تاریخ انتشار: ۰۸:۰۰ - ۱۲ اسفند ۱۴۰۲
اقتصاد ۲۴ بررسی می‌کند؛

آمار تکان دهنده افزایش فقر در ایران/ هر سال چند نفر در کشور به جرگه فقرا می‌پیوندند؟

سال ۲۰۱۸ بود که بانک جهانی اعلام کرد که  ۰/۵ درصد از مردم ایران (معادل ۴۲۰ هزار نفر) زیر خط فقر مطلق (درآمدی کمتر از ۱/۹۰ دلار در روز) قرار دارند. همچنین بر اساس گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس در سال ۹۷، بین ۲۳ تا ۴۰ درصد از کل جمعیت ایران زیر خط فقر به‌سر می‌برند. طبق گزارش همین مرکز، در مهر ماه ۱۳۹۹ و بر اساس گزارش‌ها و رویکرد بی‌سابقه سقوط ارزش پول ایران، بیش از ۶۰ درصد کل جمعیت ایران زیر خط فقر هستند. خط فقر در ایران در ۲۴ مرداد ۱۴۰۱، به حقوق ۲۰ میلیون تومان در ماه رسید.

فقر

اقتصاد۲۴- سکونتِ فقر، در سرزمینی غنی چون ایران، ترکیبی غریب و غم‌انگیز است. به خصوص وقتی بدانیم، در سوی دیگر یک پرتگاه طبقاتی گسترده در کشور، جمعیت میلیونرهای ایرانی (بر اساس دلار) ۲۴۶‌ هزار نفر است و ایران ۴ برابر ترکیه و ۳ برابر مصر میلیونر دارد.

این در حالی است که براساس آمارهای بانک جهانی، در سال ۲۰۱۱، حدود ۲۰ درصد از جمعیت ایران زیر خط فقر بودند؛ اما در سال ۲۰۲۱،  بیش از ۲۸/۱ درصد جمعیت ایران، زیر خط فقر قرار گرفتند؛ این یعنی با فرض متوسط جمعیت ۸۰ میلیون نفری طی دهه اخیر، طی سال‌های ذکر شده، تقریبا ۶ و نیم میلیون نفر به افراد زیر خط فقر اضافه شده‌اند. خط فقر، همان شاخصی که به گواه برخی کارشناسان نرخ آن بیش از ۳۰ درصد است؛ به این معنا که بیش از ۳۰ درصد از مردم ایران که نزدیک به ۲۶ میلیون نفر را شامل می‌شود زیر خط فقر زندگی می‌کنند‌؛ یعنی تقریبا از هرسه ایرانی یک نفر زیر خط فقر قرار دارد و این، همان چهره ناعادلانه اقتصاد در ایران است که کمتر کسی است، با آن مواجه نشده باشد.

خط فقر بر مدارِ هنوز!

جایی در سال‌های ابتدایی دهه نود بود که سونامی فقر در ایران به راه افتاد و با دو محرک تورم و کاهش ارزش پول ملی، به تدریج شدت نیز گرفت. اما برای درک بهتر آنچه تمرکز این گزارش است، شاید بهتر باشد که نیم نگاهی به آمار افراد تحت پوشش نهادهای حمایتی بیندازیم. به گزارش اقتصاد ۲۴، طبق گزارش روزنامه خراسان در سال ۱۴۰۰،  بیش از ۳ میلیون و ۳۰۰ هزار خانوار با جمعیتی حدود ۱۲ میلیون نفر، تحت پوشش نهادهای حمایتی کمیته امداد امام خمینی(ره) و سازمان بهزیستی کشور هستند؛ گفته می‌شود این آمار نسبت به سال ۹۶ رشدی ۷۲ درصدی داشته است.

از سال ۱۴۰۰ تاکنون متاسفانه این آمار به روز نشده اما با توجه به افزایش نرخ تورم طی دو سال اخیر، می‌توان حدس زد که این آمار اکنون در چه وضعیتی قرار دارد. از طرفی با افزایش تفاوت‌های اقتصادی، جامعه ایران در حال تبدیل شدن به دو طبقه برخوردار و کم‌برخوردار است، چراکه در طی دهه‌ها، طبقه متوسط جامعه به تدریج از بین رفته و محدودیت‌های مالی در کشور افراد به دسته کم برخوردار منتقل شده‌اند؛ به عبارت دیگر، برخورداران آن دسته از افرادی هستند که دارایی‌های ثابتی دارند یا امکان اخذ وام‌های کلان دارند.

لازم به ذکر است که کم‌تر بودن نرخ سود بانکی از نرخ تورم، این مسیر را برای آن‌ها هموارتر می‌کند. طبیعتا، آن‌ها که به عنوان دارندگان مالی مستدام شناخته می‌شوند، قادر به حفظ و افزایش ثروت خود هستند. این گروه یک سمت شکاف گسترده اجتماعی و اقتصادی در ایران هستند. سوی دیگر شکاف همان جمعیت بین ۳۰ تا ۵۰ درصدی زیر چترِ فقر هستند، همان جمعیتی که مجبور هستند تحت پشتیبانی افتان و خیزان نهادهای حمایتی روزگار بگذرانند.

افزایش فقر در ایران

در نگاه آمار

خط فقر، همان حداقل سطح درآمدی است که در یک کشور، برای گذران یک زندگی عادی، کافی تلقی می‌شود؛ یعنی هزینه کلیه منابع ضروری، که یک انسان بالغ متوسط، در یک سال مصرف می‌کند. در این راستا سال ۲۰۱۸ بود که بانک جهانی اعلام کرد که ۰/۵ درصد از مردم ایران (معادل ۴۲۰ هزار نفر) زیر خط فقر مطلق (درآمدی کمتر از ۱/۹۰ دلار در روز) قرار دارند. بر اساس گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس در سال ۹۷، بین ۲۳ تا ۴۰ درصد از کل جمعیت ایران زیر خط فقر به‌سر می‌برند. طبق گزارش همین مرکز، در مهر ماه ۱۳۹۹ و بر اساس گزارش‌ها و رویکرد بی‌سابقه سقوط ارزش پول ایران، بیش از ۶۰ درصد کل جمعیت ایران زیر خط فقر هستند. خط فقر در ایران در ۲۴ مرداد ۱۴۰۱،  به حقوق ۲۰ میلیون تومان در ماه رسید.


بیشتر بخوانید: شاهد جامعه به شدت طبقاتی هستیم/ انقلاب با شریعتی و طالقانی شد، بعد به شیخ فضل الله گرایی برگشتیم


 به گزارش اقتصاد ۲۴، در ابتدای سال جاری نیز ، با رسیدن نرخ دلار به بیش از ۵۰ هزار تومان، خط فقر برای زندگی در تهران ۳۰ میلیون تومان را رد کرد. این رقم برای خانوار روستایی در استان تهران نیز ۱۵ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان تخمین زده می‌شود. با این حساب نیمی از جمعیت ایران زیر خط فقر مطلق هستند. این درحالی است که با وجود کشورهای فقیر بسیاری که در سراسر دنیا وجود دارد، اما نزدیک به پنج‌ درصد از واحد فقر در جهان کم شده است. نکته مهم در این خصوص، میانگین کاهش تولید ناخالص ملی در کشور است‌ که بر اساس گزارش بانک جهانی، ایران طی دهه گذشته هر سال به‌طور میانگین ۰.۶ واحد درصد کاهش تولید ناخالص داخلی را تجربه کرده است. بر اساس گزارش این نهاد بین المللی، مدیریت بهتر درآمد‌های نفتی ناپایدار و تلاش‌های مستمر برای تنوع بخشیدن به آن ممکن است به کاهش تأثیر اقتصادی این نوسانات در آینده کمک کند. پرداختن به محرک‌های اصلی تورم تضمین می‌کند که درآمد‌ها با افزایش قیمت‌ها کاهش پیدا نکند.

وضعیت امروز خط فقر به زبان ساده

به گزارش اقتصاد ۲۴، همانطور که ذکر کردیم، خط فقر در سال جاری و برای زندگی در تهران ۳۰ میلیون تومان را رد کرد. به این معنا که اگر، حداقل قیمت رهن و اجاره یک خانه ۶۰ متری در مناطق مرکزی تهران را در بهترین حالت ممکن، ۳۰۰ تا ۵۰۰ میلیون تومان وجه رهن و ماهانه ۱۰ الی ۱۵ میلیون تومان در نظر بگیریم، در خواهیم یافت که هر ماه تقریبا نیمی از آن ۳۰ میلیون تنها صرف مسکن خواهد شد. با این شرایط، اگر یک خانواده، روی خط فقر یا کمی بالاتر قرار بگیرند، یعنی دو شاغل در این خانواده‌ها حقوق بالای ۱۵ میلیون دارد که نیمی از آن خرج اجاره و نیمی دیگر سایر مایحتاج یک زندگی متوسط خواهد شد. وضعیت اعجاب‌آورتر می‌شود زمانی که متوجه می‌شویم نرخ بسیاری از اقلام مصرفی در ایران با قیمت‌های جهانی هماهنگ است.

افزایش فقر در ایران

به عنوان مثال، متوسط نرخ مرغ در ایران بالای ۱۰۰ هزار تومان برای هر کیلوگرم است؛ این در حالی است که در آلمان حدود ۱.۳ دلار (۶۵ هزار تومان)، در ترکیه ۱.۷ دلار (۸۰ هزار تومان) و در امارات حدود ۱.۸ دلار (۹۰ هزار تومان) است، روندی که نشان می‌دهد ایرانیان دریافتی خود را به ریال دریافت می‌کنند ولی اغلب خرج‌های خود را به دلار انجام می‌دهند. طبق گزارش بانک جهانی، ایران پنجمین کشور جهان در زمینه تورم قیمت مواد غذایی است. این را هم در نظر داشته باشیم که طبق ادعای عضو اتاق بازرگانی ایران در مصاحبه اخیر خود با فرارو، تورم ۵۰ درصدی را برای کشور پیش بینی کرده است. حتی این رقم تورم در اقلام خوراکی و دارویی بیشتر است؛ بنابراین وقتی ۳۰ درصد از مردم زیر خط فقر قرار دارند، تا پایان سال ۱۴۰۲، این رقم به ۳۷ تا ۴۰ درصد می‌رسد، چون تورم بالاست و دستمزد‌ها ثابت. در حال حاضر حدود ۱۰ میلیون نفر حقوق بگیر اعم از کارگر، کارمند و ... وجود دارد که این رقم در کنار خانواده‌هایشان به ۴۰ میلیون نفر می‌رسند که تقریبا نصف جمعیت است.


بیشتر بخوانید: رتبه ایران در شاخص حکمرانی ۱۸۱ از میان ۲۰۲ کشور است/ هزینه معیشت یک خانواده ۳ نفره ۴۵ میلیون تومان است/ اقتصادمان طوری است که انگار در وضعیت جنگی هستیم!


این، خلاصه‌ای کوچک از سیمای خط فقر در ایران است که بر مدار صعود نیز می‌تازد. آن هم در دولتی که با توجه به رنجور بودن کالبد ضعیف اقتصاد پایمال شده توسط سیاست‌های منتهی به تحریم و نبود توسعه درست اقتصادی، درفش مبارزه با فقر را در دست گرفت اما حالا و همزمان با فقدان رشد اقتصادی مناسب در این حاکمیت رانتی و غیر شفاف، مردم را هر روز فقیرتر و وضعیت را نامناسب‌تر از قبل‌ کرده است.

به گزارش اقتصاد ۲۴، بررسی اجمالی در این دو سال نشان می دهد قیمت دلار از حدود ۲۶ هزار تومان به ۵۷ هزار تومان، سکه از حدود ۱۱ میلیون تومان به بیش از ۳۰ میلیون تومان، قیمت مرغ و گوشت و خودرو بیش از دو برابر، نقدینگی از  ۳۷۰۰ به ۶۱۰۳ هزار میلیارد تومان افزایش یافت و میانگین قیمت مسکن از متری ۳۰ میلیون تومان به بیش از ۷۰ میلیون تومان رسید، روندی نگران کننده که شمارش معکوس به پایان رسیدن مطلق توان اقتصادی مردم در آینده‌ای نه چندان دور را پیش چشممان، تصویر کرده است.

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت انواع موتورسیکلت در بازار امروز + جدول

قیمت انواع گوشی موبایل سامسونگ، شیائومی و نوکیا + جدول

قیمت انواع زعفران + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ایسر امروز + جدول

قیمت دلار و یورو امروز پنجشنبه ۱۴ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز پنجشنبه ۱۴ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۱۴ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

جهش قیمت خودرو در سال ۱۴۰۴ قطعی است/ دورخیز ایران خودرو و سایپا برای افزایش تولید مبتنی بر مونتاژ و واردات

عکس/ فرودگاه حماه سوریه نابود شد

عکس/ ایران سومین کشور زلزله‌خیز جهان در ۳۵ سال اخیر شد

عکس/ هوای تهران قابل‌قبول شد

عکس/ بازدید رضاخان و محمدرضا پهلوی ۸۷ سال پیش از کارخانه هواپیماسازی شهباز

عکس/ ژست خاص احمدشاه در مراسم تشییع محمدعلی شاه ۱۰۱ سال پیش در ایتالیا

عکس/ استایل اروپایی تختی در کنار اعضای جبهه ملی ۵۹ سال پیش در روز عروسی اش

عکس/ ژست صمیمی ترنم کرمانیان بازیگر سریال آبان در کنار شهاب حسینی

عکس/ قیمت انواع سکه در بازار امروز ۱۴ فروردین ۱۴۰۴

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ قیافه عجیب شیر و خورشید در پرده‌های قصر ناصرالدین‌شاه

احساس خستگی نشانه کمبود این ویتامین‌ها است

سبقت سایپا از ایران خودرو در جاده مخصوص

عکس/ لباس گرانقیمت فرح دیبا ۵۴ سال پیش در فرودگاه رُم با گردنبند مروارید

معرفی خودرو اکلیپس؛ ماشین ژاپنی تولید آمریکا+ عکس

جزییات نهایی واریز یارانه معیشتی مرحله دوم اعلام شد

شور و حال مسافران در پل خواجو و سی‌وسه پل در نوروز ۱۴۰۴

مجلس درگیر موضوعاتی است که نفع خاصی برای مردم ندارد/ نمایندگان وقت خود را به بطالت می‌گذرانند

زمان دقیق خرید با مرحله دوم کالابرگ الکترونیک

عکس/ تفریح زمستانی محمدرضا پهلوی با خانواده اش ۵۲ سال پیش در سوئیس

عکس/ امروز بدترین روز بورس آمریکا طی ۴ سال گذشته

عکس/ رستوران گردی بهاره رهنما با تیپ سنتی در حال خوردن دیزی

عکس‌های لو رفته از آرشیو قجری کاخ گلستان

عکس/ کدام کشور‌های جهان موشک هایپرسونیک دارند؟

ترافیک سنگین درآزادراه قزوین – کرج – تهران همزمان با پایان تعطیلات عید

فیلم/ بغض و گریه سپند امیرسلیمانی برای فرزندِ در راهش

عکس/ مدل عجیب قاشق نقره دوره ساسانی با کنده کاری‌های خارق العاده

فیلم/ سورپرایز احساسی مهران غفوریان روی آنتن زنده

عکس/ ژست بامزه فرحناز پهلوی ۵۸ سال پیش با مو‌های پرنسسی

عکس/ چهره جذاب گوگوش ۶۴ سال پیش با لباس و زیورآلات هندی

فیلم/ مسدود شدن جاده اردبیل به نیر به علت رانش جاده

ساعت کاری ادارات، بانک‌ها، مدارس و دانشگاه‌ها از ۱۶ فروردین

عکس آتلیه‌ای شجاع السلطنه، داماد ناصرالدین شاه ۱۱۴ سال پیش با لباس رسمی و شمشیر

ضربه ایلان ماسک به رمزارز محبوب ایرانی‌ها

تهران در آستانه چرخش تاریخی/ آیا آمریکا آخرین شانس دیپلماسی را با ایران از دست می‌دهد؟

سناریوی غرق شدن بازار نفت و تکرار فاجعه دهه ۸۰/ آیا آمریکا از اهرم فروش نفت برای فشار به روسیه استفاده میکند؟

عکس/ استایل اروپایی ثریا اسفندیاری با پالتو پوست ۶۹ سال پیش در کلاس درس

عکس/ استاد اخراجی دانشگاه تهران راهی دانشگاه هاروارد شد

تأکید بر ایمنی در بازگشت از سفر‌های نوروزی/ توقیف ۵۰۳ گواهینامه و برخورد جدی پلیس با متخلفان جاده‌ای

اینفوگرافی/ پرجمعیت‌ترین کشور‌های جهان تا ۲۱۰۰

عکس/ حسن بدیر در کنار قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس

فیلم/ آتش‌سوزی در بخشی از جنگل‌های اشکور رودسر

عکس/ تیپ خاص آناهیتا درگاهی در ۱۳ بدر با کاپشن خزدار و گل سر قلبی

عکس/ نمایی از قرآن پهلوی (آریامهری) سال انتشار ۱۳۴۴

فیلم/ یادگاری نویسی روی دیوار‌های تخت‌جمشید

دستور ویژه پزشکیان برای حل فوری مشکل آب یزد صادر شد

عکس/ پیام تیم ملی به مهدی طارمی

فیلم/ اشک فاطمه گودرزی و دخترش در برنامه کیایی برای چه بود؟

عکس/ ارسال پیامک ‎های عجیب حجاب برای شهروندان اصفهانی

عکس/ چهره خاص دفتر الملوک، خواهر دکتر مصدق ۱۲۴ سال پیش در جوانی با لباس عجیب

عکس/ خوش گذرانی خواهرانِ فرجاد در اروپا با استایل تینیجری

فیلم/ اتهام زنی نتانیاهو علیه ایران

عکس/ برداشت یادگاری از خاک‌های ایران از هرمز تا تخت جمشید

عکس/ چهره متفاوت اشرف‌الملوک، دختر مظفرالدین شاه ۱۲۴ سال پیش با چادر

عکس/ حال و هوای اطراف دانشگاه تهران اوایل سال ۱۳۵۸ خورشیدی

عکس/ جلسه پایانی تمرین تیم استقلال پیش از بازی با تراکتور

عکس/ صف آب در یزد خبرساز شد

فیلم/ سانسور عجیب یک سکانس از سریال آبان حسابی سوژه شد

هشدار نارنجی هواشناسی برای تهران؛ بارش باران و وزش باد شدید در راه است

عکس/ صحنه‌های دلخراش از چرای گاو‌ها بر کوهی از زباله‌های نوروزی