تاریخ انتشار: ۰۹:۳۲ - ۲۷ اسفند ۱۴۰۲
چه کسی این گنجینه را از آن خود خواهد کرد؟

دورنمای مناقشه میدان گازی آرش؛ غول‌های انرژی در حال مکیدن گاز در میادین مشترک با ایران هستند!

ذخیره گاز طبیعی میدان آرش حدود ۲۰ تریلیون فوت مکعب و ذخیره نفت خام در این میدان نیز نزدیک به ۳۱۰ میلیون بشکه برآورد می‌شود که سهم ایران را حدود ۴۰ درصد تخمین زده‌اند. عدم توافق میان ایران و کویت موجب شده است تا سرنوشت بهره‌برداری از میدان آرش در هاله‌ای از ابهام قرار بگیرد.

دورنمای مناقشه میدان گازی آرش

اقتصاد۲۴-الدوره در زبان عربی به معنای "مروارید" است، اما از نظر کویت، مرواریدی است که در عمق دریا و به طرز وسوسه‌انگیزی دور از دسترس است. میدان گازی بزرگ الدوره در خلیج‌فارس بین کویت، عربستان سعودی و ایران قرار دارد. اظهارات و ادعا‌های اخیر از جمله توافق ماه مارس عربستان و ایران برای عادی‌سازی روابط دیپلماتیک، بار دیگر این سؤال بحث‌برانگیز را مطرح می‌کند که چه کسی این گنجینه را از آن خود خواهد کرد و چگونه؟

به‌تازگی معاون حقوقی رئیس‌جمهور گفته ما معتقد به برداشت یکپارچه و مشترک از میدان آرش هستیم و تأکید کرده اگر قرار باشد که کویت از میدان برداشت داشته باشد، ما هم برداشت خود را آغاز می‌کنیم. اما آیا ایران بدون توافق با دو کشور دیگر و در شرایط تحریم‌های امریکا بر فناوری‌های استخراج گاز، قادر به برداشت از این میدان گازی خواهد بود؟ چرا عربستان و کویت بدون توجه به تهدیدات حقوقی ایران برای برداشت از این میدان گازی، اقدام به توسعه طرح‌های خود با شرکت‌های اروپایی کردند؟

دوره تا حدی در آب‌های کویت و در منطقه بی‌طرف دریایی تقسیم شده با عربستان سعودی قرار دارد که در نگاه اول نشان‌دهنده تقسیم برابر منابع در آب‌های مشترک دو کشور است. بااین‌حال، درحالی‌که مرز دریایی عربستان و ایران در سال ۱۹۶۸ مشخص شد، منطقه بی طرف ایران و مرز‌های ایران و کویت همچنان مورد مناقشه است. بخش قابل توجهی از حقوقدان‌های کشورمان معتقدند بخشی از این میدان که ان را آرش می‌نامند، در خاک ایران قرار دارد. کویت استدلال می‌کند که مرز بین دو کشور، بین جزیره خارک و سرزمین اصلی کویت، ناقص است، زیرا جزیره فیلکه کویت را نادیده می‌گیرد. با این حال، تحلیلگران ایرانی معتقدند که این مرزبندی به جای مرز زمینی، از مبنای مرز فلات قاره پیروی می‌کند.

کویت و عربستان سعودی در مارس ۲۰۲۲ به توافق اولیه در مورد توسعه این میدان رسیدند و هر دو در هفته از تهران خواستند تا دوباره به مذاکرات در مورد تعیین مرز دریایی بپیوندد. کویت موضع خود را تکرار کرد که تنها این کشور و عربستان سعودی ادعا‌هایی در این زمینه دارند، اگرچه دیپلمات‌های کویتی در ماه مارس با ایران در مورد مرز‌ها گفتگو کردند.

این در حالی است که سعد آل البراک، وزیر نفت کویت در مصاحبه‌ای با تلویزیون دولتی عربستان سعودی گفته: "این حق انحصاری کویت و عربستان سعودی در میدان دوره است و هر کسی که ادعایی دارد باید شروع به مشخص‌کردن مرز‌ها کند و اگر حقی داشته باشد، آن را طبق قوانین بین‌المللی خواهد گرفت.

ذخیره گاز طبیعی میدان آرش حدود ۲۰ تریلیون فوت مکعب و ذخیره نفت خام در این میدان نیز نزدیک به ۳۱۰ میلیون بشکه برآورد می‌شود که سهم ایران را حدود ۴۰ درصد تخمین زده‌اند. عدم توافق میان ایران و کویت موجب شده است تا سرنوشت بهره‌برداری از میدان آرش در هاله‌ای از ابهام قرار بگیرد. پیچیدگی‌های جغرافیای سیاسی در شمال خلیج‌فارس، مسائل تکنیکی و فنی بسیار زیاد، همین‌طور اختلاف حقوقی و برداشت‌های متفاوت از قوانین بین‌المللی و دریایی موجب شده است که اختلافات بر سر این میدان انرژی مهم برطرف نشود.


بیشتر بخوانید:میدان نفتی آرش متعلق به ایران و کویت است


از سوی دیگر یکی دیگر از آثار مخرب آتش‌زدن سفارت عربستان در ایران، قطع روابط ۷ساله ما با عربستان بود که منجر به آن شد در مقاطعی دولت کویت با سو استفاده از این تنش ایران با سعودی‌ها بر سر میدان آرش، با ریاض هم پیمان شده تا توان دیپلماتیک خود را برای حل مسئله‌شان با ایران ارتقا دهند.

الدوره تا ۱۰ تا ۱۳ تریلیون فوت مکعب گاز دارد و می‌تواند یک میلیارد فوت مکعب گاز در روز و ۸۴۰۰۰ بشکه در روز میعانات برای کویت و عربستان تولید کند. این گاز به‌ویژه برای ایران و عربستان سعودی اهمیت کمی خواهد داشت. کویت همچنین مقدار قابل‌توجهی نفت سوخت برای تولید برق می‌سوزاند و گاز طبیعی مایع را وارد می‌کند. بر اساس توافق مارس ۲۰۲۲، کویت و عربستان سعودی گاز را به طور مساوی تقسیم می‌کنند و آن را به طور جداگانه به سرزمین‌های خود منتقل می‌کنند. بااین‌حال، آن‌ها توسعه را آغاز نکرده‌اند.

کویت همچنین از سال ۲۰۱۴ تلاش کرده است تا اکتشاف در قلمرو دریایی بی، چون و چرای خود را از سر بگیرد. این چاه توسط شرکت شل در دهه ۱۹۶۰ مورد بررسی قرار گرفت، اما تنها دو میدان کوچک از لحاظ تاریخی در انجا یافت شده است و حداقل شش چاه خشک حفر شده است. عراق در سال ۲۰۱۸ مساحت دریایی محدود خود را ارائه داد، اما هیچ پیشنهادی دریافت نکرد. در حال حاضر یک شرکت چینی در حال انجام یک بررسی لرزه‌ای در انجا است و بغداد ممکن است دوباره به دنبال بهره برداری باشد و همچنین می‌تواند اطلاعاتی در مورد بخش مجاور کویت ارائه دهد. نواف الصباح، مدیر عامل شرکت نفت کویت، گفت که منابع دریایی می‌تواند ۲۵ درصد از اهداف هیدروکربن در برنامه استراتژی ۲۰۴۰ این کشور را تامین کند.

محسن خجسته مهر، رئیس شرکت ملی نفت در خصوص میدان مشترک آرش (الدوره) گفته هم اکنون مطالعات اولیه و لرزه‌نگاری این میدان انجام شده و برنامه توسعه آن نیز در شرکت ملی نفت ایران مصوب شده است که به‌زودی اجرایی می‌شود که به نظر می‌رسد فاز مطالعاتی این پروژه بدون درنظرگرفتن هرگونه توافق با کشور‌های همسایه در حال انجام است.


بیشتر بخوانید:ورود غول نفتی آمریکا به میدان گازی قطر با ایران


ایران می‌گوید ۲۸ میدان نفت و یا گاز مشترک با کشور‌های عربی همسایه خود دارد. حداقل چهار مورد از این موارد بین ایران و عربستان سعودی است، دو مورد فقط در طرف سعودی تولید می‌کنند و یکی از ان‌ها در هر دو طرف تولید نمی‌کند. چهارمین میدان، میدان غول پیکر مرجان، در حال حاضر توسط ارامکو سعودی از ۵۰۰ هزار بشکه به ۸۰۰ هزار بشکه در روز با هزینه ۲۱ میلیارد دلار گسترش یافته است که محور برنامه‌های رشد تولید ان است. بخش نسبتاً کوچکی از ان به عنوان میدان فروزان به ایران گسترش می‌یابد که حدود ۴۰ هزار بار در روز تولید می‌کند. اما دو کشور بخش‌های خود را به صورت رقابتی توسعه داده اند و برنامه توسعه مشترک یا هیچ طرحی برای تقسیم منابع ندارند، وضعیتی که به نفع ایران به عنوان دارنده سهم قابل توجهی کمتر است.

ازاین‌رو به نظر می‌رسد اگر ریاض و تهران مایل باشند روابط خود را تحت توافق ماه مارس با میانجیگری چین تقویت کنند، احتمالاً زمینه‌های همکاری مربوط به انرژی آسان‌تر خواهد بود. این در حالی است که اگر آن‌ها مصمم به توسعه یک میدان مشترک باشند، همچنان با موانع تحریم‌های ایالات متحده مواجه خواهند شد و دسترسی به امور مالی و فناوری را محدود خواهند کرد. در شرایط تحریم‌های ایران و با چشم‌انداز انتخابات امریکا، در صورت عدم توافق ایران با عربستان، به نظر می‌رسد حتی در صورت اراده ایران برای بهره‌برداری از این میدان بدون توافق با عربستان و کویت، محدودیت در فناوری، مانع از این خواهد شد تا ایران در همان حجمی برداشت کند که کویت و عربستان با فناوری شرکت شل انگلستان برداشت خواهد کرد؛ بنابراین واقع‌بینانه‌ترین سناریو برای ایران توافق با عربستان و کویت برای سرمایه‌گذاری ایران و استخراج سه کشور تحت یک کنسرسیوم مشترک با سهم گاز مشخص خواهد بود.

البته این پیشنهاد کلی می‌تواند با بحث‌وبررسی کامل شود؛ اما در صورت مداخله نهاد‌های بین‌المللی برای حل‌وفصل این مناقشه به نظر نمی‌رسد در دولت سیزدهم شاهد حل مناقشه حقوقی بر سر تعیین مرز‌های جغرافیایی باشیم که کویت و عربستان مدعی آن هستند و زمان بیشتری برای حل این پرونده نیاز است.

همزمان با اعلام نصف شدن تولید گاز ایران از پارس جنوبی تا «چند سال دیگر»، قطر اعلام کرده که تولید گاز خود را از این میدان مشترک با ایران، حدودا دو برابر می‌کند. در همین حال، مهدی حسینی معاون سابق وزیر نفت هشدار داده اگر زودتر به فناوری‌های جدید دسترسی پیدا نکنیم، ذخایر نفتی ما زیر زمین مانده و غیرقابل دسترس می‌شود. برخی کارشناسان معتقدند با این روش‌ها و با این امکانات نهایتاً درکمتر از دو دهه آینده ایران دیگر درحوزه گازی قادر به استخراج نخواهد بود چرا که رقبایی همچون قطر در آن سوی مرز‌های گازی ما به طوری غیرقابل باور با حضور غول‌های صنعت انرژی در حال مکیدن گاز در میادین مشترک هستند و ما در آینده‌ای نه چندان دور احتمالاً وارد کننده گاز شویم.

منبع: خبر آنلاین
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت انواع دستگاه ماینر امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

تصویری به یاد ماندنی از بهروز وثوقی و جمشید مشایخی در قیصر

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس امروز + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI امروز + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس جنجالی مسعود پزشکیان در کنار مولوی عبدالحمید

عکس زیرخاکی ۵۰ ساله از منوچهر وثوق، فردین، بهمن مفید و ایرج قادری

عکس/ نمایی خاص از بهمن مفید و سعید راد در سال ۱۳۵۴

عکس/ نمایندگانی که به حضور ظریف در دولت رای موافق دادند

عکس/ قدیمی‌ترین تاس کشف شده در جهان متعلق به ایران

عکس/ زیبایی حیرت انگیز پاییز در کلیبر آذربایجان شرقی

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

کنایه محسن رضایی به اروپایی‌ها بعد از صدور قطعنامه علیه ایران

سید محمود علوی دستیار ویژه رییس‌جمهور کیست؟

ورثه منتظر واریزی سود سهام عدالت باشند

این نقطه آلوده‌ترین جای ایران شد

پیش بینی قیمت دلار فردا ۳ آذر ۱۴۰۳/ سیگنال جدید برای دلار؛ تتر صعودی شد

معنای قطعنامه جدید آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای چیست؟

وزیر خارجه عراق: تهدید‌های آشکاری از سوی رژیم صهیونیستی علیه عراق وجود دارد

اجرای همسان سازیِ ۴۰ درصدی برای همه بازنشستگان از آذرماه

توییت مهم پزشکیان بعد از سفر به سیستان و بلوچستان

پایان زودهنگام رویای بیرانوند و رفقا در تبریز

حمله موشکی حزب‌الله به پایگاه حیفا

ذاکر: افزایش قیمت بنزین سوپر شاید مقدمه‌ای بر بالا رفتن نرخ بنزین باشد

امام جمعه قم: حرمت قم نسبت به شهرهای دیگر چند برابر است

علم الهدی بالاخره پس از ۳ سال دولت رئیسی نگران گرانی ها شد

عکس/ عملکرد پرسپولیس و استقلال در ۱۰ دوره اخیر جام حذفی

مشخصات هواپیمای هشدار زودهنگام A-۵۰

مسعود جمعه مهاجم کنیایی و جدید استقلال کیست؟

لطفعلی خان زند کیست و چگونه به سلطنت رسید؟

کریمخان زند کیست و دوران سلطنتش چگونه گذشت؟

عکس / استوری بازیکنان تیم ملی برای تولد امیر قلعه نویی

اینفوگرافی/ مقایسه نرخ عوارض آزادراهی در ایران با سایر کشورها

اینفوگرافی/ فهرست پنجاه خوراک برتر جهان با گوشت گوسفندی!

مصرف مالیات برای توسعه با نظارت و انتخاب مستقیم مؤدیان

دلیل سفر کوتاه پزشکیان به سیستان‌وبلوچستان چه بود؟

توضیحات وزیر صمت درباره افزایش قیمت خودرو

همتی: دولت مصمم به اجرای اصلاحات اساسی است

عکس/ استوری آناهیتا همتی درباره آلودگی هوای تهران

واکنش خطیب نماز جمعه تهران به قطعنامه سازمان ملل

عکس/ قاب ویژه معاون خانم پزشکیان در تایلند

کدام کشورها نتانیاهو را دستگیر می‌کنند؟

عکس/ ایران خودرو افزایش قیمت‌ها را اعمال کرد

عکس/ داریوش فروهر در دفتر امام ۴۵ سال پیش

ادعای عجیب سعید جلیلی علیه بیژن زنگنه و دولت پزشکیان

پزشکیان: از روزی که آمدم هر روز بر طبل جنگ می‌کوبند

سیگنال مثبت دولت پزشکیان به برگزاری اعتراضات سیاسی/اصل ۲۷ قانون اساسی در دولت چهاردهم به شکل متفاوت اجرایی می‌شود؟

تورم ماهانه خانوار ایرانی چقدر شد؟

فیلم/ پزشکیان: در آموزش ما عدالت نداریم

سیستان و بلوچستان ارزان ترین استان کشور

آخرین عکس از چارلی چاپلین ۲ ماه قبل مرگش

اینفوگرافی/ محبوب‌ترین برند‌های موبایل در جهان

واردات دوباره گوشت قرمز تنظیم بازاری از افریقا

بی‌محلی دلار آزاد به افزایش نرخ نیما

واکنش فوری وزیر کار به حذف یارانه‌ها

مشترکان پر مصرف گاز نقره داغ می‌شوند

بهای نفت در بازار جهانی افزایشی شد

خاموشی‌های بخش خانگی کمتر خواهد شد

طلا باز هم اوج گرفت

اعلام زمان تحویل واحد‌های نهضت ملی مسکن

فیلم/ سرلشکر سلامی: مطمئن باشید از اسرائیل انتقام می‌گیرم

تصویری وحشتناک از برخورد موتورسوار با عابرپیاده!