اقتصاد۲۴-اجلاس سه روزه رؤسای دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی با موضوع نظام ارتقای بهرهوری در آموزش عالی از چهارشنبه تا جمعه در دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد. وقتی سخن از دانشگاه، عدالت آموزشی و کیفیت آموزش به میان میآید، نام مشهد را متفاوت به خاطر میآوریم؛ شهری که دغدغهمندانش در دستگاههای مختلف در موضوع کیفیت آموزش و مبارزه با مدارک جعلی، سابقه درخشانی در کارنامه خود به ثبت رساندهاند تا آنجا که سلطان جعل مدرک در دادگاه همین شهر محاکمه شد.
در حاشیه روز نخست این اجلاس، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری از توجه ویژه وزارتخانه به رشتههای نوظهور مانند هوش مصنوعی، علوم شناختی، اینترنت اشیا، میکروالکترونیک و کوآنتوم خبر داد و با اشاره به تأسیس بنیاد علم ایران گفت: با حمایت معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری، سند ملی هوش مصنوعی جمهوری اسلامی ایران در حال تدوین است که با اجرایی شدن آن، اتفاقات خوبی را شاهد خواهیم بود.
محمدعلی زلفیگل استفاده از هوش مصنوعی در خدماترسانی به ذینفعان و مردم را ارزشمند و قابل بهرهبرداری دانست و تأکید کرد: با این نگاه، وزارت علوم نیز در پنجره خدمات هوشمند دولت، از هوش مصنوعی در ارائه خدماتی همچون رعایت اخلاق علمی و همانندجویی در مستندات علمی بهره میبرد.
بیشتر بخوانید:هزینه خرید یک مدرک پزشک عمومی چقدر است؟
وی بازنگری در قوانین و مقررات مدیریتی اعضای هیئت علمی را از برنامههای یک سال و نیم پیش رو برشمرد و اظهار کرد: موضوع آییننامه جامع مدیریت و شرایط ارتقای اعضای هیئت علمی اکنون مراحل نهایی خود را در شورای عالی انقلاب فرهنگی طی میکند. به محض تصویب و ابلاغ، آییننامه ارتقای اعضای هیئت علمی که با رویکرد مورد نظر رهبر معظم انقلاب در حال تصویب است تا نیازهای جامعه و مرجعیت علمی مدنظر باشد، کشتی آموزش عالی با بهرهوری بسیار به جلو خواهد رفت.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری از جایگاه اتاق فکر بودن دانشگاهها و پژوهشگاهها برای دولت سخن گفت و از برنامهریزی برای اتصال انجمنهای علمی دانشجویی به شرکتهای دانشبنیان مستقر در پارکهای علم و فناوری خبر داد.
در دومین روز از این اجلاس با حضور وزیر علوم، تحقیقات و فناوری و همچنین رؤسای دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی سراسر کشور از دو فناوری توسعه یافته در پارک علم و فناوری خراسان رضوی رونمایی شد. این فناوریها شامل ارائه راهکار دسکتاپ ابری دانشگاهی و سیستم حفاظت از سرعت و لرزش و پایش وضعیت برای ماشینهای دوار با حساسیت بالا در نیروگاههاست.
معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری نیز در این مراسم، برنامه راهبردی این معاونت را شامل سه راهبرد اساسی خلق و توسعه فناوری، توسعه اقتصاد دانشبنیان و ترویج فناوری در جامعه فناوری کشور عنوان کرد.
سجاد محمدعلینژاد به سامانه «جان» (جریان اقتصادی نوین) اشاره کرد و گفت: این سامانه که به زودی راهاندازی میشود، به صورت آزمایشی مشغول ثبت محصولات دانشبنیان شرکتهاست و تاکنون ۵ هزار و دو محصول در آن ثبت شده است.
وی تصریح کرد: در حال تدوین نقشه جامع هستیم تا به هر دانشگاه بر اساس ظرفیتها، مأموریت زنجیره ارزش یک فناوری را اختصاص دهیم؛ به عنوان مثال برای دانشگاه یزد زنجیره ارزش راهبردی صنعت نساجی را در نظر گرفتهایم.
معاون وزیر علوم خاطرنشان کرد: در واقع قصد این است که برای رفع مسائل واقعی کشور اقدام کنیم و با مأموریتگرایی، مسائل خرد شده را به دانشگاهها ارجاع داده و به وظیفه ملی خود برای حل مسائل کشور عمل کنیم.
نگاه رو به آینده در میان مسئولان وزارت علوم و تلاش برای توجه ویژه به فناوریهای روز دنیا و سوق دادن سرمایههای دانشگاهی به سوی این مهم بسیار ارزشمند است؛ اما برای محقق شدن بهتر برنامهها باید برآورد دقیق از میدان عمل داشت.
این روزها اگر در فضای مجازی و شبکههای اجتماعی کلمه مدرک را جستوجو کنیم، به دنیایی از سایتها، کانالها و صفحاتی میرسیم که گردانندگان آنها مدعی هستند مدرک دانشگاهی با استعلام و تأییدیه برایمان صادر میکنند، بدون گذراندن درس و دانشگاه و فقط با واریز پول!
رشد قارچگونه مدرکفروشی به فضای مجازی بسنده نکرده و این روزها علاوه بر پیامک، تلفن گویا برای ارائه مدرک از دیپلم تا تحصیلات عالیه با شماره شما تماس میگیرد و مدعی مشاوره و ارائه مدرک دانشگاهی در سریعترین زمان ممکن است. البته در کوچه و خیابان شاید تبلیغات رسمی مدرکفروشی به چشم نخورد؛ اما همه ما از کنار تبلیغات فروش پایاننامه به راحتی گذر کردهایم و برایمان طبیعی شده است.
وقتی ویروس فروش مدارک دانشگاهی و غیردانشگاهی اینقدر در جامعه فراگیر شده و احساس عدالت آموزشی را خدشهدار میکند، مطلوب است وزارت علوم، تحقیقات و فناوری که خود متولی اصلی حراست از علم و تضمین کیفیت آموزش عالی است، برای مقابله با این مهم عزم جدی داشته باشد تا روز به روز مدرکفروشی مرسومتر نشود. چقدر جای تشکیل اتاق فکر و کارگروه عملیاتی برای رسیدگی به زخمهای ملتهب فضای تحصیلات دانشگاهی این روزها خالی است.
در حاشیه آخرین روز از این اجلاس که با موضوع نظام ارتقای بهرهوری در آموزش عالی در دانشگاه فردوسی مشهد به کار خود پایان داد، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری که شنوای دغدغه و سخنان استادان دانشگاه فردوسی درباره وظیفه وزارت علوم در حوزه جلوگیری از فروش مدارک بود، برای رسیدگی به این امر قول مساعد داد و نامهای را که در آن مدل استانی مقابله با مدارک جعلی نیز درج شده بود، به مسئول این حوزه در وزارتخانه سپرد تا عزم وزارت علوم را برای رسیدگی به این معضل چند دههای جدی نشان دهد.
منبع:روزنامه قدس