تاریخ انتشار: ۱۰:۴۴ - ۲۸ بهمن ۱۴۰۲

مرگ مشکوک ناوالنی در زندان پوتین/ سندروم مرگ ناگهانی روسی و «کار خیس» در مسکو!

به بهانه مرگ ناوالنی، گزارشی از آتلانتیک را بازخوانی می‌کنیم که حدود یک سال قبل و پیش از مرگ او، منتشر شده بود.

مرگ مشکوک ناوالنی در زندان پوتین

اقتصاد۲۴- امروز معروف‌ترین مخالف ولادیمیر پوتین در زندان درگذشت. آلکسی آناتولیویچ ناوالنی ۴۷ ساله که سال‌ها علیه دولت پوتین مبارزه کرده و برای گذراندن دوران ۱۹ ساله حبسش در زندان به سر می‌برد، مرد. اطلاعیه رسمی سازمان زندان‌های روسیه می‌گوید او بعد از پیاده روی از هوش رفت و پزشکان هر کاری برای نجاتش کردند، فایده‌ای نداشت. او به مرگ طبیعی مرده باشد یا به حذف سیاسی، در هر دو حال، نامش در کنار مرگ‌های سیاسی دیگر روسیه قرار خواهد گرفت که دست بر قضا (!) مدام متوجه مخالفان پوتین می‌شود.

به بهانه مرگ ناوالنی، گزارشی از آتلانتیک را بازخوانی می‌کنیم که حدود یک سال قبل و پیش از مرگ او، منتشر شده بود.

این فهرست کسانی است که نباید دلتان بخواهد جای آن‌ها باشید: صاحب یک شرکت روسی بزرگ تولید سوسیس، مدیر اجرایی در صنعت گاز، سرویراستار مجله‌ای روسی، مدیر یک کشتی‌سازی روسی، رئیس یک تفریحگاه اسکی روسی، یک مسئول هوانوردی روس یا رئیس یک شرکت ساخت راه‌آهن. هر کسی که این شرایط را داشته باشد، نباید در هیچ کشوری و تقریباً در هیچ قاره‌ای، کنار پنجرۀ بازی بایستد.

طی آخر هفته، پاول آنتوف، مدیر شرکت سوسیس فوق الذکر، مردی که گفته می‌شود عدم علاقۀ خطرناکی نسبت به جنگ ولادیمیر پوتین علیه اوکراین نشان داده بود، در هتلی در هند مرده پیدا شد، فقط دو روز پس از اینکه یکی از همسفران روسش در همان هتل مرد.

مرگ مشکوک ناوالنی در زندان پوتین

پاول آنتوف، مخالف پوتین بود. او در سفر هند، از پنجره اتاقش به بیرون پرت شد و جان سپرد

بنا بر گزارش‌ها آنتوف از پنجرۀ هتلش افتاده و مرده است. این میلیونر صنعت گوشت و دوست متوفی‌اش آخرین مواردی هستند که به فهرست مهیب قربانیان سندروم مرگ ناگهانی روسی اضافه شده‌اند، پدیده‌ای که جان تعداد زیادی از تجار، بوروکرات‌ها، الیگارش‌ها و خبرنگاران را گرفته است.


بیشتر بخوانید:مرگ مشکوک مخالف سرشناس و سرسخت پوتین در زندان؛ الکسی ناوالنی که بود؟


حجم این مرگ‌ها – شامل پرتاب از پنجره، مسمومیت مشکوک، سکتۀ مشکوک و خودکشی‌های مشکوک – از لحاظ گوناگونی مرگ‌های غیرطبیعی می‌تواند به اندازۀ یک رمان روسی شود.

در سال ۲۰۲۲، بیش از ۲۰ روس برجسته مرگ‌هایی مرموز، و در مواردی مهیب، داشته‌اند. جنازه‌های رهبران صنعت گاز، لئونید شالمان و الکساندر تیولاکوف، در اوایل سال همراه با یادداشت‌های خودکشی پیدا شدند.

مرگ مشکوک ناوالنی در زندان پوتین

لئونید شالمان؛ جسد او را در حمام خانه روستایی اش پیدا کردند

سپس، طی یک ماه، سه مدیر روس دیگر – واسیلی ملنیاکوف، ولادیسلاف آوایف و سرگی پروتسنیا – را همراه همسران و کودکانشان مرده یافتند، در خودکشی‌هایی که به وضوح قتل بودند.

در ماه مه، مقامات روس جسد مالک تفریحگاه اسکی سوچی، آندری کروکوفسکی، را ته یک دره یافتند؛ یک هفته بعد، الکساندر سابوتین، مدیر یک شرکت گاز، در خانه‌ای متعلق به یک شمن روس مرد، پس از اینکه ظاهراً مسموم شده بود.

این فهرست ادامه دارد. در ژوئیه، مدیر شرکت انرژی، یوری وارانوف، در استخر شنای خانه‌اش در حومۀ سنت پترزبورگ پیدا شد، با گلوله‌ای در سرش.

مرگ مشکوک ناوالنی در زندان پوتین

جسد واسیلی ملنیاکوف را در کنار اجساد همسر و فرزندانش یافتند

به گتسبی اثر نوا فکر کنید. در ماه اوت، دن راپاپورت، منتقد زادۀ لاتویای پوتین، ظاهراً از پنجرۀ آپارتمانش در واشنگتن دی سی، در ۲ کیلومتری کاخ سفید افتاد – درست پیش از اینکه راویل ماگانوف، رئیس یک شرکت نفت روسی از یک پنجرۀ طبقۀ ششم در مسکو بیفتد.

قبل‌تر در همین ماه، رئیس یک شرکت آی تی، گرگوری کوچنوف از بالکنی افتاد. ده روز پیش، در ریورای فرانسه، یک غول املاک و مستغلات روس از پلکان بلندی افتاد.

باید تصریح کنم که تمام این مرگ‌ها امسال -۲۰۲۲- اتفاق افتاده‌اند.

شاید کسی بگوید با توجه به امید به زندگی بسیار پایین روس‌ها و نرخ الکی بودنشان، دست کم بعضی از این مرگ‌ها طبیعی یا تصادفی است. صرفاً به این دلیل که کسی روس است، اتفاقی از یک پنجرۀ طبقۀ بالا نمی‌افتد. بعضی وقت‌ها، آدم‌ها خودشان را می‌کشند – و نرخ خودکشی در میان مردان روس از بالاترین نرخ‌های جهان است.

برای ادوارد لوتواک، مورخ و کارشناس استراتژی نظامی، دست کم بخشی از ماجرا از این قرار است: شیوع یأس گسترده میان نخبگان متصل و دارای امتیاز روس. او به من گفت «تصور کنید وقتی کشوری جهانی شده را تحریم می‌کنند چه اتفاقی می‌افتد. بعضی خودکشی می‌کنند.»، اما تکثیر زیاد این مرگ‌های بی‌موقع نگاه دقیق‌تری را می‌طلبد.

هر چه که باشد، کرملین از این کار‌ها می‌کند. این پدیده پیشینه‌ای دارد. در سال ۲۰۲۰، مأموران روس، منتقد پوتین، الکسی ناوالنی را با عامل اعصاب مسموم کردند –، اما نمرد؛ یک دهه قبل، در تلاشی مشابه در مورد مأمور امنیتی و پناهنده، الکساندر لیتویننکو، موفق شدند.

مرگ مشکوک ناوالنی در زندان پوتین

الکسی ناوالنی بعد از مسمومیت مشکوک در روسیه برای درمان به آلمان منتقل شد / سال ۲۰۲۰

در سال ۲۰۰۴، وقتی در انتخابات ریاست‌جمهوری اوکراین، ویکتور یوشاچنکو علیه رقیبش کاندیدا شد که از حمایت کرملین برخوردار بود، با دیوکسین مسموم شد و از ریخت افتاد.

سی سال پیش، سرویس امنیتی بلغارستان، ظاهراً به کمک کا گ ب شوروی، روی پل واترلو لندن دگراندیشی به نام گئورگی مارکوف را با نوک رایسینی یک چتر زخمی کرد. لوتواک به من گفت مأموران روس معمولاً «سراغ سمی‌ترین می‌روند. کسانی که به دلایل تجاری آدم می‌کشند با دیدن روش‌های شان می‌خندند.»

رمزگشایی خودکشی‌ها دشوارتر است. برای الیگارش‌هایی که نتوانسته‌اند وفاداری کافی به پوتین نشان دهند، خودکشی‌ها سناریو‌هایی یک دفعه‌ای نیستند.

مرگ مشکوک ناوالنی در زندان پوتین

ویکتور یوشاچنکو قبل و بعد از تروور بیولوژیک

مایکل وایس، خبرنگار و نویسندۀ کتابی که به زودی دربارۀ جی آر یو، آژانس اطلاعاتی نظامی روسیه، منتشر می‌شود به من گفت: «زیاد پیش می‌آید که به آدم بگویند "می‌توانیم سراغت بیاییم یا اینکه خودت مردانه عمل کنی و دست به خودکشی بزنی، خودت را از صفحۀ شطرنج حذف کنی. دست کم عاملیت حذف خودت را داری. "»


بیشتر بخوانید: فیلم/ مخفیگاه ۴۰ هزار هکتاری پوتین در نزدیکی مرز فنلاند


آیا آنتوف واقعاً از پنجره‌اش در هند سقوط کرد؟ یکی از مأموران کرملین او را هل داد؟ یا کسی با او تماس گرفت و خانواده‌اش را تهدید کرد و احساس کرد چاره‌ای جز پریدن ندارد؟ وایس به من گفت «تمام این چیز‌ها ممکن است.»

در زمینۀ قتل‌های گوتیک کرملین، قوۀ تخیل بسیار راه‌گشاست.

از همان اولین روز‌های ساخت ساختمان‌های چند طبقه، بیرون پرت کردن روش مورد علاقۀ حذف رقبای سیاسی بوده است، اما در عصر مدرن، تک قطبی این روش در دست روسیه بوده است. مانند خروج مهیج توسکا از بارو‌های قلعۀ سنت آنجلو، مرگ از طریق سقوط از ارتفاع بالا، جنبه‌ای اجرایی و حتی اخلاقی دارد.

در زبان روسی، به این کسب‌وکار ترور موکرویه دِلو یا «کار خیس» می‌گویند. بعضی وقت‌ها، هدف اصلی ارسال پیامی به دیگران است: در صورت عدم وفاداری، خودت و خانواده‌ات را می‌کشیم. بعضی وقت‌ها، هدف صرفاً حذف فردی دردسرساز است.

چند سال پس از اینکه در سال ۲۰۱۲، افشاگر روس، الکساندر پرپیلینچی، حین دویدن در لندن مرد، دست کم یک کالبدشناسی باقی‌ماندۀ ماده‌ای شیمیایی را در شکمش تشخیص داد که به گیاه بسیار سمی جلسمیوم ربط داشت. وایس به من گفت «شواهدی وجود دارد که روس‌ها سرنخ عمدی را دوست دارند. می‌خواهند بدانیم که قتل بوده، اما نمی‌خواهند بتوانیم قطعی نتیجه بگیریم که قتل بوده است.»

مرگ مشکوک ناوالنی در زندان پوتین

الکساندر پرپیلینچی، افشاگر روس که در لندن مسموم شد و مرد

مسمومیت چنین ابهامی را همراه خودش دارد. رسماً مخفی و پنهانی است و بعضی وقت‌ها شناسایی‌اش دشوار. افتادن از بلندی ابهام کمتری دارد. بله، می‌تواند اتفاقی هم باشد. اما خیلی راحت‌تر می‌شود نتیجه گرفت که قتل است – تروری آشکار.

وایس گفت «روس‌ها می‌توانند در چیز‌هایی که از عوامل طبیعی مرگ مانند حملۀ قلبی یا سکتۀ مغزی تقلید می‌کنند، عملکرد خیلی خوبی داشته باشند.» نمایان بودن مرگ‌ها متفاوت است، اما همه‌شان بخشی از همان برنامۀ فراگیرند: تثبیت اینکه حکومت روسیه اختاپوسی مرگبار و قدرقدرت است که بازو‌های باریکش می‌توانند هر دگراندیشی را در هر کجا پیدا کنند و گیر بیندازند. به قول مجموعۀ جیمز باند، جهان کافی نیست.

مرگ مشکوک ناوالنی در زندان پوتین

الکسی ناوالنی، مخالف سرسخت پوتین که در زندان درگذشت و آخرین مورد از مرگ‌های مشکوک سیاسی در روسیه به شمار می‌رود؛ البته تا الان!

جنگ اوکراین در میان همۀ نخبگان حاکم روسیه محبوب نیست. از آغاز این درگیری، تحریم‌ها علیه الیگارش‌ها و تجار باعث شده ولخرجی‌ها و سبک زندگی پر از مسافرتشان محدود شود. وایس گفت نخبگان روس سطح بالا احساس می‌کنند که انگار پوتین «ساعت را به عقب برگردانده است»، به روز‌های بدِ قدیمیِ انزوای جنگ سرد.

موج مرگ‌های امسال – که تعداد و روش‌هایشان چنان فراوان است که انگار می‌گویند اصلاً به فکر قابل قبولی یا غیرقابل قبولی انکار نیستند – احتمالاً همان هشدار پوتین به نخبگان روس مبنی بر آن است که او همان اختاپوس کشنده است. هر چه که باشد، هدف حذف منتقدان لزوماً حذف انتقاد نیست. یادآوری این نکته به منتقدان – به روش‌ترین شکل ممکن – است که انتقاد چه هزینه‌ای در پی دارد.

منبع: فرارو
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت خودرو‌های جک و لیفان شرکت کرمان موتور امروز + جدول

قیمت ماهی امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت خودرو‌های مدیران خودرو امروز

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت قند و شکر امروز

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت تبلت سرفیس و سامسونگ امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ بن سلمان زیر چادر در بیابان عربستان

عکس/ دیدار صادر کننده حکم بازداشت نتانیاهو با آیت الله سیستانی

عکس/ مهر‌های جعلی در پرونده چای دبش

عکس/همسر علیرام نورایی در اینستاگرام گرد و خاک به پا کرد

قیمت خودرو‌های سایپا امروز یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/محمدعلی فردین در پشت صحنه «سلطان قلب‌ها»

عکس عجیب میثم مطیعی در کنار ویرانه‌های بیروت

قیمت دلار و یورو امروز یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ + جدول

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

چه کسانی از مالیات معاف می‌شوند؟

تاکید محمد کبیری بر ارتقاء ارائه خدمات به مراجعه کنندگان بیمارستان کیش

حضور مؤثر بانک صادرات ایران در همایش و نمایشگاه بانکداری نوین و نظام‌های پرداخت یازدهم/ «سپینو»، میهمان ویژه همایش

گاریدو با یک تغییر بزرگ به دنبال اولین برد آسیایی

همایش ملی پتروفن ۱۴۰۳ آذر ماه برگزار می‌شود/ جایزه نوآوری صنعت پتروشیمی به شرکت‌های نوآور اهدا خواهد شد

فیلم/ توضیحات کارشناس صداوسیما درباره قوانین سامانه همسریابی اسلامی

اعضای جدید هیئت‌مدیره شرکت صنایع پتروشیمی خلیج‌فارس معرفی شدند/ خوشرو رئیس هیئت‌مدیره شد

مهمترین عامل رشد حق بیمه تولیدی تعاون

تفکر و فرهنگ بسیجی، زمینه ساز رشد و پیشرفت جامعه است

شبکه‌محوری؛ نقشه راه بیمه سینا

موافقت نتانیاهو با توافق آتش‌بس در لبنان

پیش بینی قیمت دلار فردا ۶ آذر ۱۴۰۳/ افزایش قیمت دلار ادامه دارد؟

پاداش بانک مسکن به مشتریان خوش حساب

حضور فعال بانک ملی ایران در یازدهمین همایش و نمایشگاه بانکداری نوین و نظام‌های پرداخت

بازدید دکتر بهشتی‌نژاد از غرفه بیمه سرمد در هجدهمین نمایشگاه بین‌المللی Iran Conmin ۲۰۲۴

بازگشت ستاره استقلال پس از ۵۶ روز

با قطعی برق خداحافظی کنید

ثبت آیفون مسافری از امروز آغاز شد

پیش‌بینی عجیب از درصد رشد جمعیت در ایران

صادرات گاز ایران به عراق مطابق برنامه برقرار است

پیش بینی قیمت سکه و طلا فردا ۶ آ‌ذر ۱۴۰۳/ عقبگرد سکه با فرمان اونس جهانی طلا

ترکیب استقلال برای دیدار با پاختاکور

غرق شدن قایق پناهجویان در آب‌های یونان

معرفی گزارشگران دیدارهای استقلال و پرسپولیس

پزشکیان: باید با مردم درباره اصلاحات اقتصادی ضروری صحبت کنیم

فیلم/ روایت جالب فرزند آیت‌الله جوادی آملی از شیوه تربیتی پدر

فیلم/ سکانسی شوکه‌کننده از سریال مسافران در سال ۸۸

فیلم/ بازی متفاوت بیتا سحر خیز در فیلم مهران مدیری

نماینده بابل: موضوع FATF باید حل شود

عکس/ استوری بامزه سردار آزمون از دخترش

پیش‌بینی بورس فردا سه‌شنبه ۶ آذر ماه ۱۴۰۳

کشف گنجینۀ شگفت‌انگیز ساسانی در دشت‌های اسکاتلند+ عکس

عکس/ بهترین مواد غذایی برای مبتلایان فشاری خون بالا

پایتخت جدید ایران کجاست؟

عکس/ حضور دو بازیگر در دیدار امروز با رهبری

فیلم/ تصنیف «من از روز ازل» با صدای همایون شجریان

عکس/ گریم متفاوت سعید آقاخانی و سارا بهرامی در «خاتی»

چه عواملی باعث ایجاد بیکاری می‌شوند؟

ماجرای کارت بلیت نامحدود متروی تهران چیست؟

هشدار درباره ویروس ناشناخته جدید

دستگیری ۱۷ نفر از اتباع افغان عضو شرکت هرمی

فیلم/ واکنش تند نماینده مجلس به خودرو‌های چینی

بهترین راهکار برای جلوگیری از ریزش مو

۶ اشتباه رایج خانم‌ها در هنگام رنگ مو

ردپای زن جوان در قتل عمد پسرخاله‌اش

اینفوگرافی/ قوم و خویش‎های سیاسی در جمهوری اسلامی

زمان حراج جدید سکه مشخص شد + جزییات

پست عاشقانه بابک جهانبخش در اینستاگرام غوغا کرد + عکس

عکس/ افشای قرارداد بازیکنان پرسپولیس

فیلم/ انتقاد معاون اول پزشکیان از بی‌انصافی در حق دولت