تاریخ انتشار: ۱۷:۰۰ - ۲۷ آبان ۱۴۰۲

وضعیت پرستاران در ایران چگونه است؟

شریفی مقدم، دبیرکل خانه پرستاری کشور گفت: در ایران به ازای هر هزار نفر جمعیت ۱.۵ پرستار فعالیت دارند. به عبارتی تقریبا کمتر از حداقل جهانی است.

وضعیت پرستاران در ایران چگونه است؟

اقتصاد۲۴- در سال‌های اخیر و همزمان با رشد بی‌امان تورم در ایران، پرستاران هم به خیل معترضان به وضعیت اقتصادی پیوستند. حالا هر چند وقت یکبار در گوشه و کنار کشور، گروهی از پرستاران تجمع می‌کنند و از مشکلات کاری خود می‌گویند. همان مشکلاتی که مهاجرت پرستاران را رقم زده و جان و سلامتی ایرانیان را هم نشانه گرفته است.

از حقوق و دستمزد کم گرفته تا ساعات کاری زیاد و قرارداد‌های کاری که چندان به آن‌ها امنیت کاری نمی‌دهد. عواملی که بار‌ها پرستاران برای آن تجمعات اعتراضی داشتند. همین نارضایتی‌هاست که برخی از آن‌ها را راهی کشور‌های دیگر می‌کند؛ از کشور‌های حوزه خلیج فارس گرفته تا آلمان و بریتانیا.

شیفت‌های اجباری و اضافی برای پرستاران

کمبود نیرو یکی از گلایه‌هایی است که جامعه پرستاری دارد. آن هم در حالی که هزاران پرستار، بیکار هستند یا به مشاغل دیگر پناه برده‌اند. کمبود نیرو هم یعنی کار پرستاران شیفت بیشتر و فشرده‌تر می‌شود. یعنی فشار کاری مضاعف بر دوش آنها، خستگی و بی‌انگیزگی آن‌ها در طولانی‌مدت.

پیش از این علیرضا سعادت‌جو، عضو شورای عالی سازمان نظام پرستاری در این مورد گفت که کمبود نیرو باعث می‌شود پرستاران مجبور به اشتغال در چند شیفت شوند و گاهی شیفت اجباری هم داشته باشند. این موضوع باعث خستگی بیش از اندازه پرستاران می‌شود. سعادت‌جو گفت در چنین شرایطی علاوه بر صدمات روحی و جسمی، از نظر دوری از خانواده نیز دچار آسیب می‌شوند. (ایسنا)

کمبود ۱۰۰ هزار پرستار، تکذیب وزارت بهداشت

پیش از این نیز محمد شریفی مقدم، دبیر کل خانه پرستاری کشور به تجارت‌نیوز گفت: «کمبود شدید نیروی پرستاری در بیمارستان‌ها داریم. در حال حاضر ۱۰۰۰ هزار پرستار بیکار داریم. نیاز به استخدام ۱۰۰ هزار پرستار داریم تا به حداقل مقیاس جهانی برسیم.»


بیشتر بخوانید:تجمع اعتراضی پرستاران این بیمارستان


محمد میرزابیگی، رئیس سازمان نظام پزشکی نیز اخیرا از بیکاری ۲۰ تا ۳۰ هزار پرستار در کشور و کمبود ۱۰۰ هزار پرستار هم در مراکز درمانی و بیمارستانی گفته بود. اگرچه وزارت بهداشت با تکذیب این آمارها، آن را ادعایی واهی و خلاف واقع دانست. وزارت بهداشت تکذیب کرد، اما پرستاران همچنان از شیفت‌های سنگین کاری خود گلایه دارند.

سالانه چند پرستار از ایران مهاجرت می‌کند؟

کافی است با یک جست‌وجوی اینترنتی بهترین مقاصد مهاجرتی برای پرستاران را جویا شوید. لیستی از کشور‌هایی که شرایط کاری بهتری برای پرستاران دارند، ردیف می‌شود. بحث مهاجرت در جمع پرستاران هم داغ است. یکی از امتیازات کشور‌ها می‌گوید و آن یکی از کلاس‌های زبان. حرف اول و آخرشان، اما یکی‌ست؛ اینجا دیگر نمی‌کشیم.

فقط در حوزه کمبود پرستار نیست که میان سازمان نظام پرستاری و وزارت بهداشت اختلاف نظر وجود دارد. آمار مهاجرت پرستاران نیز مورد مناقشه است. به طور کلی یکی از مشکلات بزرگی که وزارت بهداشت ایران با آن دست و پنجه نرم می‌کند، نارضایتی نیروی انسانی است. تاکنون بار‌ها کادر درمان از جمله پزشکان و پرستاران نسبت به وضعیت کاری خود اعتراض کرده‌اند. وضعیتی که برخی از آن‌ها را مایل به مهاجرت می‌کند. آنچه در ادامه می‌خوانید بخشی از آمار‌هایی متفاوتی است که از مهاجرت پرستاران رسانه‌ای شده است.

پیش از این عباس عبادی به تسنیم گفت که آمار دقیقی از مهاجرت پرستاران نداریم، اما سالانه ۱۲۵۰ نفر برای گواهی گوداستندینگ (گواهی مورد نیاز برای مهاجرت) درخواست می‌دهند.

پس از آن، اما محمد شریفی مقدم، دبیرکل خانه پرستاری کشور به تجارت‌نیوز گفت: «برخی از کشور‌های نیاز به گواهی گوداستندینگ ندارند و بسیاری از افراد بدون این گواهی از ایران مهاجرت می‌کنند. سالانه حداقل ۲۵۰۰ نفر از پرستاران از ایران مهاجرت می‌کنند.» به عبارتی یعنی ماهانه ۲۰۰ پرستار از ایران راهی کشور‌های دیگر می‌شوند.

۴ هزار پرستار ایرانی فقط در امریکا

رصدخانه مهاجرت ایران در سالنامه مهاجرت ۱۴۰۱، آخرین آمار‌های رسمی از مهاجرت پرستاران را گردآوری کرده و آورده که ایرانیان از نظر فعالان در بخش سلامت امریکا در جایگاه ۲۱ در میان مهاجران این بخش قرار دارند.

در این سالنامه آمده که بر اساس سرشماری سال ۲۰۱۸ امریکا، ۲۹ هزار نفر ایرانی در کل بخش بهداشت و درمان امریکا فعال بوده‌اند که ۲۴ هزار نفر از آن‌ها در مشاغل تخصصی و پنج هزار نفر از آن‌ها نیز در مشاغل مراقبتی مشغول به فعالیت بوده‌اند.

بر اساس این سرشماری ۴۰۰۰ پرستار ایرانی فقط در امریکا و تا سال ۲۰۱۸ مشغول به کار بودند. به عبارتی ۱۲ درصد از پرستاران مهاجر در امریکا را ایرانیان شکل داده بودند.

مسائل اقتصادی از دلایل اصلی مهاجرت نخبگان

رصدخانه مهاجرت ایران در این سالنامه به عوامل اصلی مهاجرت نیروی متخصص نیز پرداخته است. در این سالنامه آمده یکی از دلایل اصلی مهاجرت، مسائل اقتصادی است و مطالعات، دلایل متعددی را به عنوان دلایل اقتصادی مهاجرت نخبگان ذکر کرده است. مواردی از قبیل عدم تناسب دستمزد با نرخ تورم و هزینه‌های زندگی، ارزش پایین نرخ برابری با ارز پول کشور در مقایسه با سایر کشورها، بی‌ثباتی اقتصادی و نبود امید به آینده اقتصادی کشور از دلایل مهاجرت متخصصان به حساب می‌آیند.

علاوه بر دلایل اقتصادی، دلایل اجتماعی نیز در مهاجرت متخصصان نقش موثری ایفا می‌کنند. حتی نتایج برخی از مطالعات نشان داده است که تاثیر عوامل اجتماعی پررنگ‌تر از عوامل اقتصادی است. دلایلی همچون احساس نیاز به امنیت اجتماعی، کیفیت زندگی بالاتر، امنیت و آزادی‌های اجتماعی بیشتر، تبعیض اجتماعی، ضعف شأن و منزلت اجتماعی نخبگان کشور و نبود شایسته سالاری در انتصابات داخل کشور در تعدادی از مطالعات مورد توجه قرار گرفته است.

همانطور که مطالعات رصدخانه نشان می‌دهد، وضیت اقتصادی نقش پررنگی در مهاجرت افراد دارد. یکی از گلایه‌های پرستاران ایرانی نیز همین دستمزد‌های پایین نسبت با وجود فشاری کاری مضاعف است.

پرستاران، راننده اسنپ شدند

پیش از این محمد شریفی مقدم، دبیرکل خانه پرستاری کشور به تجارت‌نیوز گفت متوسط حقوق پرستاری در حال حاضر حدود ۱۰ میلیون تومان است. در چنین شرایطی برخی از پرستاران به مشاغل دیگر روی می‌آوردند. ممکن است به سمت مشاغل آزاد بروند و لزوما دولتی نباشد.»

شریفی مقدم به تجارت‌نیوز گفت که اگر بخواهیم درجه‌بندی کنیم، پرستاران ابتدا مهاجرت می‌کنند، پس از آن به ترتیب خانه‌نشینی، فعالیت در بخش اداری حوزه شغلی پرستاری و بخش اداری دیگر سازمان‌ها را در پیش می‌گیرند. بسیاری از پرستاران در اسنپ کار می‌کنند و رانندگی کار روتین آنهاست. حتی ترجیح می‌دهند رانندگی اتوبوس و نانوایی را انتخاب کنند.

تعداد پرستاران در ایران کمتر از حداقل جهانی

آنچه در میان کشمکش این روز‌ها نادیده گرفته شده، جان و سلامتی ایرانیان است. کمبود نیروی پرستار و فشار کاری مضاعف پرستاران در طولانی‌مدت یعنی خستگی و بی‌انگیزگی پرستاران و در نهایت احتمال خطا در خدمات درمانی هم بیشتر می‌شود.

پیش‌تر شریفی مقدم، دبیرکل خانه پرستاری کشور گفت که به ازای هر هزار نفر جمعیت حداقل سه پرستار و به طور متوسط باید ۶ پرستار فعالیت داشته باشد.

اما وضعیت در ایران چگونه است؟ در ایران به ازای هر هزار نفر جمعیت ۱.۵ پرستار فعالیت دارند. به عبارتی تقریبا کمتر از حداقل جهانی. شریفی مقدم هم گفته بنا بر شاخص‌های سازمان بهداشت جهانی، اگر تعداد پرستاران از سه نفر کمتر شود، به همان میزان خسارت به‌ویژه مرگ و میر به دنبال دارد.

منبع: تجارت نیوز
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت خودرو‌های جک و لیفان شرکت کرمان موتور امروز + جدول

قیمت ماهی امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت خودرو‌های مدیران خودرو امروز

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت قند و شکر امروز

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت تبلت سرفیس و سامسونگ امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ بن سلمان زیر چادر در بیابان عربستان

عکس/ دیدار صادر کننده حکم بازداشت نتانیاهو با آیت الله سیستانی

عکس/ مهر‌های جعلی در پرونده چای دبش

عکس/همسر علیرام نورایی در اینستاگرام گرد و خاک به پا کرد

قیمت خودرو‌های سایپا امروز یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/محمدعلی فردین در پشت صحنه «سلطان قلب‌ها»

عکس عجیب میثم مطیعی در کنار ویرانه‌های بیروت

عکس / مسابقه دوی ماراتن دبی با مشارکت هزاران شرکت‌کننده

قیمت دلار و یورو امروز یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ + جدول

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

فیلم/ سکانسی شوکه‌کننده از سریال مسافران در سال ۸۸

فیلم/ بازی متفاوت بیتا سحر خیز در فیلم مهران مدیری

نماینده بابل: موضوع FATF باید حل شود

عکس/ استوری بامزه سردار آزمون از دخترش

پیش‌بینی بورس فردا سه‌شنبه ۶ آذر ماه ۱۴۰۳

کشف گنجینۀ شگفت‌انگیز ساسانی در دشت‌های اسکاتلند+ عکس

عکس/ بهترین مواد غذایی برای مبتلایان فشاری خون بالا

پایتخت جدید ایران کجاست؟

عکس/ حضور دو بازیگر در دیدار امروز با رهبری

فیلم/ تصنیف «من از روز ازل» با صدای همایون شجریان

عکس/ گریم متفاوت سعید آقاخانی و سارا بهرامی در «خاتی»

چه عواملی باعث ایجاد بیکاری می‌شوند؟

ماجرای کارت بلیت نامحدود متروی تهران چیست؟

هشدار درباره ویروس ناشناخته جدید

دستگیری ۱۷ نفر از اتباع افغان عضو شرکت هرمی

فیلم/ واکنش تند نماینده مجلس به خودرو‌های چینی

بهترین راهکار برای جلوگیری از ریزش مو

۶ اشتباه رایج خانم‌ها در هنگام رنگ مو

ردپای زن جوان در قتل عمد پسرخاله‌اش

اینفوگرافی/ قوم و خویش‎های سیاسی در جمهوری اسلامی

زمان حراج جدید سکه مشخص شد + جزییات

پست عاشقانه بابک جهانبخش در اینستاگرام غوغا کرد + عکس

عکس/ افشای قرارداد بازیکنان پرسپولیس

فیلم/ انتقاد معاون اول پزشکیان از بی‌انصافی در حق دولت

آیا قانون عفاف و حجاب توسط قالیباف ابلاغ می‌شود؟

تصویری عجیب از سالن برگزاری همایش عفاف و حجاب

عکس/ بهروز وثوقی، عارف و گلپا در تیم فوتبال هنرمندان در ۵۷ سال پیش

۲۵ نوامبر؛ سالروز ترور خواهران میرابال و روز جهانی منع خشونت علیه زنان/ ۶۴ سال پیش در این روز چه اتفاقی افتاده است؟

مبلغ بیمه به خانواده بازنشستگان فوت شده مشخص شد؟

عکس/ بازداشت ۳ ازبک در امارات به اتهام قتل خاخام اسرائیلی

شهادت یک مرزبان در مسیر خاش - زاهدان

عکس/ عشق زوج جذاب سینمای ایران

فیلم/ عراقچی وارد پرتغال شد

عکس/ داریوش ارجمند در کنار علی شریعتی ۵۳ سال پیش

قانون عفاف و حجاب در حالت تعلیق

عکس/ پوستر پرسپولیس برای بازی با الریان قطر

فیلم/آدم ربایان افغان گوش گروگان را بریدند

فیلم/ تصاویر تکان دهنده از ویرانی گسترده در ضاحیه بیروت

عکس/ وعده ایلان ماسک درباره اتصال تمامی گوشی‌ها به اینترنت ماهواره‌ای

پرونده توماج صالحی مختومه شد

پسر جواد ظریف کاری کند که آمریکا تابعیتش را لغو کنند

گام تهران و اروپا برای کاهش‌تنش

عکس/ رزمایش مشترک ایران و باکو

افشاگری وکیل ایرانی از آمار وحشتناک جرایم افغان‌ها در ایران + ویدیو

گزارش بورس امروز دوشنبه ۵ آذر ماه ۱۴۰۳

فیلم/ اهدا جایزه به بازیگران زن ممنوع‌الکار در جشن حافظ

عکس/ تجمع کارکنان بیمارستان امام خمینی اهواز

بیشترین کودک‌آزاری در سنین ۳ تا ۷ سال/ «معافیت پدر از قصاص در قتل فرزند» علت کاهش بازدارندگی در فرزندکشی

خانه یکی از زنان ناصرالدین شاه

عکس/ ثبت‌نام حج تمتع از کدام اولویت‌ها انجام می‌شود؟