۷ - ۰۴ آبان ۱۴۰۲

جایگزینی دالان لاچین با کریدور ارس؛ آمال و آرزو‌های اردوغان و علی‌اف در قفقاز

بهرام امیر احمدیان در یادداشتی می‌نویسد: با منتفی شدن دالان لاچین (به علت عدم انجام تعهدات تامینی ارامنه قره باغ توسط نیرو‌های حافظ صلح روسی) که به مهاجرت اجباری همه ساکنان ارمنی قره باغ به ارمنستان منجر شد، احداث کریدور مورد نظر جمهوری آذربایجان و ترکیه نیز منتفی شده است.

جایگزینی دالان لاچین با کریدور ارس

اقتصاد۲۴- ترکیه از دوره عثمانی تا آغاز حکومت شوروی در صحنه قفقاز حضوری فعال داشت. ظهور شوروی مانع از پیشروی ترکیه (دولت نوظهور بعد از جنگ جهانی اول) به قفقاز شد.
ساختار اداری- سیاسی قفقاز طبق نظر استالین شکل گرفت تا مانع دستیازی ترکیه به قفقاز شود. این ساختار تا پایان جنگ جهانی دوم کارآمدی داشت. ولی پس از پایان جنگ سرد و تقسیم جهان به دو ژئواستراتژی دریایی (به رهبری ایالات متحده) و ژئو استراتژی زمینی (به رهبری شوروی) و رویارویی این دو ژئواستراتزی، موجب بلوک بندی پیمان‌های نظامی «ناتو» و «ورشو» شد. با پیوستن ترکیه به ناتو، قفقاز منطقه برخورد دو پیمان نظامی مخالف با ظرفیت‌های برخورد ریسک بالا مواجه بود. این نظام دو قطبی تا فروپاشی شوروی کارایی داشت.

فروپاشی شوروی موجب رها شدن ظرفیت‌های بالقوه در بحران‌های خفته در منطقه شد. تشکیل دولت نواستقلال در جمهوری آذربایجان و گرایش رهبران آن به ترکیه، موجب بروز نا آرامی‌ها در قفقاز و درگیری بین ارمنستان و آذربایجان بر سر مساله منطقه عمدتا ارمنی نشین «قره باغ کوهستانی» در آستانه فروپاشی بلوک شرق شد.

ظهور ترکیه در قفقاز و آسیای مرکزی با معرفی این کشور به عنوان الگوی مناسب توسعه و پیشرفت برای کشور‌های یاد شده از سوی غرب و بویژه ایالات متحده، ظرفیت تاثیر گذاری ترکیه در شکلگیری کشور‌های تازه استقلال یافته افزایش یافت. تشکیل «شورای جمهوری‌های ترک زبان»، با شرکت ترکیه و جمهوری آذربایجان و کشور‌های آسیای مرکزی (به جز تاجیکستان)، به ترکیه امکان داد که در سایه تحریم ایران (و بعد‌ها روسیه) از سوی ایالات متحده و اروپا، روح تازه‌ای در کالبد آنکارا دمیده شود تا در سودای احیای امپراتوی عثمانی باشد.


بیشتر بخوانید: خیز علی‌اف و اردوغان برای بازگشایی کریدور جعلی زنگزور؛ ایران در چه زمین‌بازی قرار دارد؟


اردوغان این آرزو و آمال را دنبال کرده و می‌کند. در عین حال با ظهور پوتین در صحنه روسیه از سال ۲۰۰۰ و تاسف وی از فروپاشی شوروی و معرفی این مرحله به عنوان «بزرگترین اشتباه ژئوپلیتیکی»، روسیه نیز درصدد احیای اتحاد شوروی (و به زبانی دیگرجامعه مستقل مشترک المنافع) برآمد. ایده‌ها و آرمان‌های این دو رهبر با دو سودای متفاوت، در شمال غربی ایران به هم رسیدند و هر یک در صدد حذف دیگری بود.

جنگ دوم قره باغ در سال ۲۰۲۰ موجب تشدید اوضاع بحرانی در قره باغ شد. جمهوری اسلامی ایران نیز با ایستادگی و پافشاری خواستار غیرقابل تغییر بودن مرز‌های شناحته بین المللی شد که از آغاز فروپاشی شوروی و بحران‌های منطقه ای، از جمله در قفقاز (قره باغ در آذربایجان و اوستیای جنوبی و آبخازیا در گرجستان)، ادعا‌های مرزی و ارضی، قفقاز را به آشوب کشید.

ترکیه با کمک‌های تسلیحاتی و مشاوره‌های نظامی (بنا به برخی منابع حتی در ستاد فرماندهی جنگ جمهوری آذربایجان) در فضای نظامی-استراتژیک جمهوری آذربایجان، موجب پیروزی برق آسای باکو در بازپسگیری اراضی اشغالی قره باغ و پیرامون آن شد.

این مورد در کنار حضور فعال ترکیه در بخش اقتصادی جمهوری آذربایجان در صنعت نفت و گاز و خطوط لوله در کنار شرکت‌های چند ملیتی، و سرمایه گذاری در ساختمان و شبکه‌های ارتباطی و حتی در عرصه‌های فرهنگی-علمی موجب وابستگی شدید جمهوری آذربایجان به روابط با ترکیه شد که در کنار دریافت تسلحیات از اسرائیل در ازای صادرات نفت (بیش از نیمی از واردات نفت اسرائیل)، علی اف برای خود متحدانی یافت که یکی عضو ناتو و همسایه ایران و دیگری دشمن ایران و فلسطینیان از خارج از منطقه، موجب ناآرامی وبی ثباتی قفقاز جنوبی شده اند.

در این میان روسیه بازیگر بزرگ منطقه و متحد ارمنستان در پیمان امنیت جمعی و یکی از سه روسای گروه مینسک، با تحمیل موافقتنامه آتش بس (خارج از چارچوب گروه مینسک)، به ظاهر به بهانه حل بحران و ایجاد آرامش در منطقه و در باطن، تکمیل «خط دفاعی حایل بر پیمان ناتو»، مشتمل بر نقاطی در امتداد شمال غربی دریای سیاه (منطقه نظامی روسیه در ترانسنیستریا)، شمال (شبه جزیره کریمه)، شمال شرقی (جمهوری خودمختار آبخازیا از ترکیب جمهوری گرجستان)، این خط را در دریای سیاه کامل کرد.
در عین حال در مرز‌های جنوبی روسیه، اوستیای جنوبی (بخشی از جمهوری گرجستان) در این خط دفاعی واقع شده بود که در سال ۲۰۰۸ با تشکیل دولت دست نشانده روسیه، در امتداد آن خط قرار گرفت.


بیشتر بخوانید: کارت‌های بازی علی اف در دستان اردوغان؛ ارمنستان قربانی اوکراین شد


در عین حال این خط باید تا مرز جمهوری اسلامی ایران در جنوب قفقاز کشیده می‌شد تا نفوذ ترکیه عضو ناتو به حریم روسیه در قفقاز و جنوب غربی روسیه را مانع شود. تعجیل روسیه در امضای موافقتنامه آتش بس ۲۰۲۰ با جمهوری آذربایجان و ارمنستان نشان داد که این موافقتنامه (خارج از گروه مینسک) سندیت شورای امنیت ندارد و از سوی دیگر طبق مفاد سند، روسیه تامین و تضمین امنیت ارامنه قره باغ را تا ۵ سال و در ۵ سال‌های بعد بر عهده گرفته بود.
جنگ روسیه علیه اوکراین در سال ۲۰۲۲ و کمبود کادر‌های نظامی موجب کم توجهی روسیه به حفاظت از تعهدات و بازگرداندن تعداد زیادی از نیرو‌های آموزش دیده و با سابقه نظامی حافظ صلح روسی به سبب نیاز شدید به نیرو‌های نظامی در جبهه نبرد، تعهد پنج ساله نخست استقرار نیرو و دوره‌های پنج ساله بعد، حتی برای دوره پنج سال آغازین هم عملی نشد.

تغییر در صحنه سیاسی ارمنستان و وازدگی دولت ارمنستان از ابتکار پوتین، موجب کاهش جایگاه روسیه در عرصه منطقه شد. در این میان ترکیه و جمهوری آذربایجان که درصدد دستیابی به فضای جنوبی جمهوری آذربایجان برای ارتباط نخجوان با خاک اصلی جمهوری آذربایجان بودند و نقشه‌های زیادی برای تصرف جنوب ارمنستان و از بین بردن مرز مشترک ایران با ارمنستان داشتند.

با منتفی شدن دالان لاچین (به علت عدم انجام تعهدات تامینی ارامنه قره باغ توسط نیرو‌های حافظ صلح روسی) که به مهاجرت اجباری همه ساکنان ارمنی قره باغ به ارمنستان منجر شد، احداث کریدور مورد نظر جمهوری آذربایجان و ترکیه نیز منتفی شده است.
اکنون ترکیه و جمهوری آذربایجان به فکر جایگزنی کریدور مورد نظرشان در شمال رود ارس را به گزینش کریدور ارس در خاک ایران معطوف داشته اند که ۳۰ سال است این ارتباط را بر قرار می‌کند.

منبع: بهرام امیر احمدیان؛ دیپلماسی ایرانی

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

عکس/ غندی‌پور با یک استوری به پرسپولیس نزدیک شد

عکس/ چهره دیده نشده جمشید مشایخی ۶۴ سال پیش در دومین فیلمش

عکس/ استوری جالب بهنوش بختیاری درباره سریال سووشون

عکس/ چهره خندان بروسلی در کنار ون ویلیامز ۶۰ سال پیش در یک مراسم

رقص نارنجی ابرماه خاویاری بر فراز زمین

عکس/ چهره خاص دیبا هامون در پشت صحنه سریال طوبی با نگاه عجیب

عکس/ توییت جنجالی فلاحت پیشه درباره آزادی زندانیان سیاسی

عکس/ تیپ جذابی محمدرضا گلزار با لباس و عینک میلیاردی

عکس/ ناوگان دریایی ایران حدود ۵۵ سال پیش و دوران پهلوی

عکس/ پذیرایی از زائران اربعین به سبک علی لاریجانی

عکس/ بازدید فرمانده نیروی هوایی ارتش از مواکب اربعین

عکس/ تیتر‌های جنجالی روزنامه‌های چاپ شده در ۲۱ مرداد ۱۳۳۲

عکس/ دختر جوان ایرانی با شمایل متفاوتش در مراسم اربعین

عکس/ نوشته عاشقانه روی این اتوبوس شهری جلب توجه کرد

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

محاسبه تعرفه برق مشترکان پرمصرف چگونه است؟

افشای قبض پرمصرف‌ترین مشترک برق ایران + عکس

اعلام زمان حذف چهار صفر از پول ملی

تکذیب خبر کمبود برنج در بازار

سبزیجات و حبوبات رکورددار گرانی شدند!

قیمت پراید ترمز برید+ جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

صفحه اول روزنامه‌های اقتصادی امروز

صفحه اول روزنامه‌های ورزشی امروز

عکس/ چهره دیده نشده حاج قاسم سلیمانی در ۲۶ سالگی و عملیات آزادسازی خرمشهر

قیمت خودرو‌های سایپا + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو + جدول

قیمت سکه پارسیان + جدول

قیمت سکه و طلا + جدول

قیمت بیت کوین و رمزارز‌ها + جدول

قیمت دلار، یورو و سایر ارز‌ها + جدول

عکس/ بازیگر حمزه در فیلم محمد رسول الله ۸۰ سال پیش در کنار سوفیا لورن

عکس/ چهره جذاب بازیگر نقش کودکی دونگ یی در ۲۱ سالگی

عکس/ طناز طباطبایی و فاطمه گودرزی ۱۲ سال پیش در مراسم ختم عسل بدیعی

پیش بینی قیمت طلا و سکه امروز ۲۲ مرداد ۱۴۰۴/ تب خرید طلا فروکش کرد

عکس/ چهره غمگین شیرین سریال نون خ با تیپ عجیب

عرضه خودرو در بورس؛ راه‌حلی که بازار را متشنج می‌کند/ دولت به جای ابداع روش‌های جدید، خودرو‌ها در گمرک را ترخیص کند

پیش بینی قیمت دلار امروز ۲۲ مرداد ۱۴۰۴/ دلار به کریدور هشتم بازمی‌گردد؟

عکس/ زائده سریال مختارنامه با استایل متفاوت و خاص

فیلم/ نوازندگی غمگینانه حمید هیراد روی تخت بیمارستان

فیلم/ لحظه زیر گرفتن مردم در یک رستوران در کرج

تهدید جدید نتانیاهو علیه ایران

دولت مبلغ یارانه این افراد را کم می‌کند

سپاهان از صعود به لیگ نخبگان آسیا بازماند

فیلم/ ترامپ و پوتین جمعه در انکوریج دیدار می‌کنند

فیلم/ پیغام عجیب نتانیاهو به مردم ایران

فیلم/ اشتباه مرگبار حاج‌صفی آرزو‌های سپاهان را بر باد داد

عکس/ کنایه سنگین و جنجالی رضا رشیدپور به تندرو‌ها

عکس/ بلندترین گل آفتابگردان جهان در تاریخ

شرط ایران برای مذاکره مستقیم با آمریکا

اینفوگرافی/ تجربه کشور‌ها در حذف صفر از پول ملی چگونه بوده است؟

فیلم/ قضیه جنجالی رفتن تتلو به تمرین پرسپولیس از زبان پیام صادقیان

ایرپاد‌ها در آستانه تبدیل شدن به مترجم همزمان مغز به مغز

ماجرای قتل فجیع یک دختر ۱۵ ساله در بابل+ عکس

پزشکیان جمعه به ارمنستان سفر می‌کند

فیلم/ گل اول سپاهان به الدحیل

فیلم/ محل احتمالی دیدار ترامپ و پوتین در آلاسکا

ارس؛ گذرگاه استراتژیک ایران به اوراسیا: فرصت‌ها و چشم انداز‌ها

جزئیات کامل ورود خودرو‌های مناطق آزاد به سرزمین اصلی و دریافت پلاک ملی اعلام شد

عکس/ بارش شهابی برساوشی نمایش گوی‌های آتشین در آسمان

عکس/ حضور علی لاریجانی در بین‌الحرمین

فیلم/ یک جشنواره پرزرق و برق درباره بی‌برقی

عکس/ چهره جوان رحمت سریال پایتخت در ۲۲ سالگی با مدل موی خاص