اقتصاد۲۴- شیوا سپهری: جان کمپبل استاد اقتصاد و رئیس گروه اقتصاد دانشگاه هاروارد است. او در آکسفورد، انگلستان بزرگ شد و در سال ۱۹۷۹ مدرک لیسانس خود را از دانشگاه آکسفورد دریافت کرد. او برای تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد به ایالات متحده آمد و در سال ۱۹۸۴ دکترای خود را از دانشگاه ییل گرفت. او ۱۰ سال بعد را در پرینستون به تدریس پرداخت و به هاروارد رفت. وی در سال ۲۰۰۶ تدریس در مقطع کارشناسی با درجه استادی کالج هاروارد تایید شد. کمپبل بیش از ۸۰ مقاله در مورد حوزههای مختلف فاینانس، مالی و اقتصاد کلان از جمله اوراق بهادار با درآمد ثابت، ارزش گذاری سهام و انتخاب پرتفوی منتشر کرده است.
کتابهای او عبارتند از: اقتصاد سنجی (Econometric) بازارهای مالی (با اندرو لو و کریگ مک کینلی، انتشارات دانشگاه پرینستون ۱۹۹۷)، تخصیص دارایی استراتژیک: انتخاب پورتفوی برای سرمایه گذاران بلندمدت (با لوئیس ویسیرا، انتشارات دانشگاه آکسفورد ۲۰۰۲)، و گزارش اسکوام لیک: اصلاح سیستم مالی (با گروه اقتصاددانان مالی اسکوام لیک، انتشارات دانشگاه پرینستون ۲۰۱۰).
کمپبل در سال ۲۰۰۵ به عنوان رئیس انجمن مالی آمریکا و در سال ۲۰۰۹ به عنوان رئیس انجمن اقتصادی بین المللی آتلانتیک فعالیت کرد. او یک دستیار پژوهشی و مدیر سابق برنامه قیمت گذاری دارایی در دفتر ملی تحقیقات اقتصادی و عضو اقتصاد سنجی است. انجمن و آکادمی هنر و علوم آمریکا، عضو مسئول آکادمی بریتانیا و عضو افتخاری کالج کورپوس کریستی، آکسفورد و دارای دکترای افتخاری از دانشگاه ماستریخت و دانشگاه پاریس دوفین است. او همچنین شریک موسس Arrowstreet Capital، LP، یک شرکت مدیریت دارایی مستقر در بوستون است. در هاروارد، کمپبل به عنوان یکی از اعضای هیئت مدیره شرکت مدیریت هاروارد فعالیت میکند.
جان کمبل اقتصاددان که در لندن به دنیا آمد، در کالج وینچستر و کالج کورپوس کریستی، آکسفورد تحصیل کرد. او از سال ۱۹۷۹ تا ۱۹۸۴، در دانشگاه ییل حضور یافت و در سال ۱۹۸۱ مدرک کارشناسی ارشد و دکترا در سال ۱۹۸۴ دریافت کرد. مشاور پایان نامه او در دانشگاه ییل رابرت جی شیلر بوده است.
بیشتر بخوانید: کنث راگوف؛ اقتصاددان مشهور نظریات بحران مالی در بازار آزاد
کمپبل از سال ۱۹۹۱ تا ۱۹۹۳ در نشریه American Economic Review همکاری داشت. او از سال ۲۰۱۶ تا ۲۰۱۸ در کمیته اجرایی انجمن اقتصادی آمریکا فعالیت کرد و ریاست کمیته ویژه برای بررسی انجمن را بر عهده داشت. کمپبل از سال ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۲ رئیس بخش اقتصاد در هاروارد بود. او از سال ۲۰۰۴ تا ۲۰۱۱ در هیئت مدیره شرکت مدیریت هاروارد خدمت کرد و در Arrowstreet Capital به عنوان یک شرکت مدیریت دارایی شریک است.
تحقیقات کمپبل بر چگونگی تأثیر نهادها بر عملکرد سیستمهای سیاسی و اقتصادی ملی متمرکز است. کمپبل در بسیاری از کارهایش ایالات متحده را با سایر کشورهای پیشرفته سرمایه داری مقایسه میکند. مضامین کلی در نوشتههای کمپبل شامل این است که چرا سرمایهداری برای عملکرد خوب به دولتهای قوی و جوامع منسجم نیاز دارد. چرا دولت-ملتها همچنان در جهان در حال جهانی شدن مهم هستند. وی استدلال میکند که دولتهایی که به بهترین نحو نظم را حفظ میکنند؛ از جمعیت محافظت میکنند و همبستگی اجتماعی را پرورش میدهند، برای تسهیل مدرنسازی، رشد اقتصادی و رفاه شهروندان مناسبتر هستند.
«دولت هژمونیک ایالات متحده و اینکه آیا هژمونی آن دوام خواهد داشت یا خیر»، «اتحادیه اروپا؛ اقتصادهای تازه در حال ظهور» و «کشورهای ناکارآمد آفریقا» از جمله مقالاتی است که جان کمپبل در این زمینه کار کرده است. او همچنین شواهدی در مورد اینکه چگونه اتاقهای فکر خصوصی، آژانسهای تحقیقاتی دولتی و سایر سازمانهای تحقیقاتی سیاستگذاری ایدهها را تولید کرده و به روشهای بسیار متفاوتی در ایالات متحده، فرانسه، آلمان و دانمارک به سیاستگذاران منتشر میکنند، ارائه میکند.
چرا برخی از کشورها از بحران مالی ۲۰۰۸ بهتر از سایرین بهبود یافتند. چگونه ایدههای سیاستی به روشهای مختلف در کشورهای مختلف تولید میشوند؛ و اینکه چگونه دونالد ترامپ به قدرت رسید و به نهادهای سیاسی آمریکا آسیب رساند. جان کمپبل نشان می دهد که بحران مالی ایالات متحده تحت تأثیر عوامل بسیاری، از جمله حذف تدریجی اختیارات نظارتی دولتی توسط جمهوریخواهان و دموکراتها به طور یکسان - یک حرکت نئولیبرالی به سمت مقررات زدایی در بازارهای مالی و سایر بازارها بوده است.
وی در مقاله «تغییر نهادی و جهانی شدن» نیز نشان میدهد که اقتصادهای ملی با مالیات و مخارج دولتی بالا میتوانند مانند اقتصادهایی که مالیات و مخارج پایینی دارند از نظر اقتصادی رقابتی و موفق باشند و شواهدی را ارائه می دهد که جهانی شدن باعث ایجاد «مسابقه به سمت پایین» در سیاست مالیاتی در میان کشورهای سرمایه داری پیشرفته نشده است.
ضمناً او در یکی از کارهایش به نام «تحلیل نهادی و نقش ایده ها در اقتصاد سیاسی» نشان میدهد که چگونه ایدهها شامل پارادایمهای فکری، چارچوبهای بلاغی، ارزشهای عمومی و ایدههای برنامهای به برجستهتر شدن نئولیبرالیسم و ریگانومیکس در ایالات متحده کمک کردند.
جان کمپبل در گفتگویی با هفته نامه تجارت فردا نسبت به عواقب ناگوار افزایش بیرویه مطالبات بیبازگشت بانکهای ایرانی هشدار داده و افزوده این مساله میتواند تجربه ژاپن را در ایران تکرار کرده و اقتصاد کشور را با چالش مواجه کند. در تجربه ژاپن که در اوخر دهه ۱۹۹۰ میلادی رخ داد، با بالاگرفتن وامهای بدون بازگشت بانکهای این کشور و تسویه نشدن آنها، نظام مالی در عملکرد خود با مشکل مواجه شد و ابعاد این مساله دامن کل اقتصاد این کشور را برای دورهای گرفت