تاریخ انتشار: ۱۳:۲۰ - ۲۳ اسفند ۱۴۰۲

همه چیز درباره بیماری هپاتیت

از میان انواع هپاتیت‌های ویروسی فقط نوع A و B واکسن دارند که واکسن هپاتیت A در ایران موجود نیست و جزء برنامه ملی واکسیناسیون هم نیست. بقیه هپاتیت‌های ویروسی واکسن ندارند و راه پیشگیری از ابتلا به آنها، رعایت پروتکل‌های بهداشتی است.

همه چیز درباره بیماری هپاتیت

اقتصاد۲۴-هپاتیت، یک بیماری کبدی است که اگر دیر تشخیص داده شود، می‌تواند منجر به مرگ فرد شود. هرچند این بیماری علائم واضحی ندارد و ممکن است فرد سال‌ها درگیر آن باشد، اما خودش نداند و همین چراغ خاموش بودن بیماری می‌تواند منجر به مرگ فرد شود.

طبق آمار‌های موجود، ۹۶ درصد مرگ‌های ناشی از تمامیِ هپاتیت‌ها مربوط به هپاتیت نوع B است. هرچند واکسن این نوع هپاتیت در دنیا و ایران وجود دارد. آمار ابتلا به هپاتیت B در جهان، رقمی حدود ۲۵۷ میلیون نفر است و در ایران تقریبا ۱.۵ میلیون نفر به هپاتیت B مبتلا هستند.

کنترل این ویروس تا جایی اهمیت دارد که وزارت بهداشت از آغاز اجرای طرح کنترل بیماری هپاتیت B از مهرماه سال ۱۴۰۳ خبر داده است. موضوعی که چندین سال پیش نیز مورد توجه دولت قرار گرفت و منجر به افزایش نسبی آگاهی مردم نسبت به این بیماری شد. هرچند آگاهی‌بخشی و فرهنگسازی همچنان نیاز به کار دارد.

هپاتیت انواع مختلفی دارد؛ هپاتیت‌های E ,D ,C ,B ,A که خانواده هپاتیت‌های ویروسی محسوب می‌شوند و قابل سرایت هستند، هپاتیت الکلی که براثر افراط در مصرف الکل بروز می‌یابد، هپاتیت ناشی از مصرف نادرست دارو‌ها و نیز هپاتیت خودایمنی که بر اثر حمله سیستم ایمنی به سلول‌های کبد رخ می‌دهد. برخی از انواع هپاتیت می‌توانند موجب آسیب زدن به بافت کبد، اختلال در عملکرد کبد و در مواردی ابتلا به سرطان کبد و درنهایت مرگ فرد شوند.

هپاتیت، نوعی بیماری التهاب کبد است که باعث ایجاد درد و تورم در داخل بافت کبد می‌شود و در بیشتر موارد براثر عفونت ویروسی ایجاد می‌شود

فراوانی بیماری هپاتیت نسبت به جمعیت کشور بالا نیست و کمتر از ۲ درصد جمعیت کشور به هپاتیت B مبتلا هستند که بالاترین آمار ابتلا را در خانواده هپاتیت‌ها به خود اختصاص می‌دهد. اما چرا آمار ابتلا به هپاتیت نوع B بالاتر از سایر انواع هپاتیت است و چرا بعضی‌ها به آن مبتلا می‌شوند؟

دکتر امیرعلی سهراب‌پور، فوق تخصص بیماری‌های گوارش و کبد و استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران در این باره به همشهری‌آنلاین می‌گوید: هپاتیت (Hepatitis) نوعی بیماری التهاب کبد است که باعث ایجاد درد و تورم در داخل بافت کبد می‌شود و در بیشتر موارد براثر عفونت ویروسی ایجاد می‌شود، اما عوامل دیگری مثل عوارض برخی داروها، مصرف نادرست داروها، قرار گرفتن در معرض برخی سموم، افراط در مصرف الکل و بیماری خودایمنی هم موجب ابتلا به آن می‌شوند.

هپاتیت واگیردار است؟

این فوق تخصص بیماری‌های گوارش و کبد درباره نحوه انتقال ویروس هپاتیت توضیح می‌دهد: فقط هپاتیت‌های ویروسی قابل سرایت از فرد به فردی دیگر هستند که راه سرایت هرکدام از آن‌ها هم با دیگری متفاوت است. مثلا رابطه جنسی محافظت‌نشده با فرد آلوده، تماس مستقیم با خون یا سایر مایعات بدنِ فرد آلوده، استفاده از سوزن مشترک برای تزریق دارو، انتقال از مادر باردار به جنین و ... از موارد انتقال هستند. اما اگر فردی مثلا براثر مصرف دارویی دچار هپاتیت دارویی شد، قاعدتا بیماری او دیگر مسری نیست.


بیشتر بخوانید:اگر کم‌تر از ۵ ساعت در روز می‌خوابید، منتظر این بیماری باشید!


این استاد دانشگاه می‌گوید: مشکل هپاتیت‌های ویروسی ازجمله هپاتیت نوع B این است که در زمان ابتلا هیچ علامت مهمی ایجاد نمی‌کنند و بعد از ورود ویروس به بدن هم تا سال‌ها فرد بی‌علامت باقی می‌ماند و خیلی اوقات بعد از گذشت چند سال، اولین علائم بالینی، زمانی خود را نشان می‌دهند که فرد دچار عوارض بلندمدت بیماری نظیر سیروز کبدی یا همان از کار افتادن کبد شده باشد.

فقط هپاتیت‌های ویروسی قابل سرایت از فرد به فردی دیگر هستند که راه سرایت هرکدام از آن‌ها با دیگری متفاوت است

به گفته رئیس سابق شبکه هپاتیت ایران، فرد بیمار ممکن است در این مدت ویروس را به بدن افراد دیگری هم منتقل کرده و آنان را هم دچار بیماری و عوارض آن کرده باشد. در حالی که خودش اصلا خبر ندارد که بیمار است.

میزان شیوع هپاتیت B در جهان حدود ۳.۵ درصد یعنی چیزی حدود ۲۵۷ میلیون نفر است و در ایران حدود ۱.۵ میلیون نفر مبتلا به هپاتیت B داریم. آمار مرگ ایرانیان از هپاتیت‌های ویروسی، سالانه ۵ تا ۱۰ هزار نفر است و مهم‌ترین علت مرگ این بیماران، نارسایی مزمن کبد، از کار افتادن کبد (سیروز کبدی) و سرطان کبد است.

به گفته دکتر سهراب‌پور، مرگ و میر ناشی از هپاتیت‌ها از مرگ و میر‌های ناشی از ایدز بیشتر است.

شناساییِ تنها ۸ درصد مبتلایان در ایران

اگر بیمار مبتلا به هپاتیت B درمان نشود، به تدریج بافت سالم کبد خود را از دست می‌دهد و دچار نارسایی مزمن کبد می‌شود که به آن «سیروز کبدی» می‌گوییم. بیماران سیروز کبدی عمر کوتاهی دارند و در خطر عوارض مختلف شامل خونریزی‌های شدید گوارشی، ورم اندام‌ها و شکم، زردی، لاغری مفرط، سرطان کبد و مرگ زودرس هستند. این را دکتر سهراب‌پور می‌گوید و سپس در خصوص این که چه مدت طول می‌کشد تا علائم هپاتیت بروز پیدا کند، توضیح می‌دهد: از زمان ورود ویروس به بدن، اگر هیچ اقدام تشخیصی و درمانی انجام نشود، معمولا ۲۰ تا ۴۰ سال طول می‌کشد تا مرگ سراغ فرد مبتلا بیاید.

به گفته دکتر سهراب‌پور، تنها حدود ۸ درصد مبتلایان هپاتیت B تاکنون در کشور شناسایی شده‌اند و سالانه ۸۸۷ هزار نفر براثر ابتلا به هپاتیت B می‌میرند که این آمار در مورد هپاتیت C کمتر از ۴۰۰ هزار نفر است.

از زمان ورود ویروس هپاتیت به بدن - اگر هیچ اقدام تشخیصی و درمانی انجام نشود -، معمولا ۲۰ تا ۴۰ سال طول می‌کشد تا مرگ سراغ فرد مبتلا بیاید

چه کسانی باید واکسن هپاتیت B بزنند؟

اما چه کسانی لازم است که واکسن هپاتیت B را تزریق کنند؟ به گفته متخصصان، نوزادانی که واکسیناسیون آن‌ها در بدو تولد به طور کامل انجام نشده، بزرگسالانی که با یک بیمار مبتلا به هپاتیت B زندگی می‌کنند (به خصوص همسر یا شریکان جنسی)، کادر بهداشت و درمان، بیماران دیالیزی، بیماران هموفیلی، بیماران تالاسمی، بیمارانی که نیازمند تزریق مکرر خون و فراورده‌های خونی هستند، معتادان تزریقی و هر فرد دیگری که ممکن است در محل کار یا محل زندگی با ویروس هپاتیت B تماس داشته باشد، در اولویت تزریق واکسن هپاتیت B هستند.

دکتر سهراب‌پور می‌گووید: افرادی که دوره کامل این واکسن را تزریق کرده‌اند، اگر رفتار پرخطر داشته باشند یا در خطر بالای ابتلا به هپاتیت B باشند، توصیه می‌شود هر ۵ تا ۱۰ سال، سطح آنتی‌بادی خون خود را علیه ویروس هپاتیت B چک کنند و اگر سطح آنتی‌بادی پایین بود، یک دوره کامل دیگر (شامل ۳ دوز) تزریق واکسن را تکرار کنند. بقیه بزرگسالان نیازی به تزریق واکسن ندارند.

کدام هپاتیت کُشنده‌تر است؟

از میان انواع هپاتیت‌های ویروسی فقط نوع A و B واکسن دارند که البته واکسن هپاتیت A در کشور ما موجود نیست و جزء برنامه ملی واکسیناسیون هم نیست. بقیه هپاتیت‌های ویروسی (مثلا هپاتیت C) واکسن ندارند و راه پیشگیری از ابتلا به آنها، رعایت پروتکل‌های بهداشتی مربوط است.

این را دکتر ایرج خسرونیا، فوق تخصص گوارش و کبد به همشهری‌آنلاین می‌گوید و اضافه می‌کند: نکته مهم این است که هپاتیت نوع C کشنده‌ترین نوع هپاتیت ویروسی است، اما واکسن آن هنوز وجود ندارد. اما هپاتیت B هم واکسن دارد و هم درمانش ممکن‌تر است.

هپاتیت نوع C کشنده‌ترین نوع هپاتیت ویروسی است، اما واکسن آن هنوز وجود ندارد

دکتر خسرونیا می‌گوید: واکسن هپاتیت B در ایران سال‌ها است که به نوزادان در بدو تولد سراسر کشور تزریق می‌شود. اما تزریق آن به همه بزرگسالان توصیه نمی‌شود. دلیلش هم این است که سیستم ایمنی افرادی که بعد ۳۰ سالگی در مواجهه با ویروس هپاتیت B قرار می‌گیرند، طوری است که در بیش از ۸۰ درصد موارد، ویروس را دفع می‌کند. حتی اگر واکسن نزده باشند. دلیل این که این واکسن تا الان اولویت اصلی نظام سلامت کشور نبوده و در برنامه کشوری وجود نداشته، همین است.

منبع: همشهری آنلاین
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

بیم و امید سهامداران بورس

پیش بینی بورس امروز شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳

عکس/استوری احساسی نانسی عجرم با پرچم لبنان

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

صفحه اول روزنامه‌های ورزشی امروز

صفحه اول روزنامه‌های اقتصادی امروز

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

نظر سید احمد خمینی درباره سید محمد خاتمی

بهترین دلیل برای نوشیدن آب کافی در طول روز

پدر علم اقتصاد ایران کیست؟

این ویتامین سبب کاهش کلسترول می‌شود

۸ عادت میلیاردرهای موفق جهان کدامند؟/ این عادت‌ها می‌تواند به موفقیت‌تان کمک کنند

واکنش دولت به توهین یک فرماندار به خبرنگاران

عکس/ استوری مدافع استقلال برای قلعه نویی

ادعای جدید چهره نزدیک به سعید جلیلی درباره فیلترینگ

پوتین: به آزمایش موشک‌های بالستیک مافوق صوت ادامه خواهیم داد

زاینده‌رود از امشب بازگشایی می شود

روسیه: قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام، هدیه بایدن به ترامپ است

انتقام قتل برادر در هلیلان

پرونده بازگشت عادل فردوسی‌پور به صدا و سیما بسته شد

وضعیت آب و هوای تهران طی روز‌های آینده

تخلیه برخی مدارس اصفهان به‌دلیل فرونشست

عکس/اولین واکنش به دیدار پزشکیان با مولوی عبدالحمید

آیت‌الله سید علی سیستانی کیست؟

افزایش تولید هیچ ارتباطی به حوزه وکالت ندارد/ قانون تسهیل باید از مسیر قانونی خود اصلاح شود

قانون تسهیل لطمات جبران‌ناپذیری بر پیکره نهاد وکالت زد/ حرفه وکالت را باید به جایگاه اصلی خود رساند

عکس/آقای ‎عراقچی، قرار نیست مملکت را نجات بدهید؟

پیش بینی قیمت سکه و طلا فردا ۳ آ‌ذر ۱۴۰۳/ دو شوک جدید به بازار طلا

پیش بینی بورس فردا شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳

ماسکرانو سرمربی مسی شد

قتل هولناک در پارک قیطریه تهران

کنایه محسن رضایی به اروپایی‌ها بعد از صدور قطعنامه علیه ایران

سید محمود علوی دستیار ویژه رییس‌جمهور کیست؟

ورثه منتظر واریزی سود سهام عدالت باشند

این نقطه آلوده‌ترین جای ایران شد

پیش بینی قیمت دلار فردا ۳ آذر ۱۴۰۳/ سیگنال جدید برای دلار؛ تتر صعودی شد

معنای قطعنامه جدید آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای چیست؟

وزیر خارجه عراق: تهدید‌های آشکاری از سوی رژیم صهیونیستی علیه عراق وجود دارد

اجرای همسان سازیِ ۴۰ درصدی برای همه بازنشستگان از آذرماه

توییت مهم پزشکیان بعد از سفر به سیستان و بلوچستان

پایان زودهنگام رویای بیرانوند و رفقا در تبریز

حمله موشکی حزب‌الله به پایگاه حیفا

ذاکر: افزایش قیمت بنزین سوپر شاید مقدمه‌ای بر بالا رفتن نرخ بنزین باشد

امام جمعه قم: حرمت قم نسبت به شهرهای دیگر چند برابر است

علم الهدی بالاخره پس از ۳ سال دولت رئیسی نگران گرانی ها شد

عکس/ عملکرد پرسپولیس و استقلال در ۱۰ دوره اخیر جام حذفی

مشخصات هواپیمای هشدار زودهنگام A-۵۰

مسعود جمعه مهاجم کنیایی و جدید استقلال کیست؟

لطفعلی خان زند کیست و چگونه به سلطنت رسید؟

کریمخان زند کیست و دوران سلطنتش چگونه گذشت؟