اقتصاد۲۴- هدی کاشانیان: با توجه به آمارهای وزارت کار ثروتمندترین استان کشور بدون هیچ رقیبی استان تهران است. در سال گذشته، افرادی که در استان تهران زندگی میکردند نسبت به سایر استانها درآمد بیشتری داشتهاند. طبق این آمارها، ساکنان استان تهران در هر ماه به طور میانگین حدود ۱۹ میلیون و ۲۲۱ هزار تومان درآمد داشتهاند. البته اعطای یارانه معیشتی بعد از افزایش قیمت بنزین در سال ۹۸ و پرداخت یارانه ۳۰۰ و ۴۰۰ هزار تومانی پس از حذف ارز ترجیحی در سال گذشته، دلایلی بود که در چند سال گذشته شکاف درآمد استانی را کاهش داده است. در سالهای اخیر تهران با اختلاف زیاد نسبت به سایر استانها، جایگاه ثروتمندترین استان ایران را در اختیار داشته است.
تهران پایتخت ایران به عنوان پرجمعیتترین شهر کشور، از نظر مساحت شهرنشینی نه تنها در ایران، بلکه در دنیا جزو بزرگترین شهرها است که از آن به عنوان ابرشهر یاد میکنند.
از نوشتههای جعفر شهری، نویسنده و پژوهشگر تاریخ اجتماعی تهران در کتاب طهران قدیم اینطور برداشت میشود، «ته» را به معنای پایین و «ران» را، به مفهوم دامنه باید دانست. میتوان گفت در رابطه با ریشهیابی نام تهران نظریههای متفاوتی داشته است. یکی از این نظریهها متعلق به مرحوم کسروی است که «ته» را درگذشته دور، گرم معنا میکرده است. همچنین «ران» را به معنای مکان میدانستند و در نتیجه مفهوم تهران را مکانی گرم در نظر میگرفت.
در نواحی مختلف تهران به دلیل موقعیت جغرافیایی خاص، آب و هوای متفاوتی شکل گرفته است. سه عامل در آب و هوای استان تهران تاثیرگذار هستند:
• رشته کوه البرز در شمال تهران
• وزش بادهای بارانزای غربی
• دشت کویر در جنوب استان
از نظر نژاد، بیشترین سهم استان تهران، متعلق به فارسها است که از تبار آریایی هستند. همچنین بنا بر شواهد تاریخی تقریباً سه هزار سال قبل از میلاد، طوایفی از مادها از سوی سیبری وارد ایران شدند. این قبایل که از تبار آریایی بودند و در ری و ورامین سکونت کردند. اما بحث مهاجرت، زمینهساز سکونت اقوام ترکزبان، شمالی، کردها، لرها، بلوچها و… نیز در استان تهران شده است.
محور اصلی بازار کار تهران، جذب نیرو در حوزه خدمات است و در مقابل بخش کشاورزی فقط بخش کوچکی از بازار کار را در اختیار دارد. صنعت در بازار کار استان و کشور تقریبا مشابه است. نقش بالا و قوی استان تهران در ایجاد ارزش افزوده کشور در بخش خدمات، بهویژه در حوزه فعالیت اطلاعات و ارتباطات و فعالیتهای مالی و بیمه در آمارها مشاهده میشود. بخشی از ارزش افزوده فعالیتهای مالی و بیمهای کشور در استان تهران تولید میشود.
بیشتر بخوانید: با جاذبه های استان البرز کوچکترین استان ایران آشنا شوید
طبق آمارها، پنج فعالیت تولید محصولات غذایی، صنایع فلزی، فرآوردههای نفتی و صنایع چوبی و پلاستیکی سهم حدود ۴۷ درصد از کل ارزش افزوده بخش صنعت استان تهران را تشکیل میدهند. صنعت چاپ با سهم ۶۵.۹ درصد از کل ارزشافزوده صنعت چاپ کشور، سایر مصنوعات با سهم ۵۰.۹ درصد از کل ارزش افزوده سایر مصنوعات کشور و پوشاک با سهم ۴۹.۵ درصد از کل ارزش افزوده صنعت پوشاک کشور، بیشترین سهم را در میان بخشهای متناظر در کل کشور دارند.
استان تهران یکی از شهرهای مهم کشور است که شهرکهای صنعتی زیادی دارد. این شهرکها شامل:
• شهرک صنعتی شمس آباد: در سال ۱۳۶۹ در کیلومتر ۴۰ اتوبان تهران قم راه اندازی شده است. از واحدهای فعال در این شهرک صنعتی میتوان به صنایع شیمیایی، پلاستیکی، سلولزی، نساجی، پوشاک، مواد غذایی و آشامیدنی، صنایع فلزی، برق و الکترینیک اشاره کرد که سالانه بخشی از نیازهای کشور را برآورده میکند.
• شهرک صنعتی عباس آباد: در تاریخ ۱۳۶۹.۰۴.۰۹ راه اندازی شده است. از واحدهای صنفی این مجموعه صنایع الکترونیک، اخوان و امرسان، پلاستیک، آینه، شیرآلات، بستنی شاد، صنایع نفت و گاز و نایلون هستند.
• شهرک صنعتی پیشوا: در سال ۱۳۸۳ در جاده خاوران، بعد از دوراهی شریف آباد، به سمت پیشوا راه اندازی شده است.
• شهرک صنعتی پرند: شهرک صنعتی پرند در سال ۱۳۸۱ در مساحت ۳۵۸ هکتار تأسیس شده است. این شهرک صنعتی در ۴۵ کیلومتری جنوب غرب تهران واقع شده است. در این شهرک صنعتی صنایعی همچون صنایع فلزی، برق و الکترونیک، خدمات تجاری و... مشغول به فعالیت هستند.
• شهرک صنعتی خاوران: یکی از شهرک صنعتیهای قدیمی استان تهران است که در سال ۱۳۸۴ به مساحت ۳۶۰ هکتار راه اندازی شده است. این شهرک صنعتی نیز صنایعی مانند صنایع فلزی، محصولات غذایی، برق الکترونیک، نساجی و پوشاک، شیمیایی، سلولزی، سنگی و پزشکی تولید میکند.
• شهرک صنعتی فیروزکوه: در سال ۱۳۸۰ با مساحت ۲۰۳ هکتار در محور تهران - فیروزکوه راه اندازی شده است. این شهرک صنعتی دارای ۷۰ واحد صنفی فعال است که تا کنون حدود ۱۲۰۸ شغل ایجاد کرده است. محصولاتی که در این شهرک صنعتی تولید میشود شامل: صنایع فلزی، کانی غیرفلزی، غذایی و دارویی، برق الکترونیک، نساجی و پوشاک، شیمیایی، سلولزی و صنایع تبدیلی کشاوری است.
یکی از بخشهای اصلی اقتصاد تهران صنایع ماشینی است که اکثر آنها به مونتاژ و تولید کالاهای مصرفی اشتغال دارند. بیشتر این صنایع در ورودیهای شهر تهران بهخصوص در مسیر تهران - کرج، تهران - دماوند، تهران - ساوه و تهران - قم است. صنایع تهران را براساس نوع تولیدات میتوان به گروههای ذیل دستهبندی کرد:
• صنایع نساجی: صنایع نساجی حدود ۵۰ درصد از کل صنایع تهران را به خود اختصاص داده است، این صنایع شامل ریسندگی و بافندگی پنبهای و پشم، تریکو، کفپوش، فرش ماشینی، موکت، پتو، حوله، تهیه انواع پوشاک، کفش، چرم، کیف و چمدان که به تازگی تولید برزنت و الیاف نیز جزء این رشته از صنایع درآمده است.
• صنایع غذایی: صنایع غذایی حدود ۳۰ درصد از سهم صنایع تهران را از آن خود کردهاند. این صنایع شامل کارخانه قندسازی، روغن نباتی، لبنیاتِ پاستوریزه، فرآوردههای گوشتی، تصفیه قند، بیسکویتسازی، نان ماشینی، نوشابهسازی، کنسرو و مرباسازی و... هستند.
• صنایع کانی غیرفلزی: ۲۸ درصد صنایع مختص صنایع کانی غیرفلزی کشور هستند. این رشته از صنایع، مصالح ساختمانی و لوازم بهداشتی خانهها و شیشه، تهیه و تولید میکنند.
• صنایع فلزی: این رشته از صنایع همانند، اتومبیل و مینیبوس، وانت، لوازم خانگی مانند بخاری، کولر، اجاقگاز، یخچال، ماشینلباسشویی و... هستند و همچنین مخازن تحت فشار، لوله پروفیل، و پنجره و بسیاری دیگر از فرآوردههای فلزی را تولید میکنند و در غرب و شرق تهران مستقر هستند.
• صنایع سلولزی: شامل مؤسسههایی است که کاغذ، مقوا، کارتن، کیسه و پاکت کاغذی، کاغذهای بهداشتی و تولیدات چوبی مانند نئوپان، فیبر، کبریت و مداد تولید میکنند.
• صنایع شیمیایی و دارویی: در این صنایع کارخانهها و کارگاههایی وجود دارد که دارو، مواد بهداشتی، مواد ضدعفونیکننده، لاستیک و پلاستیک، رنگهای ساختمانی و صنعتی، پاککنندههای جامد و مایع، فرآوردههای نفتی، روغن موتور و سموم دفع آفات نباتی تولید میکنند.
• صنایع برق و الکترونیک: شامل مؤسسههایی است که به مونتاژ وسایل برقی و الکتریکی، تولید کابل، باطری و لامپ اشتغال دارند. تولیدات این صنایع در سطح استان، نسبت به دیگر گروههای صنعتی چشمگیر نیست، اما در مجموع کل کشور سهمی بسیار بالاتر از صنایع مشابه خود را در بر میگیرد.
تهران شهر قاجار و تورکهاست و بیشترین ساکنان آن تورک هستند
نیاوران و جمشیدیه ملک شخصی جمشید دولوی قاجار فرمانیه مال فرمانفرما قاجار کامرانیه ملک شخصی کامران میرزای قاجار عباس آباد ملک شخصی عباس ایروانی ،افسریه ملک افسرالملوک قاجار و.....بوده و این شهر اصالتا تورکی و مال تورکهاست
درآمد تهران از شهرستانها هست استان های مثل بوشهر اهواز بندر عباس شهری مثل کچسارن مسجد سلیمان ووووووو
تورک زبان ۵میلیون ۵۶۰ هزار نفر یعنی ۳۹ درصد
فارس زبانه مطلق تهرانی ۴ میلیون و ۷۵۰ هزار نفر یا ۳۳ درصد
افغانی ۱ میلیون و ۴۶۶ هزار نفر یا حدودا ده درصد
لر تبار ۱ میلیون و ۸۰هزار نفر یا ۷ و نیم درصد
کرد تبار ۷۲۵ هزار نفر یا حدودا ۵ درصد
و ۸۱۹ هزار نفر از سایر اقوام..
تورکها و مشهدی ها و اصفهانیها سرمایه زیادی در تهران داشته اند اما اینهم در نظر بگیریم که در تهران با ۲۰ میلیون زندگی سختی هست چون هزینه ها بالاست..
باور میکنن
اصل فارس همین لرها هستن
مطالعه عمیق
ولی درست فرمودین،بیشترین درامد در تهران است،چون کل پول مس و اهن و معادن را به تهران میبرند و چندرغاز حقوق را با منت به کارگران و کارکنان این شرکتها میفرستند.
و دولت باید جلوی این روند ناعادلانه را بگیرد.
خیابانهای شهرستان های کرمان ،نیازمند روکش و اصلاح هستند ولی بودجه خودمان که در گاوصندوق های تهران گیر کرده اند را به خودمان نمیدهند.
البته ذینفع این مورددر تهران زیاد هستند و هرگز نمیگذارند این رویه قطع گردد.
اخه فقط باید بنشینند توی دفتر تهران،و پول روی پول بگذارند.معلومه که ثروتمند میشه
شهرهای زیادی هستند که اگر خوب دقت کنید ثروتمندند، مثل مشهد، مثل اصقهان و.........
اما این ثروت به دست مردم عادی نمیرسه
یارانه سیصد تومنی چه عددیست در مقابل درآمدهای میلیاردی که بتونه فاصله راکم کنه؟!
البته خوزستان مظلوم از همه لحاظ
مانند منابع طبیعی زیرزمینی نفت گاز ومنابع مانند گندم شکر چوب خرما
ودههاانواع دیگر
حاصل مردم خوزستان از طلای سیاه
دودی که از دهانه چاه خارج وبر فراز آسمان نمایان میشود
نفت
کشاورزی
آب
ولی ......
با آرزوی اینکه زلزله بیاد تهران نابود بشه یه مملکت نفس راحت بکشیم..... سر ایتر هم غلط است.. تهران دراند بالاست وگره هیچی نداره... تهران ثروتمند نیست بلکه چون بودجه بیشتر داده میشه درآمد در تهران بالاتره
طَهَر در تورکی 10 روز آخر خرداد و 10 روز آخر تیر ماه رو میگویند که این 20 روز گرمترین روزهای سال هست که همه محصولات کشاورزی باید تو این 20 روز رسیده باشند.
و پسوند (آن) در ترکی به معانی مکان هستش.
طهرآن که بعدها به طهران و الان هم تهران شناخته می شود کلمه ترکی هستش به معنای گرمترین مکان.
چرا همش آدرس غلط و خواننده رو گیج میکنید.
یبار هم محض رضای خدا درست بنویسید.
ثروتمندترین استان ایران یا بوشهر هست یا خوزستان .
تهران هم مثل زالو داره ثروت این دو استان رو در خودش جا میده .
اگر میخوای درکی از ثروت استان بوشهر داشته باشی در مورد کشور قطر تحقیق و مطالعه کنید . نمیتونم بگم در مورد بوشهر مطالعه کنید چون این استان در کشور ایران قرار داره و حق استفاده از ذخایر خودش رو نداره ولی همین ذخایر در قطر صرف ابادنی خودش میشه پس نمونه به جا و به حقی هست برای درک از ثروت استان بوشهر چون از یک ذخایر مشترک بهره مند هستند . با آروزی آزادی ایران از دست ظالم های دوران . من الله توفیق
نژاد آریایی این دیگه چه صیغه ای است
تهران که در جغر افیای مناطق تورک نشین ایران قرار دارد
ثروتمندترین استان کشور از نظر منابع معادن آب شیرین خاک حاصلخیز و نفت و گاز و کشاورزی قوی با اختلاف استان خوزستان
که شما تهرانی ها ثروتش رو به غارت بردید.
زبان عربی ۶۶ درصد
هندی چند درصد
افغانی چند درصد
اینها جزئی از اجزا تشکیل دهنده زبان فارسی است.
البته که پایتخت باید زیبا و به روز باشه
ولی خواهشا به این دو تا استان بویژه خوزستان برسید استانی که بزرگترین رود از وسط شهر میگذره میتونه مثل بوداپست و مسکو زیبا باشه حداقل به همین کنار رود خونه برسین تا مردم ازش لذت ببرن
صید گرگانند این ابله رمه
یک آدم بی سواد و مغرض میاد یک مطلب التقاطی از راست و دروغ می نویسه و جماعتی متعصب را به جون هم می اندازه ، اصلأ مهم نیست که اکثریت با چه قوم و طایفهایی هستش ، همه ما با هم میشیم ایرانیان ، و ایران بخاطر همین تنوع اقوامش تونسته پابرجا بمونه ، رومی ها ، اعراب ، مغولها و افغانها به ایران هجوم آوردند و قتل و غارت و جنایت کردند ولی ایران همچنان پابرجاست ، مگر تک تک زن و مردهای تمامی این اقوام جلوی این مهاجمان سینه سپر نکرده اند و همین دلاوریهای صادقانه موجب ماندگاری ایران نشده است آیا بهتر نیست بجای به هم تاختن نسبت به نادیده گرفتن نوشتارهای اینچنینی که قطعاً مغرضانه و از روی دشمنی با کلیت ایران و ایرانی میباشد اقدام کنیم که موجب بی اثر شدن فعل آنها خواهد شد ، آیا بهتر نیست با همبستگی مجدد و دوستی و مهر و بهخصوص با اندیشهی نیک و گفتاری نیک و کرداری نیک ایران را دوباره بسازیم ، و واقعاً ایمان داشته باشیم که ایران فقط تهران نیست ، به امید آن روز
اول انسان بعد ایران و قومیت ها فرزندان ایران هستند
اینجا ایران است با چندین هزار سال قدمت که مردمش از شرق تا غرب و جنوب تا شمال برای وجب به وجبش جانها فدا کردهاند
حالا مواظب باشید گول تفرقه افکنان را نخورید
کلا استان کهکیلویه و بویراحمد تو کشاورزی و منابع آب هم جز نواحی پرآب و باران می باشد ...ولی متاسفانه استان ما اجازه استفاده ازین امکانات رو نداره منظورم درامد نفت و گاز می باشد
نوش جون پایتخت نشینان..
چجوری میتونم حق مون رو بگیریم
سند ما آثار تاریخی هست نه گفته ها
عناوین ایرانی و پارسی و آریایی فقط نامگذاری کرده بنام خودمان هست نژادو و منطقه جغرافیایی فعلی ربطی به نژاو و موقعیت جغرافیایی قبلی ندارد و پارس و ایرانی هم یه اسمه برای خودمان گذاشتیم و با اسم فعلی نمیتونیم تاریخش رو هم مال خود بکنیم.
بیا تو تهران یه خونه اجاره کندبا ماهی اینقدر ببینم میتونی دووم بیاری!؟
کل ایران پشم فقط تهران
وای به روزی که اتفاقی برای تهران بیفته مثلا زلزله اونوقت میفهمید که چی خواهد شد ...همه چی در تهران خطایی بزرگ هست عاقبت خوبی ندارد...ایران بزرگ است ولی تهران آن را کوچک کرده است
بقیه اش با خودتون