اقتصاد۲۴-ماهی قزلآلا طبق آمارهای رسمی بیشتر از هر خوراکی دیگری در مهرماه گران شده است. بههمان اندازهای که شنیدن این خبر در اواسط سال یعنی مقطعی بهجز شب عید و سال نو میتواند عجیب باشد، دیدن اسم شیرخشک در فهرست رکوردداران افزایش قیمت مهر توجیهپذیر است. حالا اگر دادههای جدید مرکز آمار را از یک سال قبل زیرنظر بگیریم، متوجه شگفتیهای بیشتری میشویم. مثلا قیمت گوشت قرمز و کنسرو تن ماهی نسبت به مهر پارسال بیش از دو برابر جهش داشته و آنطرف برنج ایرانی و روغن بهخاطر اتفاقاتی که ممکن است درجریانش قرار گرفته باشید، بهشکل جزیی ارزان شدند.
قیمت ماهی قزلآلا در ماهی که پشتسر گذاشتیم بهطور متوسط از کیلویی ۱۷۷ هزار و ۶۰۰ تومان به ۱۹۱ هزار و ۴۰۰ تومان رسید. قیمت ماهی قزلآلا با این اوصاف در مهرماه معادل ۷.۸ درصد رشد داشته که طبق گزارش جدید مرکز آمار این میزان افزایش بیشتر از هر خوراکی دیگری است.
قیمت ماهی قزلآلا البته بهشکل متوسط کیلویی ۱۹۱ هزار و ۴۰۰ تومان درنظر گرفته شده و در همین گزارش که به اسم متوسط قیمت کالاهای خوراکی در سایت مرکز آمار قرار گرفته، به کف و سقف قیمت ماهی قزلآلا در ماه گذشته هم اشاره شده که بهترتیب کیلویی ۱۶۷ هزار و ۷۵۰ تومان و ۲۶۸ هزار و ۵۰ تومان بوده است.
بیشتر بخوانید: تورم مواد غذایی با جامعه ایران چه میکند؟
شیرخشک هم با رشد قیمت ۵.۸ درصدی بعد از ماهی قزلآلا بیشترین شوک را در مهرماه دریافت کرده و دادههای مرکز که روی قوطیهای ۴۵۰ گرمی تمرکز دارد، مشخص میکند ارزش این قوطیها در عرض یک ماه بهشکل میانگین از ۷۲ هزار و ۹۶۰ تومان به ۷۷ هزار و ۲۲۰ تومان رسیده است. بعد از ثبت گزارشهای مختلف از کمبود شیرخشک و ماجراهایی که در اواسط مهرماه سروصدا به پا کرد، از ۲۰ مهرماه شاهد اجرای طرح توزیع و فروش شیرخشک با کدملی هستیم و بههمین خاطر دیدن اسم شیرخشک در جمع رکودداران افزایش قیمت خوراکیها طی ماه اخیر جای توجیه دارد.
قیمت گوشت قرمز و کنسرو تن ماهی ظرف سال گذشته بیش از دوبرابر افزایش پیدا کرده است. مرکز آمار میگوید قیمت هر کیلو گوشت گوسفندی که مهر پارسال بهشکل میانگین نزدیک ۱۸۷ هزار تومان بوده، در ماه گذشته از مرز ۴۶۸ هزار تومان عبور کرده است. میزان افزایش قیمت گوشت گوسفندی به این ترتیب به عدد ترسناک ۱۵۰ درصد میرسد و بهزبان ساده مشخص میکند مردم گوشت گوسفندی را ۲.۵ برابر پارسال خریدند.
گوشت گوساله هم در این مدت دقیقا ۱۳۲ درصد گران شده و از این حیث پشتسر گوشت گوسفندی قرار میگیرد. چون قیمت گوشت گوساله که در مهر امسال بهطور متوسط کیلویی ۴۹۱ هزار تومان بهثبت رسیده، در مهر پارسال قریب کیلویی ۲۱۱ هزار تومان بوده است. اما بهجز گوشت قرمز، کنسروهای تن ماهی هم نسبت به پارسال رشد قیمت چشمگیری داشتند.
گزارش مرکز آمار مشخص میکند قیمت مصرفکننده کنسروهای ۱۸۰ گرمی تن ماهی درحدفاصل مهر ۱۴۰۱ تا مهر امسال حدود ۱۱۰ درصد جهش داشته و از ۳۴ هزار و ۳۲۰ تومان به ۷۲ هزار و ۴۰ تومان رسیده است.
شگفتیسازان بازار خوراکیها براساس آمارهای رسمیقیمت گوشت گوسفندی در عرض یک سال بهطور متوسط از کیلویی ۱۸۷ به ۴۶۸ هزار تومان رسیده است
برنج و روغن ظرف یک سال گذشته درمقایسه با اغلب خوراکیها سرنوشت متفاوتی داشتند و ارزان شدند. اگر درجریان خبرها باشید، ممکن است چیزهایی درباره کاهش قیمت جهانی روغن خوراکی شنیده باشید. اتفاقی که قبلا در صفحه راهنمای بازار فرارو به آن اشاره کردیم و از تاثیرش در بازار خودمان نوشتیم. حالا اطلاعات جدیدی که مرکز آمار که از تحولات بازار خوراکیها در مهرماه ارائه کرده، نشان میدهد قیمت روغن نباتی جامد ۵.۷ درصد نسبت به مهر پارسال کمتر است و روغن مایع را ۲.۳ درصد کمتر از مدت مشابه سال قبل میفروشند.
قیمت روغن نباتی جامد بهازای هر کیلو از ۷۴ هزار و ۷۲۰ تومان به ۷۲ هزار و ۸۶۰ تومان تقلیل پیدا کرده و بطریهای ۹۰۰ گرمی روغن مایع که ملاک مرکز آمار برای مقایسه قیمت روغن مایع است، بهجای ۶۹ هزار و ۱۴۰ تومان، در مهرماه بهطور متوسط ۷۲ هزار و ۸۶۰ تومان فروخته شدند.
قیمت برنج ایرانی هم بهخاطر همخوانی نداشتن عرضه و تقاضا حداقل گران نشده و طبق آمارهای رسمی بهطور دقیق چهاردهم درصد کاهش داشته است. طوریکه در مهر امسال هر کیلو برنج ایرانی درجه یک کیلویی ۱۱۱ هزار و ۷۷۰ تومان قیمت داشته و این عدد در مهر پارسال ۱۱۲ هزار و ۲۵۰ تومان بوده است.
تورم خوراکیها در مهرماه امسال تقریبا پابهپای تورم عمومی حرکت کرده است. گزارشی که مرکز آمار بهاسم شاخص قیمت مصرفکننده مهرماه منتشر کرده، نرخ تورم عمومی را ۳۹.۲ درصد نشان میدهد و این عدد برای خوراکیها و آشامیدنیها ۳۶.۱ درصد محاسبه شده است.
نرخ تورم عمومی از این جهت مهم است که مشخص میکند مردم برای مجموعهای از کالا و خدمات چه مقدار بیشتر از سال قبل هزینه کردند که این عدد در برهه کنونی (مهر امسال) حدود ۲.۲ درصد بیشتر از نرخ تورم خوراکیها و آشامیدنیها بوده است.
نرخ تورم خوراکیها و آشامیدنیها هم درحالی به کمی بیش از ۳۶ درصد رسیده که این عدد مثلا برای پوشاک و کفش ۴۷.۹ درصد، بهداشت و درمان، ۴۶.۶ درصد، حملونقل ۴۵ درصد و هزینههای ارتباطات ۱۷.۸ درصد تخمین زده میشود.