تاریخ انتشار: ۱۲:۳۴ - ۲۱ دی ۱۴۰۲
تحلیل بنیادی استقلال و پرسپولیس

سهام سرخابی‌ها در قعر چاه زیان‌دهی

عرضه بلوک ۵۱ درصدی سهام پرسپولیس و استقلال در بازار سهام باز هم به تعویق افتاد. بنابر اعلام فرابورس، این عرضه به تاریخ ۲۶ دی‌ماه موکول شده است. برخی خبر‌ها حاکی از آن بود که این عرضه به دلیل نبود خریدار، لغو شده است. اما چرا سهام دو باشگاه پرطرفدار کشور بی‌مشتری می‌ماند؟

سهام سرخابی‌ها
اقتصاد۲۴- سازمان خصوصی‌سازی در تلاش است، برای سومین بار سهام دو باشگاه استقلال و پرسپولیس را در فرابورس عرضه کند. این دو باشگاه که از بزرگترین و پرطرفدارترین باشگاه‌های فوتبال ایران هستند، در سال ۱۴۰۱ به شرکت سهامی عام تبدیل شدند و قرار بود امسال در راستای واگذاری دارایی‌ها و مولدسازی اموال دولت، ۵۱ درصد از سهام آن‌ها به صورت کنترلی و مدیریتی عرضه شود. عرضه‌ای که البته سال گذشته هم یک بار انجام شده و به علت نبود خریدار بی‌نتیجه مانده بود.

تلاش مجدد برای فروش دو باشگاه زیان‌ده

عرضه اولیه سهام این دو باشگاه که قرار بود هفته گذشته انجام شود، دوباره به دلیل نبود متقاضی لغو شد. اگرچه در این میان شایعاتی نیز مطرح بود، مبنی بر اینکه دولت قصد واگذاری سهام این دو باشگاه را به خریداران منتخب خود دارد!

این موضوع بار دیگر انتقادات زیادی را از سوی کارشناسان و هواداران فوتبال به همراه داشت. در پی این ناکامی، سازمان خصوصی‌سازی اعلام کرد که عرضه سهام این دو باشگاه در روز بیست و ششم دی‌ماه مجددا انجام می‌شود.

تجارت‌نیوز به همین بهانه، به بررسی صورت‌های مالی باشگاه‌های پرسپولیس و استقلال پرداخته تا روشن شود که چرا سرخابی‌ها در بازار سرمایه بی‌خریدار می‌مانند؟

چاه زیان پرسپولیس عمیق‌تر شد!

صورت‌های مالی سالانه تجدید ارائه شده باشگاه پرسپولیس نشان می‌دهند این باشگاه در سال مالی منتهی به خرداد ۱۴۰۲ حدود ۱۸۸ میلیارد تومان از ارائه خدمات خود درآمد داشته است. اما آنچه در کدال منتشر شده یک‌سری اعداد غیرشفاف است که مشخص نمی‌کند منشا این درآمد کجاست. چرا که در یادداشت‌های همراه صورت مالی سالانه پرسپولیس، مشخص نشده است درآمد این باشگاه از چه محلی بوده است.

در طرف هزینه‌ها نیز همین روند تکرار شد و پرسپولیس بدون هیچ توضیحی اعلام کرد که ۴۲۵ میلیارد تومان هزینه ارائه خدمات داشته است. بدین ترتیب با توجه به صورت‌های مالی سال گذشته، می‌توان گفت احتمالا عمده درآمد این باشگاه مانند پارسال، از اسپانسرینگ و اکثر هزینه‌ها مربوط به قرارداد‌های بازیکنان و کادر فنی است.

افزایش هزینه‌های پرسپولیس

بررسی و مقایسه صورت‌های مالی سال ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ نشان می‌دهد، درآمد باشگاه پرسپولیس در سال مالی منتهی به خرداد ۱۴۰۲ نسبت به سال مالی ۱۴۰۱ با رشد بیش از ۸۰ درصدی روبه‌رو شده است. در طرف دیگر، اما هزینه‌های باشگاه پرسپولیس، جهش ۱۲۰ درصدی را به خود دید و از ۱۹۳ میلیارد تومان به ۴۲۵ میلیارد تومان رسید.

سهام سرخابی‌ها در قعر چاه زیان‌دهی
سبقت رشد هزینه‌ها نسبت به درآمدزایی، سبب شد تا زیان ناخالص پرسپولیس در سال مالی ۱۴۰۲ بیشتر از ۲.۵ برابر رقم سال ۱۴۰۱ شود. به نحوی که زیان ناخالص این باشگاه از ۸۹ میلیارد تومان در سال ۱۴۰۱، با رشد ۱۶۵ درصدی به بیشتر از ۲۳۶ میلیارد تومان در سال ۱۴۰۲ برسد.

همچنین هزینه‌های عمومی و اداری این باشگاه نیز با جهش ۷۰ درصدی روبه‌رو شد و رقم ۳۵ میلیارد و ۷۳۹ میلیارد تومان را ثبت کرد. همین موضوع سبب شد تا زیان عملیاتی پرسپولیس به ۲۶۷ میلیارد تومان برسد که نسبت به مدت مشابه سال ۱۴۰۱، رشد ۱۴۲ درصدی را پشت سر گذاشته است.

درآمد ۵۰ میلیارد تومانی از کجا تامین شد؟

اما نکته‌ای که در صورت‌های مالی پرسپولیس به چشم می‌خورد شناسایی درآمد حدود ۵۰ میلیارد تومانی از محل سایر درآمد‌های غیرعملیاتی است. نکته جالب توجه اینکه باشگاه پرسپولیس هیچ توضیحی در این خصوص ارائه نداده و روشن نکرده که این ۵۰ میلیارد تومان از چه منبعی به باشگاه تزریق شده است.

همچنین هزینه‌های مالی این باشگاه نیز در این دوره بیش از ۳۱ برابر سال مالی منتهی به خرداد ۱۴۰۱ ثبت شده و به بیش از ۲۶ میلیارد تومان رسیده است. گفتنی است این عدد در صورت مالی سه ماهه شرکت، تجدید ارائه شده است.

در نهایت تمامی این‌ها سبب شد تا پرسپولیس در سال مالی منتهی به خرداد ۱۴۰۲ زیان خالص بیش از ۲۴۴ میلیارد تومانی را شناسایی کرده و رقم بدهی جاری و غیرجاری خود را در این دوره به ۷۰۰ میلیارد تومان برساند.

استقلال؛ برنده شفافیت

بررسی صورت‌های مالی باشگاه استقلال نشان می‌دهد، در سمت آبی‌های تهران نیز موضوع زیان‌دهی صادق است؛ با این تفاوت که ارقام زیان استقلال بسیار سنگین‌تر از پرسپولیس بوده است! با این حال، بر خلاف پرسپولیس، استقلال ارقام خود را با شفافیت بیشتری منتشر کرده است؛ اما این شفافیت لزوما نشان از بهتر بودن صورت مالی این باشگاه ندارد؛ چرا که استقلال نیز به واسطه سوءمدیریت، اسیر چاه تاریک زیان شده است.

استقلال در تنگنای درآمدزایی

بررسی صورت‌های مالی باشگاه استقلال نیز تنها یک خبر را مخابره می‌کند؛ آن هم سوءمدیریت در دوره‌های قبلی‌ست. مدیرانی که دستاوردشان زیان ۵۲۹ میلیارد تومانی بوده و باید بررسی شود که منشا این زیان چیست.

پیش از هر نکته‌ای باید گفت درآمد استقلال در سال مالی منتهی به تیرماه ۱۴۰۲ با افت بیش از ۷۱ درصدی روبه‌رو شد و به ۵۶ میلیارد تومان رسید. این رقم در سال مالی ۱۴۰۱ بیش از ۱۹۹ میلیارد تومان ثبت شده بود. اما درآمد عملیاتی استقلال از چه محلی بوده است؟

بررسی‌ها نشان می‌دهد از ۵۶ میلیارد تومان درآمد عملیاتی آبی‌ها در سال مالی ۱۴۰۲، حدود ۴۸ میلیارد تومان مربوط به اسپانسرینگ و تبلیغات محیطی بوده است. فروش بلیت نیز نتوانست برای این باشگاه منبع مناسبی برای درآمدزایی باشد؛ چرا که استقلال در سال مالی منتهی به تیرماه ۱۴۰۲، تنها هفت میلیارد و ۵۶۶ میلیون تومان از این محل درآمد داشته است.


بیشتر بخوانید: ریسک گره کور بازار سهام


به این ترتیب تا این مرحله مشخص می‌شود که استقلال در بخش درآمدزایی عملکرد خوبی نداشته که این موضوع تا حد زیادی به همراه اول بر می‌گردد؛ زیرا این اپراتور در پرداخت مطالبات استقلال کوتاهی کرده است.

سهام سرخابی‌ها در قعر چاه زیان‌دهی

افزایش سرسام‌آور دستمزد در باشگاه استقلال

در طرف دیگر، اما هزینه‌های استقلال در سال مالی منتهی به تیرماه ۱۴۰۲ با جهش سنگینی روبه‌رو شدند و درآمدزایی اندک این باشگاه توان پاسخ این حجم از هزینه را نداشت. به طوری که هزینه ارائه خدمات استقلال در سال مالی منتهی به تیرماه ۱۴۰۲ با جهش ۱۱۶ درصدی به ۵۴۶ میلیارد تومان رسید که عمده آن مربوط به افزایش رقم قرارداد بازیکنان و کادر فنی بوده است.

به نحوی که این باشگاه در سال مالی ۱۴۰۲ بیشتر از ۴۸۴ میلیارد تومان صرف حق‌الزحمه بازیکنان و کادر فنی کرده است. این رقم نسبت به سال گذشته حدود ۲.۵ برابر رشد کرده است! سوالی که مطرح می‌شود این است که آیا این میران افزایش دستمزد طبیعی است؟

توضیحی که باشگاه استقلال در این رابطه داده، این است که افزایش رقم دستمزد‌ها به دلیل اضافه شدن یک مربی خارجی، افزایش نرخ دلار و قرارداد‌های بازیکنان داخلی است. این موضوع را نمی‌توان به طور کامل قابل قبول دانست؛ چرا که نرخ دلار به این اندازه رشد نکرده است.

بر اساس صورت‌های مالی استقلال، شاید گزینه صحیح‌تر این باشد که آبی‌های تهران در سال مالی گذشته ریخت و پاش سنگینی داشته‌اند. همچنین ذکر این نکته ضروری‌ست که این مبلغ فارغ از پاداش قهرمانی و برد‌ها بوده است. در کنار این‌ها تقریبا تمامی هزینه‌های استقلال اعم از هتل، سفر‌های داخلی و خارجی در سال مالی ۱۴۰۲ نسبت به ۱۴۰۱ با افزایش نسبتا سنگینی روبه‌رو بوده است.

استقلال در چاه زیان‌

همین کاهش درآمدزایی و افزایش هزینه‌ها سبب شد تا استقلال در سال مالی منتهی به تیر ۱۴۰۲ متحمل زیان ناخالص ۴۹۰ میلیارد تومانی شود. این عدد بیشتر از ۹ برابر زیان ناخالص استقلال در سال مالی ۱۴۰۱ است. سایر هزینه‌های استقلال نیز در این دوره افزایش قابل توجهی داشتند و زیان خالص این باشگاه به ۵۲۹ میلیارد تومان رسید.

اما اوضاع درآمدزایی استقلال در سال مالی جدید احتمالا متفاوت است. همان‌طور که از اخبار پیداست، در حال حاضر استقلال با برند‌های مختلفی قرارداد اسپانسرینگ بسته است که آخرین آن امروز در سامانه کدال افشا شد. به موجب این قرار داد، استقلال ۳۳ میلیارد تومان طی نیم‌فصل دوم درآمد خواهد داشت.

بررسی صورت‌های مالی استقلال و پرسپولیس، به سوالی که در آغاز گزارش مطرح شد، پاسخ می‌دهد. بر همین اساس به نظر می‌رسد به دلیل همین زیان‌سازی پی‌درپی و نبود شفافیت در اعلام جزئیات عملکرد باشگاه‌هاست که بخش خصوصی متقاضی خرید سهام این شرکت‌ها نیست و در نهایت استقلال و پرسپولیس دوباره نصیب شرکت‌های دولتی بزرگ می‌شوند.

منبع: تجارت نیوز
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

قیمت گوشت گوسفند، گوساله و مرغ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز شنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز یکشنبه ۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های پارس خودرو امروز + جدول

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت دلار و یورو امروز شنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

معرفی بهترین سریال های کره‌ای

دستمزد شهاب حسینی در گناه فرشته لو رفت

رونمایی مصطفی زمانی از همسر عربش/ ناریمان الصالحی کیست؟

فیلم/ آقازاده‌هایی که جشن عروسی شان نقل محافل شد؛ از دختر شمخانی تا نوه هاشمی رفسنجانی!

قیمت سکه پارسیان امروز شنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز شنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت اسپیکر حرفه ای، سینما خانگی + جدول

پیش‌بینی قیمت دلار فردا یک‌شنبه ۹ اردیبهشت ۱۴۰۳

قیمت دلار و یورو امروز یکشنبه ۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز یکشنبه ۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

رئیسی: گشت ارشاد مدیران در دستور کار وزرا باشد

فیلم/محسن افشانی: توماج صالحی اعدام خواهد شد!

پیش بینی بورس فردا دوشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۳

برای بیستمین سال پیاپی بیمه ملت مجوز قبولی اتکایی از داخل را دریافت کرد

حضور چهره مشهور بی‌بی‌سی در شبکه خبر!

آخرین وضعیت بیرانوند برای همراهی پرسپولیس در بازی با سپاهان

اطلاعیه باشگاه پرسپولیس درباره بلیت فروشی

بازداشت برادرزاده شمخانی

عکسی که امروز حال مردم ایران را خوب کرد

موافقت اسرائیل با حمله زمینی به جنوب غزه

بورل: نشانه‌های جنگ جهانی دوباره بازگشته

باران‌چشمه: حضور بانوان به عنوان تماشاگر در زورخانه‌ها مشکلی ندارد

چرا ۲ ستاره پرسپولیس تعویض شدند؟

تعطیلی پنجشنبه هزینه‌زا است

پیش‌بینی قیمت دلار فردا ۹ اردیبهشت ۱۴۰۳

حضور معاون فناوری اطلاعات بانک سینا در مرکز ارتباط با مشتریان

رشد 42 درصدی درآمدهای بانک سینا از محل تسهیلات اعطایی

آمار تکان‌دهنده از رشد نرخ فقر در ایران

درباره اولین واکسن سرطان بیشتر بدانید

نمره قبولی دولتمردان در اجرای طرح کالابرگ!

تورم سالانه تولید گوشت از مرز ۱۰۰ درصد عبور کرد

اولین تصویر از شاخص پیش‌بینی کننده تورم در ۱۴۰۳

فیلم/ شمسایی: قهرمانی فوتسال ایران را به پدرم تقدیم می‌کنم

عکس/ علائم وجود میکروب معده

دستگیری ۵ نفر در ارتباط با قتل بازپرس سابق در آمل

عکس/ فوتسال ایران پرافتخارترین تیم قاره کهن

زمان پایان لیگ برتر فوتبال اعلام شد

ایران قهرمان فوتسال آسیا شد

اوسمار طلسم ۵ ساله پرسپولیس را می‌شکند؟

قدرت نمایی این رنج‌روور جذاب، در دمای منفی ۴۰درجه + عکس

روابط‌عمومی‌ها برند سازمان را حفظ می‌کنند

بانک تجارت اولین برات الکترونیک سپامی را صادر کرد

خبر مهم مالیاتی برای صاحبان مشاغل

بانک تجارت در فروردین ۱۴۰۳ جمعا ۱۶۹۸ فقره وام ازدواج و فرزندآوری پرداخت کرد

خبر بد درباره افزایش حق مسکن کارگران

حال معیشت کارگران خوب نیست

فیلم/ اوضاع شورای شهر در روز شوراها بهم ریخت!

دستگیری خفت گیری که در اتوبوس با زنجیر به جان مردم افتاد! + فیلم

قیمت نفت کاهش یافت

زنگ خطر خشک شدن درختان پایتخت به صدا در آمد

فیلم/ توضیحات کارآگاه معروف از سرقت صندوق امانات بانک ملی

زمان ثبت‌نام کلاس اولی‌ها مشخص شد+ جزییات

حداقل دستمزد کارگران چقدر کاهش پیدا کرد؟

عکس/اجاره‌ مسکن در تهران چند؟

خبر مهم درباره دریاچه ارومیه

عکس دیده نشده از جشن ازدواج غلامرضا تختی و شهلا توکلی

احتمال برگزاری الکترونیک انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۴

آبگیری تالاب آق گل پس از سه سال خشکسالی

فاجعه تمام عیار در زمین تمرین استقلال+ عکس

حساب بانکی چه کسانی مشمول مالیات می‌شود؟