تاریخ انتشار: ۲۰:۵۰ - ۲۸ بهمن ۱۴۰۲
تعداد نظرات: ۱ نظر

افزایش قیمت لوازم خانگی داخلی بیش‌تر از تورم

۵ سال از آخرین روزهایی که یک ایرانی با خیال راحت می‌توانست از میان لوازم خانگی داخلی و خارجی دست به انتخاب بزند و بخش اندکی از درآمد ماهانه‌اش را به خرید وسایل مورد نیاز اختصاص دهد، می‌گذرد چرا که از سال ۹۷ لوازم خانگی وارداتی با تابلوی ورود ممنوع رو به رو شدند.

تورم در ایران

اقتصاد۲۴- در بحبوحه خروج آمریکا از برجام در سال ۹۷ و کاهش شدید منابع ارزی بود که سران قوا واردات لوازم خانگی را ممنوع اعلام کردند تا از این طریق سرعت آب شدن منابع ارزی را کم و بستر را برای رشد تولید داخلی فراهم کنند، اما این تصمیم در سال‌های گذشته نه تنها کمکی به جلوگیری از خروج ارز از کشور نکرده بلکه این اخلال در بازار در نهایت به ضرر مصرف کننده تمام شده است. مصرف کنندگان در بازاری که شاخص قیمت لوازم خانگی چندین پله بالاتر از تورم رشد کرده است، مجبور هستند تا به ریسمان‌هایی همچون خرید اقساطی لوازم خانگی با پازپرداخت بالا و تعمیرات مداوم پناه بیاورند.

افزایش قیمت لوازم خانگی داخلی بیش‌تر از تورم شد

رشد ماهانه و حتی روزانه قیمت لوازم خانگی موضوعی است که بیشتر ایرانی‌ها با آن درگیر هستند و در کنار افزایش سرسام آور تورم سالانه باید این واقعیت را افشا کرد که شاخص قیمت لوازم خانگی تولید داخل نه تنها از تورم پیشی گرفته بلکه در برخی موارد نسبت به قیمت ارز و تولید مشابه خارجی نیز روند صعودی بیشتر و طولانی‌تری را ثبت کرده است.

براساس گزارش منتشر شده از سوی شرکت مدیریت مشاوره رهنمان، در پی بازگشت تحریم‌ها، قیمت کالا‌های خارجی و داخلی افزایش یافت و تورم افزایشی شده است. پدیده مهم در سال‌های ۱۳۹۷ به بعد آن است که قیمت کالا‌های تولید داخل به طور خاص کالا‌های تولید داخل در رسته‌های ممنوعه مانند لوازم خانگی بیش از شاخص عمومی قیمت‌ها (تورم) و حتی قیمت ارز رشد کرده است.

البته ناگفته نمانده که این وضعیت در زمان بروز بحران ارزی سال ۱۳۹۱ نیز برای مدت کوتاهی بروز کرده بود و شرایط خاص به دلیل شوک تحریم‌ها، عدم دسترسی به مواد اولیه و برخی قطعات و محصولات واسطه، موجب شد تا قیمت بعضی از کالا‌های تولید داخلی افزایش بیشتری نسبت به کالا‌های مشابه خارجی داشته باشند.

نکته مهم در رابطه با روند شاخص قیمت لوازم خانگی در سال‌های پس از ۱۳۹۷ این است که شدت بیشتر و مدت زمان طولانی‌تر این پدیده در ۵ سال اخیر به دلیل نقش آفرینی یک عامل جدید بوده است. به عبارت دیگر علاوه بر تحریم‌ها و محدودیت‌های تولید؛ سیاست ممنوعیت واردات موجب شد تا قیمت لوازم خانگی تولید داخلی بیشتر از تورم، قیمت ارز و کالای مشابه خارجی رشد کند.

به طور خاص، میانگین رشد قیمت یخچال و فریز طی سال‌های ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۰؛ ۵۳ درصد بوده است و در سال‌های ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ نرخ رشد قیمت این محصولات به ۶۰ درصد می‌رسد، بر این اساس باید گفت که رشد سالانه قیمت یخچال و فریزر حدود ۲۰ واحد درصد بیش از رشد شاخص عمومی قیمت‌ها (تورم) بوده است.

نیم نگاهی به رشد قیمت سایر لوازم خانگی مانند ماشین ظرفشویی و ماشین لباسشویی در سال‌های ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۰ نشان دهنده این واقعیت است که رشد قیمت این دو کالا نیز بسیار بالاتر از رشد تورم در این ۴ سال بود به گونه‌ای که در سال ۱۳۹۸ رشد قیمت این دو محصول به بیشتر از دو برابر رشد شاخص عمومی قیمت‌ها (۳۶ درصد) رسید.

رشد قیمت همچون یک دومینو پرپیچ و خم به کالا‌های تولید داخل که در رسته‌های ممنوعه قرار دارند نیز رسید تا جایی که آمار‌های ثبت شده در سال‌های ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۰ نشان می‌دهد که به عنوان مثال نسبت قیمت تلویزیون خارجی به داخلی از ۱.۹ در سال ۱۳۹۵ به ۱.۵ در سال ۱۴۰۰ کاهش پیدا کرد به عبارت دیگر قیمت تلویزیون داخلی با سرعت بیشتری نسبت به تلویزیون خارجی افزایش یافته است.

با تکیه بر آمار مقایسه‌ای تورم مصرف کننده و رشد شاخص قیمت لوازم خانگی و مبلمان از سال ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۰ باید این واقعیت را قبول کرد که همواره شاخص قیمت لوازم خانگی گوی سبقت را از تورم مصرف کننده می‌رباید و چند پله بالاتر قرار می‌گیرد، در بازه زمانی ذکر شده در حالی شاخص قیمت لوازم خانگی و مبلمان به ۴۱.۹، ۴۸.۳، ۴۶.۰ و ۴۶.۴ رسیده بود که شاخص قیمت کل در همان بازه زمانی ارقام ۲۶.۶، ۳۴.۴، ۳۶.۲ و ۳۹.۷ را ثبت کرده بودند.

افزایش قیمت لوازم خانگی داخلی بیش‌تر از تورم

فروش قسطی با سود بازپرداخت بالا

این روزها؛ در هر گوشه و کنار شهر یک تابلوی تبلیغاتی، شهروندان را به خرید اقساطی تشویق می‌کند چرا که دیگر کمتر کسی توان خرید نقدی لوازم خانگی با قیمت‌های نجومی را دارد و بسیاری از سر استیصال دست به انتخاب خرید گزینه‌هایی با کیفیت پایین، اما قسطی می‌زنند تا شاید از این طریق بتوانند نیاز‌های اولیه زندگی خود را تأ‌مین کنند.

ماجرای تلاش برای تشویق مردم به خرید اقساطی از سوی فروشگاه‌های بزرگ در بازه زمانی کوتاه به محلی برای درگیری صنف لوازم خانگی با این فروشگاه‌های بزرگ و عیان شدن دسترسی‌شان به تسهیلات بانکی خاص شد تا جایی که شورای رقابت در نامه‌ای خواست تا معمای «اعطای تسهیلات کلان از طرف برخی بانک‌ها» به این فروشگاه‌ها و تشویق مردم به خرید قسطی حل شود.

شاید خرید اقساطی با سود بالا در کوتاه مدت بتوانند مردم را به خرید این چنینی ترغیب کنند، اما آمار حکایت از کاهش خرید لوازم خانگی به وسیله خانوار‌های ایرانی دارد. بررسی آمار‌ها نشان می‌دهد درصد خانوار‌هایی که در هر سال اقدام به خرید لوازم خانگی کرده‌اند طی یک دهه اخیر روند نزولی داشته است که می‌تواند معلول کاهش درآمد سرانه باشد، اما از سال ۱۳۹۷ به بعد، همزمان با کاهش درآمد سرانه، قیمت لوازم خانگی سریعتر از سایر کالا‌ها رشد کرده است، این موضوع کاهش تقاضای خانوار‌ها برای این کالا‌ها را سریعتر کرده است به عنوان مثال، مقایسه سهم خانوار‌هایی که در هر سال تلویزیون خریداری کرده‌اند از کل خانوار‌ها نشان می‌دهد که سال‌های ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۰ کمترین سهم به خانوار‌ها در یک دهه اخیر تعلق گرفته است. به عبارت ساده‌تر، ایرانی‌ها دیگر نمی‌توانند تلویزیون بخرند!

در اولین سال دهه ۹۰، این سهم عدد ۳.۹ را ثبت کرده بود که بیشترین آمار در دهه نود است، اما در گذر زمان این آمار با کاهش قابل توجهی رو به رو شده و به ترتیب سهم ۳.۴ و ۳ درصدی در سال‌های ۱۳۹۱ و ۱۳۹۲ ثبت شد، این آمار در سه سال پیاپی یعنی از سال ۱۳۹۳ تا ۱۳۹۵ این سهم به ۲.۹ درصد رسید.


بیشتر بخوانید: ممنوعیت واردات کالا تولید را نابود کرد


هر چند سهم خانوار‌هایی که در هر سال تلویزیون خریداری کرده‌اند از کل خانوار‌ها در سال ۱۳۹۶ به ۳.۱ درصد رسید، اما پس از کاهش ۰.۶ درصدی در سال ۱۳۹۷ و ثبت رقم ۲.۵ درصدی، شاهد کاهش شدید بودیم تا جایی که در سال‌های ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۰ به ترتیب ۱.۴، ۱.۲ و ۱.۳ به عنوان کمترین درصد در دهه نود و سال ۱۴۰۰ ثبت شد.

مرور آمار درصد خانوار‌هایی که در سال‌های اخیر توانسته‌اند لوازم خانگی دیگری همچون یخچال و فریزر، لباسشویی و ماشین ظرفشویی را خریداری کنند، یک نقطه مشترک را گوشزد می‌کند؛ کاهش توان خرید. براساس آمار منتشر شده از سوی شرکت مشاوره مدیریت رهنمان، باید گفت که آمار خرید این لوازم خانگی همچون تلویزیون در سال‌های ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۰ در سراشیبی قرار گرفته است. درصد خانوار‌هایی که در هر سال یخچال و فریزر خریداری کرده اند نسبت به کل خانوار‌ها در بازه زمانی ذکر شده به ۲، ۱.۸ و ۱.۹ درصد رسید در حالی که در ابتدایی دهه نود این آمار در قله ۵.۵ درصد قرار داشت. در رابطه با آمار ماشین لباسشویی و ظرفشویی نیز باید گفت که در بازه زمانی مشابه (۱۳۹۸ تا ۱۴۰۰) به ترتیب سهم ۱.۳ْ ۱.۲ و ۱.۳ درصد برای خانوار‌ها ثبت شده است.

افزایش قیمت لوازم خانگی داخلی بیش‌تر از تورم

فرصت از دست رفته‌ی خرید

«افزایش ۹۰ درصدی مراجعه برای تعمیر لوازم خانگی» طرح این آمار از سوی اکبر پازوکی، رییس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی پرده از اثرات سیاست ممنوعیت واردات بر می‌دارد و نشان می‌دهد در روزگاری که پرواز قیمت‌های این بازار، دستان مصرف کننده را خالی گذاشته است، مردم چاره‌ای جز تعمیر مدام لوازم خانگی ندارند.

آمار افزایش مراجعه به تعمیرگاه‌های لوازم خانگی از سال ۱۳۹۸ تا به امروز مدام از سوی این اتحادیه تکرار می‌شود و قرار گرفتن چنین آماری در کنار کاهش تقاضای لوازم خانگی نشان از این واقعیت دارد که خرید وسایل یک زندگی ساده، هر روز بیشتر به یک آرزو برای ایرانی‌ها تبدیل می‌شود.

مرور اتفاقاتی که بازار لوازم خانگی پس از ممنوعیت واردات تجربه کرد، انحصار‌های شکل گرفته در پشت پرده را عیان می‌کند، زمانی که رقابت به واسطه قوانین و مقررات ویژه‌ای مخدوش می‌شود، برخی تولیدکنندگان قدرت انحصاری پیدا می‌کنند و می‌توانند قیمت‌های بالاتری را در بازار کالا‌های خود تعیین نمایند چرا که مصرف کنندگان در آن بازار انتخاب دیگری ندارند و در قیمت‌های بالاتر نیز مجبور به خرید هستند.

منبع: اقتصاد آنلاین
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
هوهوخان
0
0
دوشنبه ۳۰ بهمن ۱۴۰۲
تحریم باعث شده اینا خوب جولان بدهند،یک پاپاسی هم نمی ارزند
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت پسته، تخمه، آجیل و خشکبار + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت انواع دوربین‌های عکاسی + جدول

قیمت تبلت اپل امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز سه‌شنبه ۹ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های فولکس واگن در بازار ایران امروز + جدول

عکس/ سران قوا در کنار رهبر انقلاب در روز عید مبعث

عکس/ ژست دانش آموزان و معلمان مدرسه منوچهری آبادان ۸۰ سال پیش

عکس/ توییت جنجالی دبیرکل جبهه ایران اسلامی درباره رانت بابک زنجانی

عکس تاریخی از خیابان جمهوری تهران ۹۰ سال پیش

عکس/ تجمع خیابانی علیه ظریف این بار در مشهد

عکس/ توییت تند رضا رشیدپور خطاب به خودسرها؛ عربده نکش بی‌مقدار

عکس/ نهار اعیانی مستوفی الممالک قاجار ۱۰۰ سال پیش در اصفهان

قیمت دلار و یورو امروز سه‌شنبه ۹ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ چهارراه کالج تهران ۹۰ سال پیش وقتی هنوز جاده خاکی بود

اینفوگرافی/ حداقل و حداکثر عیدی سال ۱۴۰۳ کارگران

عکس / کوچه‌های خاکی شهر رامسر ۵۳ سال پیش

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

حفظ سلامت مغز با مصرف این ویتامین‌ها

موتورسیکلت‌های میلیاردی در بازار و جیب‌های خالی شهروندان/ موتورسیکلت چند؟

فیلم/اولین اظهارنظر رسمی طالبان درباره حقابه ایران پس از سفر عراقچی

یکی از عاملان حمله به کنگره آمریکا کشته شد

۶۰ نماینده تندروی مجلس از ظریف شکایت کردند

اطلاعیه باشگاه استقلال درباره جدایی موسیمانه

پیغام معنادار ایلان ماسک برای توافق با تهران

هواپیمای کره جنوبی با ۱۶۹ مسافر آتش گرفت

واکنش تلویزیون اسرائیل درباره پرونده دو نظامی متهم به جاسوسی برای ایران

سرمربی موقت آبی‌ها مشخص شد

بلومبرگ: روسیه با حاکمان جدید سوریه وارد مذاکره شده تا دسترسی به پایگاه‌های مهم خود در این کشور را از دست ندهد

عکس پربازدید از حجاب همسر گولسیانی در صداوسیما

ساوو میلوشویچ سرمربی نساجی شد

روز سیاه ثروتمندترین مردم جهان

فرونشست وحشتناک زمین در زعفرانیه

واشنگتن برای اولین بار از انتقاد از کارنامه حقوق بشری ایران خودداری کرد

اظهارات زیباکلام درباره اعلام جرم دادستانی علیه او

تولدت مبارک، عشق من!

پیش بینی قیمت دلار فردا ۱۰ بهمن ۱۴۰۳/ صعود قیمت دلار از کانال تقاضای جدید

تصاویر جدید از محمود احمدی‌نژاد در مجمع تشیخص

عکس/حال و هوای جدید حامد بهداد

شوک بزرگ به استقلال؛ موسیمانه قراردادش را فسخ کرد!

پیام بقائی در ایکس به زبان چینی: سال نو مبارک!

پیش بینی بورس فردا چهارشنبه ۱۰ بهمن ۱۴۰۳

معرفی داوران جشنواره فیلم فجر

عکس/استایل همیشگی نیما شعبان نژاد

جدایی نیمار از الهلال؛ ۹۰ میلیون یورو گرفت و فقط به نساجی گل زد

حمایت میثاقی از بیرانوند؛ اگر او نبود پرسپولیس سوم می‌شد!

توصیه توییتری وزارت بهداشت به افراد بالای ۴۰ سال

فروش آنلاین طلای آب‌شده/ پلیس امنیت اقتصادی وارد می‌شود

الهام علی اف: در حال انجام اقدامات عملی برای بازگشایی کریدور زنگزور هستیم

عکس/پارسا پیروزفر و اثر هنری جدید

آذرمیدخت ساسانی کیست و درباره این شاه زن ایرانی چه می دانیم؟

سازمان هواشناسی کشور اطلاعیه داد

نمایشگاه مجازی ۵۰ جلد کتاب پروفسور ملک‌زاده

مصداق بروید عمل کنید:بخاری‌های جایگزین برای کاهش ناترازی انرژی

علت بروز سرطان سینه چیست؟

ارزش پول افغانی کاهش یافت​

کدام استان‌ها بیشترین میزان کاهش بارندگی را تجربه کردند؟

اینفوگرافی/ نکات مهم برای موفقیت در اینستاگرام

پیش بینی قیمت طلا و سکه فردا ۱۰ بهمن ۱۴۰۳/ رکورد تاریخی قیمت طلا در بازار

عکس/ علت کندی سرعت اینترنت مشخص شد

نیمه شعبان ۱۴۰۳ چند شنبه است؟

علت بحران کمبود دارو در ایران چیست؟

عکس/ حمله تند علی مطهری به زیباکلام بابت نتانیاهو

عکس/ بیلبورد جنجالی فروش سنگ قبر قسطی

هشدار پلیس فتا درباره این ترفند جذب فالوور

حقوق کارگران باید ۴۹ میلیون باشد

عکس/ عیادت درویش از هوادار مصدوم پرسپولیس

تمامی موبایل‌ها در ایران رجیستر می‌شوند